| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Rozstaw śrub 5x115 na 5x120...?
Nowy - 2008-03-18, 20:04 Temat postu: Rozstaw śrub 5x115 na 5x120...? Witam.
Pytanie moje brzmi czy można zmienic poprzez dystans lub cokolwiek zmienic rozstaw śrub w feldze???
jaqub - 2008-03-18, 20:14
przez dystans tak, z tym ze wtedy trzeba doliczyc ok 30mm na dystans (czyli ET robi sie o 30mm mniejsze)
[ Dodano: 2008-03-18, 20:15 ]
a i slyszalem o magikach co nawiercaja nowe dziury (o ile felga ma dziury ukryte pod dekielkiem).... jak z tym jest nie wiem...
cedro23 - 2008-03-21, 13:59
są też szpilki tzw.pływające znaczy to ze główka szpiki jest ruchoma ale ile i w jakim zakresie można ich użyć to nie wiem
kiloff - 2008-03-21, 14:34
| Cytat: | | a i slyszalem o magikach co nawiercaja nowe dziury (o ile felga ma dziury ukryte pod dekielkiem).... jak z tym jest nie wiem... |
tego nie ma sie co bac, kumpel smiga w E30 drugi sezon i jest wszystko ok (on dodatkowo musial zaspawac stare dziury zeby wywiercic nowe)
albo dystans minimum 20mm ..
ac_kotlet - 2008-03-21, 14:44
Tu masz aukcje z tym, o czym pisze jaqub.
Dystanse przykręca sie na stałe do piasty, a felge- normalnymi śrubami do dystansu. Minusem jest znaczna grubość tego dystansu (chociaż to nie zawsze minus- zależy od ET felgi)
Wiercenie dziur w feldze to druciarstwo i niebezpieczna sprawa. To, że ktoś tak jeździ- to jego sprawa. Felgi są liczone na odpowiednie naprężenia, obciążenia itd. Jeśli ktoś kombinuje przy tych parametrach- wiadomo co może sie stać. Poza tym- aluminium to nie metal- nie jest tak ciągliwe i łatwo może pęknąć przy wierceniu.
Co do śrub pływającach- można niwelować różnice- ale raczej niewielkie (np. z 4x98 na 4x100).
A tak poza tym- ten ten temat powinien być chyba w dziale FELUNEK.
Pozdro
Sputnik - 2008-03-21, 14:48
| cedro23 napisa³/a: | | sÄ… też szpilki tzw.pÅ‚ywajÄ…ce znaczy to ze główka szpiki jest ruchoma ale ile i w jakim zakresie można ich użyć to nie wiem |
1mm na śrubie zdaje się
jaqub - 2008-03-21, 14:54
| ac_kotlet napisa³/a: | | Wiercenie dziur w feldze to druciarstwo i niebezpieczna sprawa. To, że ktoÅ› tak jeździ- to jego sprawa. Felgi sÄ… liczone na odpowiednie naprężenia, obciążenia itd. JeÅ›li ktoÅ› kombinuje przy tych parametrach- wiadomo co może sie stać. Poza tym- aluminium to nie metal- nie jest tak ciÄ…gliwe i Å‚atwo może pÄ™knąć przy wierceniu. |
felgi w wiekszosci sa odlewane a nie wyciskane wiec jak sie wierci dziury (bo fabrycznie tez sa wiercone) to bidy nie bedzie o ile nowa dziura nie wypadnie przy starej dziurze...
kiloff - 2008-03-21, 15:22
| ac_kotlet napisa³/a: | Wiercenie dziur w feldze to druciarstwo i niebezpieczna sprawa. To, że ktoÅ› tak jeździ- to jego sprawa. Felgi sÄ… liczone na odpowiednie naprężenia, obciążenia itd. JeÅ›li ktoÅ› kombinuje przy tych parametrach- wiadomo co może sie stać. Poza tym- aluminium to nie metal- nie jest tak ciÄ…gliwe i Å‚atwo może pÄ™knąć przy wierceniu.
Co do śrub pływającach- można niwelować różnice- ale raczej niewielkie (np. z 4x98 na 4x100).
A tak poza tym- ten ten temat powinien być chyba w dziale FELUNEK. |
bla bla bla .. jakbys zobaczyl jak wyglada wiekszosc felg sprzedawanych na allegro jaki igly przed robota to bys zdanie zmienil - ile to kompletow skladalo sie z 3,5 felgi, a to 0,5 dorabiali z innej ? i ludzie tak jezdza .. i NIC sie nie dzieje .. jedyna sprawa zeby to bylo fachowo zrobione .. aluminium to odlewany stop i co za roznica czy sie kawalek doleje ew. wywierci dziure w tym co juz odlane
reso - 2008-03-21, 16:29
Są odlewane ale ciśnieniowo i nic sie nie dolewa. Co do wiercenia to jestem za. Przecież felgi nie oblicza się na graniczny wsp. bezpieczeństwa bo wtedy mogłaby jezdzić tylko w określonym samochodzie
jaqub - 2008-03-21, 20:41
jest tylko jedno ALE...
trzeba sobie zadac pytanie:
"czy warto" jesli felgi sa na tyle ciekawe i "przystepne" cenowo to warto... jesli nie to lepiej kupic z odpowiednim rozstawem..
kiloff - 2008-03-21, 20:55
| jaqub napisa³/a: | | "czy warto" jesli felgi sa na tyle ciekawe i "przystepne" cenowo to warto... jesli nie to lepiej kupic z odpowiednim rozstawem.. |
o to wlasnie chodzi .. jakbym mial jakies borbety, azevy czy inne gowno to napewno bym stwierdzil ze nie warto .. ale np przy rs-ach juzbym sie nie zastanawial tylko tak robil .. bo wiadomo ile jest kompletow w 4x100 i w jakich cenach .. a w 5x112np jest w cholere ..
|
|