| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Jak ekonomicznie jeździć automatem????
Łukasz - 2008-03-15, 23:55 Temat postu: Jak ekonomicznie jeździć automatem???? jak w temacie, nie mam pojęcia jak tym latać, żeby paliło jak najmniej.......
Kupił se SZkot beemkę
hubabuba - 2008-03-16, 00:06
nie używać kick-downa
Dixi - 2008-03-16, 00:09
gaz w podloge, krotkie odcniki, itd itp efekt? mamie spala 16 litrow
ja jade se spokojnie "muskajac" gaz w tarsie zeszlem do 8
sarna1 - 2008-03-16, 09:32
założ gaziowo i bedziesz mial ekonomicznie - i tak twoja fura nie jedzie wiec nawet jak zalozysz 2 gen to nic nie stracisz.
Rafał - 2008-03-16, 09:41
| Łukasz napisa/a: | | jak w temacie, nie mam pojęcia jak tym latać, żeby paliło jak najmniej....... |
na lawecie
bo holowac sie raczej nie da
Kruczek - 2008-03-16, 11:50
nie cisnąć do końca, nie używać kick-downa, i nie wyprzedzać tirów
jaqub - 2008-03-16, 12:47
przede wszystkim spokojnie... niech sobie zmienia biegi przy 2.5-2.8tys
Artur C. - 2008-03-16, 13:09
W mieście nie jeździć na D wtedy można hamować silnikiem.
center - 2008-03-16, 13:28
a ile Ci pali?? i gratki za kupienie beemki w koncu
kafarek - 2008-03-16, 13:30
No to się dowiedziałeś tutaj wszystkiego jak nic..
Ja od siebie dodam że Artur ma rację, ale... Ja w mieście nie przekraczając 50 km/h jadę już na 4 biegu.. Ale... mam duży moment i mój motor daje radę.. U Ciebie przypuszczam, że momentu nie ma wcale, stąd i tak chcąc efektywnie jechać musisz kręcić co najmniej do 3,5 tys. Stąd Artura pomysł by spinać 3 bieg w Twoim przypadku wydaje się najrozsądniejszy. Nie ma sensu używać kickdown, bo i tak to nie działa przy motorze 1,6.
Niestety musisz być świadom, że automat w małej pojemności działa na niekorzyść spalania właśnie przez stosunek aktualnie dysponowanej mocy do prędkości. Ja bym tutaj nie liczył na cud.. zaoszczędziłbyś więcej manualem.
Z innej beczki, jak myślisz czemu BMW pakuje automaty wszędzie gdzie tylko może do każdej wersji silnikowej, a np Honda nie?
damiano_e30 - 2008-03-16, 17:45
1.6 w automacie
Rozumiem że automat żeby kobieta mogła tym jeździć a 1.6 żeby się nie zabiła ?
Jak jeździć ekonomicznie? Niestety tutaj nie jestem w stanie pomóc.
Łukasz - 2008-03-16, 19:40
cóż, ceną za posiadanie e30 w super stanie, nie skażonej ręką polskiego, wiejskiego tunera jest mały, marny silnik, który pali około 10l/Pb na trasie.
Manual jest jakims wyjściem, ale nie wiem, czy warto w tej chwili pakować w to pieniądze, zamiast skupić sie na dopieszczaniu.
Kick down działa nie najgorzej, nie ma problemu z wyprzedzaniem przy wciśnięciu przy ook. 100km/h. Ale przy cywilnej jeździe nie jedzie.
Cooba - 2008-03-17, 08:02
Witam.
Albo automat albo ekonomia. Tych pojec nie da sie polaczyc. Wiem to z autopsji.
Mi 2.5 m20 na automacie trase robi na 13l/100km przy delikatnej jezdzie.
Automaty tak maja.
Pozdro.
Jacek E30 - 2008-03-17, 09:10
Oj ŁUKASZ jesteś mało gramotny-nie wiesz, że BMW to Będziesz Miał Wydatki
Więc opylaj te BMW i kupuj CITROENA AX-a 1.5 diesel
P.S. A we francuskich autach to masz już chyba doświadczenie
Łukasz - 2008-03-17, 09:30
| Jacek E30 napisa/a: | Oj ŁUKASZ jesteś mało gramotny-nie wiesz, że BMW to Będziesz Miał Wydatki
Więc opylaj te BMW i kupuj CITROENA AX-a 1.5 diesel
P.S. A we francuskich autach to masz już chyba doświadczenie |
dzięki Jacek.
Koledzy.
Poproszę o wytłumaczenie - kiedy używać 1,2,3 w automacie????
Czy automaty z tego okresu są awaryjne? Manual - wiem - jest prawie nie do zaje..., a zastanawiam się co może pierdyknąć w takim wynalazku.
[ Dodano: 2008-03-17, 10:32 ]
| kafarek napisa/a: | No to się dowiedziałeś tutaj wszystkiego jak nic..
Ja od siebie dodam że Artur ma rację, ale... Ja w mieście nie przekraczając 50 km/h jadę już na 4 biegu.. Ale... mam duży moment i mój motor daje radę.. U Ciebie przypuszczam, że momentu nie ma wcale, stąd i tak chcąc efektywnie jechać musisz kręcić co najmniej do 3,5 tys. Stąd Artura pomysł by spinać 3 bieg w Twoim przypadku wydaje się najrozsądniejszy. Nie ma sensu używać kickdown, bo i tak to nie działa przy motorze 1,6.
Niestety musisz być świadom, że automat w małej pojemności działa na niekorzyść spalania właśnie przez stosunek aktualnie dysponowanej mocy do prędkości. Ja bym tutaj nie liczył na cud.. zaoszczędziłbyś więcej manualem.
Z innej beczki, jak myślisz czemu BMW pakuje automaty wszędzie gdzie tylko może do każdej wersji silnikowej, a np Honda nie? |
Wiem, wiem - jeździłem 735iA - i rzeczywiście jest nieźle. Hondą 2.2 w automacie także latałem - koszmar. Do Hondy tylko manual.
lesiek - 2008-03-17, 10:30
1,2,3 to tak jak manual, po prostu nie daje Ci biegu wyrzej
Łukasz - 2008-03-17, 10:52
kiedy mozna zmieniać na 1,2,3 - tylko na stojaka, czy także podczas jazdy?
valdi80 - 2008-03-17, 15:08
Można zmieniać w czasie jazdy. Byle nie na R i P
Spalanie będzie duże... Miałem onegdaj Nissana Sunny N13 1,6 aut. i palił jak smok (10-12 średnio). Manuale ponoć są b. ekonomiczne w tym pojeździe...
ogolny - 2008-03-17, 15:55
| Cytat: | Albo automat albo ekonomia. Tych pojec nie da sie polaczyc. Wiem to z autopsji.
Automaty tak maja. |
To coś dużo Ci pali, bo mój automat z napędem na 4 kapcie w e30 pali 9-10 Pb na trasie a lubię pocisnąć.
Łukasz - 2008-03-17, 16:02
| ogolny napisa/a: | | Cytat: | Albo automat albo ekonomia. Tych pojec nie da sie polaczyc. Wiem to z autopsji.
Automaty tak maja. |
To coś dużo Ci pali, bo mój automat z napędem na 4 kapcie w e30 pali 9-10 Pb na trasie a lubię pocisnąć. |
tyle właśnie jara na trasie. Chyba, że moja pierwsza dłuższa (280km) jazda automatem była wyjątkowo nieumiejętna. Chyba musimy się siebie nauczyć
hubabuba - 2008-03-17, 20:29
yyy... pragnę wyjasnić, ze bardzo nie zdrowo jest dla skrzyni w trakcie jazdy wrzucanie innych biegów.
Zazwyczaj jeździ się na "D" i z technicznego punktu widzenia nie polecam zmieniać na 1.2.3 a juz wogóle na "P czy R"
Aby skrzynia nie otrzymywała batów od właściciela pojazdu nakazuje się przed ruszeniem pomyśleć na jakim biegu chce się jechać (D,1.2.3) Jezeli "D" to wiadomo, jezeli chcesz jezdzic tylko na 2 biegach po miescie, prosze bardzo - wrzuć mu "2".
1.2.3 uzywa się teoretycznie tylko na duzych podjazdach- gorkach (z przyczepą np. albo i bez niej)... co by np. nie było takiej sytuacji ze podjezdzasz pod mega wielką gorke z wrzuconym "D" przeciagasz go na obrotach zeby wjechał a automat wrzuca Ci nagle nastepne biegi i efekt odwrotny do zamierzanego - zjezdzasz w dół
kuzyn - 2008-03-17, 21:49
Jak ekonomicznie jeździć automatem????
Tylko w niedzielę. I koniecznie w kapeluszu.
Piotr_1 - 2008-03-17, 22:43
Najprościej mówiąc sprawna sonda lambda i utrzymywać rekordowo stałe obciążenie silnika, niezbyt wysokie (jak najmniej wachlujemy gazem, stopniowo nim przyciskamy jeżeli już koniecznie chcemy zwiększyć obciążenie silnika, na obroty za bardzo nie patrzymy). Przekłada się to na dość długie przyspieszanie i podczas gdy chcemy już hamować silnikiem to też od razu nie puszczamy pedału o ile mamy wybieg aby auto zwolniło (trasa np przed miejscowością). Rzecz jasna, jeżeli będziemy i tak musieli przyhamować hamulcami to od razu puszczamy i hamujemy silnikiem. Ale utrzymywanie stałego obciążenia silnika to już ekstrema ekonomii
Bagor - 2008-03-17, 23:39
Żeby jeździć ekonomicznie automatem, trzeba go zmienić na manual
W każdym bądź razie, nareszcie powróciłeś do śmigła Łelkam bak
lesiek - 2008-03-18, 14:57
Z tego co sie orientuje to KOSA Ma 318i w autmacie, pogadaj z nim
Łukasz - 2008-03-18, 15:26
| Piotr_1 napisa/a: | Najprościej mówiąc sprawna sonda lambda i utrzymywać rekordowo stałe obciążenie silnika, niezbyt wysokie (jak najmniej wachlujemy gazem, stopniowo nim przyciskamy jeżeli już koniecznie chcemy zwiększyć obciążenie silnika, na obroty za bardzo nie patrzymy). Przekłada się to na dość długie przyspieszanie i podczas gdy chcemy już hamować silnikiem to też od razu nie puszczamy pedału o ile mamy wybieg aby auto zwolniło (trasa np przed miejscowością). Rzecz jasna, jeżeli będziemy i tak musieli przyhamować hamulcami to od razu puszczamy i hamujemy silnikiem. Ale utrzymywanie stałego obciążenia silnika to już ekstrema ekonomii |
na obrotomierz nie patrzymy bo go nie mamy
tak też robiłem Piotrek.
Full economy w manualu mam już obstukane (choć wersja szkoły skody, że zmieniamy biegi w sposób 2-20km/h, 3-30km/h, 4 - 40km/h, 5-50-km/h jest mi kompletnie obca i mam w du...taką jazdę - manualem jadę do 3 tysi dynamicznie -3/4 wciśnięcia i zmieniam bieg - silnik pracuje bez najmniejszych przeszkód, jest wystarczajaco aby nie zamulać, a silnik nie woła o pomoc), ale automatu musze się jeszcze poduczyć.
Auto i tak jest od Święta (mam drugi dupowóz na codzień), więc nie ma ciśnienia, gazu nie będzie, bo go nie toleruję.
BADYL - 2008-03-19, 00:47
Kiedys mi tą strone SLAWO zapodał :
http://automat.pl/news.php
sybir - 2008-03-19, 12:39
Ja jestem zadowolony ze spalania nowego nabytku, E36 320iA w coupe.
Wracałem nią wczoraj z rzeszy i na autostradzie przy 160km/h pokazywał spalanie
10l/100. Na całej trasie spalnie średnie wyszło 8,5l/100.
I zaskoczony byłem obrotami silnika przy 200km/h na obrotomierzu około
4300 rpm . (jazda w trybie E).
sie ma
Łukasz - 2008-03-19, 13:52
| sybir napisa/a: | Ja jestem zadowolony ze spalania nowego nabytku, E36 320iA w coupe.
Wracałem nią wczoraj z rzeszy i na autostradzie przy 160km/h pokazywał spalanie
10l/100. Na całej trasie spalnie średnie wyszło 8,5l/100.
I zaskoczony byłem obrotami silnika przy 200km/h na obrotomierzu około
4300 rpm . (jazda w trybie E).
sie ma |
jeździsz szybko i niebezpiecznie. Zastanów się nad swoim życiem, czy jesteś człowiekiem odpowiedzialnym, czy rozchwianym emocjonalnie chłystkiem. Bardzo nieładnie się zachowałeś i nie przystoi się chwalić takimi łobuzerskimi wybrykami. Fe.
Sputnik - 2008-03-19, 14:22
No..
sybir - 2008-03-19, 14:40
| Łukasz napisa/a: | | jeździsz szybko i niebezpiecznie. Zastanów się nad swoim życiem, czy jesteś człowiekiem odpowiedzialnym, czy rozchwianym emocjonalnie chłystkiem. Bardzo nieładnie się zachowałeś i nie przystoi się chwalić takimi łobuzerskimi wybrykami. Fe. |
Jechałem szybko i bezpiecznie. W Niemchech nie ma ograniczenia prędkości na autostradzie więc nie był to żaden łobuzerski wyczyn. 2 paki było na krótkim
kawałku, a przelotowo 160-170.
A nieładnie to Ty się zachowujesz osądzając coś czego nie widziałeś.
sie ma
Łukasz - 2008-03-19, 16:42
| sybir napisa/a: | | Łukasz napisa/a: | | jeździsz szybko i niebezpiecznie. Zastanów się nad swoim życiem, czy jesteś człowiekiem odpowiedzialnym, czy rozchwianym emocjonalnie chłystkiem. Bardzo nieładnie się zachowałeś i nie przystoi się chwalić takimi łobuzerskimi wybrykami. Fe. |
Jechałem szybko i bezpiecznie. W Niemchech nie ma ograniczenia prędkości na autostradzie więc nie był to żaden łobuzerski wyczyn. 2 paki było na krótkim
kawałku, a przelotowo 160-170.
A nieładnie to Ty się zachowujesz osądzając coś czego nie widziałeś.
sie ma |
Sybir, wiem, wiem, nabierasz się jak młody okonek na moje dość niesztampowe poczucie humoru
Pozdro!!!!
Wiecie jaka jest najwieksza zaleta automatu w 1.6 - w końcu jesteś bezpiecznym kierowcą - dlaczego? Tym się nie da szybko jeździć
Ale jestem juz pod 30tkę, więc w nowej E30tce będę uprawiał cruising
Belisama - 2008-03-19, 17:08
| Łukasz napisa/a: | Wiecie jaka jest najwieksza zaleta automatu w 1.6 - w końcu jesteś bezpiecznym kierowcą - dlaczego? Tym się nie da szybko jeździć
Ale jestem juz pod 30tkę, więc w nowej E30tce będę uprawiał cruising |
Podrośniesz jeszcze do się dowiesz jak to jest szybko jeździć hehe
Piotr_1 - 2008-03-19, 22:12
No właśnie nie mówiłem o obrotach tylko o obciążeniu silnika. Wystarczy więc patrzeć na ekonomizer żeby nie skakał, tylko w miarę stałe zużycie i łagodnie się zmieniające jak już. Dokładnie odwrotnie niż mówisz, żadnej dynamicznej jazdy, no chyba że się spieszy albo masz gdzieś ten 1 litr na 100
damiano_e30 - 2008-03-20, 00:24
mi moje m20b20 przy kręceniu prawie zawsze do odciny zjada 14L Pb95 więc myślę że jest dobrze. niestety nie umiem tym jeździć osczędnie . na trasie powinna się zmieścić w 10 litrach czyli tyle samo co 1.6 m40 w automacie
Ekonomizer to bardzo użyteczna rzeczna trasie
Łukasz - 2008-03-20, 09:47
Ich habe nicht economizer
praca - 2008-03-20, 09:58
bardzo ekonomicznie jest pucować i nie jeździć
gratulacje ... tylko nie zapomnij założyć na forum topic o każdej pochromowanej śrubce
Łukasz - 2008-03-20, 11:22
| praca napisa/a: | bardzo ekonomicznie jest pucować i nie jeździć
gratulacje ... tylko nie zapomnij założyć na forum topic o każdej pochromowanej śrubce |
Ok Lisz kule
ogolny - 2008-03-20, 12:18
Stwierdzam zen strasznie nie ekonomiczne są te wasze 1,6 1,8 w automatach.To ja przy 2,5 4x4 schodze poniżej 10 Pb,a wy niepotraficie.A powiem tyle że lubie pociskać.
Stammek86 - 2008-03-20, 15:05
I ja sie zgadzam z Ogólnym,też mam m20b25 w automacie i na miescie nie spaliła mi jeszcze wiecej niż 13L a na trasie zejść do 9L to też nie problem...
slawo - 2008-03-20, 15:07
| Stammek86 napisa/a: | | na miescie nie spaliła mi jeszcze wiecej niż 13L |
albo macie male miasto albo nie wiem
ja fakt nie oszczedzajac gazu w miescie m52b28 spalam pod 17
trasa ponizej 8 gdy nie przejkaraczam 160km/h
Piotr_1 - 2008-03-20, 15:39
mi m20b25 6 litrów w mieście, około 4l w trasie jak nie przekraczam 150
Sputnik - 2008-03-20, 15:43
Oleju chyba
no offence
center - 2008-03-20, 18:33
| Sputnik napisa/a: | Oleju chyba
no offence |
dokladnie
co Wy macie za miasta?
jak sie non-stop jezdzi 50 > i czasami na swiatlach zatrzyma to takie srednie miasto, predzej przelot
u mnie w miescie miescie(centrum kace) M20B20 12l pb lekko
ogolny - 2008-03-20, 18:37
Ja nie pisałem o spalaniu w mieście tylko w trasie
mateo - 2008-04-26, 08:01
Ja mam 5HP18 w 328
Spalanie w miescie ostra jazda 14, normalna 12, trasa w polsce 8-10, autostrady spokojnie 6,5-7, wariacko przelotowa 180-220 10-12
Zeby jezdzic oszczednie to jak jedziesz na ostatnim biegu lekko zdejmij noge z gazu, skrzynia zalacza wtedy lockup bo silnik zostaje spiety ze skrzynia na sztywno a nie poprzez sprzegło hydrokinetyczne, spadaja lekko obroty, spada zuzycie paliwa u mnie na ekonomizerze o ok 2-3 litry, zmniejsza sie zuzycie sprzegla i skrzyni, i jak jedziesz w trasie na zalaczonym lockupie to przyspieszaj delikatnie a nie gwaltownie.
Jadac automatem staraj sie maksymalnie wykorzystac znacznie ograniczone hamowanie silnikiem, i odpowiednio wczesnie zdejmowac noge z gazu, auto jedzie prawie jak na luzie ledwo co hamując a zuzycie paliwa na ekonomizerze = 0
Czesto warto depnac spod swiatel powiedzmy, zdjac noge z gazu i kulac sie do nastepnych.
W automacie naprawde przydaje sie ekonomizer
Jezdzi sie zazwyczaj na D
Poz 3 uzywasz gdy ciagniesz przyczepe i gdy w trasie za czesto ci zmienia miedzy 3 a 4
Poz 2 rowniez do ciagniecia przyczepy i hamowania silnikiem w górach
Poz 1 hamowanie silnikiem, w tej pozycji mamy taki fajny bajer ze skrzynia jest spieta na krótko z silnikiem i jak zdejmiemy noge z gazu, to obroty nie spadna tylko gwaltowie szarpnie hamujac silnikiem jak w manualu
U mnie sa jeszcze
- tryb sportowy który prócz tego ze pozniej rpzelacza biegi to charakteryzuje sie tym ze nie zalacza ostatniego biegu
- tryb zimowy który gdy mamy na D nie wlacza 1 tylko rusza z 2, oraz odpowiednio delikatniej zmienia biegi, gdy w tryboe zimowym wlaczymy 2 3 4 to auto rusza i jedzie ciagle na danym biegu, szczególne przydatne podczas ruszania na lodzie czy sniegu, wbijamy 4 i delikatnie ruszamy
slawo - 2008-04-26, 09:34
lockup nie wystepowal w tej skrzyni ktora ma lukasz
to nie ta generacja skrzyni
|
|