| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - koszta
driver - 2008-02-02, 16:15 Temat postu: koszta Witam mam pytanie ankiete mozna by zrobic .Ile inwestujecie kasiorki w swoje auta i czy wam nie szkoda sprzedac pozniej i czy warto do 10-15 letniego auta tak inwestowac ?
pejafreak - 2008-02-02, 16:23
marsel2279, szczerze powiem ci niemam jestcze auta ale jak widze co koledzy robia to ci powiem OPLACA si zobacz sobie na froum pelno pieknych Beemek a np. BMW e30 to ona teraz bedzie tylko zyskac na wartosci
MAJSU - 2008-02-02, 16:25 Temat postu: Re: koszta
| marsel2279 napisa³/a: | Witam mam pytanie ankiete mozna by zrobic .Ile inwestujecie kasiorki w swoje auta i czy wam nie szkoda sprzedac pozniej i czy warto do 10-15 letniego auta tak inwestowac ? |
A co najpierw ankieta jaka ma być ankieta ? Dobre...
Oczywiście że nie warto inwestować dużych pieniędzy w 10-15 letnie samochody bo się to nigdy nie zwróci... Chyba że ma się coś z serii M w nienagannej kondycji. E30stki może zyskują powolutku na cenie ale i tak się dalej na nich więcej traci niż zarabia...
jaqub - 2008-02-02, 16:58
biorac pod uwage utrate wartosci auta 15letnioge kupionego dajmy na to za 20kola pln (np e36) to sa to smieszne pieniadze w porownaniu do utraty wartosci nowki sztuki kupionej za 120-130kola pln.. wkladajac nawet 20tys w 15to latka nie stracimy tyle co wyjezdzajac z salonu nowka ktora traci od po przejechaniu za bramy salonu 20-30% wartosci
idac dalej... przeglady... w wiekszosci ASO podstawowy przeglad (wymiana oleju i filtrow) to koszt ok 1tys pln... wystarczajaco duzo zeby zadbac o 15latka przez prawie caly rok
MAJSU - 2008-02-02, 17:06
| jaqub napisa³/a: | biorac pod uwage utrate wartosci auta 15letnioge kupionego dajmy na to za 20kola pln (np e36) to sa to smieszne pieniadze w porownaniu do utraty wartosci nowki sztuki kupionej za 120-130kola pln.. wkladajac nawet 20tys w 15to latka nie stracimy tyle co wyjezdzajac z salonu nowka ktora traci od po przejechaniu za bramy salonu 20-30% wartosci
idac dalej... przeglady... w wiekszosci ASO podstawowy przeglad (wymiana oleju i filtrow) to koszt ok 1tys pln... wystarczajaco duzo zeby zadbac o 15latka przez prawie caly rok |
Tysiak to na opony starczy i to by było na tyle... A nowy jest na gwarancji i może siadać co chcę przez jakieś 3 lata mamy to z głowy.
jaqub - 2008-02-02, 18:38
| MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | A nowy jest na gwarancji i może siadać co chcÄ™ przez jakieÅ› 3 lata mamy to z gÅ‚owy. |
ciekawe co Ci zrobia na gwarancji? jak wszystko da sie podciagnac pod uszkodzenie mechaniczne itp... a wszystko co sie zuzywa trzeba placic samemu
center - 2008-02-02, 19:07
eeee yyy a o so chodzi w pytaniu bo nie bardzo kumam..
koszta czy bmw..tzn inwestowanie czy nie inwestowanie
wszystko zalezy od pasji i tego co kto lubi
niektorzy wsadzaja gruba kase bo lubia, inni nie bo tez lubia, wszystko jest kwestia indywidualna, jak ze wszystkim w zyciu
i tak jezdzac autem stale w nie inwestujesz, paski plyny itd..
nie jest to kosmiczna kasa ale zawsze niemniej jakbym mial to bym ladowal
MAJSU - 2008-02-02, 19:12
| jaqub napisa³/a: | | MAJSU_WuWuA napisa³/a: | | A nowy jest na gwarancji i może siadać co chcÄ™ przez jakieÅ› 3 lata mamy to z gÅ‚owy. |
ciekawe co Ci zrobia na gwarancji? jak wszystko da sie podciagnac pod uszkodzenie mechaniczne itp... a wszystko co sie zuzywa trzeba placic samemu |
Zawsze można sobie dokupić pakiet w którym jest zawarte to że wymieniają wszytsko co się zużyje, wachacz, końcowka drążka... itp.
Yakuzatti - 2008-02-02, 19:12
Najlepiej inwestuje się w "wymienne" rzeczy, tzn kupujesz fele, gadżety które możesz wyciągnąć w każdej chwili itd.
To troszkę pomoże przy odzyskaniu kasy ze sprzedanego auta.
Gasper - 2008-02-02, 21:29
| Yakuzatti napisa³/a: | Najlepiej inwestuje siÄ™ w "wymienne" rzeczy, tzn kupujesz fele, gadżety które możesz wyciÄ…gnąć w każdej chwili itd.
To troszkę pomoże przy odzyskaniu kasy ze sprzedanego auta. |
Dobrze kombinujesz
mattim_bmw - 2008-02-02, 21:54
Dla nie ktorych 15 czy juz nawet 20 letnie auto to bardziej hobby...
Stac ich na wiele nowsze autka ale wola stare strucle
Osobiscie nie moge patrzec na auta młodsze niz 10-15 lat....
A naiwni to sa ci co kupuja Tico i Pande Inwestuja w to auto kupujac jako nowe a przy sprzedazy traca jeszcze wiecej niz my w 15-20 latkach
ale sie usmiałem
Adi - 2008-02-02, 22:08
Tak długo jak będzie mnie stać to tak długo będę ładował w moje 20-lenie E30 i nie mam zamiaru jej sprzedawać. Wszystko zależy od tego do czego auto służy właścicielowi. Moja nie jest wołem roboczym i mam ją na weekendy dla lansu i nie żal mi na nią kasy jeśli ją mam i stać mnie na to. Jeśli nosiłbym się z zamiarem jej sprzedania wtedy na pewno nie łoił bym w nią kase w strachu przed utratą.
Yakuzatti - 2008-02-02, 22:10
| Gasper napisa³/a: | Dobrze kombinujesz |
Biorę przykład od najlepszych
driver - 2008-02-03, 10:40
Powiem tak . Widze ze niektorzy z Was maja auto tylko na weekend i rozumiem to ze mozna inwestowac ,co innego gdy autem jezdzi sie na codzien do pracy wtedy jest inaczej tak mi sie wydaje ?
IGI - 2008-02-03, 10:52
wszystko zależy ile jeździsz.
Ja moim poprzednim autkiem (kadett gsi ) jeździłem miesięcznie około 400 km.
Przy takim przebiegu nie było dla mnie nawet straszne jego spalanie które utrzymywało się na poziomie 14 l w mieście - nie uderzało mnie to po kieszeni. Dlatego szukam teraz e30 325 która będzie pewnie paliła podobnie i nie będę z tego powodu jakoś specjalnie się martwił. A koszty eksploatacyjne - no cóż chcesz jeździć bezawaryjnie to czy to bmw czy fiat płyny paski klocki tarcze amory musisz prędzej czy później wymienić. A awarie takie zwykłe to przy takich przebiegach zdarzają się stosunkowo rzadko.
Przez 10000 km jak miałem mojego strucla kadetta to mechanicznie zrobiłem w nim jeden sworzeń wahacza (25 zł) i kopułkę która mi się odkręciła podczas ścigania się na mieście z jakimś zwieśniaczonym golfem z napisem "tjunink" (nigdy tego mojemu kadettowi nie wybaczyłem).
O
jaqub - 2008-02-03, 13:25
| marsel2279 napisa³/a: | | Widze ze niektorzy z Was maja auto tylko na weekend i rozumiem to ze mozna inwestowac ,co innego gdy autem jezdzi sie na codzien do pracy wtedy jest inaczej tak mi sie wydaje ? |
wydaje Ci sie... auto ktorym jezdzi sie na codzien... ba od czasu do czasu ciagnie lawete drzewa do kominka itp tez mozna "dopieszczac"
|
|