BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Projekty i realizacja - [e 30] Melis ->> 325e

Melis - 2008-03-11, 23:07
Temat postu: [e 30] Melis ->> 325e
Czas pochwalić się moja „nową” beemeczka…

Krótko o aucie:

-1986r
-2.5e
-4 drzwi
-całkowicie kompletny golas, jedyne co ma to jedno elektryczne lusterko

W 2004r sprowadzona do polski i od tej pory zaczęła się jej droga ku śmierci chyba….
Fotki nie oddają jej stanu, ponieważ robione w garażu i to zwykłym SE 510i

Wnętrze zniszczone przez tjuningowych chłopaczków (nie mowa o ostatnim właścicielu).

Są powycinane dziury po głośnikach w tapicerce, półce i nawet blachach drzwi, deska pęknięta jak również wiele innych elementów plastikowych…
Przedni lewy błotnik pomalowany szpraj edyszyn i źle spasowany (prawy oryginał), przedni pas również tragiczny, poza tym parę wgnieceń rys itd.…

Auto miało zniknąć na części i kupno jej było szczerze mówiąc nagła decyzja, bo po prostu żal mi było…kolejnej wąskiej lampy, która zniknie na żyletki, i miała to COŚ co do mnie mówiło... :wink: .

Kupiłem samą kompletna karoserie z papierami ( silnik mam…) Niestety po wyjęciu silnika znikła (mimo ustaleń…) nawet wiązka do komputera silnika, cześć kolektora łącząca się z tłumikiem, lewarek z mechanizmem łączącym i parę innych... :?

Zamierzam odbudować ja do stanu przysłowiowej igły. Część prac chce zrobić sam i nie ukrywam ze to dla mnie wielkie wyzwanie, bo jak dotąd nie miałem dużo wspólnego z taka mechanika.

Potrwa to na pewno długo, bo moje zarobki są równie małe, co czas, jaki mogę jej poświęcać…, ale nie spieszy się wiec zobaczymy co z tego będzie, a na pewno nie zamierzam iść druciarsko na skróty i co będę mógł to poprostu wymienię zamiast naprawiać…

Trzymajcie kciuki.

Pozdrawiam!

Cypisek - 2008-03-11, 23:21

Co by ci tu napisać, na początku chciałbym ci pogratulować podjęcia się trudnego zadania odbudowy auta po przejściach. Z tego co widzę aż takiej tragedii to nie ma. Wsadzenie silnika to nie jest problem, nie ma się czego bać. W razie czego koledzy z forum pomogą :beer: Zamieszasz zrobić z tego fabrykę? czy bardziej na sportowo? Podstawa to walizka narzędzi, trochę pomysłu i przy e30 można zrobić dosłownie wszystko. trzymam kciuki :spoko: :spoko:
High-Tech - 2008-03-12, 09:16

Po piersze to dobrze, że jakoś mi wpadło w oko, że Melis robi projekt, bo akurat ja tu wcale nie zaglądam, bo wydaje mi sie, że prawie wszystkie nasze śmigiełka są jakimiś naszymi projektami i ich realizacjami.....

CHŁOPIE - GRATULACJE

Masz ten plus, że robisz auto od podstaw, możesz zrobić lalkę, w której będzie wszystko na tip-top.

Życzę powodzenia i wytrwałości. Aha, no i spokoju i cierpliwości, bo u mnie tego zawsze brak.

ps. silniczek chyba jeszcze masz?

Łukasz - 2008-03-12, 09:25

Gratuluję, szczytny cel przed Tobą. Najważniejsze jest nadwozie, reszta powolutku jakos będzie. Życzę szczerze powodzenia i jestem pewien, że za jakis roczek nas zdziwisz. Pamiętaj pośpiech jest złym doradcą!
Adi - 2008-03-12, 09:27

No Melis gratuluje kupna wkońcu beemki. Powolutku się zrobi z niej coś ekstra. Dobrą bude i silnik juz masz więc reszta to tylko kwestia czasu.
Melis - 2008-03-12, 15:23

Dzieki chłopaki!

Cypisek- mam garaż z kanałem i troche narzedzi wiec jest ok, jak czegos nie bede wiedział to przeciez mam internet, fora, znajomych itd. wiec zawsze ktos mi cos poradzi, czy odpowie na pytania.
Co do stylizacji to:
1- wraca do idealnego stanu technicznego i wizualnego
2- mam pewien pomysl w głowie ze środkiem, ale nie wiem czy sie na to odważe :wink:
3- bedzie oryginał na ładnych felgach (najchętniej Borbet B) i obniżonym zawieszeniu i to chyba koniec zmian zewnetrznych...

Nie bedzie też żadnych polerek silnika i innych tego typu bajerów, ma być oryginalnie, czysciutko, z małym pazurkiem :lol:
High-Tech- tak, tak to Twój były silniczek bedzie tam sobie siedział. I dobrze że nie udało mi sie go sprzedać, przez moja marudność i niezdecydowanie bo juz bym pewnie załował.
Łukasz- jak juz pisałem nie ma mowy o pośpiechu, z wcześniej wymienionych powodów...
Adi- no nad budą bedzie troche pracy, środek cały do wymiany. Dziwia mnie tu fotele oraz kanapa która jest w bdb stanie (oryginalnie pod kolor tapicerki). A czas zależny jest od pieniedzy głównie, ale najważniejsza jest dla mnie jakość... a nie żeby zrobić ją szybko.

Jeszcze z 2 fotki:

Hehe na fotkach naprawde nie wyglada źle... nistety w rzeczywistosci troche jest gorzej... :P

Zaraz lepiej/prawidłowo sie czuje majac E30 i radocha bedzie naprawde wiela jak ja skończe... a nawet juz jest jak to zaczynam :brawo: :spoko:

Stammek86 - 2008-03-12, 16:26

Powodzenia w realizacji projektu.Trzeba ratować jak najwiecej e30 :twisted:
Cypisek - 2008-03-12, 21:03

Fajnie garaż wymalowany :spoko: :spoko: :spoko:
High-Tech - 2008-03-12, 21:21

Cypisek napisał/a:
Fajnie garaż wymalowany :spoko: :spoko: :spoko:

Melis - jak Ty masz takie zdolności, to czuje,

że sam byś nawet WARSTEINERA wymalował na swojej etce :lol:

Bandit - 2008-03-13, 18:57

Melis musisz mieć duże serce, za podjęcie takiej decyzji.
:brawo: :brawo: :brawo:
Życzę powodzenia w odbudowywaniu wąskiej lampy

Melis - 2008-03-13, 23:37

dziś znalazłem chwilę czasu...

globi - 2008-03-13, 23:42

Fajnie że ktoś jeszcze sie znajdzie co uratuje biedną e30 fajnie że wąska lampa :) Powodzenia w projekcie
Tomek3er - 2008-03-14, 18:05

na zdjeciach rzeczy wisicie nie wyglada jakos mega tragicznie, super ze ja uratujesz !!
kibiców juz masz :)

Melis - 2008-03-14, 23:14

Kurde i powiem że wcale, a wcale tragicznie nie jest :spoko:
Za bardzo byłem chyba ciety na te zniszczenia po wczesniejszych poprzednikach. Juz wiem dlaczego wszystko jest w tak dobrym stranie, a jednoczesnie zniszczone, bo przestudiowałem jej historie...

mattim_bmw - 2008-03-14, 23:20

Gratulacje, tez mi to od dawna chodzi po głowie, aby zrobic e30 od podstaw, samemu, pomału, dokładnie, od nowa...

A silnik bedzie cos dłubany czy fabryka?

Pozdrawiam i zycze powodzonka.

Melis - 2008-03-19, 00:14

Co do wyjaśnień odnośnie stanu...

Jak juz pisałem wyżej auto sprawia wrażenie zaniedbanej zniszczonej beemki, jednak po bliższym zapoznaniu sie z nią...

- Blachy dzwonek- nie licząc lewego przedniego błotnika, maski i przedniego pasa, bo jest trochę pogiety (podłużnice nie naruszone oczywiście). Podłoga i reszta w bdb stanie. Sa oczywiscie drobne rdzawki np koło lampek tylnej tablicy, małych wgnieceń i rys, ale co sie dziwić...

- Środek też był bardzo zadbany (nawet nie przetarte fotele itd), jednak został zniszczony przez pseudo audiofilów i niechlujów ( :lol: :evil: ), którzy powycinali dziury w boczkach, tylnej półce, każda ingerencja jest tu widoczna też przez połamane plastiki, ślady po partackich łapach itd.
Deska pęknięta podobno od mrozu, wiele rzeczy, elementów zgubionych tez jest.

Ten kontrast spowodowany jest historia auta...
Pierwszym właścicielem był starszy Niemiec (1935 rocznik!!!) do roku 2000 i była serwisowana przez niego do samego końca bardzo skrupulatnie.
Kolejnym właściciel (1978r) miał ja do 2004 gdzie trafiła do naszego kraju... tu również miała dwóch właścicieli.

Cieżko mi ocenic ale wydaje mi się że od czasu kiedy opuściła Adolfa (I właściciela) zaczeło sie jej niszczenie, jednak te 14 serwisu i chuchania na nią sprawiło, że nadal trzyma się świetnie, mimo zewnętrznych wad...

Jutro postaram się zrobi i wkleić fotki np. bagażnika itp.

mattim silnik zostaje seria, jedyne co w nim zrobie to podstawowe rzeczy eksploatacyjne czyli wymiana płynów, pasków, kabli, świec itd...

Melis - 2008-03-22, 07:09

fotki:

a tu czesc instalacji car audio poprzednich audifilów... :lol:
tych kabli jest tu z 30 metrów chyba... do głosników uzywali nawet sciennych 230V

Cypisek - 2008-03-22, 09:51

Blacha w środku zdrowizna :wow: Będziesz malował na ten sam kolor co jest?
Pietrek - 2008-03-22, 14:55

otwór pod głośnik w tylnych drzwiach jest idealnie okrągły jak widać :D Ciekawe od czego odrysowali :lol:
Melis - 2008-03-22, 15:48

No te dziury po głosnikach są oczywiście równie profesjonalne co cała instalacja, a półkę to chyba na allegro wystawia jako ekspresyjne dzieło sztuki... :lol:

Co do koloru to bedzie inny. Niestety z wielu powodów chyba nie bedzie to metalik. Wiele miałem pomysłów na niego, ale jak narazie jestem zdecydowany na ciemny grafit lub... :twisted:

wydaje mi sie że bardzo ładnie bedzie współgrał z chromami i ogólnym rysem E30 w wąskiej lampie.

Melis - 2008-04-09, 13:17

... auto jest na sprzedaż :evil: :cry: :cry: ...

brak słów normalnie i rece mi opadaja... jak to zawsze musi byc jak krew z nos pod góre
Chce ja sprzedac w całości bo jest warta tego zeby o nia zadbac i nadal jezdziła! \

Cena jest śmieszna za całość, jednak gdy sie nie uda ja tak sprzedać bede sprzedawał na częsci... Narazie tylko na forum a za tydzien w innych mediach.

Wstawiam fotki jak wygladała przed rozebraniem. Wszystkie czesci oczywiscie sa i jesli ktos bedzie chciał złoze ja jak była, jednak wydaje mi sie ze lepiej porobic wszystko i wtedy ja złozyc...

Mam jeszcze mnustwo dokładnych zdjeć ale to przesle na mail zainteresowanym, bo nie chce mi sie wklejać.

Jest to kompletna karoseria bez silnika tylko czyli - wał, dyfer wszystko jest (dyferek suchutki i w bdb stanie).

Ubezpieczenie do czerwca (lub lipca) i przeglad do pazdziernika jest, pełen komplet dokumentów, w dowodzie jest wbita instalacja gazowa, której nie ma juz w aucie (została u poprzedniego własciciela).

Istnieje mozliwosc sprzedaży również silnika z pełnym osprzetem, który miał byc tam zamontowany.

Zostasł juz zakupiony przedni pas i maska, wiec dokładam do auta za dopłata jesli ktos zechce.

MARUDEROM I BARDZIEJ WSCIEKŁYM NIZ SZYBKIM ZŁOMIARZOM DZIEKUJE, BO SZKODA WASZEGO I MOJEGO CZASU...

Łukasz - 2008-04-09, 20:04

Szkoda, ale życie jest okrutne, trzymam kciuki za Twoje zdrowie i za to, aby auto trafiło w odpowiednie ręce :drunk:

pozdr.

Miro - 2008-04-09, 20:54

zdradzisz czemu ??
Melis - 2008-04-09, 21:51

Miro napisał/a:
zdradzisz czemu ??

Tak w skrócie... wyszło ze mam problemy ze zdrowiem.
Bede musiał jezdzić na jakies badania i moze cwiczenia, a co najwazniejsze musze unikac "ataków" na kregosłup, przez to jestem zmuszony jak najszybciej zrezygnowac z pracy jaka aktualnie wykonuje, co zostawia mnie bez srodków finansowych na realizowanie projektu, pomijajac juz to ze planuje isc na studia w tym roku.

Jednak boli mnie to ze musiałbym sie tak z nia roztac, bo wszystko miałem juz zaplanowane do ostatniej nakretki :D

Poza tym szkoda mi jej sprzedawac za takie grosze i wpadłem teraz na pomysł zeby ja poprostu tylko narazie zarejestrowac a projekt ciagnąć nawet dwa- trzy lata lub wiecej. Zawsze jakos wykombinuje na te opłaty OC i bede mial przy czym sobie majstrowac... :roll:

Wiem ze jak ja sprzedam to bede bardzo załował i rozchoruje sie znacznie bardziej, bo brak witaminy E30 to dla mnie udreka :mg:

Musze przespać się z tym wszystkim i do końca tygodnia podejmę decyzję... oby własciwa.

Pozdrawiam!

SuT - 2008-04-09, 21:54

mamy wszyscy nadzieje ze wlasciwa;] POWODZENIA i dasz rade!! :spoko: wracaj do zrowia;] i spelnij swoje marzenia :spoko:
Łukasz - 2008-04-10, 07:36

Melis napisał/a:
Miro napisał/a:
zdradzisz czemu ??

Tak w skrócie... wyszło ze mam problemy ze zdrowiem.
Bede musiał jezdzić na jakies badania i moze cwiczenia, a co najwazniejsze musze unikac "ataków" na kregosłup, przez to jestem zmuszony jak najszybciej zrezygnowac z pracy jaka aktualnie wykonuje, co zostawia mnie bez srodków finansowych na realizowanie projektu, pomijajac juz to ze planuje isc na studia w tym roku.

Jednak boli mnie to ze musiałbym sie tak z nia roztac, bo wszystko miałem juz zaplanowane do ostatniej nakretki :D

Poza tym szkoda mi jej sprzedawac za takie grosze i wpadłem teraz na pomysł zeby ja poprostu tylko narazie zarejestrowac a projekt ciagnąć nawet dwa- trzy lata lub wiecej. Zawsze jakos wykombinuje na te opłaty OC i bede mial przy czym sobie majstrowac... :roll:

Wiem ze jak ja sprzedam to bede bardzo załował i rozchoruje sie znacznie bardziej, bo brak witaminy E30 to dla mnie udreka :mg:

Musze przespać się z tym wszystkim i do końca tygodnia podejmę decyzję... oby własciwa.

Pozdrawiam!

też jest to jakiś pomysł, zawsze co jakiś czas możesz dać ogłoszenie na forum , że potrzebujesz jakiejś głupoty, a myślę, ze jest wielu takich co mają pełno niepotrzebnych gratów i chętnie Cie wspomogą przy odbudowie auta i podrzucą co nieco za dobre słowo i flaszkę :)

Będzie dobrze, ale fakt - zdrowie najważniejsze - jeżeli masz przez auto zaniedbać rehabilitację to nie zastanawiaj się ani chwili.

Pozdro600

Adi - 2008-04-10, 13:37

Melis nie sprzedawaj. Tak jak piszesz, zarejestruj opłać i niech sobie spokojnie stoi. Opłaty nie są duże więc spokojnie dasz rade i powolutku niech się robi.
lesiek - 2008-04-10, 16:32

Adi napisał/a:
Melis nie sprzedawaj. Tak jak piszesz, zarejestruj opłać i niech sobie spokojnie stoi. Opłaty nie są duże więc spokojnie dasz rade i powolutku niech się robi.

Stoi cicho, jeść nie woła, to po co sprzedawać ?? Poza tym, na opłaty zawsze cos wyskrobiesz :wink: Nie sprzedawaj

Melis - 2008-04-12, 21:36

eh................dzis tak sobie na nia popatrzyłem i nie moge jej tego zrobic... To ja uratowałem ją przed zabiciem i bede trzymał sie mojego projektu..., także: SPRZEDAŻ NIE AKTUALNA :wink:
Co wiecej uparłem się ze jednak bede robił wszystko sam (oprócz spawania), bo nie sztuka jest oddawac ja z rak do rak, bulic kase a potem lans ze sie odpicowało e30... moze i cos nie wydzie super mega profi ale radocha ze własnorecznie to zrobie da mi wiecej satysfakcji :roll:

Dałem sobie termin do 16 lipca 2009r... :twisted: Oby tylko czasem wpadły akies grosze i sie uda.

Pozdrawiam!

Adi - 2008-04-12, 21:38

Zmień podpis :wink:

I trzymam kciuki :spoko:

Opto - 2008-04-21, 12:56

tak trzymac ;D :jupi: :brawo: e30 ma to coś w sobie ;)
Melis - 2008-04-22, 22:39

Tak jak pisałem Etunia została. Jest juz zarejestrowana, opłacona i śpi sobie spokojnie w garażyku :spoko: :drunk:

Dzis dotarł do mnie migomat i jutro juz może coś się bedzie działo jak znajdę czas... bedą oczywiście też fotki. Troche mam doła ze ten sezon nie wypali, ale jesli uda sie zrealizowac mój pomysł na nastepny rok to jestem przekonany ze banan na sam jej widok bedzie utrzymywła sie dłuuugo... :twisted:

Mam mały dylemat z zawiecha... na tył już czekaja zółte twarde KONI, a na przód Bilstein B6 w stanie dobrym i posiadam jeszcze sportowy żółty KONI i zastanawiam sie czy nie sprzedać Bilsteinów i zakupić jeszcze jednego KONIka do kompletu bo jest o skróconym skoku wiec było by fajniej... 8-)

24.04 -Dzisiejszy poranek wygląda tak:

Przejechała do drugiego garażu, gdzie odbedzie sie dalsze rozkręcanie (dużo nie zostało :lol: ), walka z rdzą, konserwowanie etc.

Brzydki pas tez juz zniknął...

Od dołu:

07.05 - Od dzis reszta prac owiana tajemnicą... :twisted:

CDN... :mg:

Wanat - 2008-05-14, 20:36

Melis, daj jakieś foty z pola walki bo jestem ciekaw jak tam idzie dalej robota :) .
Melis - 2008-05-18, 11:34

Niestety prace praktycznie stoją w miejscu z powodu braku kasy i czasu... :evil:

stoker - 2008-05-18, 13:07

heh, moja eta.......... , uratowana, teraz tez mam polaris metallic ale e24 hehe, co do ustalen kolektory fakt, moja wina, ale o wiazce nie pamietalem , moge ja ci wyslac free, hmm, oponki miales zabrac tez ja o nich nie pamietalem bo po paru glebszych bylem, ale leza ciagle w garazu jak cos to wpadaj i zabieraj , powodzenia i pozdro
Melis - 2008-05-18, 13:38

Gratuluje stoker zrealizowania zakupu e24!
Wpadne po te klamoty, może w przyszły weekend (jeszcze sie zgadamy), bo w sumie bardzo jestem ciekaw Twojej nowej laleczki... :wink:

landcar - 2008-05-18, 21:14
Temat postu: e30
a tak z ciekawosci po co sciagasz lakier ?? ???
Pietrek - 2008-05-19, 12:16

Melis, choćby prawie nic się z autem nie dzialo to takie relacje sie miło czyta i przegląda :spoko: Rób zdjęcia z każdego postępu !

Powodzenia ! :)

Melis - 2008-05-19, 15:53

Pietrek napisał/a:
Melis, choćby prawie nic się z autem nie dzialo to takie relacje sie miło czyta i przegląda :spoko: Rób zdjęcia z każdego postępu !

Powodzenia ! :)

heh... to bym zawalił serwer bo mam ich tony, ale to po to żeby mieć na pamiątkę i bede robił filmik na koniec...

landcar do mojej nowej wizji musze zedrzeć wszystko... :twisted:

Jak kupie moje wymarzone cabrio kiedyś, to ją bede robił na błyskotkę... a etunia troche inna drogą bedzie szła... :mg:

Pietrek - 2008-05-19, 16:01

Melis napisał/a:
heh... to bym zawalił serwer bo mam ich tony,

Od czego jest photobucket.com ? :D

urbi - 2008-05-19, 21:57

no jak juz zdzierasz to zdejmij klamki i listwy ... troche linie to wyglada :P
jaka masz ta wizje ? Pochwal sie :)

landcar - 2008-05-19, 22:02
Temat postu: e30
chyba jest robione na roosta
Melis - 2008-05-22, 08:26

urbi napisał/a:
no jak juz zdzierasz to zdejmij klamki i listwy ... troche linie to wyglada :P
jaka masz ta wizje ? Pochwal sie :)

nic lipnie nie wyglada a listwy musza zostać w trakcie zdzierania, żeby sie troche pouszkadzały... :mg:

Pietrek - 2008-05-22, 14:58

Bude miałeś taką ładną a robisz rosta :cry:
Melis - 2008-06-10, 13:36

http://pl.youtube.com/user/Melis325 ... :lol:
Cypisek - 2008-06-10, 18:59

Melis napisał/a:
http://pl.youtube.com/user/Melis325 ... :lol:

Cool filmik :spoko: czekam na CDN : ]