| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Bardzo dziwny objaw w m20...
maruda - 2008-02-28, 23:09 Temat postu: Bardzo dziwny objaw w m20... Witam...
W moim m20b20 od około tygodnia mam starsznie dziwny objaw...
Najpierw nieciagnał tak jak powinien...z dnia na dzien coraz gorzej było...
Objawy:
Samochod strasznie nie rowno pracuje, niechce sie wkrecic na obroty, czasami gasnie, strzela w tlumik... Czasami wejdzie na max 3.5 tys. obrotowi dalej niechce sie krecic...czasami jest dobrze...
Byłem na sprawdzeniu błedów... przyzad nic nie wykrył... domyslilem sie aby odłaczyc sonde lambda...odlaczyłem...a tu..trach... samochod zaczał dobrze chodzic... wszystko bylo ok... ale na krotko na ok.30 min... zgasilem samochod...odpalilem jeszcze raz.... nie chciał sie wkrecic powyzej 3,5 tys.... powyzej tych obrotów tak jakby go zalewalo...czy cos... to wzielem znow podlaczylem sonde i przez pare sekund bylo ok... a potem znow to samo... to znow ja odlaczyłem i dalej nie chciala sie wkrecic powyzej 3.5 tys... Ale ok jakos dojechalem do miejsca... Potem odpalam znów..i o dziwo wszystko działa dobrze... ale na jak dlugo....
Mozliwe jest ze wariuja regulatory cisnienia paliwa..?? Mam pompe 6.5 bar i to moze ona zepsula regulatory...
Jak myslicie co moze byc przyczyna...????
Zabardzo niechce inwestowac w ten silnik...w nowe kable, itd. bo mam zamiar zmienic go na mocniejszy...
Aha ...kiedys jak jechalem po trasie to silnik mi nagle zgasł i nie chcial zapalic...okazalo sie ze komp jest zepsuty...kupiłem drugi i jezdzilem do tej pory... nieiwem..moze komp znów padł i wariuje...
To jest jak szukanie igly w stogu siana...
duchX - 2008-02-28, 23:14
Ja stawim na WN .. kazda pompa jest 6-9bar po to jest regulator , mozliwe ze jest uszkodzony ale na pewno nie uszkodzila go pompa
SmasherE30 - 2008-02-28, 23:15
ja bym stawiał na wadliwy przepływomierz ... np się zawiesza.
maruda - 2008-02-29, 08:38
WN raczej odpadaja bo czemu raz chodzi dobrze a raz nie... jak by to byly kable to by caly czas chodził źle... a co do pompy seryjna ma. ok.3 bar... a nie 6-9
nokerman - 2008-02-29, 09:51
| maruda napisa³/a: | | a co do pompy seryjna ma. ok.3 bar... a nie 6-9 |
udowodniji
maruda - 2008-02-29, 10:33
http://moto.allegro.pl/it..._m3_evo_ii.html
pierwsza pompa z brzega...
troche bardzo duzo jej do 6-9...
Piotr_1 - 2008-02-29, 10:48
Objawy braku paliwa
- za niskie ciśnienie (padła pompa np)
- popsuty / zacięty przepływomierz
- duża dziura w dolocie (nieszczelny)
Kosa - 2008-02-29, 10:54
| maruda napisa³/a: | http://moto.allegro.pl/it..._m3_evo_ii.html
pierwsza pompa z brzega... |
NIE POLECAM ZAKUPÓW U TEGO UŻYTKOWNIKA !
Mauser - 2008-02-29, 13:38
| Kosa napisa³/a: | | maruda napisa³/a: | http://moto.allegro.pl/it..._m3_evo_ii.html
pierwsza pompa z brzega... |
NIE POLECAM ZAKUPÓW U TEGO UŻYTKOWNIKA ! |
NIE POLECAM JA RÓWNIEŻ!
Opto - 2008-02-29, 14:14
mały offtop sie robi ale ja rowniez nie polecam
a co do takeigo zachowania silnika to mialem podobnie i okazalo sie ze:
1 - nieszczelny dolot
2 - zasyfiony przeplywomierz (klapka i kanał) - a mianowicie w srodku na sciankach osadzona wartswa brudu ok 1mm oraz skrzywiona klapka (od wybuchu gazu) co powodowalo jej zacinanie sie.
Po usunieciu tych usterek silnik zaczal pracowac normalnie dodam ze byl to m20b276kb POZDR!!
xvc - 2008-02-29, 14:17
moim zdaniem winna za takie zachowanie silnika jest sonda lambda..
pozdrawiam!
Mauser - 2008-02-29, 14:23
sonda - bzdura. . . . .
xvc - 2008-02-29, 14:33
w swoim m20b20 mialem to samo. tez odlanczalem i podlanczalem sonde. wymienilem regulator cisnienia paliwa, swiece, palec, kable. podmienialem przeplywke. zmienilem czujnik polozenia walu itd... i wkoncu okazalo sie ze to sonda.
i mysle ze to nie bzdura..
pozdrawiam
Mauser - 2008-02-29, 15:29
Podobne testy robiłem u siebie, odłączenie załączenie, w spalaniu i zacowaniu auta nie było róznicy przy org sondzie.
maruda - 2008-02-29, 20:07
Nowe wiesci...
Jak sonda jest odlaczona silnik pracuje OK... podlacze sonde ..odrazu muli silnik... przerywa itd.. ale podkreslam ze silnik nie byl mocno nagrzany...
Dzisiaj chcialem jechac do mechanika... podlaczylem sonde.. i przejechalem od domu normalnie z 200m i znow zaczeła mulic... to odlaczyłem sonde i dojechalem do niego normalnie...
Byłem u goscia szpeca...muwil ze czujnik temp. silnika lub przeplywomierz...
Czy czujnik temp. silnika w jakims stopniu wplywa na sklad mieszanki...??
Muwil, ze jak silnik zlapie juz temperature,czujnik pokazuje za niska temp i daje za bogata mieszanke, zalewa gary...silnik nie jeste w stanie tego przepalic... cos takieog zrozumialem z jego teorii...
Dlatego sie pytam czy czujnik jakos wplywa na sklad mieszanki...??
sarna1 - 2008-02-29, 22:21
tak wplywa...
co do sklepu pompy.net - kupilem juz ze 2-3 sztuki i sa ok - nie wiem czego oczekujecie za 100 pln ;d ---- nie ma TANIO i DOBRZE... no chyba ze u jakiejs tajki...
Mauser - 2008-03-01, 14:55
Pompy.net to kapa straszna, życze im szybkiego ferrari.
Mówi drogi panie od początku dziejów się pisze przez "ó"
Co do kompa i sondy - pogadaj z bmwm, zaradzi Ci coÅ›, co wyeliminuje problem
nie uwazasz ze to troche nie na miejscu....
maruda - 2008-03-02, 22:54
Czy to jest forum o poprawnej pisowni czy forum motoryzacyjne...????
Pisałem szybko, a jak pisze szybko to robie bledy, jak kazdy.
Co do pompy.net , ja nie mam zamiaru kupowac nowej pompy, bo moja jest nowa i przejechala z 300km.
A co do samochodu, mozecie mi przyblizyc ktory to jest czujnik temperatury silnika??
Najpierw bede strzelał w niego, jesli to nie bedzie on, to dalej bedziemy myslec
Mauser - 2008-03-02, 23:11
Czasem błędy z podstawówki rażą po oczach ( za wczasu mówie, że nieomylny nie jestem!), co do ferrari, to nie uważam że to co piszę jest nie na miejscu - nie chciałbym żeby we mnie albo kogoś mi bliskiego wrąbał taki idiota.
Do rzeczy - czujniki - temperatura cieczy chłodzącej, a nie silnika to tak na ścisłość. na włączonym silniku wypnij jeden, albo drugi - jak wskazówka nie opadnie, to znaczy że to jest ten od silnika. Sprawdzić, to najlepiej podmienić na pewny, i z tego co pamiętam obroty lekko rosły po wypięciu, jednak pewien nie jestem.
ważne żeby sprawdzić również przewody z wiązki - czujnik może być OK, ale przewód gdzieś uszkodzony. Nie sądzę jednak żeby to był czujnik
Jeszcze ciśnienie - mnie sie nie udało nigdzie dorwać info nt ciśnienia jakie daje pompa - zależy to głównie od regulatora - jeden z kolesi z forum pisał, że można nabić i 6 . . . . .
maaaad - 2008-03-03, 00:36
| maruda napisa³/a: |
A co do samochodu, mozecie mi przyblizyc ktory to jest czujnik temperatury silnika?? |
W naszych autach są dwa czujniki temperatury. Oba są w obudowie termostatu. Jeden jest jednopinowy, koloru brązowego i odpowiada za wskazanie temperatury na zegarch. Drugi jest dwupinowy, niebieski i dostarcza sygnału do jednostki sterującej silnikiem o temperaturze cieczy chłodzącej. Na podstawie jego wskazań sterownik podaje odpowiednią dawkę paliwa (silnik zimny = bogatsza mieszanka).
Ktoś gdzieś wspominał, że jeżeli silnik ten jest walnięty, to sterownik przyjmuje jakąś bardzo niską temperaturę i cały czas podaje bogatą mieszankę.
maruda - 2008-03-03, 07:06
Dzieki... dzisiaj bede dzialal
duchX - 2008-03-03, 10:52
Cisnienie robocze a to ktore moze pompa wytworzyc to dwie rozne rzeczy .... w takim razie po co regulator cisnienie paliwa ?? skoro np. u mnie regulator jest 3,5 bara i pompa tyle samo daje bzdura !!! pozatym nie bede sie klucil z teoretykami bo nic z tego madrego nie wyniknie
Czujnik temp. i sonda lambda maja bardzo duze znaczenie dla skladu mieszani i zazwyczaj przy uszkodzonym jednym lub drugim elemencie mieszanka bedzie za bogata co za tym idzie auto bedzie na dole strasznie zmulone
Ps. nowa pompa nie znaczy dobra !!!!
maruda - 2008-03-05, 15:04
Praawie nigdy sie nie podaje cisnienia max. jakie jest pompa w stanie nabic.
Seryjan pompa nigdy nie nabije cisnienia 6-9 bar roboczego.
Czujnik wymieniony i dalej to samo.
Czy czujnik od m20b25 jest taki sam jak do b20...?? Bo niewiem czy mi dali dobry
Z tego co widze na rys. technicznych to czujnik jest ten sam, ale moze zle widze
[ Dodano: 2008-03-07, 20:03 ]
Nowe wiesci...
Sprawdziłem ciśnienie na listwie. wynosi 2.1 bar... gdy przygazuje samochod to wzrasta do ok.2.5-2.6 . Czym moze byc spowodowane tak male cisnienie??
Mysle, ze jak pompa by była uszkodzona to by wraz z zapotrzebowaniem paliwa (czyt.wyzszymi obrotami) cisnienie malalo, a cisnienie rosnie. Czy mogl regulator na listwie sie uszkodzic??
Druga sprawa
Czy uniwersalna sonda lambda (4 przew.) bedzie odpowiednio sterowac silnikiem??
Czy lepiej kupic drozsza ale ori pod m20?? Czytałem, ze lepiej kupic dedykowana do m20, ale czy warto przepłacać?
Niestety podczas odkrecania sondy uszkodził sie gwint i sonda do wymiany, ale dobrze ze na rurach wydechowych gwint jest w miare OK.
Aha.
Był u mnie znajomy mechanik i w przeplywomierzu przelozyl o jeden zabek ten potencjometr (czy jak to sie nazywa) i samochod nie bujał juz na wolnych obrotach, co sie działo odrazu od zakupu. A czy to bylo przyczyna dziwnego zachowania samochodu u mnie to nie wiem. Nie bede jezdził z dziura w ukł. wydechowym.
Jak kupie sonde i naprawie cisnienie na listwie to sie zobaczy, czy cos pomoglo.
Jeszcze jeden edit.
Kable WN, kopułka, palec. odpadaja, to nie ich wina.
maaaad - 2008-05-29, 12:10
maruda, a jak tam filtr powietrza? Ostatnio auto coś mi szarpało mocno (czasami), nawet zgasnąć potrafiło. Chyba nawet na tym forum ktoś miał podobne objawy, które ustąpiły po wymianie filtra powietrza właśnie. Ja swój wczoraj porządnie przeczyściłem (sklepy już nieczynne były) i na trasie ok. 50 km silnik nie szarpnął ani razu.
|
|