BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Cosik stukło i zostało

ogolny - 2008-04-09, 02:02
Temat postu: Cosik stukło i zostało
:( silnik M20B20 zgazowany
Pociskałem sobie 200km/h na autostradzie , w pewnym momencie coś poszło nie tak i silnik powyzej 2tyś obrotów stuka w okolicy 4-5 cylinder. Stukot podobny jak przy niewyregulowanych zaworach lecz znacznie głośniej.
Dodam że auto jeżdzi. Pilnie potrzebuje porady -sugesti POMOCY :cry:

kamil.k - 2008-04-09, 07:37

panewka albo konik .trzeba zajrzec i sprawdzic
puz - 2008-04-09, 07:50
Temat postu: Re: Cosik stukło i zostało
ogolny napisa³/a:
:( silnik M20B20 zgazowany
Pociskałem sobie 200km/h na autostradzie , w pewnym momencie coś poszło nie tak i silnik powyzej 2tyś obrotów stuka w okolicy 4-5 cylinder. Stukot podobny jak przy niewyregulowanych zaworach lecz znacznie głośniej.
Dodam że auto jeżdzi. Pilnie potrzebuje porady -sugesti POMOCY :cry:

panewa

na reanimcje szkoda nerwów kasy i czasu mam taki silnik jeszcze w aucie nigdy nie wąchał gazu podobno 220 tys km no chyba ze cos ambitniejszego :twisted:

pozdro

adrian e30 - 2008-04-09, 08:06

sprawdzilbym najpierw klawiaturke,jezeli tam wszystko wporzadku to zalecam wymiane calego serducha na inne lub jakies male swapowanko...
duchX - 2008-04-09, 08:07

Jesli chodzi rowno to albo panewka ale nie stawial bym na nia , swozen tloka lub pierscienie a jesli chodzi nie rowno to albo konik albo zawor
adrian e30 - 2008-04-09, 08:14

x_e_o_n napisa³/a:
Jesli chodzi rowno to albo panewka ale nie stawial bym na nia , swozen tloka lub pierscienie a jesli chodzi nie rowno to albo konik albo zawor

wlasnie jesli chodzi rowno tonie klawiatura...

ogolny - 2008-04-09, 08:24

Dodam ze jak wystygnoł to cięzko było odpalić i coś zaczeło świszczeć
duchX - 2008-04-09, 08:49

A napisze czy chodzil rowno ?? ?? co znaczy ciezko odpalic ?? ? ciezko mu bylo krecic czy krecil normalnie tylko nie lapal
lysy174 - 2008-04-09, 08:50

Ja stawiam na zawór jednak. Zalezy oczywiscie jaki stukot ale najpierw rozbieraj klawaiture :wink:
ogolny - 2008-04-09, 11:36

Ciężko odpalić i gaśnie.
Podejrzewam że przeskoczył pasek, Jak sprawdzić ustawienie zapłonu?

lysy174 - 2008-04-09, 11:37

Zdejmij obudowe rozrzadu i sprawdz czy sie znaki zgadzaja :spoko:
duchX - 2008-04-09, 12:10

Zadzwon do mnie 513-926567 jak cos podjade i sprawdzimy
ogolny - 2008-04-09, 12:20

x_e_o_n - jak sam dzisiaj niezrobie to przedzwonie,DZIEKI
reso - 2008-04-09, 16:04

Pewnie panewka. Jak chcesz to mam cały komplet z mojego cabrio m20b20, 17000 tyś nalatane po taniości.
duchX - 2008-04-09, 16:06

Spoko nie ma sprawy jak cos to poradzimy jak bys znalazl napisz co i jak
alexil - 2008-04-09, 17:59

Mi jakiś czas temu przeskoczył pasek i hałas był straszny-głośny, mechaniczny grzechot.
Też ciężko było zapalić silnik i niezbyt chciał chodzić więc objawy podobne jak u Ciebie.
Zajrzyj pod klawiaturę-jeśli tam będzie wszystko ok to zdejmij obudowę rozrządu i sprawdź czy znaki sie zgadzają, a jesli tu też będzie ok to dopiero zabieraj się za rozkręcanie silnika.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-04-09, 19:01 ]
Dodam jeszcze, że u mnie silnik stukał cały, czas bez względu na obroty.

ogolny - 2008-04-09, 19:49

Znaki sie zgadzają , zawory wyregulowane, odpalone i jest w porządku.Jutro jak poskładam na nowym rozrządzie zagrzeje go i bede wiedział do końca czy jest OK czy lipa.
Do usłyszenia jutro wieczór.
Jak na razie wszystkim dziękuje za sugestie i pomoc :spoko:

adrian e30 - 2008-04-10, 11:02

dostałw palnior i sie zawór rozregulował heheh
ogolny - 2008-04-10, 19:40

:cry: Niestety ,padła na 99% panewka M20 B20 [*].Trzeba kupić następny ;/
beryl - 2008-04-10, 23:45

ogolny napisa³/a:

Nie wiem dlaczego tak traktujecie po macoszemu te wszystkie silniki. Jak coś sie popsuje, to zaraz wsadzać drugi zamiast naprawić. Jeśli poleciały panewki, to można kupić drugie za 80 zł komplet (np. glico) i wymienić. Jeśli nie chcesz tego robić sam, bo nie masz czasu albo nie znasz się to do mechaniora. Za 200-300 powinien wymienić i masz znowu zdrowy motor. Jak kupisz drugi silnik to kto da ci gwarancję, że nie stanie się to samo za pół roku albo za miesiąc. Wszystko to co napisałem wyżej nie ma sensu jeśli reszta silnika jest do bani lub nie jesteś zadowolony z osiągów i planowałeś taki zabieg. Zawsze byłem zwolennikiem naprawiania (ulepszania) tego co mam niż kupowania kota w worku. Wymiana panewek to nie przekładka silnika, dobry mechanik zrobi to w 2-3 godziny (bez komplikacji) także zastanów się dwa razy zanim wpadniesz w o wiele większe koszty.

ogolny - 2008-04-11, 07:46

Teraz czysto rzeźbiarskie pytanie- Czy da sie wymienić panewki w M20 bez wyjmowania silnika? Teraz troszke krucho z kasą więc taka mała reanimacja może pomoże na jakiś czas
lysy174 - 2008-04-11, 08:19

Da sie. Wystarczy go od gory powiesic na jakims wyciagu (nawet prowizorycznym byle pewnym i solidnym), wyjac przednia belke i masz piekny dostep do miski a po jej zdjeciu do walu i korbowodów.

beryl napisa³/a:
ogolny napisa³/a:

Nie wiem dlaczego tak traktujecie po macoszemu te wszystkie silniki. Jak coś sie popsuje, to zaraz wsadzać drugi zamiast naprawić. Jeśli poleciały panewki, to można kupić drugie za 80 zł komplet (np. glico) i wymienić. Jeśli nie chcesz tego robić sam, bo nie masz czasu albo nie znasz się to do mechaniora. Za 200-300 powinien wymienić i masz znowu zdrowy motor. Jak kupisz drugi silnik to kto da ci gwarancję, że nie stanie się to samo za pół roku albo za miesiąc. Wszystko to co napisałem wyżej nie ma sensu jeśli reszta silnika jest do bani lub nie jesteś zadowolony z osiągów i planowałeś taki zabieg. Zawsze byłem zwolennikiem naprawiania (ulepszania) tego co mam niż kupowania kota w worku. Wymiana panewek to nie przekładka silnika, dobry mechanik zrobi to w 2-3 godziny (bez komplikacji) także zastanów się dwa razy zanim wpadniesz w o wiele większe koszty.

Daj mi mechanika ktory w 2-3 godziny wymieni panewki na wale korbowym :!: :?: :!: :?:
Przeciez taki mechanik to jekis rzezbiarz i partacz. Przed zalozeniem a nawet przed kupnem panewk to jeszcze trzeba sprawdzic na jaki szlif maja byc te panewki i czy wal nie zostal dojechany jak puscila panewka. Do tego wypadaloby oddac wal do dobrego szlifierza a to zajmie pewnie 1 dzien. Do tego rozebranie i zlozenie dolu zinika M20 to tez nie jest tak hop-siup. Sadze ze samo dobranie sie do wszystkich panewek to jest w najlepszym przypadku 3 godz.

alexil - 2008-04-11, 09:46

Jak juz zdejmiesz miskę i będziesz miał dostęp do układu korbowego to nie powinno być większych problemów. Ale jak to przy takich naprawach bywa zawsze coś idzie nie tak więc z samym dostaniem się do panewek może być troche roboty.... Jeden dzień trzeba na taką akcję poświęcić.

Pozdrawiam

duchX - 2008-04-11, 11:02

Wymianan panewek nie zajmie wiecej niz 3 godziny na spokojnie tylko trzeba wal sprawdzic najpierw .Ja wolal bym zrobic remont niz kupowac syfa od kogos bo nigdy nie wiadomo po jakich przejsciach jest motor
beryl - 2008-04-12, 14:55

x_e_o_n napisa³/a:
Wymianan panewek nie zajmie wiecej niz 3 godziny na spokojnie tylko trzeba wal sprawdzic najpierw

no właśnie, sprawdzić czopy wału czy nie ruszyło i zakładać panewki takie jakie były. BMW ma bardzo mocne wały. Znajomy jeździł z walącą panewką tyle czasu, że aż później było za głośno w środku. Zwalił dół, a tam na wale nawet śladu nie było, tylko panewka wyklepana. Jeśli wał będzie ruszony, to wtedy nie będzie to takie proste, ale i tak wolałbym zrobić remont i mieć prawie nówkę niż kupować drugi.

kazik - 2008-04-12, 18:23

zajebista będzie nówka >niema jak zmienić panewy w silniku w którym się jusz kiedyś zatarły bez sprawdzania dlaczego?
pozatym z tego co mnie w szkole uczyli to żeby wymienić panewki główne to cza chyba wał wyjąć z silnika,zdało by się go pomierzyc przy okazji i wyosiowac blok.Żeby wyjać wał z m20 to czeba chyba odkrecić skrzynie i troche silnika rozbebeszyć>ale może ja do innej szkoły chodziłem??
beryl >>możesz juz mi z 3 komplety tych panewek po 80zeta przysyłac bo u mnie za jakieś badziewie wołają po 300zł za główne i korbowodowe :cry:

kamil.k - 2008-04-12, 18:52

popieram kazika, usuwamy skutki i przyczyny awarii a nie tylko same skutki

przyczyna kamil jets prosta nie pyci sie samochodem 200 km/h bo jak by nie patrzec to jest kres mozliwosci takiego wozu ....... jak bym wsiadl do E30 swojej i walil non stop 220 to kwestia 20 minu zeby go trafilo , poza tym warto sprawdzic czasem olej , cisnienie oleju itp. wiec uwazam ze wystraczy na oko sprawdzic jak wygladaja panewki jesli zaczela sie obracac z walem to choc by wal byl piekny z wygladu i tak nadaje sie do szlifu

duchX - 2008-04-12, 19:09

Wal trzeba sprawdzic ale nie zgodze sie z tym ze jesli panweki glowne nie byly ruszone trzeba blok przestrzelic .Jka juz jestes taki dokaldny Kazik to jeszcze zapomniales dodac ze trzeba by legalizacje stop korbowodow zrobic !! ! a jesli u Ciebie panewki 300 kosztuja to musisz daleko mieszkac od cywilizacji
kazik - 2008-04-12, 19:35

Xenon zbastuj bo nic do ciebie nie mam.
a jestem dokładny bo te TANIE naprawy kończą się zazwyczaj totalnym zatarciem silnika.
Masz racje o korbach zapomniałem :D .
Fakt>mieszkam na zadupiu ale wystarczy poszukać w http://ekatalog.intercars.com.pl/ chociażby i masz ceny te co na sklepach przeważnie.
Jeśli wiec masz te panewki po 80zeta NOWE to naprawde kupie chętnie kilka kompletów bo mam obecnie 3szt m20 na stole do podremontowania.

Jeśli ma byc tanio to proponuje dać głośniej radio albo ściagnac tlumik i nie będzie słychać stuków

duchX - 2008-04-12, 23:20

Glyco 68 pln korby 111 pln glowne ............. ja tez nic do nikogo nie mam ale nie trzeba odrazu czarnych scenariuszy pisac :) czasem dobrze doradzisz a i tak ktos zrobi po swojemu i nicna to nie poradzisz .Ja ostatni robilem siebie M20B25 i wymienilem wszystko tylko pierscienie zostaly stare bo po zmierzeniu okazalo sie ze sa w lepszej kondycji niz nowe podrobki tzn stare mialy mniejsze luz niz nowe ........... i uwazam ze jak sie robi silnik to raz a dobrze czasami wszystko wyjdzie ponad 2500 ale coz lepiej to niz dac za motor 1000 i zeby sie okazalo ze zlom pozdro

Ps.Ja mam taki styl ze sie czepiam i juz sa tacy co pija tacy co szukaja dymu a ja sie czepiam i juz ale nie na zlosc taki juz jestem

ogolny - 2008-04-14, 20:00

100% panewki :shock: jedna pęknięta wzdłuż a jedna przeszlifowana prawie na złotko :!: Ale wszystko trzyma nominał.
Czas realizacji :
-demontaz 2h
- wymiana i poskładanie 3h
Pierwszy raz robiłem i jestem z siebie dumny-auto odpaliło i pojechało :D :beer:

sowin19 - 2008-04-22, 20:54

Odkopie troszku i kilka pytań:wink:
Cytat:
Czas realizacji :
-demontaz 2h

Czy przy demontażu miski koniecznie trzeba belkę ściągać, czy silnik wystarczy tylko unieść :?:
ogolny napisa³/a:
Ale wszystko trzyma nominał.

Po czym poznać nominał, I szlif itd. itp. :?:
Pytam bo po remoncie głowicy (i po przebiegu ok.4tyś) coś zaczęło piszczeć w okolicy 6cyl. :oops: i zastanawiam się czy źle wałek poskładany, czy panewki :?: Dodam że w okolicach 120km/h dobiega taki dźwięk, jakby zawory były nie doregulowane :help: Z góry dzięki za odp. :* :prosze: :help:

ogolny - 2008-04-23, 07:27

Przy demontażu miski nie ściągamy belki,podnosimy silnik.Ja podniosłem podnośnikiem tłokowym (hydraulicznym) za kolektor wydechowy.UWAGA pamiętać trzeba o odkręceniu poduszek przy podnoszeniu.

Po czym poznać nominał?- ja po prostu zmierzyłem.