BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Najlepszy i najekonomiczniejszy silnik e38...

bogdan_witek - 2008-03-13, 15:54
Temat postu: Najlepszy i najekonomiczniejszy silnik e38...
Chciałbym się poradzić specjalistów odnośnie powyższego tematu.
Jaki silnik w e38 miałby najmniejsze spalanie przy odpowiednio wysokiej mocy? Oczywiście mówimy o 3.0 litra w górę i czy ktoś może wie, jak sprawują się owe modele posiadające instalację gazową.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc...

Pawel735 - 2008-03-13, 18:38

Ja gdybym kupował e38 to kupiłbym 728.
jaqub - 2008-03-13, 18:53

Pawel735 napisa³/a:
Ja gdybym kupował e38 to kupiłbym 728.

ostatnio w "na kazda kieszen" w TVN TURBO bylo porownanie/test e38 i leksusa... mowili ze najlepsze jest chyba 4.4 w PB...

bogdan_witek napisa³/a:
jak sprawujÄ… siÄ™ owe modele posiadajÄ…ce instalacjÄ™ gazowÄ….

w kazdym silniku PB zalezy to od instalacji i jej montazu... dobra instalka + dobry montaz = banan na twarzy i zlotowki w kieszeni/portfelu

southOFheaven - 2008-03-13, 19:27

jaqub napisa³/a:

w kazdym silniku PB zalezy to od instalacji i jej montazu... dobra instalka + dobry montaz = banan na twarzy i zlotowki w kieszeni/portfelu

swieta prawda

dla mnie 3.0 +lpg i srednie spalanie emeryckie 15litrow i bedzie ok. chociaz mozna odzalowac przy kazdym tankowaniu lpg te 10zl i miec 4,4i..

Yakuzatti - 2008-03-14, 18:31

Panowie, a 3.0d albo 4.0d ?
ac_kotlet - 2008-03-14, 19:08

Zdecydowanie najlepsza benzyna w e38 to M62B44. Osobiście chciałbym taki motor z ręczną skrzynią. Posiada Vanos-a i lepiej sie zbiera "od dołu" niż np. M60B40. Jeśli ktoś lubi automaty- jak najbardziej pasuje do tego motoru.
Nie polecam silnika 3 litrowego V8- marne osiÄ…gi w stosunku do spalania.
Najlepszą alternatywą dla oszczędnych w wersji benzynowej to 2.8.

Z diesli- szczerze odradzam silnik 3.9 diesla z pierszych lat produkcji- psuje sie skrzynia i nie tylko. Późniejsze podobno są mniej awaryjne. Mimo wszystko trudno znaleźć nie-wychechłany egzemplarz 740d. Jeśli ktoś takiego trafi- będzie sie cieszył, bo mocy i momentu jest tam tyle co w lokomotywie. Spalanie: od 9L do 16L. Jednak- nie polecam- jest to chyba jeden z najbardziej skomplikowanych silników w e38.

Lepszą alternatywą w dieslu są 725tds lub 730d (ze wskazaniem na 3.0d). 725tds to najbardziej "mułowaty" z wszystkich e38, ale może pochwalić sie zuzyciem paliwa w granicach 6,5L do 10L. Trudno znaleźć zadbanego tds-a, bo są już lekko stare. Jeśli wszystko w nim chodzi jak należy i dba sie o niego- nie ma problemów z eksploatacją.
730d ma więcej jadu, lepiej sie zbiera i wg mnie jest najlepszym dieslem w tej budzie.
Spalanie: ok. 8-13L.

Ogólnie- to nie ma cudów i jeśli ktoś chce poruszać sie prawie dwutonowym autem musi liczyć sie ze sporymi kosztami na paliwo. Wszystkie silniki V8 w benzynie dają rade w e38, ale ważniejszy faktor w zużyciu paliwa to raczej styl jazdy niż moc na kołach, dlatego lepiej mieć 4,4 litra, którego apetyt na paliwo może być podobny do mniejszych v8.
Pozdro