BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - przerobienie zapłonu na elektronik bezstykowy

Anonymous - 2004-11-23, 22:16
Temat postu: przerobienie zapłonu na elektronik bezstykowy
mam pytanko czy można przerobić zapłonw bmw e30 316 m40 na elektronik bezstykowy. Jak ktoś ma jakiś patent niech opiszę. Tylko proszę nie naśmiewajcie się ze mnie. Nie wiem czy wogóle jest sens to robić. Co myślicie na ten temat.

Pozdrowienia

Marcin e30 - 2004-11-24, 00:18

Na twoje pytanie to raczej nie znam odpowiedzi :( ale pomysł jest bardzo interesujący, napewno z bezstykowym jest mniej problemów niż z normalnym
KWKPiotr - 2004-11-24, 05:39

Ale przeciez Motronic ( a taki jest chyba w m40 ...) jest w/g mnie bezstykowy...

Domyslam sie ze pytasz o sposób eliminacji kopółki i rozdzielacza i sposób przejścia na na zapłon wielocewkowy....

Do tego by były konieczne zmiany w jednosce sterującej czyli kompie i zmiana osprzędu ( cewki etc....) - wg mnie gra nie warta świeczki przynajmniej w m20 kopułka i palec nie sprawia problemów....

Jeżeli sie mie zrozumieliśmy - uściślij prosze pytanie...

Pozdro.

Anonymous - 2004-11-24, 10:46

zrozumięliśmy się i to doskonale, ale myślałem o tym gdyż czeka mnie wymiana kopułki i palca. A dowiadywałem się o cenę do m40 i bardzo mnie zaskoczyli kopułka 260 zł i palec 85zł.

Dzięki, narazie

loko - 2004-11-24, 12:32

to wedlug ciebie duzo? to nie jest az taka wygurowana cena... jednak jesli dobrze poszukasz po znajomosciach to powinienes sie zmiesci w 300 za komplecik :-)