BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Materiały wykorzystane w BMW.

mattim_bmw - 2008-02-17, 20:30
Temat postu: Materiały wykorzystane w BMW.
witam,

Brat ma od poł roku e39. Szukalismy dobrego auta, nie zniszczonego, w orginale itd. Trafiła sie ładna sztuka, kupiona z serwisu w niemczech, z ksiazka, 100 bezwypadek, nawet stłuczki itd nie miała nigdy, wszytko orginał...

Po kupnie wiadomo, wymiana filtrów płynów itd...

Po jakichs 2 miesiacach... pekła sprezyna zawieszenia z przodu :( przy okazji poszedł amor... Kit, wymieniłem sprezyne na nówke, i amory bilsteina.... Jedziemy dalej

Po ok 3 miesiacach... pekła łapa silnika :!: nieno mowie to juz przesada jest.... wszytko peka... ale wymieniłem na uzywana i jest git

Po jakims czasie pekło samo z siebie jedno mocowanie ( z alu) osłony plastikowej... :?

Wczoraj, braszka wysiadał z auta i pekła klamka drzwi wewnatrz (chromowana plastikowa)... trzeba kupic nowa....

Co wy na to? Auto z 98 roku i takie rzeczy?? Dla mnie to porazka. W mojej e30 wszytko jest jak nalzey :lol:

Co powiecie na temat materiałow uzytych w budoaniu BMW??? Moze z własnego doswiadczenia?

pozdro

Łukasz - 2008-02-17, 20:45

starsze auta mniej skrzypią niz nowe z mojego doświadczenia (przy przebiegu np. 150.000 km w aucie z 90 i z 97 roku - porównaj e30 i e36)
Piotr_1 - 2008-02-17, 20:45

Tanim kosztem, zaprojektowane przez debili drombo. E30 jest na szczęście proste, ale i tak olej czy płyny ciekną z każdej możliwej szczeliny. Nowej nie miałem. Mam tylko nadzieję że w autach innych marek jest jeszcze gorzej. 21 wiek, rakiety latają w kosmos, a zaprojektowanie dobrze jakiejkolwiek banalnej części do samochodu to nadal problem. Jedną z wytycznych jest chyba "musi się psuć" Może porsche jest lepsze
kuzyn - 2008-02-17, 21:16

ja nie narzekam... auto sprawuje się wzorowo.
jesli sam czegos nie popsuję to samo o z siebie sie nie rozpada :D

rom86 - 2008-02-17, 21:26

A ja ci powiem może żle trafił. Powiem ci tylko że ford i opel ma jeszcze gorzej teraz pracuje w fabryce opla jakie tam wałki lecą to się w głowie nie mieści nigdy opla :spoko:
--==maly==-- - 2008-02-17, 21:28

Może auto po powodziowe bo to raczej dziwne takie rozpadanie :lol:
Co do wypadkowości też bym to dokładniej sprawdził łapa silnika raczej nie pęknie tak sobie. Ogólnie im nowsze samochody tym coraz bardziej awaryjne i droższe w serwisie niestety oto chodzi a co do materiałów to wszystkie praktycznie nowe samochody skrzypią passaty skody audi a4 a6 e39 e46(bardziej) dopiero najwyższa półka jest w miarę ok. Co dziwne starsze modele tych samych producentów były lepiej wykończone.

Pawel735 - 2008-02-17, 21:29

rom86 napisa/a:
A ja ci powiem może żle trafił. Powiem ci tylko że ford i opel ma jeszcze gorzej teraz pracuje w fabryce opla jakie tam wałki lecą to się w głowie nie mieści nigdy opla :spoko:

To napisz coś więcej ku przestrodze.

kamil.k - 2008-02-17, 22:25

mojemu bratu na mrozieklamka została w recach tyle ze to była kiaaaaaaa :lol: o tym ze okladzine ze szczek sie odkleila i niespodziewanie zablokowala kolo w zakrecie nie musze wspominac no nie :lol:

prubuja na wszystkim troche przyoszczedzic i poznei jwychodza różne kwiatki :lol:

kuzyn - 2008-02-17, 23:23

--==maly==-- napisa/a:
Może auto po powodziowe bo to raczej dziwne takie rozpadanie :lol:
Co do wypadkowości też bym to dokładniej sprawdził łapa silnika raczej nie pęknie tak sobie. Ogólnie im nowsze samochody tym coraz bardziej awaryjne i droższe w serwisie niestety oto chodzi a co do materiałów to wszystkie praktycznie nowe samochody skrzypią passaty skody audi a4 a6 e39 e46(bardziej) dopiero najwyższa półka jest w miarę ok. Co dziwne starsze modele tych samych producentów były lepiej wykończone.

co do skrzypienia to się nie zgodzę... przynajmniej jeśli chodzi o E39
natomiast chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że ta awaryjnosc aut
nowej generacji wynika z nadmiernego nafaszerowania skomplikowanymi
układami elektronicznymi

Gasper - 2008-02-17, 23:40

mattim_bmw, mam sporo znajomych, którzy jeżdżą/jeździli e39 i tylko w jednym przypadku auto było ewidentnie wadliwe. Poczynająć od układu kierowniczego, kończąc na elektryce. TRAGEDIA. Auto jego brata - różniące się tylko kolorem - było idealnie bezawaryjne od nowości. Nie wiem od czego to zależy...

Czy ja wiem, czy taka e39 zaprojektowana była tanim kosztem :] Nie sądzę. Bynajmniej nie mniejszym niż projektowanie E30 ;)

fileo - 2008-02-18, 00:25

Nie ma bata. Musiało mieć przygodę wcześniej. Łapa silnika nie zerwie się nigdy sama z siebie. Tak samo z zawieszeniem. Musiał w coś przydzwonić albo chociaż przelecieć jak policjanci z san francisco ... :wink:
makaveli_e36 - 2008-02-18, 09:50

jestem podobnego zdania - cos musialo sie stac z ta lapa wczesniej.
a co do skrzypienia - w mojej e36 nic nie skrzypi,i nie mam zastrzezen co do jakosci wykonania. brat ma a4 tdi 2004 o podobnym przebiegu do beemki i jakosciowo auta sa zblizone...

slawo - 2008-02-18, 09:55

Łukasz napisa/a:
starsze auta mniej skrzypią niz nowe z mojego doświadczenia (przy przebiegu np. 150.000 km w aucie z 90 i z 97 roku - porównaj e30 i e36)

tu sie z Toba nie zgodze, e30 moja ma 171tys km e36 juz kolo 200 i uwierz mi ze porowanie skrzypienia, ciszy w aucie i komfortu to jest jak 1 dla e30 do 10 dla e36

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-02-18, 14:50

mattim_bmw napisa/a:
pekła klamka drzwi wewnatrz (chromowana plastikowa)... trzeba kupic nowa....
o tej przypadłości jakoś dziwnie często słysze w e39, nie wiem dlaczego. :?
Łukasz - 2008-02-18, 15:47

slawo napisa/a:
Łukasz napisa/a:

tu sie z Toba nie zgodze, e30 moja ma 171tys km e36 juz kolo 200 i uwierz mi ze porowanie skrzypienia, ciszy w aucie i komfortu to jest jak 1 dla e30 do 10 dla e36

trafiłeś dobry egzemplarz e36, w e30 jest głośniej - co jest normalne, bo to starsze generacyjnie auto, ale moim zdaniem w dobrym egzeplarzu e30 spasowanie jest solidniejsze.

slawo - 2008-02-18, 17:07

Łukasz napisa/a:
trafiłeś dobry egzemplarz e36, w e30 jest głośniej - co jest normalne, bo to starsze generacyjnie auto, ale moim zdaniem w dobrym egzeplarzu e30 spasowanie jest solidniejsze.

to chyba byla przypadlkosc pierwszych egzemplarzy e36, wiem bo tez o tym slyszlalem,dlatego dzwilo mnie ze u mnie jest cisza pod tym wzgledem
dziwnie tak teraz jest wsiadac z jednego do drugiego hihih

mattim_bmw - 2008-02-18, 19:41

Auto naprawde jest w super stanie, nie ma mowy ze cos było przy niej robione (dzwon czy cos). MIał ja jeden koles i zawsze serwisował w tym serwisie gdzie kupił, poznije ja tam zostawił i kupił se nówke :wink:

acha, mowimy o 525tds

Wykonczenie jest super, nie ma zadnych skrzypień czy swierszczy, komfort jest naprawde dobry, jest w niej bardzo cicho

Co do łapy silnika, musze ja poszukac i obejrzec, ale było widac na niej jak by był jakis hu..owy odlew :? i z tym springiem to samo. Klamka ma jeden taki słaby punkt, pozatym jest ze słabego plstiku... :roll:

e30 jest lepsiejsze :lol: :lol: