BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - sonda lambda do m20b20 oryginal czy uniwersalna

mareks - 2008-03-15, 13:04
Temat postu: sonda lambda do m20b20 oryginal czy uniwersalna
musze kupic sonde lambda do swojej i teraz sie zastanawiam: czy wydac 300zl na oryginalna boscha czy rozejrzec sie za jakims uniwersalnym modelem. ale podobno uniwersalne albo kiepsko dzialaja albo krotko. panienka w sklepie mowila ze do tego silnika nie ma dobrych zamiennikow i ze trzeba kupic oryginal boscha jak ma dzialac dobrze.

jestem oczywiscie skory kupic oryginal ale nie lubie przeplacac wiec jezeli moge kupic cos tanszego a efekt ma byc taki sam to nie widze sensu zeby przeplacac

zmstr - 2008-03-15, 18:48

[ Dodano: 2008-03-15, 18:50 ]
Ci którzy mają założone zamienniki powiedzą ci że lepiej zamiennik, pozostali powiedzą ci że oryginał :P
Ja obstaję za oryginałem, jak masz kupić jakieś niewiadomo co typu magnetti marelli za stówkę i za parę miesięcy ją wymieniać to lepiej wydać raz a więcej kasy, przynajmniej wiesz co kupujesz, chociaż swoją wszyscy psioczą ile wlezie na zamienniki np. kabli to ja na Jan Morze jeżdżę 2 rok i nie narzekam

artur_diag - 2008-03-15, 21:53
Temat postu: magneti matelli
nie wiem kolego czego ty chcesz od magneti marelli..... bosch nie jest super firmą zapewniam cię robią straszne skuchy. a magneti na pweno nie jest podróbką....
ChriS - 2008-03-15, 23:36

W jednej e30 mam sondę Boscha,a w drugiej Magnetti Mareli i nie widać różnicy w pracy silnika i ilości spalanego paliwa.
Za Boscha zapłaciłem 280,za MM 100 -rachunek jest prosty.
Oczywiście popieram stosowanie oryginalnych części do BMW,ale nie oszukujmy się do zwykłej e30 zamiennik też jest dobry ,a zaoszczędzone pieniądze można wydać na inne wymiany zużytych części.

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-03-16, 07:45

zmstr napisa³/a:
jak masz kupić jakieś niewiadomo co typu magnetti marelli za stówkę
MAGNETTI MARELLI jest firmą produkującą części na pierwszy montaż.
zmstr - 2008-03-16, 12:26

No i miałem rację w swoim pierwszym zdaniu w poprzednim poście :D Do MM nie mam przekonania bo kilka osób wyrzuciło pieniądze w błoto kupując sondę tej firmy, więc to nie był pojedynczy przypadek krótkiej żywotności. Ale tak jak powiedziałem przy okazji kabli - ilu z was pochwali JM jako firmę produkującą dobre zamienniki?? Ja akurat trafiłem na działające bez zarzutu, ale pewnie też wiele osób zakupiło szajs, podobnie będzie w przypadku MM, nie mówię, że 100% wyprodukowanych przez nich sond będzie wadliwych, ale szansa na to jest większa niż w przypadku bosha.
kfas - 2008-03-16, 17:36

zmstr napisa³/a:
No i miałem rację w swoim pierwszym zdaniu w poprzednim poście :D Do MM nie mam przekonania bo kilka osób wyrzuciło pieniądze w błoto kupując sondę tej firmy, więc to nie był pojedynczy przypadek krótkiej żywotności. Ale tak jak powiedziałem przy okazji kabli - ilu z was pochwali JM jako firmę produkującą dobre zamienniki?? Ja akurat trafiłem na działające bez zarzutu, ale pewnie też wiele osób zakupiło szajs, podobnie będzie w przypadku MM, nie mówię, że 100% wyprodukowanych przez nich sond będzie wadliwych, ale szansa na to jest większa niż w przypadku bosha.

A Ja myślę , że najwiecej podrabianych MM i BOSCH sprzedawanych jest na Allegro i zazwyczaj to na nie ludzie psioczą 8-)

nommad86 - 2008-03-16, 18:52

W kwesti sondy lambda brałbym MM. Po co przepłacać za logo Bosh :wink:

A tekst :

Cytat:
panienka w sklepie mowila ze do tego silnika nie ma dobrych zamiennikow i ze trzeba kupic oryginal boscha jak ma dzialac dobrze.

Wyższa cena bosha pewnie i większy zysk dla sprzedających :]

mareks - 2008-03-16, 20:05

nommad86 napisa³/a:

A tekst :

Cytat:
panienka w sklepie mowila ze do tego silnika nie ma dobrych zamiennikow i ze trzeba kupic oryginal boscha jak ma dzialac dobrze.

Wyższa cena bosha pewnie i większy zysk dla sprzedających :]

tez mi sie tak wydaje ale prawie wszyscy psiocza na zamienniki i uniwersalne. zerknolem jeszcze na strone intercarsu i tam maja jakas 4max ale nawet nie slyszalem o takiej firmie do tej pory :|

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-03-16, 20:09

mareks napisa³/a:
maja jakas 4max ale nawet nie slyszalem o takiej firmie do tej pory
pod 4max-em intercars sprzedaje swoje badziewie, coÅ› w stylu kagera foty, 90% 4max i kagera to badziew.
Widziałem raz na oczy komplet, sprzęgło 4maxa, w środku była tarcza chyba sachsa i ona wytrzymała a padł docisk, był jakiejś firmy no name.

mareks - 2008-04-28, 23:10

odswieze nieco temat:
jak mozna w domowych warunkach sprawdzic czy sonda dziala? mozna np sprawdzic napięcie na ktorych pinach gniazda obc?

Piotr_1 - 2008-05-01, 18:11

jest pdf w niezbędniku, nie jest to takie oczywiste do wytłumaczenia
Yabi - 2008-05-02, 12:31

A jakie macie opinie o sondzie NTK/NGK ?? ?
Musze kupic do swojej M30B30 cztero obwodowa...
Zamawialem z 2lata temu kolegom NTK do bmw,honda,opel,ford i smigaja do dzis na nich i sprawuja sie idealnie... http://moto.allegro.pl/it...4_przewody.html