BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - nie ma iskry brak zaponu ! Pilnie potrzebna pomoc !!

BARABUS - 2008-01-13, 17:33
Temat postu: nie ma iskry brak zaponu ! Pilnie potrzebna pomoc !!
Witam, ja zapewne wszyscy wiedzą wkładam silnik M20B25 w miejsce zajechanego M20B20

wszystko ładnie by było, tylko gdzieś zaginęła iskra... brak zapłonu :cry:

dodam tylko od siebie że silnik 2.5 został przełożony cały z wiązką i komputerem ponieważ miał zupełnie inną niż 2.0, tzn komputer był inaczej podpinany i jeszcze parę rzeczy

po rozmowie z PUZem któremu dziękuję bardzo za wszelką pomoc :beer: doszliśmy do tego że muszę podłączyć jakiś zielony kabelek pod gniazdo diagnostyczne.... niby + po masie czy jakoś tak... ja w elektryce to jestem ciemny :roll:

ale iskry nadal nie ma :| , teraz tak sobie siedzę i myśłę czy ja oby dobrze podłączyłem ten kabelk zielony, czy on ma być wpięty od góry czy od dołu ?? zresztą to chyba bez różnicy

nie wiem już co jest grane
wygląda na to że na samej cewce jest napięcie, ale nie idzie dalej

pomocy ! :prosze:

patryk w-wa - 2008-01-14, 10:38

A moze komputer jest uszkodzony tak samo mialem u siebie podczas swapu nie bylo iskry wezwalem elektryka i okazalo sie ze komp byl walniety jak masz mozliwosc to podmien od kogos na probe.
Mauser - 2008-01-14, 11:31

pompa rozumiem pracuje jak kręcisz ?
alexil - 2008-01-14, 11:55

Nie ma tylko zapłonu czy czegoś jeszcze? Mi ostatnio zginęła iskra i wtryski-wyszedł czujnik położenia wału.

Pozdrawiam

BARABUS - 2008-01-14, 13:07

Sprawa się chyba wyjaśniła po rozmowie z BMWM :)

Sprawa wygląda w ten sposób iż silnik pochodzi z przełomu lat 86- do września 87, co za tym idzie silniki miały takie wiązki komputera które musza być połączone ze specjalną skrzynią z czujnikami indukcyjnym, bez tych czujników nie odpalę auta bo własnie nie bedzie iskr. A ze silnik brałem sam bez skrzyni bo była automatyczna i połączyłem to z normalnym manualem z pażdziernika 87 stąd problem ;/

To samo mi powiedział PUZ i jeszcze jeden kumpel wiec nie jest to pic, a przestroga dla innych swapowczy

Teraz czeka mnie przełożenie wiązki z nowszego silnika, na szczęście mam taką bo mam jeszcze jeden silnik M20B25 z 90 rocznika

jak odpali to dam znać :roll:

Kaamilalfa - 2008-02-05, 22:27

i jak odpaliłeś ten silnik? co się okazało?

też robię swapa ale m30 i też wiązka jest z automatu 83 rok e24,
i też nie mam iskry, pompa paliwa działa
szukam przyczyny.

slawo - 2008-02-05, 22:40

puz ma racje, to takl jak stara eta, byly dwa czuniki w skrzyni- jeden z nich daje impuls na zaplon
musisz przerzucic cala wiazke na motronic 1.3 z czujnikiem polozenia walu z przodu i bedzie zyc