BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Znakowanie felg aluminiowych

Byq - 2008-03-11, 23:14
Temat postu: Znakowanie felg aluminiowych
Witam,

macie jakieś sprawdzone sposoby na znakowanie felg aluminiowych, żeby w razie kradzieży były łatwiejsze do zidentyfikowania??

Myślę że jeśli ktos ma jakiś pomysł to chyba najlepiej na priva.
Dzięki i pozdrawiam

jaqub - 2008-03-11, 23:26

mozna znacznikiem (wybijakiem) od wewnatrz (pod opona) cos sobie wypisac...
Pietrek - 2008-03-12, 13:55

ja bym wypisał "ala-ma-kota-kot-ma-wpierdol"
krzystiano - 2008-03-12, 19:45

ALA MA KOTA A KOT MA AIDS :p
center - 2008-03-12, 19:58

chlopaki [pietrek,krzystiano] dawno nie dostaliscie po ostrzezeniu??
flash - 2008-03-12, 20:27

w widocznym miejscu - na rancie, na 1 ramieniu wygrawerowac lub nawiercic cienkim wiertlem nr rejestracyjny lub VIN. nam to przeszkadzac nie bedzie a zlodziej sie zastanowi czy warto. najlepiej zrobic to przed malowaniem/odnawianiem felg i pokryc bezbarwnym.

znajomy mial wlamania do domku letniskowego i ciagle mu wynosili telewizor. od 2 lat pomimo wlaman tv nadal jest w domku, na gornej obudowie wypalil lutownica swoj adres i telefon. i juz takiego tv za flache sie nie sprzeda.

najlepsze sa sruby zabezpieczajace , najlepiej 2 komplety.

jaqub - 2008-03-12, 22:08

ja dzis sobie skrobnalem "cos" na wewnetrznej czesci felgi...
flash napisa³/a:
w widocznym miejscu - na rancie, na 1 ramieniu wygrawerowac lub nawiercic cienkim wiertlem nr rejestracyjny lub VIN. nam to przeszkadzac nie bedzie a zlodziej sie zastanowi czy warto. najlepiej zrobic to przed malowaniem/odnawianiem felg i pokryc bezbarwnym.

wg mnie glupi pomysl... pomijajac estetyke (no chyba ze mowa o seria 15tkach alu) to dodatkowo zmieniamy rozklad masy/wywazenie felgi (poprzez nawiercanie).. a w widocznym miejscu jak sie wie to mozna pokryc szpachla i przymalowac a jak ktos na szybko chce zgonic to czesto nie zdejmuje opon (bo to tez koszt) a pozniej wystarczy zdjac opone i widac ze fela jest Twoja :mg:

Byq - 2008-03-13, 11:26

Witam

własnie problem jest w tym że felga będzie nowa, czyli szkoda będzie mi z zewnątrz je jakkolwiek rysować, bo pewnie będę płakał przy pierwszej rysce jak dziecko, a od wewnątrz jest(jeszcze do końca nei jestem pewien, tak na 80%) lakierowana więc tego tez nie chciałbym uszkodzić.

jeden komplet śrub zabezpieczających mam, najwyżej zaopatrzę się w drugi, tylko na upartego to pewnie złodziej wszystko odkręci :| , dltego pytam o jakieś pomysły na znaczenia, żeby w razie czego na giełdzie, allegro je łatwiej zidentyfikować.
Póki co jedynym pomysłem są własnie dwa komplety srub zabezpieczających.
Pozdrawiam

Cypisek - 2008-03-13, 13:21

Pamiętam jakiś czas temu na TVN Turbo pokazywali sposób na zabezpieczanie aut przed kradzieżą. Za pomocą pistoletu podobnego do lakierniczego natryskiwali na różne elementy auta warstwę malutkich płytek na których był jakiś tam numer z bazy danych. nie za łatwo daje się to usunąć. Może to jest jakiś sposób?
flash - 2008-03-17, 18:25

to sie nazywalo autodna
Pietrek - 2008-03-19, 14:57

Jak widać , kołpaki też znakują.

Cypisek - 2008-03-19, 15:00

Pietrek napisa³/a:
Jak widać , kołpaki też znakują.

Obrazek

takie patenty też widziałem :lol: dodatkowo kapsel przypięty na 25 opasek zaciskowych :lol:

Byq - 2008-03-19, 21:00

Taaa......
Śruby sobie poxipolem pozaklejam, to raczej nie powinni odkręcić, nieprawdaż? ;)
Pozdrawiam

flash - 2008-03-19, 23:48

wpadnij do mnie, moj sasiad - drwal ci je dokreci, gwarantuje ze najwieksze pneumaty nie dadza rady :-) sam mialem problem ostatnio jak zmienialem kapcie na zime, gumiarze sie meczyli az zadzwonilem po sasiada i w rekach odkrecil :-)