| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problemy z jazdą na PB w e32
Piotreek E-30 - 2008-02-25, 18:23 Temat postu: problemy z jazdą na PB w e32 Witam. Na wstępie troche informacji. Silnik m30 3 litry, gaz stag 300 od 4 miesięcy, pilnowane na bieżaco w baku 40-60 litrów benzyny. problem pojawił sie nagle. Ciżeko odpala sie dławi jak chodzi na luzie, podczas jazdy sie nie wkręca powyżej 3,5 tyś obrotów czasami 4 tyś daje gazu sie przydławia po czym po chwili zaczyna jechac ale do ok 3,5 tyś -4 obrotów, sie dławi i jakby nie na wszystkich garach chodził. Na gazie wszystko okej sie wkręca szybciutko do konca dobrze przyspiesza itp. Co to moze byc? filtr paliwa? pompa paliwowa? jak zimny silnik i ciemny tak samo sie zachowuje. I jeszcze jedno pytanie czy podczas ustawiania gazu( jazda z laptopem ustawianie mnoźnika i mapy sekwencji) można coś poprzestawiac z benzyna? bo w sumie pojawiło sie to 2 dni po ustawianiu gazu.
High-Tech - 2008-02-25, 18:52
Niech Ci softem sprawdzą, czy sonda pracuję. Obstawiam, że za bardzo Ci podciągnęli mapę i komp złapał błąd. U mnie tak było.
Nawet soft od gazu pokaże czy działa sonda.
powodzenia
zmstr - 2008-02-25, 18:55
A nie robi ci się to czasem, po przełączeniu z benzyny na gaz, a po krótkim czasie jazdy na benzynie wszystko jest w porządku, czy w każdym przypadku tak jest
Piotreek E-30 - 2008-02-25, 19:12
Dzieje sie tak cały czas bez róznicy czy przełącze na PB od razu czy próbuje jechac 10 minut. możliwe ze coś z ta regulacją za mocno podciągnięta czy coś. jutro zobacze. Pozdro
zmstr - 2008-02-25, 19:22
Słyszałem, że co poniektórzy instalatorzy LPG przestawiają przepustnicę dla LPG, w taki sposób, że na benzynie auto zachowuje się dziwnie, może w tym tkwi problem?
Może na początek zrobić mu reseta?
Piotreek E-30 - 2008-02-25, 20:16
Nic pod maską nie było ruszane tylko na laptopie ustawiane mapa i mnożnik
735Pawel - 2008-02-27, 02:49
Jakie masz wskazania ekonomizera albo max albo 0?? Identyczne objawy mialem (w M30B35) przy uszkodzonym przeplywomierzu, po wystrzale z gazu. Jednak z tresci Twojego posta mniemam ze masz sekwencje... Najlepiej podjedz do kogos kto ma kompa do diagnostyki i sprawdz czy nie ma bledu "slaby sygnal przeplywomierza" jezeli bedziesz mial taki blad to najczestsza przyczyna jest uszkodzenie czujnika temperatury powietrza w przeplywce, co rowna sie wymiana przeplywomierza
kafarek - 2008-02-27, 02:57
No właśnie ja również podejrewam przepływkę. Pomimo tego, że to sekwencja i raczej o strzale nie ma mowy. Nie mechaniczna usterka, lub zawieszenie klapki. Sonda owszem, ale raczej nie tym razem....
High-Tech - 2008-02-27, 07:27
SOFT, SOFT, SOFT
Jedź do instalatorów, będą widzieć jak pracuje sonda, bo na STAGU widać.
Sonda nie padła, ale łapie błąd sondy.
Na gazie auto elegancko, ale na benzynie zalewa, dopóki nie osiągnie tych 3500-4000 tys. obr
Tylko pytanie czy skasują Ci błąd, z moimi musiałem jechać do BOSCH'a.
Piotreek E-30 - 2008-02-27, 16:55
Po podłączeniu laptopa z programem do gazu, wyskoczył komunikat aby sprawdzic sonde przy dużym obciążeniu silnika -wtryskiwacze gazowe cały czas otwarte. i wskazania sondy na gazie i benzynie pokazywały od 3,62V-3,57V. Całkiem możliwe że to ten błąd sondy. Czyli musze teraz wykasować błąd z kompa od silnika od bmw tak?
[ Dodano: 2008-02-27, 16:59 ]
Ekonomizer działa bez zarzutu.
735Pawel - 2008-02-27, 17:34
| High-Tech napisa/a: | SOFT, SOFT, SOFT
Jedź do instalatorów, będą widzieć jak pracuje sonda, bo na STAGU widać.
Sonda nie padła, ale łapie błąd sondy.
Na gazie auto elegancko, ale na benzynie zalewa, dopóki nie osiągnie tych 3500-4000 tys. obr
Tylko pytanie czy skasują Ci błąd, z moimi musiałem jechać do BOSCH'a. |
Nawet jezeli masz racje to taniej jest kupic uzywany motronic. Znam ceny serwisow BOSCH bo wiem ile place za program do KTS , a uzywany motronic kupisz za 100zl. Kolejna rzecza jest to ze ECU nie traci (lub nie pojawiaja sie bledy) od taksobie i musi byc jakas przyczyna.
Sporo BMW naprawiam i kilka krotnie przerabialem taki problem i za kazdym razem przyczyna byl uszkodzony przeplywomiez lub nieszczelnosc w ukladnie dolotu. Jednak przy nieszczelnosci czasy wtryskow sa "obciete" i silnik zamiast dlawic sie paliwem ma zbyt ubaga jego dawke.
High-Tech - 2008-02-28, 07:30
Ale po co się rozpisywać, skoro kolega ma już diagnozę.
A za BOSCHA, czy inny reset błędu POWINNI ZAPŁACIĆ GAZIARZE.
U mnie tak było, pojechali do BOSCH'a i im skasowali, nie wiem jak się rozliczają, ale to ich sprawa.
LUDZIE, przecież to WAM SIE NALEŻY JAK PSU BUDA.
Jeśli auto chodziło na PB elegancko, a po instalce gazu jest kibel, to reklamuje się w zakładzie i tyle.
A kolega opisał co mu zdiagnozowali, więc jest to to samo co u mnie, nie wiem po co jeszcze wysnuwać kolejne hipotezy.
CHŁOPAKU - NIECH CI POPRAWIĄ MAPĘ I SKASUJĄ BŁĄD - BĘDZIE
Ps. Jeśli zmieni komp a oni mu map nie poprawili to będzie znów 2 dni dobrze.
I te 100zł na motronic będzie co 3 dzień wydawał.
Echhh.
chemik211 - 2008-02-28, 22:05
Co do skasowania błedu to wole samemu reset kompa zrobić,a co do wtryskiwacze bezyny otwarte to oznacza zle wyregulowany gaz,jakie masz wtryski,jaki reduktor i jaki przewód do reduktora,i drógie pytanie jakie masz cisnienie na reduktorze na wolnych obrotach a jakie pod obciażeniem i czy możesz zrobic zdjecie jak sa wtryski zamontowane
Piotreek E-30 - 2008-03-03, 16:26
Próbowałem samemu robić reset kompa ale nic to nie dało, po wykasowaniu błędu przez mechanika wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
|
|