BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zabezpieczenie progów e36

Ratay - 2008-01-22, 13:26
Temat postu: Zabezpieczenie progów e36
Witam mam do załozenia progi z m3 do e36 coupe. Progi w e36 mam pomalwoane pod kolor auta, z biegiem czu narobilo sie pare odprysków i chcialbym zedrzec caly lakier i je dobrze zabezpieczyc przed zalozeniem nakladek. Jakie srodki polecacie?? Jak wywierce otwory na spinki to czym tez to zabezpieczyc zeby sie ruda nie wzieła za to?? Co polecacie?
kacper82 - 2008-01-22, 15:38

Ja polecam domowym sposobem :D

Zedrzeć lakier, oczyścić dokładnie z rdzy najlepiej szczotką drucianą założoną na szlifierkę lub wiertarkę - potem warstwa lub dwie podkładu (najlepiej akrylowy) a na to "baranek" lub inny środek konserwujący - (byle nie bitex, bitgum) polecam NOVOL lub BOLL

Robię tak w każdym swoim aucie i po zimie nie ma prawa wyskoczyć ani gram rdzy

Co do otworów, wnęk itp.. jest fajny środek tylko nie poamiętam nazwy - jest żółtej barwy a dokładnie to brudny żółty, strasznie śmierdzi (po nałożeniu zapach znika) i jest bardzo gęsty.. nanosi się pędzlem

Piotr_1 - 2008-01-22, 15:44

Ten gościu ma dużo fajnych rzeczy Wurth:
http://allegro.pl/show_us...php?uid=1096558

może by do niego zagadać o rabat dla beemki?

Ratay - 2008-01-22, 15:52

No oki ale co polecacie , Bo tak zaraz na blache chcialem dac cos w rodzaju cortaninu co wiąze rdze, na to jakis podklad - ale co dokladnie, a na to wszytsko jeszcze baranek.
Piotr_1 - 2008-01-22, 16:13

Albo Polrust albo ten wurth grunt aktywny. Do polrusta musi być temp 15stC i odczekać 12h aż się czorny zrobi.
Jasiek1 - 2008-01-22, 23:32

Progi w e36 rdzewieja najczęściej od środka (zazwyczaj przez to, że pod spodem nie ma tych plastikowych kołków i woda spod kół leje się do środka ale i nie tylko). Z zewnątrz tak jak inni wyżej pisali jest duzo środków ale do wnetrza progów, póki są całe ;) , polecam smar w sprayu. U siebie wpsikałem takowy smar przez otwory pod autem jak również przez otworki od góry, tam gdzie mocowane są listwy. Polecam ten zabieg, bo ogladałem kilka progów od wewnątrz w e36 i każde były podżarte.