| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Nierówna praca silnika przy nagrzewaniu+złe wskazania?
maaaad - 2008-03-27, 08:59 Temat postu: Nierówna praca silnika przy nagrzewaniu+złe wskazania? Witam.
W moim aucie występuje dziwny problem, mianowicie gdy silnik zaczyna się nagrzewać, chodzi nierówno. Aż czuć, jak nim telepie. Dzieje się to od chwili, gdy wzkazówka temp. cieczy chłodzącej zaczyna się podnosić. Gdy silnik dobrze się nagrzeje, w zasadzie wszystko jest ok. Jakieś pomysły? Komputer diagnostyczny nie pokazuje błędów, sonda lambda pracuje prawidłowo (chociaż zauważyłem na wykresie, że się zawiesza).
Druga sprawa - moje zegary mają chyba trochę koślawe wskazania - na biegu jałowym obrotomierz pokazuje czasami 650, czasami może troszkę więcej, a po podpięciu do komputera diagnostycznego, tenże komputer pokazuje 720-760 obr/min, czyli w normie. Podobnie wskaźnik temperatury - właściwie nigdy nie dochodzi do połowy, raz tylko w upale i w korku do tej połowy doszedł (wskazówka stoi ok. 2 mm od pionu, na lewo); komputer diagnostyczny pokazuje 89 stopni C, więc chyba wszystko w normie (pomijając zmęczone życiem visco). Macie jakąś propozycję dla rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
jezierek - 2008-03-27, 18:14
podłaczam sie pod temat mam taki sam problem w e36 tylko ze u mnie jak juz silnik sie nagrzeje to zaczyna telepac na obrotach tak do 2500 spalanie chowa sie za 30litrów nie wiem co sie dzieje
Inspekcja i ten oil jest juz czerwony kwadracik ale wszystkie filtry i olej jest wymieniony tylko to sie dalej swieci
maaaad - 2008-03-27, 19:48
jezierek, jeśli tak dużo Ci pali to przyjrzyj się sondzie lambda w pierwszej kolejności.
Piotrw85 - 2008-03-28, 17:40
Również mam z tym problem wymieniłem ostatnio silnik krokowy może troszkę się poprawiło ale na zimnym dalej obroty falują jak się nagrzeje to wszystko jest ok no i na gazie pracuje równiej czego to jest wina trudno powiedzieć
|
|