BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Chłodzenie m20 po raz kolejny....

alexil - 2008-01-15, 22:10
Temat postu: Chłodzenie m20 po raz kolejny....
Tematów o chłodzeniu m20 bylo mnóstwo ale mój przypadek jest szczególny....
Kto jest na bieżąco to zna mój niedawny problem z rozrządem.
Motor już poskładany, silnik ładnie pali. Problem pojawił się z układem chłodzenia-nie daje się odpowietrzyć. Po dolewaniu płynu do zbiorniczka i przy operowaniu odpowietrznikiem wywala wode zbiorniczkiem albo podnosi i nagle obniża poziom w zbiorniczku (i tak w kółko). Węże od chłodnicy prawie puste, termostat sie otwiera (coś tam czuć w wężach).
Grzanie wewnątrz raz się pojawia, raz znika. Z okolic pompy wody pryskają kropelki wody. Czy możliwe jest żeby przez nieszczelną pompe wody (lód mógł ją rozwalić....) układ łapał powietrze i tak świrował?
Na myśl przychodzi mi już głowica ale może to tylko pompa....

ProszÄ™ o pomoc.

Pozdrawiam

Pawel735 - 2008-01-15, 22:22

No oczywiście ze to jest możliwe jeżeli jest jakaś nieszczelność na pompie - a napewno jest bo jak mówisz pryska jakaś woda z niej to najprawdopodobniej tamtedy ssie powietrze - dałeś nową uszczelke pod pompę ?
Piotr_1 - 2008-01-15, 22:29

JEżeli pompa chodzi nierówno, to może woda szaleć (tak samo jak dodajesz gazu, to przy otwartej nakrętce wlewu wodę wywala przy sprawnej pompie bo ciśnienie skacze) Spróbuj wpompować wodę w układ przy wyłączonym silniku metodą usta-usta :P ale jak pompa jest walnięta, to o kant d przecież wszystko
alexil - 2008-01-16, 00:46

Jak pompa może pracować nierówno?
A co do wycieków to sprawdziłem węże dookoła i wszystko wydaje się być ok więc na 99% pompa puszcza wodę przy wirniku.

Pozdrawiam

brain69 - usunięty - 2008-01-16, 01:40

jak coś to pompę mam cały czas
duchX - 2008-01-16, 10:24

Moim zdaniem nie ma mozliwosci zassac takiej ilosci powetrza jaka wydobywa sie ze zbiorniczka po odkreceniu korka ale sa modrzejsi ode mnie wymien pompe i sprawdz
Ja moge miec pompe wody za okolo 130 pln SKF lub za okolo 170 Febi

Pawel735 - 2008-01-16, 12:10

A kto robił pompy wody na pierwszy montaż ?
alexil - 2008-01-19, 14:53

Wymieniłem pompę wody i problem nie zniknął.....Nadal nie mogę odpowietrzyć układu chłodzenia. Woda cały czas jest wywalana przez zbiorniczek, a węże chłodnicy puste....
Jakieś pomysly poza pękniętą głowicą?

Pozdrawiam

MAJSU - 2008-01-19, 14:57

alexil napisa³/a:
Wymieniłem pompę wody i problem nie zniknął.....Nadal nie mogę odpowietrzyć układu chłodzenia. Woda cały czas jest wywalana przez zbiorniczek, a węże chłodnicy puste....
Jakieś pomysly poza pękniętą głowicą?

Pozdrawiam

Ale co w ogóle nie chce nawet płyn do węży się "napompować" ??

alexil - 2008-01-19, 15:25

No właśnie się nie chce....Układ raczej jest drożny, bo po chwili pracy silnika z zamkniętym korkiem i odpowietrznikiem wężę robią się twarde od powietrza....

Pozdrawiam

Grzesiek - 2008-01-19, 15:30

ja bym sprobowal odpowietrzyc auto bez termostatu jesli wtedy sie nie bedzie dalo to chyba glowica.....
alexil - 2008-01-19, 15:32

Dlaczego bez termostatu? Termostat jest raczej sprawny-jak puszcza powietrze i to w znacznych ilościach (jakaś woda też się zapląta czase w wężach) to wodę też powinien puszczać.
Stammek86 - 2008-01-19, 15:33

A moze trzeba by przepłukac chlodnice,moze jest zatkana...
tomcat944 - 2008-01-19, 16:14

hej,
sprawdz termostat..... moze jest zamkniety na stale....

alexil - 2008-01-19, 21:55

Gdyby termostat był na stałe zamknięty to puszczałby powietrze na tyle żeby napompować dośc mocno węże od chłodnicy? Postaram się go sprawdzić i przepłukać chłodnicę.

Pozdrawiam

jaro750 - 2008-01-20, 00:47

Witam, jestem tu nowy,to mój pierwszy post,a co do twego problemu to myśle żebyś spróbował odpowietrzyć górnym wężem tym na ścianie grodziowej(powrót) na otwartej nagrzewnicy,sprawdzisz tym samym czy masz krutki obieg płynu chłodniczego, jak nic nie będzie leciało to sprawdz podłączenie wszystkich węży bo wygląda na to że albo pompa robi cisnienie w układzie,ewentualnie(mało prawdopodobne )przy zakładaniu głowicy został przysłonięty któryś kanał wodny,ewentualnie uszkodzila się uszczelka .A termostat służy raczej do otwierania pełnego obiegu ,więc tak jak piszesz że "po chwili" to by raczej tak szybko wody nie wywaliło.Pozdrawiam.
735Pawel - 2008-01-20, 02:35

Jak mozesz to napisz troche precyzyjniej co masz na mysli piszac "chwila" czy to kilka - kilkanascie sekund czy kilka minut?? Jezeli wode wywala niemal zaraz po uruchomieniu silnika to niestety obstawial bym jakis przedmuch z cylindra :(
alexil - 2008-01-20, 11:43

Temat na pewno nie ma nic wspólnego ze składaniem głowicy, bo robiłem to jakiś czas temu i wszystko było ok-powaliło się miesiąc temu i wyszła cała jazda z przegrzaniem.
Krótki obieg obecny, bo wewnątrz pojawia się ogrzewanie.
Wodę wywala jak auto się nagrzeje czyli nie od razu po odpaleniu więc nie wygląda mi to na przedmuch z cylindrów ale pewności nie mam.

[ Dodano: 2008-01-21, 20:50 ]
Sprawdziłem dziś zachowanie niezagrzanego silnika-nie wywala wody dopóki się nie nagrzeje więc przedmuch raczej odpada. Chłodnica sprawdzona, jest ok. Trafiłem natomiast na termostat, który nie otwiera się ani trochę i wychodzi na to, że on jest problemem całego burdelu.....Co wy na to? Dodam, że resztki wody, które wyleciały z chłodnicy były całkiem zimne podczas gdy w zbiorniczku już dawno się gotowało.

Pozdrawiam

urbi - 2008-01-21, 20:29

no to chyba problem rozwiazany - gotowales go tak samo jak gotowalismy moj ? wymieniaj termostat i zobacz jaka reakcja jesli nie masz termostatu to wbijaj do mnie to go przelozymy odemnie i zobaczymy jaki bedzie efekt albo po prostu go wyjmij i odpowietrz bez :)
moze jakies inne podpowiedzi ktos rzuci ?
pozdro i powodzenia w walce z m20 :)

adrian e30 - 2008-01-22, 08:22

termostat zamkniety na stale lub rozwalona pompa wody.
alexil - 2008-01-22, 12:58

Pompa wody nówka, termostat zamknięty na stałe (wczoraj sprawdziłem). Dziś zakładam nowy termostat i zobaczę co się będzie działo ale prawdopodobnie on był sprawdzą całego bałaganu.

Pozdrawiam