| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - BARDZO PILNE !!! Coś "kradnie" prąd...
kacper82 - 2008-02-16, 04:54 Temat postu: BARDZO PILNE !!! Coś "kradnie" prąd... Sprawa dotyczy służbowego Seata Toledo z 93 r.
co prawda to nie BMW ale problem może się zdarzyć w każdym aucie, stąd moje pytanie na tym forum w poszukiwaniu dobrej rady...
Jak w temacie... samochodem przejeżdzam 300 km i jest wszystko w porządku - ale wystarczy że samochód postoi noc bez jazdy - rano idę odpalać a tu nawet żadna kontrolka się nie zaświeci...
Wkładam drugi akumulator, znowu robie x km i znowu samochód stoi noc i rano nie można go odpalić z powodu braku prądu...
Obydwa akumulatory są dobre w tym jeden ma jakieś 3-4 miesiące...
Wcześniej nie było tego problemu - usterka "wyskoczyła z dnia na dzień"
byłbym wdzięczny za jakieś szybkie podpowiedzi co sprawdzić i gdzie szukać usterki...
casus maximus - 2008-02-16, 06:44
a moze alternator siadł...
Cypisek - 2008-02-16, 08:05
Najłatwiej to miernikiem sprawdzić. Jeżeli ładowanie jest poniżej 14.4V to jest regulator napięcia do wymiany.
duchX - 2008-02-16, 08:10
Albo cosprad pobiera amperomierzw szereg wepnij lub miernik cegowy pokaze zuzycie pradu ........
kacper82 - 2008-02-16, 19:50
Problem rozwiązany...
3 godziny u elektryka + 30 PLN + rozbebeszone całe auto i problem z głowy
Okazało się że winę za tą usterkę ponosi przekaźnik w skrzynce bezpieczników (do tej pory nie wiem od czego ten przekaźnik bo elektryk nie miał zielonego pojęcia ja z resztą też - a po wyjęciu i tak wszystko działało ) - po włożeniu nowego magiczny miernik pokazał że pobieranie prądu jest zerowe i problem z głowy...
|
|