| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - opinia: opony uniroyal
qube - 2008-04-12, 13:15 Temat postu: opinia: opony uniroyal witam
moze ktos zechcialby sie podzielic uwagami na temat opon firmy uniroyal? znalazlem duzo opinii ze to dobre ale bardzo szybko zuzywajace sie opony. jak sprawdzaja sie w bmw? chodzi mi o rozmiar 205/55/15 do e30 325
uniroyal rallye 550 http://www.opony.com/opon...rallye_550.html
lub uniroyal rainsport 2 ciut mniejszy profil bo 50 http://www.opony.com/opon...ainsport_2.html
a moze lepszym wyborem bylyby firestone np http://www.opony.com/opon...one_fhsz80.html
dzieki za wszelkie sugestie
(mam nadzieje ze wybralem dobry dzial na takie pytanie)
Łukasz - 2008-04-12, 21:41
świetna opona, najlepsza w deszczu, zużywa się szybciej ciut niż inne bo jest trochę bardziej miękka.
kuzyn - 2008-04-12, 22:06
zgadza się dobry lacz zwłaszcza raintyre.
odradzam za to dunlopy.
kris/// - 2008-04-12, 23:14
mialem uniroyale super oponki zwlaszcza na mokrej nawiechrzni(bardzo dobra przyczepnosc przy hamowaniu),wytrzymaly 3 sezony(ok 40tys km) u mnie a niemiec to nieweim ile na nich jezdzil ,polecam
Bruner - 2008-04-13, 10:52
Potwierdzam opinie kolegow, 2 i pol sezonu przejezdzilem na Uniroyalach tylko starszy model (chyba 440 jesli dobrze pamietam) i ciut mniejszy rozmiar - 195/65R14 i bylem z nich bardzo zadowolony, opony jezdzily najpierw w ecie potem w is-ie, przekladane miedzy przednia a tylna osia (mialem jedna pare), spisywaly sie bardzo dobrze i nie zauwazuylem jakiegos strasznego zuzycia. Dobra przyczepnosc, super hamowanie i komfort - ciche i dosc miekie. Niestety jedna z nich zakonczyla zywot na krawezniku w czasie ucieczki przed debilem z przeciwka, gdyby nie to jeszcze by troche pojezdzily (ten sezon napewno), a tak para musiala pojsc do smietnika. Na lato musze kupic po parze do is-a i do trumny, mozliwe ze beda to wlasnie Uniroyale.
Jedyna wada to miekie boki opony - dobrze tlumia nierownosci, ale niestety na szybko pokonywanych ciasnych zakretach czuc ze samochod mocniej sie kladzie. Nie jest to bardzo dokuczliwe, ale odczuwalne, opona trzyma sie drogi ale czuc ze samochod nieco bardziej sie buja, na poczatku moze byc dziwne uczucie. Wiec wszystko zalezy od Twojego stylu jazdy, do szalenstw w zakretach wybral bym chyba jednak cos innego. Przy umiarkowanym stylu jazdy moge smialo polecic.
jaqub - 2008-04-13, 12:36
ja tez moge polecic z tym ze ja mam rainsport1 195/50r15 na innej tylnonapedowce... dobra guma, zuzycie ciut wieksze ale nie az takie jak na bridgestonie potenza...
Kujon - 2008-04-13, 13:57
| JacekG napisał/a: | zgadza się dobry lacz zwłaszcza raintyre.
odradzam za to dunlopy. |
chyba nie SP 9000 , bo to najlepsza guma na jakiej jeździłem
Adi - 2008-04-13, 15:47
| Kujon napisał/a: | | JacekG napisał/a: | zgadza się dobry lacz zwłaszcza raintyre.
chyba nie SP 9000 , bo to najlepsza guma na jakiej jeździłem |
Pewno chodzi o Dunlop SP Sport 2000E. Na suchym się ślizgają a co dopiero na mokrym
ac_kotlet - 2008-04-13, 17:02
| Adi napisał/a: | | Kujon napisał/a: | | JacekG napisał/a: | zgadza się dobry lacz zwłaszcza raintyre.
chyba nie SP 9000 , bo to najlepsza guma na jakiej jeździłem |
Pewno chodzi o Dunlop SP Sport 2000E. Na suchym się ślizgają a co dopiero na mokrym |
Też nie wiem o co kaman z tymi Dunlopami.
Miałem Sport SP01 205/55 R15 i to chyba były najlepsze letnie na jakich jeździłem.
A Uniroyale też moge polecić- latałem Mondeaczem na takich oponach i spisywały sie wzorowo.
kuzyn - 2008-04-13, 17:14
| Adi napisał/a: | Pewno chodzi o Dunlop SP Sport 2000E. Na suchym się ślizgają a co dopiero na mokrym |
właśnie o to chodzi
po tych dunlopach nie maiłem już ochoty jeździć na oponach tej firmy
Bruner - 2008-04-13, 21:18
Tak apropo Uniroyali - znalazlem Rallye 540 w rozmiarze 195/65R14, nieuzywane ale z 2003 roku. Brac? 5 lat to chyba troche duzo dla opony, zwlaszcza ze to zakup na pare sezonow. Cena bardzo dobra - 130 zl za sztuke, czyli niewiele wiecej niz za uzywki, za nowki w tym rozmiarze trzeba dac ponad 200 zl (nie liczac Debicy itp), ale ten wiek mnie troche martwi. Opony podobno z jakichs niemieckich magazynow, daja na nie rok gwarancji. Co myslicie, kupowac czy lepiej sobie odpuscic?
qube - 2008-04-14, 19:23
namowiliscie mnie na te uniroyale wiec sprawdzam gdzie najtaniej, zamawiam a tu lipa - brak w magazynie, brak u producenta, nie wiadomo kiedy beda. a tam gdzie maja to cena nie bardzo.
wzialem fuldy
dzieki wszystkim za opinie.
Piotr_1 - 2008-04-14, 21:41
Rainsport to typowa super deszczówka godna polecenia, ale większe zużycie i ślizg w upale na suchym. Dunlop sprawdzone modele to bardziej uniwersalne opony, posiadające więcej zalet a mniej ekstremalnych cech. Z moich doświadczeń polecam sp 9000.
LUKAS - 2008-04-15, 00:23
JacekG, pisz bardziej zrozumiale, pniewaz zraziles sie do jednego modelu i tak jakbys przekreslil cala marke.
Jezdzilem juz na wielu roznycjh oponach.
DUNLOP SP 2000 to gówno jakich mało, ale poznij kupilem drugi komplet wlasnie SP 9000 i na mokrym są rewelacyjne (tylko na nihc wygrałem mokry wyścig ).
W innym nie "wyscigowym" aucie mialem kiedys Uniroyale, i na deszcz były fenomenalne
Teraz równiez rozpatrujęzakup Uniroyali do Białej własnie na deszcz...
PZDR
kuzyn - 2008-04-15, 11:59
| LUKAS napisał/a: | JacekG, pisz bardziej zrozumiale, pniewaz zraziles sie do jednego modelu i tak jakbys przekreslil cala marke.
|
dobrze zrozumiałeś. tak własnie robię
co nie wolno ?
Tymon - 2008-04-15, 15:11
RainSporty są rewelacyje, z tym że u mnie po ejdnym sezonie 45tyś są już kompletnie łyse.
Teraz zakupiłem RS2 i zobaczymy jak one będą się spisywać.
Pozdrawiam
Dobry wybór
|
|