| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] Chyba skrzynia?
mlodyyy - 2008-01-23, 03:03 Temat postu: [e30] Chyba skrzynia? Na początek chciałem się przywitać, gdyż jestem tu nowy:) Czytuje forum od pewnego czasu. Problem polega na tym iż: po odpaleniu, jak jest na luzie slychac takie "stukanie, rzechotanie". Jest ono nieregularne, raz stuka caly czas raz tylko chwile, a czasami nawet wcale.. Zauwazylem ze czasami bardziej stuka jak samochod krzywo stoi. Po wciśnięciu sprzegła zupełnie ustaje. Dźwieki te słychać podczas jazdy zarówno na biegu: wstecznym, 1,2,3. Na 4 i 5 jest wszystko w porządku. . Kazdy bieg wchodzi ładnie, bez zadnych oporów, nic nie wyskakuje, nic nie zgrzyta. Co to może być??? Skrzynia??a może dwumasówka?(ale terkotania przy gaszeniu bez sprzęgła nie slychac raczej).
Skrzynia jest w fazie wyciągania. Obstawiam ze to raczej coś jets ze skrzynią i pewnie nie bedzie sie opłacało tego robić. I tu mam pytanie. Czy do mojej SUPER ETY m20b27 pasują inne skrzynie od m20???Bo słyszałem rozbieżne opinie. Jendrys78 z Bełchatowa mówił że od 325i nie będzie pasować. A czy od m20b20 bedzie pasować??bo akurat mogę kupic w rozsądnej cenie? i czy przy dyfrze 3,25 będzie to jakoś normalnie jeżdzić???czy sie zamuli strasznie? prosiłbym o szybką pomoc pozdrawiam
Cinek - 2008-01-23, 07:42
ja bym obstawiał że grzechota Ci łożysko oporowe w sprzęgle
LUKAS - 2008-01-23, 08:03
Ja bym najprędzej obstawiał dwumasówkę.
duchX - 2008-01-23, 08:34
| Cinek napisa³/a: | ja bym obstawiaÅ‚ że grzechota Ci Å‚ożysko oporowe w sprzÄ™gle |
JAk moze byc slychac lozysko skoro pisze wyraznie kolega ze ustaje po wcisnieciu sprzgla czyli w tedy kiedy lozysko zaczyna dzialac !!!
alexil - 2008-01-23, 12:56
A ja myślę, że to łożysko wałka wejściowego-skrzynia ma już swoje lata i łożysko hałasuje. Po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje, bo wałek przestaje się kręcić....
Mam to samo u siebie i spotkałem się już z tym nie raz.
Pozdrawiam
mlodyyy - 2008-01-23, 13:10
łożysko chybra raczej nie, ono lekko wyje swoją drogą, więc i tak bedzie do wymiany.A jak sprawdzić czy dwumasówka jest dobra??? Ale jeśli by byla dwumasówka to by chyba pukało cały czas??? A u mnie na 4 i 5 biegu nigdy nic nie zapukało. I powiedzcie mi koledzy jak jest z tą skrzynia??? pasują od innych m20 od 2,0 albo 2,5?? w moejj skrzyni nie ma czujników tak jak w zwykłej ecie.
[ Dodano: 2008-01-23, 21:27 ]
skrzynia została zdjeta. Patrze a na docisku sprzęgła dookola sa takie zadrapania, dosc glebokie rysy. Na obudowie od skrzyni w środku rowniez dookola pokaleczone. Panowie czy dwumasowe do wymiany??To jego jest wina??? I czy mozna założyć jednomasówke(kompletne sprzęgło) od 2,5 czy 2,0 ?
|
|