| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Czy pompa wody ma wpływ na czas osiągania temp.właściciwej ?
Kujon - 2008-04-09, 10:51 Temat postu: Czy pompa wody ma wpływ na czas osiągania temp.właściciwej ? Czy pompa wody ma jakiś wpływ na szybkość osiągania włąściwej temperatury cieczy chłodzącej w silniku ? czy nie ma to znaczenia
Sorry pomyliłem dział , prosze moda o przesunięcie do działu technicznego
lysy174 - 2008-04-09, 12:26
Owszem ma.
Jezeli pompa jest stara to moze miec juz zniszczone lopatki i pompowac wode z mniejszym cisnieniem co powoduje ze plyn w silniku grzeje sie duzo szybciej (najczesciej prowadzi to do zagotowania sie plynu w silniku mimo prawidlowych wskazan wskznika temp) niz ten w chlodnicy i calym obiegu ukladu chlodzacego.
Do tego jezeli lozysko na pompie jest zatarte to pasek moze sie po niej slizgac (jezeli jest napedzana paskiem klinowym a nie rozrzadu) co rowniez powoduje spadek predkosci i cisnienia pompowanego plynu i rowniez powoduje nadmierne grzanie sie silnika.
slawo - 2008-04-09, 13:49 Temat postu: Re: Czy pompa wody ma wpływ na czas osiągania temp.właściciw
| Kujon napisa³/a: | Czy pompa wody ma jakiÅ› wpÅ‚yw na szybkość osiÄ…gania włąściwej temperatury cieczy chÅ‚odzÄ…cej w silniku ? czy nie ma to znaczenia
Sorry pomyliłem dział , prosze moda o przesunięcie do działu technicznego |
jezli za wolno sie nagrzewa to wina jest albo termostat,albo zblokowane visco
jesli zbyt szybko - uszkodzona pompa wody lub wogole nie dzialajace visco
Kujon - 2008-04-09, 14:21
chodzi mi o to że wymieniłem własnie pompe wody bo w starej ukręcił sie wirnik i mam wrażenie żę na nowej auto gdy jest zimne dużo szybciej rozgrzewa sie do temperatury włąsciej niż na starej pompie, dawniej musiałem zrobić 1-2km wiecej żeby osiagnąc tą samą temperature. Czy to efekt nowej pompy
slawo - 2008-04-09, 14:22
| Kujon napisa³/a: | chodzi mi o to że wymieniÅ‚em wÅ‚asnie pompe wody bo w starej ukrÄ™ciÅ‚ sie wirnik i mam wrażenie żę na nowej auto gdy jest zimne dużo szybciej rozgrzewa sie do temperatury włąsciej niż na starej pompie, dawniej musiaÅ‚em zrobić 1-2km wiecej żeby osiagnÄ…c tÄ… samÄ… temperature. Czy to efekt nowej pompy |
hmm...nie sadze...u mnie tez wirnik niedawno sie poszedl....
ale nic takiego szybszego nie ma
napewno auto odpowietrzone dobrze?
przy uszkodzonej pompie wskaznik temp. szybko idzie go gory - brak obiegu plynu w ukladzie
Kujon - 2008-04-09, 14:35
odpowietrzone dobrze, pojezdziłem troche w korkach i temperatura OK, powkrecałem go na obroty troche i też trzymał temerature, wiem ze sie zrobiło cieplej i silnik szybciej sie nagrzewa ale nawet w lecie mi sie ten 1km dalej od domu auto nagrzewało do 90 stopni
lysy174 - 2008-04-09, 14:37
A moze to jest kwestia plynu ktory wlales do ukladu
Moze plyn jest do niczego i zle odprowadza cieplo
Kujon - 2008-04-09, 14:46
płyn został wlany ten sam co poprzednio tj DYNAGEL, ponoć niezły , w sumie to ja sie ciesze że auto szybciej sie nagrzewa ,bo to chyba wskazane dla silnika, temperature trzyma ok, jestem tylko ciekaw co jest tego przyczyną dawniej wskazówka była w pionie po ok 5km przy pogodzie 15 stopni, teraz po ok 3,5 -4 km
maaaad - 2008-04-09, 14:57
Podczepię się, jeśli pozwolicie - czy nie do końca sprawna pompa może być przyczyną NIEDOGRZEWANIA, prócz wiska i termostatu?
Snajper - 2008-05-07, 11:14
Witam, odgrzeje tego kotleta bo mam pytanie o wskaznik temperatury.
Po wymianie wisca i pompy wody wskazowka stoi nie w idealnym pionie jak wczesniej tylko jest o niecala szerokosc wskazowki wychylona w prawo. Czo moze byc przyczyna? Czy trzeba cos z tym zrobic? Czy moze to miec negatywny wplyw na silnik?
lysy174 - 2008-05-07, 12:48
| Snajper napisa³/a: | Witam, odgrzeje tego kotleta bo mam pytanie o wskaznik temperatury.
Po wymianie wisca i pompy wody wskazowka stoi nie w idealnym pionie jak wczesniej tylko jest o niecala szerokosc wskazowki wychylona w prawo. Czo moze byc przyczyna? Czy trzeba cos z tym zrobic? Czy moze to miec negatywny wplyw na silnik? |
A czy po wymianie czesci i zalaniu od nowa plynu odpowietrzyles dobrze uklad chlodzacy
Proponuje zaczac od tego
Artur C. - 2008-05-08, 06:39
Ale jaja - wymieniłem pompę wody na nówkę i...
Auto siÄ™ szybciej rozgrzewa
Jak nigdy wlazło tyle płynu jak książka pisze i do tego za pierwszym zalaniem z bezproblemowym odpowietrzeniem.
Kujon - 2008-05-08, 18:27
| Artur C. napisa³/a: | Ale jaja - wymieniÅ‚em pompÄ™ wody na nówkÄ™ i...
Auto siÄ™ szybciej rozgrzewa
Jak nigdy wlazło tyle płynu jak książka pisze i do tego za pierwszym zalaniem z bezproblemowym odpowietrzeniem. |
no widzisz to tak jak u mnie
jaqub - 2008-05-08, 19:59
to sie cieszcie bo M50, M52 itd jak sa zimne to pala jak smoki...
MARAS - 2008-05-08, 21:25
No jak się nad tym zastanowić to ma to sens przy braku prawidłowego obiegu cieczy temperatura moze być różna w różnych cześciach bloku i głowicy przy sprawnym obiegu ciecz krążąc szybciej jednakowo odprowadza ciepło i temperatura jest bardziej stała w układzie, przykład zamienione węże wodne do i z nagrzewnicy podczas swapu m50 do e30 dały objaw wręcz ksiązkowy zwalonego termostatu, auto podczas jazdy traciło temperaturę a w korkach i na postoju wskazówka wracała do pionu, diagnoza termostat wymiana i kórna znów to samo po zamianie węży auto normalnie zaczeło się nagrzewac w dwukrotnie szybszym tempie i temperatura się ustabilizowała wniosek zaburzenie w prawidłowym obiegu chłodzenia jest przyczyna niedogrzewania lub prawidłowego nagrzewania i chłodzenia silnika czyli po wymianie pompy na nową jest normalne że silnik szybciej osiąga włąściwą temperaturę... i tak po raz kolejny przekonałem się że w przypadku bmw teoria z praktyką mija się.
cichecki0511 - 2008-11-25, 20:20
A czy przy wymianie pompy wody wymienia się coś jeszcze, jakieś uszczelki, rolki itp. czy tylko samą pompę? I czy trzeba do tego ściągać chłodnicę - silnik m20b25?
I jeszcze jedno mi się przypomniało, czy pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu czy jakimś innym?
MARAS - 2008-11-26, 16:01
| cichecki0511 napisa³/a: | | A czy przy wymianie pompy wody wymienia siÄ™ coÅ› jeszcze, jakieÅ› uszczelki, rolki itp. czy tylko samÄ… pompÄ™? I czy trzeba do tego Å›ciÄ…gać chÅ‚odnicÄ™ - silnik m20b25?? |
tak kupując nowa pompę uszczelka jest w komplecie, jeżeli używka lub no name to musisz dociąć gdzieś nową uszczelkę, na wzór starej lub pod dając na wzór pompe.
gdzieÅ› tutaj opis:
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=16872
Nastęnym razem użyj szukajki.
| cichecki0511 napisa³/a: | | I jeszcze jedno mi siÄ™ przypomniaÅ‚o, czy pompa wody jest napÄ™dzana paskiem rozrzÄ…du czy jakimÅ› innym? |
...paskiem klinowym tym samym co alternator... tym pytaniem zwaliłeś mnie z nóg... zagladałeś kiedyś pod maskę??
tylmanek88 - 2008-11-26, 19:57
| MARAS napisa³/a: | | cichecki0511 napisa³/a: | | I jeszcze jedno mi siÄ™ przypomniaÅ‚o, czy pompa wody jest napÄ™dzana paskiem rozrzÄ…du czy jakimÅ› innym? |
...paskiem klinowym tym samym co alternator... tym pytaniem zwaliłeś mnie z nóg... zagladałeś kiedyś pod maskę?? |
ej no przeciez czasem pompa wody jest napedzana przez rzeke w jakims starym mlynie czy cos
cichecki0511 - 2008-11-26, 21:04
MARAS szukałem i nic na temat wymiany pompy w m20 nie znalazłem dlatego dopisałem się do istniejącego wątku o pompie żeby nie zakładać nowego
Pod maskę zaglądam, w m20 jest tak mało miejsca z przodu pod maską że niewiele można zobaczyć jak wszystko jest na swoim miejscu nigdy nie miałem okazji obcenić silnika z przodu jak chłodnica była ściągnięta żeby to dokładnie obejrzeć. Ale dzięki za informacje
BADYL - 2008-11-26, 21:07
| cichecki0511 napisa³/a: | MARAS szukaÅ‚em i nic na temat wymiany pompy w m20 nie znalazÅ‚em dlatego dopisaÅ‚em siÄ™ do istniejÄ…cego wÄ…tku o pompie żeby nie zakÅ‚adać nowego
Pod maskę zaglądam, w m20 jest tak mało miejsca z przodu pod maską że niewiele można zobaczyć jak wszystko jest na swoim miejscu nigdy nie miałem okazji obcenić silnika z przodu jak chłodnica była ściągnięta żeby to dokładnie obejrzeć. Ale dzięki za informacje |
Też mnie to zastanawiało - do głównej ulicy mam jakieś 700 m,po przejechaniu tego odcinka temp już delikatnie wskakuje na niebieskie pole.(M60).
MARAS - 2008-11-29, 23:04
| cichecki0511 napisa³/a: | | MARAS szukaÅ‚em i nic na temat wymiany pompy w m20 nie znalazÅ‚em ... |
słabo szukałeś, nie wystraczy wpisać pompa wody czasem pokombinuj z szukanymi słowami chociaż wiem że z reguły jak wpiszezz np. pompa wody to wyskoczy 900 albo 1500 tematów do przejrzenia...
a tutaj temat z opisem i obrazkami
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=21411
pozdro i powodzenia.
cichecki0511 - 2008-11-30, 20:21
| MARAS napisa³/a: | | cichecki0511 napisa³/a: | | MARAS szukaÅ‚em i nic na temat wymiany pompy w m20 nie znalazÅ‚em ... |
słabo szukałeś, nie wystraczy wpisać pompa wody czasem pokombinuj z szukanymi słowami chociaż wiem że z reguły jak wpiszezz np. pompa wody to wyskoczy 900 albo 1500 tematów do przejrzenia...
a tutaj temat z opisem i obrazkami
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=21411
pozdro i powodzenia. |
Wielkie dzięki, szkoda tylko że obrazków już nie ma.
MARAS - 2008-12-01, 23:34
Nie ma za co dziękować... czasem też ciężko mi coś znaleźć w naszym obszernym klubowym archiwum działu technicznego...
fakt pierwsza fotka się nie wyświetla nie wiem wcieło
...ale pozostałe są...
pozwodzenia
cichecki0511 - 2008-12-02, 20:50
Sprawdziłem tylko pierwszą fotkę, pozostałe faktycznie się wyświetlają - zwracam honor. Z fotek wynika że robiłeś to ze zdjętą chłodnicą ? A da radę bez jej wyjmowania?
slawo - 2008-12-02, 22:08
| cichecki0511 napisa³/a: | | SprawdziÅ‚em tylko pierwszÄ… fotkÄ™, pozostaÅ‚e faktycznie siÄ™ wyÅ›wietlajÄ… - zwracam honor. Z fotek wynika że robiÅ‚eÅ› to ze zdjÄ™tÄ… chÅ‚odnicÄ… ? A da radÄ™ bez jej wyjmowania? |
tak,ja wymienialem 2 miechy temu bez zdejmowania chlodnicy,jest sporo miejsca
chodz bez - jest duzo latwiej ...
cichecki0511 - 2008-12-03, 08:20
Dzięki Slawo, mam jeszcze jedno pytanko, od pewnego czasu zaobserwowałem niepokojące wskazania wskaźnika temperatury silnika. A mianowicie, silnik rozgrzewa się prawidłowo (przynajmniej takie jest moje odczucie, może ciut szybciej niż zazwyczaj), ogrzewanie działa, wskazówka wskaźnika ładnie idzie do pionu. No i w czasie jazdy wszystko jest ok ale jak tylko stanę na światłach, nawet na chwilę to od razu wskazówka zaczyna wychylać się poza pion jakieś 2-3mm. Jak ruszę i nie wloke się z jakąś minimalną prędkością to z powrotem wraca do piony, ale jak posuwam się wolno w korku to stoi tak wychylona. Co może byc przyczyną, wisko, termostat (ogrzewanie działa), pompa wody?
Dodam, że nieraz jak odpalam na zimnym silniku to słychac jak coś rzęzi w okolicach pompy właśnie, po rozgrzaniu silnika cichnie, tak jakby coś się zatarło jakieś łozysko czy coś w tym stylu.
slawo - 2008-12-03, 09:20
no to radze Ci sprawdzic pompe wody jesli cos tam rzezi! chwyc ja reka i zobaczy czy nie ma luzu - najlepiej jakbys pasek do tego zluznil
Takie objawy jak piszesz moze tez byc visco
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-12-03, 13:11
Kurcze u mnie wskazówka raczej nigdy nie jest w pionie, chyba że naprawdę stoję w duuużym korku, i to latem. Termostat zmieniłem już jakiś czas temu właśnie ze względu na tą przyczynę. Wcześniej było tak samo. Czujniki obydwa zmienione.
Jak u was jest z nagrzewaniem się silnika??? Musze przejechac jakieś 2 km żeby wskazówka zeszła niebieskiego pola, a do wychylenia max czyli 2 3mm przed pion musze zrobic jakiś 4 do 4,5 km. Wszystko oczywiście na zimnym silniku, odpalonym po nocy. Temp. zewętrzna w granicach zera.
adrian e30 - 2008-12-03, 13:28
w m20 na temostacie jest znaczek i na obudowie termostatu jest znaczek trzeba je zgrac zeby termostat bylodpowiednio zalozony, z wlasnego doswiadczenia wiem ze jaksiezle zalozy to wlasnie wskazowka wychylka sie w jedna lub w druga strone o grubosc wskazowki.. radzekupowac termostaty z aso... totezz doswiadczenia...
cichecki0511 - 2008-12-03, 15:01
| adrian e30 napisa³/a: | | w m20 na temostacie jest znaczek i na obudowie termostatu jest znaczek trzeba je zgrac zeby termostat bylodpowiednio zalozony, z wlasnego doswiadczenia wiem ze jaksiezle zalozy to wlasnie wskazowka wychylka sie w jedna lub w druga strone o grubosc wskazowki.. radzekupowac termostaty z aso... totezz doswiadczenia... |
Ja termostatu nie ruszałem odkąd mam to auto czyli jakieś 3 lata a wcześniej nie miałem takich objawów jak obecnie - jasne że wskazówka wychodziła mi poza pion jak długo w korku latem stałem ale teraz dzieje się to bardzo szybko - praktycznie zaraz jak sie tylko na światłach zatrzymam.
Poza tym czy w sytuacji gdy ogrzewanie działa prawidłowo to można przypuszczać że coś jest z termostatem nie tak?
WI$NIA - 2008-12-03, 15:56
jak termostat bedzie puszczal pozniej niz powinien to duzo szybciej wskazowka wychyli sie poza pion a ogrzewanie bedzie i tak dzialalo, bo przeciez najpierw nagrzewa sie "maly obieg", czyli wlasnie nagrzewnica
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-12-03, 16:35
| adrian e30 napisa³/a: | | m20 na temostacie jest znaczek i na obudowie termostatu jest znaczek trzeba je zgrac zeby termostat bylodpowiednio zalozony | no wÅ‚asnie zaÅ‚ożone na 100 dobrze
| adrian e30 napisa³/a: | | radzekupowac termostaty z aso... totezz doswiadczenia | u mnie siedziaÅ‚ ori termostat behr-a a zaÅ‚ożyÅ‚em wahlera, dla tego wydaje mi sie że akurat tutaj na pewno nie powinno być błędu
p.s. jeżdże juz tyle czasu i jakoś mi to nie przeszkadzało, będę jeździł dalej. Jeszcze z 10 15 tys i pasek trzeba bedzie zmienić i zmieni się wtedy pompę.
cichecki0511 - 2008-12-03, 22:32
| WI$NIA napisa³/a: | | jak termostat bedzie puszczal pozniej niz powinien to duzo szybciej wskazowka wychyli sie poza pion a ogrzewanie bedzie i tak dzialalo, bo przeciez najpierw nagrzewa sie "maly obieg", czyli wlasnie nagrzewnica |
No tak, tylko czy znane są przypadki żeby termostat o nominalnej temperaturze otwarcia 88*C otwierał się przy wyższej w wyniku uszkodzenia.
Albo czy jest związek pomiędzy pracą tych trzech podzespołów (pompa - wisko - termostat).
MARAS - 2008-12-03, 23:12
| cichecki0511 napisa³/a: | | WI$NIA napisa³/a: | | jak termostat bedzie puszczal pozniej niz powinien to duzo szybciej wskazowka wychyli sie poza pion a ogrzewanie bedzie i tak dzialalo, bo przeciez najpierw nagrzewa sie "maly obieg", czyli wlasnie nagrzewnica |
No tak, tylko czy znane są przypadki żeby termostat o nominalnej temperaturze otwarcia 88*C otwierał się przy wyższej w wyniku uszkodzenia.
Albo czy jest związek pomiędzy pracą tych trzech podzespołów (pompa - wisko - termostat). |
88*C jest przy wersji z klimą a bez kilmy 83*C to raz po drugie kiedys wsadziłem trzy nowe termostaty do naczynia z gorąca woda każdy otwierał się inaczej i każdy miał inną szczelinę więc można przyjąć że w zamiennikach 1 na 10 otwiera się przy właściwej tempertaurze wybitej na kołonierzu termostatu
Miałem m20 z klimą tam chłodnica jest większa i o 0,5 l pojemniejsza dlatego pierwszy termostat 83*C okazał się nietrafiony wskazówka nie dochodziła do pionu latem a już wisko zaczynało się zacieśniać i wył wentylator, kolejny 92*C wskazówka wychodziła poza pion dopiero po wsadzeniu 88*C było jak należy... innym razem pękł kabłąk w termostacie i wogóle się nie otworzył silnik cały czas pracował na małym obiegu na dworzu było -19*C ogrzewanie na maxa wiatrak na 4 biegu w aucie sauna a wskazówka i tak weszła prawie na czerwone pole w czasie jazdy. Wiec usterki mechaniczne też się zdarzają. Zazwyczaj obajwy niedomagania termostatu wychodzą w okresie jesienno zimowym...
Druga sparwa to wisko z biegiem lat też jego wrażliwość na zmiany temepratury się różni od nowego... przy sprawnym wisku kiedy wskazówka jest w pionie a stoisz w korku musi być słychać załaczajacy się wentylator jest to tak charakterystyczny dzwięk jakby ktoś odkurzacz włączył a przy dodawaniu gazu słychać jak ciągnie powietrze ogólnie wisko zawsze działa z minimalnym oporem a jak na zimnym silniku można nim zakręcić i kręci się jak wiatraczek na patyku to jest do wymiany po rozgrzaniu ciężko zatrzymać wiatrak palcami co niektórzy o tym wiedzą jak dostali po paluchach.
a trzecia sprawa pompa wody czasem wina źle naciągnietego paska czasem łożysko w niej siada zwłąszcza jak wisko się zblokuje czsem wirnik się urwie...
cichecki0511 - 2008-12-04, 20:57
Na szybko sprawdziłem dzisiaj wisko, na zgaszonym silniku sprawdzałem jak sie obraca i na zimnym silniku wyczuwalny był lekki opór i wiatrak po zakręceniu zrobił może z pół obrotu, drugą próbę zrobiłem po powrocie do domu (jak gasiłem silnik to wskazówka oczywiście lekko za pionem) i dokładnie takie samo zachowanie wiatraka. Czy tak powinno być?
Przy okazji posprawdzałem węże i wszystkie gorące i twarde.
I dodam jeszcze że latem faktycznie dało się odczuć jak wisko się załączało (wyraźnie głośniejszy dźwięk z pod maski i lekkie przymulenie) a teraz mam wrażenie że nie ma tego efektu.
[ Dodano: 2008-12-07, 20:24 ]
Powiedzcie mi czy na zimnym silniku wraz ze wzrostem obrotów wentylator powinien się szybciej kręcić bo tak właśnie zaobserwowałem u mnie i trochę mnie to dziwi?
[ Dodano: 2008-12-09, 20:57 ]
No dobra, posprawdzałem jeszcze raz wszystkie węże i muszę zrewidować sytuację. Generalnie wszystkie węże są gorące tak jak wcześniej pisałem ale dolny wąż wchodzący do chłodnicy zdecydowanie mniej od pozostałych. Można go trzymać spokojnie w dłoni (jest bardzo ciepły ale nie parzy) a pozostałych się nie da utrzymać.
[ Dodano: 2008-12-17, 14:49 ]
Czy ktoś coś jeszcze może dodać?
|
|