BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jak wymontować przednią klejoną szybę?

metaldaw - 2008-03-21, 13:34
Temat postu: Jak wymontować przednią klejoną szybę?
Jak wymontować przednią klejoną szybę nie niszcząc jej? Jakich narzędzi użyć?
--==maly==-- - 2008-03-21, 13:38

Używa się specjalnej stalowej linki coś jak struna od gitary i dwóch osób.
Jedna w środku pociąga druga na zewnątrz i piłują klej dookoła szyby.

metaldaw - 2008-03-21, 13:40

a jak ta linka ma dostać sie do środka auta lub na zewnątrz?
--==maly==-- - 2008-03-21, 14:31

o ile się nie mylę to jest zakończona czymś w rodzaju dużej igły.
sarna1 - 2008-03-21, 17:01

potrzebny ci kawałek drutu do wycinania szyb najlepiej czworokątnego - mozesz tez zaopatrzyć sie w preparat ulatwiajacy ciecie kleju (nie nagrzewa sie tak i drut sie nie urwie) drut przeciagasz na druga strone za pomoca specjalnej sondy lapiesz od wewnątrz i od zewnatrz auta i jedziesz do okola :)
Grzesiek - 2008-03-21, 18:13

jak mi zmieniali szybe to poprostu uzywali takiego ostrego nozyka w ksztalcie litery L i poprostu w srodku auta siedzial koles i do okolo objechal szybe 2 razy i po sprawie
sowin19 - 2008-03-21, 19:15

Do wycinania szyby służy splot z 3 cienkich drutów (jak linka w rowerze), do przeciągnięcia drutu służy coś wyglądające podobnie do płaskiego śrubokręta tylko trochę zgięte i zakończone oczkiem, przez które to przeciągnięty jest drut. Przepychasz "śrubokręt" z drutem od środka samochodu do zewn. (trzeba uważać co by szyba nie pękła i włożyć trochę siły) wyciągasz drut na zewn i obwiązujesz na czymś, drugi koniec drutu wiążesz do śrubokręta i na zasadzie "moja twoja" wycinasz :wink: Czyż nie jest to proste :lol: Należy uważać na lakier i tapicerkę bo łatwo objechać :wink: no i cholernie nagrzewający się drut. Powodzenia :beer:
jaqub - 2008-03-21, 20:49

jesli szyba dobrze trzyma to warto miec wiecej tego drutu... u mnie szyba wyszla bez zadnego bolu, prawie "bez wycinania" a w ałdi jakims nowym co robili to zerwali chyba z 10szt, przeklinali jak szewcy, i dym lecial :mg:
sarna1 - 2008-03-22, 11:18

drut z reguly jest w rolkach 20 lub 50 cio metrowych :D takze jak chcesz sie zaopatrzyc to daj znac .... uchwyty tez mam - pamietaj nie srubokret a specjalny uchwyt z atestem bo jak cos pojdzie nie tak to lapy masz pocharatane na amen...
metaldaw - 2008-03-22, 17:36

a może takie coś: TO :?:
sowin19 - 2008-03-22, 20:31

sarna1 napisa³/a:
pamietaj nie srubokret a specjalny uchwyt z atestem bo jak cos pojdzie nie tak to lapy masz pocharatane na amen...

Pisałem "śrubokręt" tylko w celu zobrazowania :wink:
metaldaw napisa³/a:
a może takie coś: TO :?:

W sumie jest to urządzenie do wycinania szyb ale linka to łatwiejsza sprawa :wink: