BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - jak podlaczyc lusterko?

Bruner - 2008-01-17, 07:05
Temat postu: jak podlaczyc lusterko?
Jak i gdzie podlaczyc lusterko Mtechnic w E30? Nie mam elektrycznego szybra ani OBC, bede musial ciagnac zasilanie przez pol samochodu czy gdzies tam jest schowana odpowiednia wtyczka? Co z podsufitka? Jak sie za to zabrac zeby sie nie narobic, a przy okazji nie zdemolowac wnetrza i nie spalic samochodu?
Cypisek - 2008-01-17, 07:57

Najłatwiej chyba będzie pociągnąć od lampki oświetlenia wnętrza :wink:
adrian e30 - 2008-01-17, 11:51

taaaa, z tego co sie prientuje to trzeba jeszcze podlaczyc kabel od wstecznego zeby sie nie sciemnialo przy cofaniu.
RoboCop - 2008-01-17, 12:01

adrian e30 napisa³/a:
taaaa, z tego co sie prientuje to trzeba jeszcze podlaczyc kabel od wstecznego zeby sie nie sciemnialo przy cofaniu.

Adrian czegoś takiego nie było w e30... ja zrobiłem tak jak pisał Cypisek pod lampki oświetlenia wnętrza...

adrian e30 - 2008-01-17, 12:08

aaaa moze i tak ja bede montowal samosciemniajace i tam trzeba podlaczyc od wstecznego;];];]
sie popisalem wiedza, jaka wpadka hihihi

Bruner - 2008-01-17, 20:41

Cypisek napisa³/a:
Najłatwiej chyba będzie pociągnąć od lampki oświetlenia wnętrza :wink:

Tylko ze oswietlenie wnetrza w E30 jest na slupkach ;/ Da sie bezproblemowo przepchnac kabel bez zciagania podsufitki? Jesli trzeba bedzie ja zdjac to jak to najlepiej zrobic?

RoboCop - 2008-01-17, 20:45

ja to przeciągałem pod tym czarnym wykończeniem sufitu, który jest w 6-cylindrówkach, potem tylko uchylałem uszczelke drzwi i przewód do lampki...
Bruner - 2008-01-18, 12:00

Niestety to 318i, wiec nie ma checka ani zaslepki w jego miejscu, wszystko jest pokryte materialem. Szyber na korbke, jest tylko mala oragla zaslepka, od przodu tam gdzie wychodzi lusterko jest tylko kwadratowa guma. Chyba jednak bedzie trzeba kombinowac z podsufitka :/
mattim_bmw - 2008-01-18, 18:57

A mi sie wydawało ze lusterko mtecha pasuje tylko do panela z checkiem, myle sie?
Cypisek - 2008-01-18, 19:34

mattim_bmw napisa³/a:
A mi sie wydawało ze lusterko mtecha pasuje tylko do panela z checkiem, myle sie?

masz racjÄ™, mylisz siÄ™ ; ]

Sonny - 2008-01-18, 19:39

pasuje do kazdej e30
Tomasz 77 - 2008-01-18, 21:50

Lusterko pasuje na 100% . Masz samo lusterko, czy razem z tym długim kabelkiem ?
Ja u mnie odkręcałem przód podsufitki , tj te daszki przeciwsłoneczne , a następnie zdejmowałem zaślepkę od szyberdachu ( mam elektryczny ). Musisz jeszcze zdjąć tapicerkę na słupku i osłonę nad nogami kierowcy.
Jak odchylisz przód podsufitki to zobaczysz kanał na kable ( jeden otwór przy lewym słupku , a drugi to ten gdzie zamontowane jest lusterko ) - ja tą drogą ciągnąłem kable , następnie po słupku w dół i pod deskę rozdzielczą , a tam już znajdziesz miejsce gdzie możesz się podpiąć z plusem ( u mnie to pod zapalniczkę )
Najlepiej wrzuć foto podsufitki to zobaczę czy taka sama ( ja montowałem w kombiaku z XII 93 )

Bruner - 2008-01-21, 16:31

Mam lusterko z ok 3 cm kabelkiem zakonczonym prostokatna wtyczka z dwoma pinami. Udalo mi sie dzis wreszcie zrobic zdjecia potsufitki, tak to u mnie wyglada:

Wystarczy odkrecic "sloneczniki:, czy cos jeszcze jest na jakichs spinkach itp? Jak zdjac tepicerke ze slupka? Spodziewac sie jakichs problemow?

Tomasz 77 - 2008-01-21, 19:52

Problemów raczej nie będzie - ta podsufitka jest podobna do mojej ( tylko u mnie przy el szyberdachu są zaślepki , co mi ułatwło montaż ). Podciągnij sabie kable tak jak pisałem i zdemontuj osłonę słupka i " słoneczniki" . Jak odchylisz podsufitkę to sam zobaczysz resztę . Jak coś to podam Ci na priv kontakt do mnie - jak chcesz o cos zapytać to sie odzywaj .
Pozdrawiam Tomek

Robsy-M-Technic - 2008-03-31, 16:20

Może mi ktoś podpowiedzieć do których kabelków w checku mam podpiąć lusterko by zaświeciło? Chodzi mi o kolory tych kabelków... Z góry dzięki.
RoboCop - 2008-03-31, 19:27

W jakim CHECKU!? jak nie masz oryginalnej kostki do lusterka to bierzesz prąd jak to opisano powyżej...
yoshi - 2008-04-01, 11:53

Robsy-M-Technic napisa³/a:
Może mi ktoś podpowiedzieć do których kabelków w checku mam podpiąć lusterko by zaświeciło? Chodzi mi o kolory tych kabelków... Z góry dzięki.

faktycznie było o tym na E30.de kiedyś :)