BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wal kobowy oraz panewki w 1.8 m40

Anonymous - 2004-11-22, 18:11
Temat postu: wal kobowy oraz panewki w 1.8 m40
witam. na 90 % czeka mnie jutro wymiana panewki korbowodowej.zawiozlem swoje e30 1,8 m40 do mechanika i na sluch mi powiedzial ze to bedzie to bo tepo stuka w silniku.zakladajac ze to wlasnie to. to interesuje mine jakich kosztow moge sie spodziewac. od min do max najlepiej :oops: nastapila u mnie lekka zalamka. swojego smigla nie katowalem a mi padla panewka :cry: pewie to efekt jak uszkodzilem sobie miske olejowa a mechanicy zalali mi 15W40 LOTOSU :cry:
HyenoX M42B18 - 2004-11-22, 19:31

Witam,
zakładając ze to jest ta przyczyna o której mówisz to:
- najmniejsze koszta to jakbyÅ› to sam sobie wymienial 8) -ale to raczej odpada.
- największe to jak mechanior zrobi ciebie w bambuko czyli zabulisz za cos czego nie zrobił lub nie wymienił bo np. zobaczy ze niebardzo jestes kumaty i cie naciądnie.
Zainteresuj sie tym co ci bedzie wymienial i niech ci wytłumaczy dlaczego to trzeba wyminic i niech ci odda to co niby wyminiał czyli zuzyte cżesci. Bedziesz wiedzial ze masz je wymienione, no i jeszcze oczywiscie rachunek za ewentualnie nowe czesci.
Pilnuj ich bo jak to beda tacy fachowcy jak ci ktorzy ci nalali minerala to zycze powodzenia :wink:
PS. Nierozumiem jak mozna dopuscic do nalania takiego oleju
:evil: Nie interesujesz sie na jakim oleju powinno jezdzic twoje auto :?:
Dla mnie nie pojete.
PS. No i nalej porzÄ…dny olej - byle nie mineralny - na forum bylo juz o tym

powodzonka

Anonymous - 2004-11-22, 21:39
witam.tem mechanik jest dosyc zaufany bo mi ja sprowadzil z niemiec i w bambuko mnie nie zrobi bo ojciec moj tez sie zna na tym. a ja az taki ciemny nie jestem tylko nie orientuje sie w cenach np. ewentualnego szlifu walu itp. teraz to na pewno wleje pol senetyka 10W40 tylko nie wiem czy castrol czy mobil1. a moze wy jakis doradzicie olej
HyenoX M42B18 - 2004-11-22, 21:54
Temat postu: Re: wal kobowy oraz panewki w 1.8 m40
thoma napisa³/a:
. a moze wy jakis doradzicie olej

pewnie ze doradzimy funkcja SZUKAJ bylo tego full na ten temat. 8)

korzuch - 2004-11-22, 23:19

yo!
Lubie takich mechaników :wink: zostaniesz CENZURA na pare stówek a co do stukania to moze byc pompa wodna tak jak kolega Hyenox napisał bierz stare czesci i faktury zakupu na wszystko nowe
pozdrawiam

Marcin e30 - 2004-11-23, 16:42

Co do kosztów to napisze jak jest u nas:
- szlif wału 140 pln
- panewki główne 170 pln
- --//-- korbowodowe 80 pln
- uszczelka pod głowice 90 pln

+ inne części, uszczelki

koszt mechanika 0 pln - sam robiłem

Te ceny są ze zniżką w sklepie jak dla mnie ( oczywiście silnik 4ro cylindrowy)

Anonymous - 2004-11-23, 21:40
no witam. juz wszytko jasne panewka sie obrocila.zdygala wal korbowy oraz korbowod.calkowity koszt 770 zl :/ powiedzial mechanik ze to byl chwilowy brak oleju na 4 panewce korbowodowej i szlag ja trafil.tylko jakim cudem to sie stalo kiedy poziom oleju byl dobry??teraz chce zalac jakis olej 10W40. jakiej formy doradzicie i ile kosztuje??
HyenoX M42B18 - 2004-11-23, 21:45
Temat postu: Re: wal kobowy oraz panewki w 1.8 m40
thoma napisa³/a:
teraz chce zalac jakis olej 10W40. jakiej formy doradzicie i ile kosztuje??

było juz to na forum.