BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Powerflex na co dzień?

Piotr_1 - 2008-02-06, 00:40
Temat postu: Powerflex na co dzień?
Czy ma już ktoś dłuższe doświadczenia z takimi gumkami? Koszt wiadomo spory, ale jak to wytrzymuje nasze drogi? I samo nadwozie jak to wytrzymuje?
Pawel735 - 2008-02-06, 00:49

Pytaj Sosena bo on miał to w swoim driftowozie..On kiedyś pisał, że nie nadaje się to do codziennej eksploatacji bo straszny beton się robi z samochodu.
kris/// - 2008-02-06, 12:29

pomijajac ze beton jestem ciekaw ile to wtrzyma na naszych pieknych polskich drogach
Pawel BMW e36 - 2008-02-06, 17:19

i kto tym handluje?? potrzebuje tuleje dyfra power flex
Pawel735 - 2008-02-06, 19:33

Pawel BMW e36 napisa/a:
i kto tym handluje?? potrzebuje tuleje dyfra power flex

A co daje tuleja dyfra powerflex ?

Bambus 3.. - 2008-02-06, 20:09

Najlepiej zapytać Sosena, on przecież w drifcie przelatał cały sezon z Powerflexami, a wiadomo, że treningi i zawody to ciężka przeprawa dla całego zawieszenia.
Wyrzymałośc poliruetanów jest podobno 3 razy większa niż zwykłych gum, a co za tym idzie i na naszych drogach będą żyły 3 rzy dłużej niż normalnie stosowane elementy gumowe. Jedyny problem to utrata komfortu (dla mnie bez znaczenia) a duży plus to poprawa właściwości jezdnych auta( dla mnie wazne)
Sam przymierzam się do takiego zestawu,

Tak wygląda tuleja dyfra z poliruetanu (zdjęcie zapożyczone od Sosena :D )

tutaj jest gość który to robi do każdego auta na zamówienie:
Pytałem go o poliruetany do e30, komplet u niego 600zł.
http://moto.allegro.pl/it...poliuretan.html

Pawel735 - 2008-02-06, 20:21

ale co da poliuretan w przypadku mostu - po co tam cokolwiek usztywniać ?
Bambus 3.. - 2008-02-06, 20:54

może nie chodzi tu raczej o usztywnienie ale o wytrzymałość na przeciążenia.
kto ostro jeździ na pewno nie bedzie żałował takiego zakupu

Pawel BMW e36 - 2008-02-07, 00:35

A co daje tuleja dyfra powerflex ?[/quote]

im sztywniejsza ta tuleja w dyfrze tym belka wykonuje mniejsze wchania gora dol, jak jest zuzyta ta tuleja to tuleje w belce sie tez szybko wyrobia, mam nowe w belce teraz dam w dyfer power flexa mysle ze trwalosc tuleji w belce bedzie duzo wieksza,
dyfer w e30 trzyma sie na belce, nie jak w e36 na specjalnych sankach

Sosen - 2008-02-07, 14:13

Na powerflexach jeździ się wyśmienicie, jednak jazda po ulicach przyprawia o ból pały, czujesz dziury, które nie istnieją hehehe. Mnie osobiście serducho bolało jak miałem przemieszczać się na kołach, a jeździłem tylko i wyłącznie po sobie znanych ulicach, niejednokrotnie byłem obtrąbiony za jazdę z prędkością baaardzo lanserską.
Osobiście nie jeździłbym na codzień samochodem wyposażonym w taki zestaw, jeśli miałbym tym latać na codzień to nie zakładałbym tulei wachacza, za to gorąco polecam wymienić seryjne gumy na stabilizatorach.

Enzo - 2008-02-08, 13:55

Bambus 3.. napisa/a:
Najlepiej zapytać Sosena, on przecież w drifcie przelatał cały sezon z Powerflexami, a wiadomo, że treningi i zawody to ciężka przeprawa dla całego zawieszenia.
Wyrzymałośc poliruetanów jest podobno 3 razy większa niż zwykłych gum, a co za tym idzie i na naszych drogach będą żyły 3 rzy dłużej niż normalnie stosowane elementy gumowe. Jedyny problem to utrata komfortu (dla mnie bez znaczenia) a duży plus to poprawa właściwości jezdnych auta( dla mnie wazne)
Sam przymierzam się do takiego zestawu,

Tak wygląda tuleja dyfra z poliruetanu (zdjęcie zapożyczone od Sosena :D )

Obrazek
tutaj jest gość który to robi do każdego auta na zamówienie:
Pytałem go o poliruetany do e30, komplet u niego 600zł.
http://moto.allegro.pl/it...poliuretan.html

600zl? caly komplet tzn. co wchodzi w sklad?

Bambus 3.. - 2008-02-08, 16:22

Wysłałem dziś e-mail do gościa z zapytaniem co wchodzi w skład kompletu i jak tylko odeśle odpowiedź dam znać.
Z tego co pamiętam za tuleje tylnej belki chciał 140 zł (za 2 sztuki) więc to raczej dobra cena...

Enzo - 2008-02-08, 16:24

Hehhe tez takie e-maila z zapytanie mdo niego wyslalem :twisted: :wink:
MarioIS - 2008-02-08, 22:20

Ja mam założone nie centryczne tylko na przednich wahaczach i napewno lepiej reaguje na ruchy kierownica. Co do twardosci to nie jest źle, napewno jest twardziej przy uderzeniach w dziury ale na nierównościach nie ma to dużego znaczenia. Moim zdaniem można zakładać z przodu i jeździć na co dzień. Ale tył napewno odczuje się na siedzeniu.
Piotr_1 - 2008-02-09, 04:20

Łe tam, ja rezygnuję. Lubię jak auto się prowadzi, ale bez przesady.
Bambus 3.. - 2008-02-11, 13:57

Dzis otrzymałem takiego e-maila:
Koszt zestawu 600zł
W skład zestawu wchodzi:
Sprzęgło elastyczne 1szt.
wahacz przód 2szt
zawieszenie mostu 1szt.
belka tylna 2szt.
wahacz tył 4szt.
poduszka skrzyni 2szt.
poduszka silnika 2 szt.

Enzo - 2008-02-11, 13:57

Dostalem odp. w zwiazk uz tym co wchodzi w skald zestawu do e30

Witam.
Sprzęgło elastyczne 1szt.
wahacz przód 2szt
zawieszenie mostu 1szt.
belka tylna 2szt.
wahacz tył 4szt.
poduszka skrzyni 2szt.
poduszka silnika 2 szt.
pozdrawiam

Tylko nie wiem jaka cena

EDIT: dostalem odp .co do ceny 600zl :D

Sosen - 2008-02-16, 10:14

czyli trzeba jeszcze dokupić 4 elementy do stabilizatorów
potejtos - 2008-06-18, 01:44

Ja dzisiaj wlasnie dostalem paczke, oto co zanabylem:

Tuleje tylnej belki + poducha dyfra. Zobaczymy jak bedzie sie to spisywalo z zawieszeniem od M-technika. Koledzy o jakie sprzeglo elastyczne chodzi??? To w ukladzie kierowniczym???

Pawel735 - 2008-06-18, 02:06

potejtos napisa/a:
Ja dzisiaj wlasnie dostalem paczke, oto co zanabylem:

[url=http://img356.images...jx8.jpg]Obrazek[/URL]

Tuleje tylnej belki + poducha dyfra. Zobaczymy jak bedzie sie to spisywalo z zawieszeniem od M-technika. Koledzy o jakie sprzeglo elastyczne chodzi??? To w ukladzie kierowniczym???

najprawodpodobniej chodzi o łącznik pomiedzy skrzynia a wałem ten gumowy

potejtos - 2008-06-18, 11:34

A rzeczywiscie, tam tez jest cos takiego. Dzieki.
rifresz - 2008-06-25, 21:32

Sosen faktycznie taki beton na poliuretanach jest ?? ?? Z wiekszosci info na necia jakie przeczytalem ludzie mowia o nieznaczniej malo uciazliwym pogorszeniu sie komfortu jazdy.
cichecki0511 - 2008-12-03, 08:05

Sosen napisa/a:
Osobiście nie jeździłbym na codzień samochodem wyposażonym w taki zestaw, jeśli miałbym tym latać na codzień to nie zakładałbym tulei wachacza, za to gorąco polecam wymienić seryjne gumy na stabilizatorach.

Rozumiem że chodzi o element nr 2 i 4?
http://www.realoem.com/bm...040&hg=31&fg=10

rifresz - 2008-12-03, 09:10

cichecki0511, TAK
shogunnn - 2009-11-24, 11:17

rifresz napisa/a:
Sosen faktycznie taki beton na poliuretanach jest ?? ?? Z wiekszosci info na necia jakie przeczytalem ludzie mowia o nieznaczniej malo uciazliwym pogorszeniu sie komfortu jazdy.

Przede wszystkim poliuretan można zrobić w dowolnej twardości, może być nawet bardziej miękki od seryjnych gum, Sosen na pewno jechał wtedy na sportowym zawieszeniu, dużych kołach, rozpórkach etc, driftowóz jest na tor a nie na miasto...
Niestety drogi mamy jakie mamy i nie można przesadzić z modyfikacją zawieszenia. Co z tego że niektórzy mają super odwalone, mega obniżone i utwardzone fury jak poruszanie się nimi po mieście to istny horror, ale oczywiście się do tego nie przyznają, lans to lans :mg:

tedef - 2009-11-24, 16:22

ja miałem poliuretany z olkusza u siebie w e34 cały komplet na przód wahacze plus stabilizator poprawa w jeździe niesamowita auto sztywniejsze i wogole lux ALE pamiętajmy takie coś opłaca sie ale tylko wtedy gdy zakładamy nowe wahacze RENOMOWANEJ i dobrej firmy bo co z tego , że poliuretan wytrzyma (a napewno wytrzyma dużo) jak padnie jakiś sworzeń i lipa...MIMO TO POLECAM NA CODZIEŃ!!! u mnie był taki zestaw bilstein b6 springi H&R -40/-40 razpurka przód
AlMastar - 2009-11-25, 19:35

są też takie czerwone zestawy, które są trochę bardziej na miasto a mniej do sportu.

jutro odbiorę swoją nową bunię po dołożeniu gwintu, wymianie wszystkich gumek sworzni i czego tam jeszcze + czerwone poliuretany na przodzie (2 szt na tył wachacza) i s tyłu cały komplet (chyba w sumie 8 gumek). chwilę pojeżdzę i napisze jak chodzi