BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - nie chce chodzić, co to może być ??

BARABUS - 2008-02-23, 21:45
Temat postu: nie chce chodzić, co to może być ??
witam :( mam problem z moim M20B25 w cabrio ;/
auto dałem do lakiernika dokładnie miesiąc temu, wszystko ładnie chodziło, palił od ręki itd
wczoraj odbierałem auto.... i pupa :) auto nie chodzi jak należy tzn auto odpala, ale dziwnie chodzi, tak jakby raz chodzi a raz nie, jakby na dwa gary a za chwile na wszystkie... nie może utrzymać obrotów i gaśnie, po naciśnięciu gazu gaśnie, jak odpalam z lekkim gazem to nie może sie rozkulać nie wiem co jest grane

podniosłem maskę, i posprawdzałem styki wtyczki na krokowym i coś tam jeszcze, silnik odpalił i chodził... ale dosłownie przez 5 sekund, jak dodałem gazu to tak jakby wstrząs spowodował że coś nie stykło i znowu to samo

co to może być?? co mogło sie stać przez miesiąc postoju ?
wtryski ? chyba raczej nie bo by wcale nie paliła no ni
krokowy ?
czujnik położenia przepustnicy ?
przepływka ?
.... nic więcej nie przychodzi mi na myśł

dodam tylko zeby nie było głupich uwag, lakiernia do której oddałem auto to porządny zakład, także wykluczam możliwość kacenia auta, a tym bardziej jazdy bo jak można jechać autem totalnie rozebranym bez szyb, dachu itd.... no i to jest automat więc też katowanie odpada, jedynie co to może jakaś przygazówka na postoju ale i w to wierzyć mi sie nie chce

jezierek - 2008-02-23, 21:48

zgadaj z tym Panem -> Antonio -> 1800021 magik nad e30 :) u kolegi bylo to samo postali chwilke i auto paliło jak nalezy
Gasper - 2008-02-23, 21:56

moja e30 jak wróciła od lakiernika miała przez chwilkę podobne objawy - dziwnym trafem zniknęła benzyna z baku ;) Ja bym jednak jeszcze posprawdzał kable WN, czy czasem na stykach nie zaśniedziały :]
slawo - 2008-02-23, 21:58

dla mnie wyglada na przeplywke...lub komputer
casus maximus - 2008-02-23, 22:22

tem mialem problem po wyjezdzie od lakiernika z poprzednim m20b20 5er. lapal lewe powietrze.
Miro - 2008-02-23, 23:51

Po prostu e30 nie lubi lakierników...
slizg - 2008-02-24, 00:47

sprawdź przekaźniki obok przepływki...
maaaad - 2008-02-24, 11:45

A wtyczki od wtryskiwaczy?
Może sprawdź jeszcze takie okrągłe gniazdo znajdujące się na dole, po lewej stronie silnika. Idzie tam zasilanie wtrysków, może nie styka albo coś?

ubott - 2008-02-24, 11:53

objawy typowe dle lewego powietrza wiec sprawdz gume przeplywki i odme idaca do dekla zaworow

pozdro

jankess - 2008-02-27, 23:03

a jak sprawdzisz przepływkę i czy jest paliwo i dalej nie będzie działać to ja stawiam na SONDE! u mnie w pewnym momencie zalewała 4 cylindry, objawy takie same.
BARABUS - 2008-02-28, 08:33

witam, wstępnie doszedłem do wniosku ze przyczyną takiego zachowania jest zmiażdżony przewód idący od regulatora ciśnienia paliwa do kolektora ssącego, przewód ten był chyba za długi i się przypiekł o pokrywę zaworów, przez co się osłabił i w wyniku podciśnienia sam się zaciągnął i zamknął przepływ

niestety nie miałem innego na wymianę i trudno ocenić czy to to :) tak czy siak auto już chodzi tylko jak dodaje gazu to się dławi

Gepard - 2008-02-28, 09:24

jezeli nie jest przeciety to raczej nie poczol bys roznicy, Sprawdz gume od przeplywki mialem malutkie pekniecie od spodu i auto zachowywalo sie niemal identycznie.
Rafał - 2008-02-28, 09:28

obys mial racje

lewego powietrza szuka sie za pomoca spraju do rozruchu dizli w ciezkich warunkach "autostart" psikasz w okolicach dolotu i jak obroty wzrosna -preparat zostal zassany do kolektora przez nieszczelnosc

BARABUS - 2008-03-05, 18:12

.... zagadka rozwikłana, komputer zalany wodą :x , pan lakiernik chyba tak sumiennie umył samochód po lakierowaniu że zalał komputer wodą !

przejrzałem już wszystko, ręce mi opadły bo aż niemożliwe żeby nagle coś mogło sie zepsuć, nie wierzę w cuda ! no i na koniec mówię sobie że jeszcze kompa nie sprawdziłem... a ze mam brata M20 pod ręką bo to mówię sobie że sprawdzę na kompie brata, wykręcam mojego kompa a tu woda mi na kolana się leje :x

... bez komentarza, pewnie już go szlak trafił :( , na szczęście znalazłem na allegro taki sam z końcówką .... 153 za 70zł, stary suszę, ale wątpię żeby był ok, a w zapasie sie przyda,

slawo - 2008-03-05, 20:06

przykro mi ze jednak mialem racje

powiedz mi tylko...........jakim cudem On go zalal woda???????
przeciez komp jest pod deska!!!!!

BARABUS - 2008-03-05, 20:15

slawo napisa³/a:
przykro mi ze jednak mialem racje

powiedz mi tylko...........jakim cudem On go zalal woda???????
przeciez komp jest pod deska!!!!!

wiesz ze nie mam zielonego pojęcia, fakt że przedniej szyby nie było, ale tak czy siak to prawie niemożliwe :cry:

kamil.k - 2008-03-05, 21:05

pewnie zalał sie za twojej kadencjii :) a raczej na pewno :mg:
BARABUS - 2008-03-05, 21:07

kamil.k napisa³/a:

mało prawdopodobne, bo auto było na chodzie jak je oddawałem, a jak odbierałem to nie chciało chodzić :cry:

kamil.k - 2008-03-05, 21:30

BARABUS napisa³/a:
kamil.k napisa³/a:

mało prawdopodobne, bo auto było na chodzie jak je oddawałem, a jak odbierałem to nie chciało chodzić :cry:

a przed oddaniem sprawdziłes czy nie bylo w nim wody :?: bo to ze silnik chodzil to nic nie znaczy :D