| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - M20B20 Długo kręci zanim odpali.
MAJSU - 2008-01-25, 19:16 Temat postu: M20B20 Długo kręci zanim odpali. Silnik nie załapuje od pierwszego strzału tylko trzeba pokręcić z 2-4 sekund, w M2025 kolegi Pabla zauważyłem że odpala na pstrk ! Mam nowe świece NGK , kopułkę BERU, palec BOSCHA, akumulator też dobry Bosch Silver, kable BERU sprawdzone i są w BDB stanie więc gdzie jest problem ?
duchX - 2008-01-25, 19:57
sprawdz cisnienie paliwa , czujnik temperatury silnika info dla komputera nie dla zegarow
mattim_bmw - 2008-01-25, 20:07
No własnie u mnie to samo o ktos mi niedawno mowił ze moze to byc pompa paliwa ktora daje słabe cisnienie...
A jest roznica na ciepłym/zimnym?? U mnie na zimnym o wiele lepiej pali
Mlody - 2008-01-25, 20:44
Tez mam podobnie , gdy samochod np stoi noc , dzien lub dwa wsiadam i odpala z dotyku A gdy np pojezdzi sie i pozniej auto postoji 2-4 god to trzeba go pomeczyk okolo 5 sekund czasem nawet dluzej zeby odpalilo oczywiscie auto odpalane i gaszone na PB.
damiano_e30 - 2008-01-25, 21:13
| Mlody napisa³/a: | Tez mam podobnie , gdy samochod np stoi noc , dzien lub dwa wsiadam i odpala z dotyku A gdy np pojezdzi sie i pozniej auto postoji 2-4 god to trzeba go pomeczyk okolo 5 sekund czasem nawet dluzej zeby odpalilo oczywiscie auto odpalane i gaszone na PB. |
Mam dokładnie to samo, po dłuższym postoju pali na dotyk A zazwyczaj trzeba dłużej pokręcić jak jest zimny, widzę że inni też mają ten problem, nie jestem sam hehe
Adi - 2008-01-25, 22:00
Wydaje mi się, że był już podobny temat. Chodziło o jakiś zaworek zwrotny paliwa. Zaraz poszukam.
[ Dodano: 2008-01-25, 22:07 ]
o tym temacie myślałem
hubabuba - 2008-01-25, 22:27
to jest właśnie oznaka spływania paliwa do zbiornika. Rada na to :
4 razy przekręć na zapłon i za piątym razem odpal, a jezeli odpali od razu to znaczy,ze właśnie spływa paliwo i potrzebny zaworek zwrotny.. Pompa sobie doładuje w ten sposób. U mnie działa, na początku przyszłego miesiąca zakładam zaworek zwrotny.
Mlody - 2008-01-25, 22:37
Dobre , przetestuje przy okazji Drogi taki zaworek zwrotny w temacie ktory podal Adi wyczytalem za 120zl
mattim_bmw - 2008-01-25, 22:40
Zaworek zwrotny to jest jakas myśl,
ale kto mi wyjasni dlaczego zimny odpala bez problemu? Wydaje mi sie ze ma to zwiazek ze ssaniem bo zimny silnik to właczone ssanie czyli wiecej paliwka podaje, ciepły silnik zapalanie bez ssania czyli mniej paliwka...
Ma ktos pomysł dlaczego zimny lepiej pali niz ciepły?? bo w tych tematach od ADIego pisza tylko ze jak zimny to słabo pali...
[ Dodano: 2008-01-25, 22:41 ]
| Mlody napisa³/a: | Dobre , przetestuje przy okazji Drogi taki zaworek zwrotny w temacie ktory podal Adi wyczytalem za 120zl |
Ale ktos pisał ze zamienik 20zł
hubabuba - 2008-01-25, 22:59
Dokładnie zamyka się w kwocie 20 zł.
U mnie jest identyczna sytuacja. Auto Stoi 15 godzin to odpala bez mniejszych problemów, zaś postoi 15 minut to przy kręceniu za pierwszym razem nie odpali w ogóle. Motorek widać i słychać, ze bardzo chce odpalić bo tak Po cztokrotnym przekręceniu na zapłon, silnik wstaje od razu. Motorek poprostu załapuje ale coś go trzyma i to prawdopodobnie właśnie jest spływanie paliwa do baku.
MAJSU - 2008-01-26, 02:04
U mnie bez różnicy, zimny, ciepy stoi 2godziny czy 2 tygodnie zawsze to samo...
duchX - 2008-01-26, 09:31
Ale z trego co pamietam to zaworek jest wbudowany w pompe i raczej nie ma on nic do tego poniewaz E30 nawet nie dobija paliwa po przekreceniu na zaplon tylko pompa zaczyna dzialac w momencie krecenia silnikiem cisnienie jest tak duze ze bez problemu czy zaworek jest sprawny czy nie to ma odpalic po sekundzie .Jesli piszecie ze po nocy odpala to znaczy ze cisnienie bylo w ukladzie , auto czy cieple czy zimne zawsze odpala na ssaniu tylko w zaleznosci od temperatury zasysanego powietrza i silnika to ssanie trwa np. 1 minute lub 2 sekundy . Czy autko zapala na ssaniu czy jest juz rozgrzane to zawsze pompa paliwa i regulator daja to samo cisnienie plaiwa 3bar.
Co za tym idzie zeczy ktore maja wplyw na odpalanie :
za slabe cisnienie
za duze cisnienie
regulator paliwa puszcza paliwo do kolektora ssacego wezykiem ktory gosteruje (podcisnienie)
bledne odczyty z czujika temperatury
warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno szary -czarny czy siwy
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-01-26, 09:38
Ja mam bardzo podobny objaw, pogodziłem się z tym. W największe mrozy pali na dotyk, po 30 do 40 minutach od zgaszenia trzeba przytrzymać na rozruszniku.
Próbowałem prawie wszystkiego, zmieniona kopułka, palec, przewody wysokiego napięcia, wyregulowane zawory, złożony zaworek zwrotny na przewód paliwowy http://www.allegro.pl/ite..._8mm_10mm.html, nawet myślałem że to wina zapchanego katalizatora, ale też nie. Objaw cały czas ten sam. Podmieniałem czujnik temperatury na dzień (może trzeba na dłużej) ale było dalej tak samo, mam kupiony nowy leży już w schowku czeka na wstawienie.
Może to jest kilka przyczyn które składają sie na ten jeden problem.
selius - 2008-01-26, 10:14
napewno nie jest to wina pompy paliwa bo by rano tez nie chcial odpalic, ja mam u siebie to samo i nie wiem czego to moze byc juz wina, pali jak chce, rano za kazdym razem dobrze a pozniej jak mu sie podoba raz dobrze raz trzeba dlugo krecic, wymienilem przewody, filtry, swiece, czujnik tem silnika, niby troche sie polepszylo ale dalej nie tak jak powinno byc, zauwazylem ze jak przeczyszcze swiece to odpala tak jak powinien czyli moze cos z mieszanka nie tak?
mattim_bmw - 2008-01-26, 10:49
Ja własnie mam wydymane swiece moze po ich wymianie sie cos polepszy...
| x_e_o_n napisa³/a: | Co za tym idzie zeczy ktore maja wplyw na odpalanie :
za slabe cisnienie
za duze cisnienie
regulator paliwa puszcza paliwo do kolektora ssacego wezykiem ktory gosteruje (podcisnienie)
bledne odczyty z czujika temperatury |
ad1 bardzo mozliwe bo pompa buczy jak by miała zaraz stanąc...
ad2 wÄ…tpliwe (patrz wyzej)
ad3 zalewa sie?
ad4 błedny czyli cały czas moze wysyłac sygnał o tym ze jest niska temp. i podaj za duzo paliwa w wyniku czego sie zalewa???
| x_e_o_n napisa³/a: | warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno
szary -czarny czy siwy |
a jesli nie ma zadnego dymku oprocz pary...
MAJSU - 2008-01-26, 11:07
Silnik trzyma fabryczne parametry, pali mniej niż w katalogu więc raczej go nie zalewa... żadnych innych nie pokojących objawów niema Wy też tak macie w swoich M20 że jak się szybko wciśnie gaz na maksa i odrazu odpuści to się zadławi przez chwilę ? Na postoju na luzie... Taki już urok gazu na linkę ?
Adi - 2008-01-26, 11:18
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | Wy też tak macie w swoich M20 że jak siÄ™ szybko wciÅ›nie gaz na maksa i odrazu odpuÅ›ci to siÄ™ zadÅ‚awi przez chwilÄ™ ? Na postoju na luzie... |
Też tak mam, kumpel w b25 też tak miał i kilka m20, które miałem okazje oglądać też tak miało.
Mauser - 2008-01-26, 12:22
Nie ma sie co czarować, reguły nie ma, M20 po prostu tak mają. Cała elektryka sprawdzona u mnie, i w zasadzie org wymieniona, może kable są nie do końca sprawne, ale podmieniane na dwa inne kpl, czujniki org bmw itd itd . . . . . . . . reguły nie ma, czasem po 1 seq pali, czasem na " pstryk" a czasem ze 3-4 seq trzeba kręcić. . . . . . niezależnie czy wilgoć, czy silnik ciepły, czy po nocy w zime albo lato . . . . . .
duchX - 2008-01-26, 12:28
| mattim_bmw napisa³/a: | Ja wÅ‚asnie mam wydymane swiece moze po ich wymianie sie cos polepszy...
| x_e_o_n napisa³/a: | Co za tym idzie zeczy ktore maja wplyw na odpalanie :
za slabe cisnienie
za duze cisnienie
bledne odczyty z czujika temperatury |
ad1 bardzo mozliwe bo pompa buczy jak by miała zaraz stanąc...
ad2 wÄ…tpliwe (patrz wyzej)
ad3 zalewa sie?
ad4 błedny czyli cały czas moze wysyłac sygnał o tym ze jest niska temp. i podaj za duzo paliwa w wyniku czego sie zalewa???
| x_e_o_n napisa³/a: | warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno
szary -czarny czy siwy |
a jesli nie ma zadnego dymku oprocz pary... |
ad 1 czasami bucza ale chodza jeszcze dlugo trzrba sprawdzic !!
ad 2 moze byc za duze cisnienie jak sie uszkodzi regulator i sie otworzy na maksa pompa daje wiecej nize 4 bara
ad 3 mialem tak w E34 ciagla tamtedy paliwo bo pekla membrana w regulatorze na cieplym byl problem zeby odpalil na zimny od kopa palil
ad 4 tak moze byc ze podaje nizsza lub duzo nizsza temp. niz jest w rzeczywistosci i daje za duzo plaiwa
Jest jeszcze jedna szansa ze to opary paliwa ktore zostaly w kolektorze sa dosc cieple i w momencie odpalania idzie i benzyna i juz dobrze rozrobione powietrze z beznyna i jest to dla niego po prostu za duzo
[ Dodano: 2008-01-26, 12:32 ]
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | Silnik trzyma fabryczne parametry, pali mniej niż w katalogu wiÄ™c raczej go nie zalewa... żadnych innych nie pokojÄ…cych objawów niema Wy też tak macie w swoich M20 że jak siÄ™ szybko wciÅ›nie gaz na maksa i odrazu odpuÅ›ci to siÄ™ zadÅ‚awi przez chwilÄ™ ? Na postoju na luzie... Taki już urok gazu na linkÄ™ ? |
Niestety z klapkowym przeplywomierzem to jest normalny efekt wszystkiemu winna klapkaa dokladnie jej bezwladnosc zanim sie otworzy na wskutek podcisnienia wytworzonego przez silnik to zdazy sie zmulic tylko nie wiem czy w tym momencie ma za duzo plaiwa czy za malo bo jedna i druga opcja jest prawdopodobna dlatego sie wlasnie dlawi teraz robie experyment i bede zapinal instalacje z komputerem od M50 i bede chcail podlaczyc zamiast klapkowego przeplywke z goracym drutem moze sie uda wszsytko wskazuje na to ze tak
Mlody - 2008-02-02, 09:12
| hubabuba napisa³/a: | to jest wÅ‚aÅ›nie oznaka spÅ‚ywania paliwa do zbiornika. Rada na to :
4 razy przekręć na zapłon i za piątym razem odpal, a jezeli odpali od razu to znaczy,ze właśnie spływa paliwo i potrzebny zaworek zwrotny.. Pompa sobie doładuje w ten sposób. U mnie działa, na początku przyszłego miesiąca zakładam zaworek zwrotny. |
Widze cisza w temacie Niestety przekrecanie na zapoln 3-4 razy nic nie pomaga dlaej trzeba dluzej krecic
adrian e30 - 2008-02-02, 09:22
jak pali na zimnym na dotyk a na cieplym nie chce to moze warto sprawdzic ustaiwnie zaworow????? moze za ciasno poustawinane i niedomykaja na cieplym.?????
MAJSU - 2008-02-02, 10:10
| adrian e30 napisa³/a: | | jak pali na zimnym na dotyk a na cieplym nie chce to moze warto sprawdzic ustaiwnie zaworow????? moze za ciasno poustawinane i niedomykaja na cieplym.????? |
Jak miałem zrypany wałek i dźwigienki odpalał tak samo jak teraz po remoncie.
BIERNAÅš - 2008-02-02, 10:57
moj brat e34 ma taki problem ma 2.0l na 12 zaworach czasem moze rozladowac akumulator od ciezarowki i nic odkreca kluczyk i jeszcze raz i albo za 2 albo za 3 taka proba odpala z od razu moze to byc wina przekaznika lub przekaznikow tych od pompy i silnika krokowego maaaad mial ten sam problem i ja tez to zaczynam dostrzegac u siebi ze za pierwszym razem nic a jak odkrece kluczyk i jeszcze raz to od razu pewnie moje wskazowki na nic bo napewno sprawdzaliscie juz przekazniki... pozdro!
[ Dodano: 2008-02-02, 10:58 ]
tak jakby sie cos zawieszalo moze to byc ktorys przekaznik
MAJSU - 2008-02-02, 11:08
| BIERNAÅš E30 napisa³/a: | moj brat e34 ma taki problem ma 2.0l na 12 zaworach czasem moze rozladowac akumulator od ciezarowki i nic odkreca kluczyk i jeszcze raz i albo za 2 albo za 3 taka proba odpala z od razu moze to byc wina przekaznika lub przekaznikow tych od pompy i silnika krokowego maaaad mial ten sam problem i ja tez to zaczynam dostrzegac u siebi ze za pierwszym razem nic a jak odkrece kluczyk i jeszcze raz to od razu pewnie moje wskazowki na nic bo napewno sprawdzaliscie juz przekazniki... pozdro!
[ Dodano: 2008-02-02, 10:58 ]
tak jakby sie cos zawieszalo moze to byc ktorys przekaznik |
A które to są przekaźniki i jak je sprawdzić ?
mattim_bmw - 2008-02-02, 11:41
| adrian e30 napisa³/a: | | jak pali na zimnym na dotyk a na cieplym nie chce to moze warto sprawdzic ustaiwnie zaworow????? moze za ciasno poustawinane i niedomykaja na cieplym.????? |
Moze cos w tym jest
Ostatnio regulowałem zaworki, ale nie skojarzyłem i faktycznie lepiej mi zapala
Ale to i tak troche długo...
BIERNAÅš - 2008-02-02, 12:30
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | A które to sÄ… przekaźniki i jak je sprawdzić ? |
czekaj zaraz wstawie foto one sa przykryte takim plastikiem juz ci pokazuje
[ Dodano: 2008-02-02, 12:40 ]
http://www.fotosik.pl/pok...5f9a795e88.html sciagasz ten plastik i srodkowy przekaznik jest od pompy paliwa ja wogole nie mialem pradu na pompie po jakims czasie doszedlem ze mi sie zawieszal przekaznik byc moze ze i teraz tak jest i np pompy nie zalacza i dlugo kreci
MAJSU - 2008-02-02, 13:05
A u mnie to będzie który przekaźnik I gdzie kupić nowy i po ile ? W ETK widzę że 45 ojro
BIERNAÅš - 2008-02-02, 13:10
najlepiej z tej skrzyneczki wymien wszystkie tzn nie z tej z bezpiecznikami tylko te trzy co ja ci pokazywlem raczej drogie to nie jest ( nie wiem ja jeszcze nei kupilem tego ale tez zmienie wszystkie wymienie ) mysle ze to majatek nie kosztuje a warto miec to na uwadze:) dostanie to sie raczej w sklepie motoryzacyjnym acha i jak cos wez ze soba stare zeby dal ci o tym samym schemacie laczenia sie pinow pozdro:)
[ Dodano: 2008-02-02, 13:17 ]
albo wez je pozamieniaj tylko patrz zeby mialy ten sam schemat!! dwa sa takie same tylko jeden jest inny i mniejszy ciut tak bynajmniej u mnie jest:) ja te dwa zamienisz to zobacz czy lepiej odpala czy to samo
hubabuba - 2008-02-02, 20:32
W najlepsze, ponad miesiąc furka odpalała (po przekręceniu 4 razy na zapłon) od razu. Od kilku dni znowu powtórka.. Trzeba kręcić i kręcić...
Nie wiem kiedy ale sprawdzę jeszcze jedną rzecz,a a mianowicie czy nie ma opóźnienia w zapłonie które moze być spowodowane przesuniętym ząbkiem albo kilkoma na rozrządzie.
BIERNAŚ E30 mam identycznie jak i Ty..... nawet kilka miesięcy temu pisałem o tym tutaj. Przekręcam kluczyk... nie odpala... a wiec wyłączam i przekręcam raz jeszcze szybko i odpala od razu... Takie odpalanie na 2 razy... nie rozumiem tego.
Kruczek - 2008-02-02, 20:35
mam troszkÄ™ inny problem z m20b20.
Mianowicie, auto stało dość długo, nie chciało zapalić.
Wymieniłem wszystkie świece na ngk, auto odpaliło na benzynie od razu.
Jednak, silnik na wolnych obrotach tak jakby prycha, jakby któryś cylinder nie palił.
Podczas jazdy nie ma żadnych objawów, ciągnie w całym zakresie obrotów...
Co może być przyczyną?
Jeszcze gdzieÅ› kradnie prÄ…d, ale to chyba wina alarmu....
Marcinek - 2008-02-03, 17:22
a u mnie był taki sam problem z odpalaniem tyle, że w M40B16(co prawda sam silnik jest porażką) tyle, że po jakimś czasie usterka znikła sama z siebie i odpala OK a nic nie ruszałem
duchX - 2008-02-03, 18:50
Ale w E30 z tego co wiem to po przekreceniu na zaplon pompa nie dobija paliwa dopiero po przekreceniu w pozycje strat zaczyna pompa bic cisnienie wiec przekrecanie kluczyka 4 razy nic nie daje widze ze rady zmierzenia cisnienie itp . nie sabrane poduwage lepiej pisac 40 postow i przypuszczac co i jak
Artur C. - 2008-02-03, 19:08
W E30 dobija cisnienia przed startem po włączeniu zaplonu. I na L-Jetcie i na Motroniku.
[ Dodano: 2008-02-03, 19:21 ]
Sprawa jest prosta jak problem ustepuje po takich kilku podpompowaniach - mianowicie albo zawór zwrotny w pompie paliwa nie trzyma albo regulator ciśnienia paliwa też nie trzyma i jest do wymiany.
BIERNAÅš - 2008-02-03, 19:26
pompa zaczyna pompowac razem z rozrusznikiem moze poprostu byc tak ze nie zalaczy ja przekaznik ja mam cisnienie dobre na pompie bo od tego zaczalem gdy juz znalazlem prad na kablach bo juz kiedys opisywalem ten problem ze wogole pradu nie mialem
Artur C. - 2008-02-03, 19:36
Pompa startuje po włączeniu zapłonu gdy zapalająsię kontrolki i jest krótkie dopompowanie a potem już cały czas jak kreci rozrusznik no i podczas pracy silnika oczywiscie.
BIERNAÅš - 2008-02-03, 19:39
ano tak sorki moj blad maSZ racje Artur C ja na razie wymienie te przekazniki i zobaczymy
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-02-03, 21:47
| x_e_o_n napisa³/a: | | Ale w E30 z tego co wiem to po przekreceniu na zaplon pompa nie dobija paliwa dopiero po przekreceniu w pozycje strat zaczyna pompa bic cisnienie wiec przekrecanie kluczyka 4 razy nic nie daje widze ze rady zmierzenia cisnienie itp . nie sabrane poduwage lepiej pisac 40 postow i przypuszczac co i jak |
| Artur C. napisa³/a: | | Sprawa jest prosta jak problem ustepuje po takich kilku podpompowaniach - mianowicie albo zawór zwrotny w pompie paliwa nie trzyma albo regulator ciÅ›nienia paliwa też nie trzyma i jest do wymiany. |
sprawdzałem cisnienie, był wpięty manometr w przewód paliwowy jest ok, a wyżej w poście napisałem że założyłem zaworek zwrotny na przewód paliwowy.
duchX - 2008-02-04, 10:20
i dalej nic ? nie pomoglo ...... moim zdaniem nie dobija paliwa w E30 po przekreceniu w pozycje zaplon !! paliwo zaczyna bic w momencie krecenia silnikiem w pozycji start nigdy nie spotkalem sie zeby jaka kolwiek E30 dobijala paliwo na zaplonie
Cypisek - 2008-02-04, 10:29
| x_e_o_n napisa³/a: | i dalej nic ? nie pomoglo ...... moim zdaniem nie dobija paliwa w E30 po przekreceniu w pozycje zaplon !! paliwo zaczyna bic w momencie krecenia silnikiem w pozycji start nigdy nie spotkalem sie zeby jaka kolwiek E30 dobijala paliwo na zaplonie |
Z własnych doświadczeń
m40 - paliwo pompuje dopiero jak kręci rozrusznik
m42 - paliwo pompuje przy pozycji zapłon przez ok 1 sekundę
m20 - na 80% wydaje mi się że paliwo pompuje podczas pracy rozrusznika
Mam taką pany propozycje. Dajcie jakiś prąd bezpośrednio na pompę paliwa żeby zrobiła ciśnienie przed uruchomieniem silnika i wtedy zakręćcie.
Artur C. - 2008-02-04, 17:18
Moje M20 i wszystkie które robiłem i starsze i nowsze( 85-89) dobijały paliwo po zapłonie.
Czy to że po założeniu zaworka zwrotnego nie odpala za pierwszym razem świadczy o tym że pompa nie dobija ciśnienia czy raczej o tym że po pierwsze jest niesprawny regulator ciśnienia a po drugie że nie wiadomo jak daleko uciekło to paliwo
Następne w przypadku nieszczelności a właściwie spadku ciśnienia na listwie wtryskowej na gorącym silniku tworzą się korki parowe i w związku z tym przy próbie odpalania pierwsze trzeba sprężyć te pary wcisnąć je do części cylindrów które niestety nie odpala i dopiero jak listwa się wypełni silnik zaskoczy.
Niech ktoś w końcu podmieni regulator z dobrze palącego auta - rozwieje to wątpliwości.
[ Dodano: 2008-02-04, 17:21 ]
Jeszcze jedno - to że jest prawidłowe ciśnienie paliwa na listwie podczas sprawdzania nie swiadczy o sprawności regulatora - po zatrzymaniu silnika ciśnienie na magistrali ma się utrzymywac pzrez około 20 minut.
Sorki zamiast cytuj dalem edytuj , przepraszam Cie bardzo !!Xeon
slawo - 2008-02-04, 17:23
| Artur C. napisa³/a: | | Moje M20 i wszystkie które robiÅ‚em i starsze i nowsze( 85-89) dobijaÅ‚y paliwo po zapÅ‚onie. |
na l-jetonicu, nigdy na motroniku
tak to przyjacielu maja ople nie bmw
w m20 paliwo pompa podaje dopiero z rozrusznikiem
Artur C. - 2008-02-04, 17:30
No to jakies nadzwyczajne było -wiecie - ale nie jedno.
Dobra Wy siÄ™ produkujcie ja popatrze z boku.
kamil.k - 2008-02-04, 17:41
ja mam le-jet i jak przekrece kluczyk to najpierw załacza sie pompa .problemow z odpalaniem zimnego czy ciepłego nie mam silnik odpala tak szybko ze nie wiem czy wal sie zdarza raz obrócic
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-02-04, 20:03
Regulator ciśnienia paliwa też podmieniałem, dalej to samo, ale nie mam pewności odnośnie stanu zamontowanego, jest tak samo na starym i na nowym(używanym) regulatorze
adrian e30 - 2008-02-05, 14:11
mi sie zdaje ze m20 pompowalo paliwo przed zaplonem.
Artur C. - 2008-02-05, 16:35
Dobra L-jety w M20 dopompowują i tu będę obstawał murem co do Motronika to się poddaję - Przesłuchy jakieś czy co
[ Dodano: 2008-02-05, 18:48 ]
No widzę ze aż nowy temat trzeba było założyć żeby potwierdzić że Motronik nie dobija paliwa - ale to dobrze przynajmniej wiadomo że się w tej kwestji niestety myliłem .
A co nie mogÄ™
sowin19 - 2008-02-05, 18:57
Ja mam L-Jeta i mi nie dobija. Problem z kręceniem u mnie tez bywa, tzn raz na jakis czas nie chce zatrybic
Artur C. - 2008-02-05, 19:09
W 90 roku był L-Jet
kamil.k - 2008-02-05, 19:10
przy l-jet musi podpompowywac bo ja mam wszystko orginal i słychac jak pompa po przekreceniu pompuje paliwko przez 1-2 sekundy .co ciekawe u mnie nie ma trzech przekaznikow tylko jest jeden
Artur C. - 2008-02-05, 19:17
Dokładnie jeden - od pompy paliwa.
sowin19 - 2008-02-05, 19:44
| Artur C. napisa³/a: | W 90 roku byÅ‚ L-Jet |
Pomyliłem sie , mam LU-Jetronic tak podaje ksiazka, osobiscie nie wiem jak to rozróznic
kamil.k - 2008-02-06, 08:11
skad wychodza kable WN - te które ida do swiec.jak wychodza z przodu głowicy to masz motronica a jak wychodza z lewej strony silnika to masz l-jet
Cypisek - 2008-02-06, 09:55
M20 na motronicu nie dobija paliwa.
Marcinek - 2008-02-06, 19:58
A jak na moje to winne jest coś zupełnie innego, a wydaje mi się tak ponieważ:
Kolega miał M20B20 1990r przebieg 215000KM i było tak jak u was długo kręciła. Ostatnio jednak pękła głowica i stwierdził, że nie opłaca mu się robić i kupił cały silnik taki sam M20B20 1990r przebieg 230000KM. Po wymianie silnika auto odpala normalnie bez względu na to czy zimny czy ciepły, wymieniony był tylko silnik cały osprzęt został stary, a nic więcej robione nie było.
kamil.k - 2008-02-07, 07:54
pewnie jak wymienial silnik to był razem z nim czujnikiem tepm.silnika .jest ok wkrecony w obudowe termostatu wiec jak przełożył kompletny silnik to czujnik ma inny
$PREZES$ - 2009-09-30, 18:24
Odgrzebuje temat. A ja mam taki problem że na zimnym pali na dotyk ale czasami zaraz po odpaleniu obroty spadają na chwile prawie do zera. Na gorącym też odpala w miarę. Problem pojawia się jak silnik jest ciepły. Trzeba bardzo długo kręcić a jak odpali to obroty bardzo pomału podnoszą się od zera nie tak jak powinno być ze na chwile na 1000 i później 750.
Wydaje mi się że jest zalewany. Ale co może to powodować??????
Regulator nie puszcza paliwa do kolektora, czujnik temperatury nowy.
|
|