BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E36] ZA duża szpara między maską a pasem przednim

Bartas - 2008-01-15, 21:56
Temat postu: [E36] ZA duża szpara między maską a pasem przednim
Poruszałem już delikatnie temat na spocie, a teraz zwracam się o pomoc :]
Uważam, że przyczyną takiej :shock: szpary jest, wystrzelona/poluzowana prawa sprężyna od zamknięcia maski (jest wyraźna różnica długości między lewą a prawą)
Jeśli ktoś z was już grzebał przy tym proszę o wskazówki, w jakiej kolejności to rozebrać i złożyć, po drodze naprawiając oczywiście :wink: , żeby nic nie zepsuć a żeby maska się ładnie domykała. No i oczywiście jak ręką docisnę maskę to siedzi ideolo :D
Poratuję się zdjęciami. Najpierw jak to wygląda u mnie:

I orientacyjne foto problemu (2 zdjęcie z innego tematu z forum zapożyczyłem)

Bóg zapłać za solucje :!:

Jasiek1 - 2008-01-16, 09:13

Miałem jakis czas temu tdsa i tak samo jak u Ciebie maska odstawała brzydko od noska (93 rok, stare nerki). Do błotników i lamp pasowała bardzo dobrze i tylko w tym jednym miejscu było źle. Zastanawialem sie czy może maska nie jest od nowszych nerek, bo byc może była jakaś różnica, o której nie wiem albo poprostu kwestia regulacji noska (z tym, że tam nie było już co regulować). Teraz mam drugie E36 - wszystko wygląda tak samo a szpary nie ma.

[ Dodano: 2008-01-16, 09:20 ]
Btw. sprężyna służy raczej do tego aby maska odskakiwała po jej otwarciu i była naprężona względem zamknięcia (co by na dziurach nie latała). Za szczelinę odpowiada trzpień zamykający .......... jak on zaskoczy na swoje miejsce to maska nie ma prawa wyżej juz wstawać - jeśli to robi kwestia regulacji trzpieni (one się wkręcają i wykręcają w tym celu).

southOFheaven - 2008-01-16, 09:30

ja mam tak samo i sie nie przejmuje. jedyne wytlumaczenie jest to ze przod mial nieciekawa przeszlosc.

kombinowalem na rozne sposoby i nie wiem jak pozbyc sie szpary 8-)

Bartas - 2008-01-16, 13:09

To może coś z tym trzpieniem pokombinować :?: skoro Jasiek1, mówisz że można coś poregulować z nimi... Drażni mnie sam fakt że jak ręką docisnę to jest idealnie, a luźne odstaje. Coś musi dać się zrobić :D
southOFheaven napisa³/a:
jedyne wytlumaczenie jest to ze przod mial nieciekawa przeszlosc.

to pewne, ale skoro można docisnąć, to jeśli ten trzpień się wkręci to sprężyna też się zciaśni i powinno dochodzić elegancko...

Jasiek1 - 2008-01-16, 20:52

Spróbuj podregulować, żeby bardziej ją w dół ściągnęło - powinno byc dobrze :) Tylko później sprawdź czy maska się lekko otwiera dzwigienką, bo w TDSku u mnie to jedna osoba musiała docisnąć maskę w momencie otwierania ....... w innym przypadku chyba dzwigienka by pękła ;/
--==maly==-- - 2008-01-16, 21:00

To się wszystko da przestawiać i ustawiać chyba,że grill jest nie orginalny.
Zrobi się lekka szpara między zderzakiem a grillem ale lepsza tam niż przy masce.
Jak by to ustawial blacharz spasowal by też zderzak bo również się da.

fil - 2008-01-16, 21:33

ehh tez tak niestety mam musze to jakos zrobic..u mnie winny temu jest grill
Bartas - 2008-01-16, 21:42

no u mnie grill siedzi dobrze, bo jak pisałem wyżej przy dociśnięciu maska i grill dochodzą do siebie bardzo ładnie. Czyli jechać do blacharza/mechanika żeby za "drobne" to wyregulował czy brać sie samemu w garażu :?: bo w sumie jak coś zje..e będzie kiszka.

[ Dodano: 2008-02-05, 21:47 ]
uporałem się z problemem, i jeśli przyszłe pokolenia spotkały by się z czymś takim to zamieszczam solucję:

Zadanie jest wyjątkowo trudne :lol: kombinerkami wkręciłem trzpień tak żeby wystawała tylko odpowiednio długa część (tyle co na 2 było) i złapałem kluczem nakrętkę (przez tą sprężynkę) i dokręciłem żeby się nie zepsuło z powrotem. Ot cała filozofia :lol: Efekt:

Szpara zmniejszyła się pokaźnie i całość nareszcie wygląda normalnie :jupi: