BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - uszczelka pod pompÄ… wody

Kimbek - 2008-02-09, 18:20
Temat postu: uszczelka pod pompÄ… wody
Czy jak przykręcę pompę na silikon bez uszczelki to zda egzamin robił tak ktoś, bo nie mam gdzie zdobyć uszczelkę, podpowiedzcie coś.
alexil - 2008-02-09, 18:33

Jeśli użyjesz dobrego silikonu to nie będzie problemu. Mi ktoś kiedyś polecił silikon firmy Mopar (używany przez Chrysler/Jeep) - spokojnie możesz użyć go do załozenia pompy i wielu innych rzeczy.

Pozdrawiam

Rafał - 2008-02-09, 19:06

a ta uszcelka nie jest papierowa ?
jesli jest to ja sobie wytnij z tektury posmaruj olejem i malina

Enzo - 2008-02-09, 19:15
Temat postu: Re: uszczelka pod pompÄ… wody
Kimbek napisa³/a:
Czy jak przykręcę pompę na silikon bez uszczelki to zda egzamin robił tak ktoś, bo nie mam gdzie zdobyć uszczelkę, podpowiedzcie coś.

jakis rok temu w M20 wymienialem pompe wody i nie mialem wlasnie uszczelki.
Zalozylem na silikonie i do tej pory nie cieknie :wink:

ChriS - 2008-02-09, 20:24

Można wyciąć z tektury i można na silikon,obie metody są dobre - przetestowałem.
Kimbek - 2008-02-09, 20:58

No to spoko, tak myślałem że z tektury, ale nie będzie to łatwe bo od pompy nie da się odrysować, ale coś się wykombinuje.
Jak dam z tektury to silikonu już raczej chyba nie dawać nie?

ukinio - 2008-02-09, 21:44

ja bym ril zlozyc na uszczelke z tektury i silikon.sama uszczelka moze nie trzymac.pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-09, 20:50 ]
radzil*

uszczelki papierowe nie sa z tektury:),dlatego ja zawsze daje silikon z dwoch stron jezeli docinam uszczelke.i jeszcze nigdy nie zawiodl mnie silikon WURTH.pozdrawiam i zycze powodzenia.

sarna1 - 2008-02-09, 22:17

takze polecam dobry silikon - zrobilem tak juz w 3 autkach swoich i trzyma.
ChriS - 2008-02-10, 08:43

Ja uszczelkę z tektury(cieńkiej i twardej) smarowałem specyfikiem o nazwie hermetik,ale to było dawno później już tylko na silikon.
anjinsan - 2008-02-10, 09:16
Kimbek napisa³/a:

Po co tyle kombinacji :?: Oryginalna uszczelka z oringiem kosztuje 7pln :mg: Wyciśniety przez obudowę termostatu sylikon moze sie oderwać i zapchać kanalik wodny itd...

Artur C. - 2008-02-10, 09:40

Dorobić dobrą nieprzemakalną uszczelkę papierową wcale nie jest trudno.
Wystarczy po przeniesieniu potrzebnego kształtu na papier i wycięciu zanurzyć uszczelkę w lakierze nitrocelulozowym tak długo aby krawędzie papieru nasiąknęły(będzie widać ciemniejszą otoczkę) .
Wyjmujemy ją następnie suszymy i zakładamy -GWARANTOWANA szczelność.
Osobiście jako uszczelkę polecam brystol bo daje się jeszcze ścisnąć.

Kimbek - 2008-02-10, 17:30
anjinsan napisa³/a:
Kimbek napisa³/a:

Po co tyle kombinacji :?: Oryginalna uszczelka z oringiem kosztuje 7pln :mg: Wyciśniety przez obudowę termostatu sylikon moze sie oderwać i zapchać kanalik wodny itd...

Po to tyle kombinacji bo w Norwegii po pierwsze nie ma takich sklepów a jak bym nawet znalazł gdzieś to by kosztowała 100zl a nie 7