BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - NIERÓWNA PRACA 1,8I

Anonymous - 2004-11-21, 20:41
Temat postu: NIERÓWNA PRACA 1,8I
PO PIERWSZ WITAM WSZYSTKICH BO JESTEM NOWY. BMW 318 90R KUPIŁEM WCZORAJ I KURCZE NIEWIEM CO SIE DZIEJE CZASAMI CHODZI NIERÓWNO TO ZNACZY PRAWIE ZAWSZE CHODZI NIERÓWNO TYLKO CZASAMI COŚ ZASKOCZY I JEST OK, JAK DODAM GWAŁTOWNIE GAZU TO SIE DŁAWI JAK JADE I DODAM GAZU TO SIE ZMULA,ZEBY RÓWNO ALE POWOLI PRZYSPIESZAC BEZ SZARPNIEC I ZMULANIA TO MUSZE POWOLUTKU DODAWAC GAZU JAK DODAM ZAMOCNO TO SIE ZMULA I SZARPIE JAKBY SIE ZALEWAŁA ALBO COŚ,NIECHCE WCHODZIC NA OBROTY DOPIERO JAK PRZYTRZYMAM PEDAŁ TO PO JAKIMS CZASIE WSKAKUJE,WYDAJE MI SIE ZE NIECHODZI CZASAMI NA WSZYSTKIE CYLINDRY ALE CZASAMI WSZYSTKO JEST OK DZISIAJ WLAŁEM ZA 20 ZŁ TO JEST JAKIES 6 LITRÓW I ZROBIŁEM NA TYM 20 KM ALE NA ZAJEBIŚCIE CIEZKIEJ NODZE(TO ZNACZY MAXYMALNY KAT AUTA)TO DUZO PALI CZY MAŁO A WCZORAJ ROBIŁEM TRASE 460 KM I ZJADŁ MI ZA 200ZŁ PALIWA,A PREDKOŚCI OKOŁO 90-110 KM/H POWIEDZCIE CO MOZE BYĆ NIETAK,BO NIECHCE WSZYSTKIEGO WYMIENIAC A POTEM SIE OKAZE ZE TO JAKIES BADZIEWIE
Anonymous - 2004-11-21, 20:48
mam ten sam samochod i mialem podobne objawy z szarpaniem.u mnie przyczyna byla guma ktora jest pomiedzu przeplywomierzem a kolektorem dolotowym.mialem poprzecinana i zaciagala falszywe powietrze.stad tez bralo szarpanie sie.jak powolutku dalem gazu i wlaczylem pierwszy bieg i odrazu drugi bieg to byly charakterystyczne szarpniecia.nie wiem czy o to ci chodzi. a jak masz mula to sprawdz filtry oraz linke od gazu bo moze masz nienaciagnieta.mul to takze swiecie( za duzy przeswit) oraz starty walek rozrzadu.mozliwosci full. sprawdz line od gazu oraz filtr powietrza
Anonymous - 2004-11-21, 20:57

CHODZI MI O TO ZE JAK MAM NAPRZYKŁAD 3 BIEG I 50KM/H NA BUDZIKU TO JAK DODAM GAZU TO NIEPRZYSPIESZA TYLKO JEDZIE Z TA SAMA PREDKOŚCIA I SZARPIE TAK JAKBY SIE DŁAWIŁ ALBO CO.I CO Z TYM SPALANIEM????
Anonymous - 2004-11-21, 21:12
pali to raczej dobrze.ja teraz zima jakbym zalal za 20 zl i przy ekonomicznej jezdzie to przejade jakies 50km.najgorsze jest poranne ssanie przy mrozie.to jak ruszam to na 2 biegu mam 18litrow spalania.no ale to w koncu zima.jak sie rozgrzeje to juz przystepnie pali -> nie nazekam. a co do mulenia to tak czy tak sprawdz gume. a jak nei to a ci szarpie to moze mocowania walu. na tym forum sa lepsi fachowcy odemnie tylko musisz poczekac za ich wypowiedziami. :wink:
jakub - 2004-11-21, 23:36

Witam. Typwe objawy uszkodzonej sondy lambda.
Scigany - 2004-11-22, 09:56

u mnie bylo podobnie i byla dziura w gumie, wymienilem i sie poprawilo, ale i tak nie jest tak jak powinno. Rano , jak jest zimno i odpale, to auto chodzi na ciut wyzszych obrotach, po czym gwaltownie spada do 500 i spowrotem wchodzi na wyzsze, i tak jest co 5 sekund do czasu az sie nagrzeje. Znowu jak juz sie nagrzeje, to obroty sie trzymaja przy 550, jest to dla mnie za nisko, bo auto sie trzesie. Powiem Wam, ze swiec jeszcze nie zmienialem, i na pewno to bedzie jednym z powodow, bo po odkreceniu mialem na nich 1mm przerwy i je troche zbilem na 0,7mm, ale wiem, ze takie zbicie elektrody nie daje zbyt dobrych efektow.
mikemc - 2004-11-22, 10:54
Cze! U mnie też tak jest, tzn. jak jest silnik zimny to jest wszystko oki ale jak odpalam ciepły to przez 30 sek (mierzyłem ze stoperem) nierówno pracuje, wydaje mi się, że na 3 cylindrach a potem jest dobrze. Wyczyściłem silnik krokowy ale nie pomogło. Może to błędy komputera..?? bo niby dlaczego trwa to równo 30 sek...
jakub - 2004-11-22, 23:50

Do mikemc.
Identyczne objawy miał mój brat w Saabie. Teraz wiem, że to na 100% sonda lambda

mikemc - 2004-11-23, 11:03
jakub napisa/a:
Do mikemc.
Identyczne objawy miał mój brat w Saabie. Teraz wiem, że to na 100% sonda lambda

Dzięki, nie muszę już szukać.. pozostaje wymienic sondę..
Pozdro!