BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odgłosy z tylnej częsci auta. Z dyfra?

Cinek - 2008-04-16, 17:36
Temat postu: Odgłosy z tylnej częsci auta. Z dyfra?
Witam, wymieniłem już łożyska tylne bo strasznie szumialo, okazało się że były w kiepskim stanie musialy byc bardzo stare, nie rozypały sie bo były to FAG'i :) Ale dalej szumi, przy ok70-80 km/h zaczyna się już to uciążliwe i cos jakby odgłos między szumieniem a wyciem.Most jest zapaćkany olejem.Czy to dyfer szumi czy może to być coś innego? Jaki kupić jak to sprawdzić czy jest on w dobrym stanie.Jakie ma być przełożenie bo widze że tego jest kupe rodzaji. MAM E30 1.8 M40 Turing. A może da się to jakos zweryfikować i naprawić, jest to rozbieralne? Kiedys widziałem na zdjeciach że ktoś sie dostał do środka. Odp bo wiem że na pewno wielu to przerabiałop.auto ma przejechane 232 tys więc ma prawo już szumieć.
alexil - 2008-04-16, 19:17

Ciężko powiedzieć na odległość co szumi...Może to być dyfer. Jak masz wolną chwilę to podjedź do Krakowa i obadamy co i jak :)

Pozdrawiam

kafarek - 2008-04-16, 20:38

Najbardziej zagadkową część owego szumu masz już wykluczoną.. łożyska ;) Jesteś więc w komfortowej sytuacji.. Pozostały 2 opcje.. Albo dyfer, albo podpora wału.. Najlepiej jest podstawić dyfer od kogoś innego.. Mając kanał to 20 minut roboty.. Na słuch, to można co najwyżej umrzeć... U mnie w ecie 5 speców stawiało na dyfer, a były to łożyska... Tak więc póki nie podstawisz wiedzieć nie będziesz..
Cinek - 2008-04-17, 12:35

Kolego podpora wału jest nowa :) Więc jak sprawdzić czy to dyfer mówicie żeby podmienić, ale jnie rozumiem jak to 20 minut roboty.Wyjmawnie wału półosi itd śrubki olej masakra. Jakim cudem to w 20 minut zrobić? Skąd dorwać od kogoś dyfer.Nawet nie wiem jakie przełożenie ma być. Nie lubie takich sytuacji. W krakowie moge być ;) Jestenm z Olkusza

[ Dodano: 2008-04-17, 13:03 ]
Wyczytałem z katalogu bmwfaans info że mam przełożenie 4,27. Prawda to czy fałsz, niech ktioś potwierdzi albo zdementuje tę plotkę.

bono20002 - 2008-04-17, 14:38

jak masz 1.8i to najprędzej masz 4,27....seria :wink:

co do sprawdzenia....
dyfer jak masz wychetany to najczęściej wyje na biegach...czyli jak jedziesz to puść gaz i zobacz jak jest, i wcisnij sprzegło wrzuc na luz..jak jest różnica...to dyferek..
jak nie ma.....
mogą być też łożyska w dyferku tak samo...skoro powiadasz ze jest za tego tamtego olejem....to na 80% obstawiałbym dyfer..dolej oleju zobacz czy sie zmieni cos, jak nie to wtedy przełoż dyferki..

a co do 20 minut....
jak masz kanał i dobre narzedzia...25 śrub odkręcić nie jest tak trudno...
16 - półośki na ampul "8"
4 - mocowanie do podwozia i belki na klucz 19(tylko oczkowe, nie płaskie)
4 krzyżak na klucz 17(tez oczka)
1- poducha dyfra

i ktoś do pomocy ci sie przyda...ja bez kanału sam wkładałem ok 40 minut...ale wyjmowałem...dłuugo...bo nie szło śrub odkręcic..

adrian e30 - 2008-04-17, 16:29

podnies samochod wrzucasz 5 dajesz ze 2 tysie obr i bedziesz slyszal co wyje.oczywiscie na kanale...
osobiscie to wydaje mi sie ze to dyfer, zmieniles juz wszystkocomoglo byc przyczyna wycia wiec ja obstawiam moscik...
pozdro

Cinek - 2008-04-18, 18:19

Koledzy więc tak: Wyje od około 60 km/h, jednak szumi caly czas tylko inie slychac tego bo zagłuszają to inne odgłosy: np opor wioatru, silnik szum opon, a wiem to dlatego ze rozpedziłem sie i wrzucilem na luz i zgasiłem silnik i slychac cholernie jakby cos o cos ocierało i powstawał szum jednolity.Dosłownie byłem pewien że to łożyska.Nie ma znacznie jak jade czy jade na biegu, czy puszcze gaz czy wrzuce na luz - cały czas wyje tak saomo. Dzisj podniosłem go do góry i wlazłem pod auto.Ewidentnie jakby dyfer.Jakby bo te szumy sie rozchodzą i nie wiem czy z prawej strony czy z lewej bardziej dyfra bo tego sie nei da ocenic, ale wydaje mi sie ze w miejscu gdzie wchodzi wał napędowy. Gosc wsiadł do auta i dodał gazu do około 60-70 km/h i szumiało (ale nie wyło) moze dlatego ze nie obciążony był bo koła w powietrzu. Moze tam jakies łożysko jest w dyferencjale co wchodzi wał i ono wyje? JEtst ono wymienialne? Moze tam gdzies ten olej tamtedy sie wydostaje. Aha i zaobserwowałem że jak skręcam gwałtownie to tak jkakby wtedy bardziej coś wyło.Dlaetego obstawiłem łożyska kół.Ale skoro są nowe to na pewno cos w tym moście nie gra :/ JAk kupić dobry dyfer? Nie da sie sprawdzić przecież czy nie wyje zanim go włożę :/

A przy okazji...Wał się kręci jak auto się toczy na luzie? Bo jeśli nie to na pewno nie żadne łożysko na wale. bo wyje równiez jak na luzie sie jedzie jak juz wspomniałem

southOFheaven - 2008-04-18, 20:30

Cinek napisa³/a:
JAk kupić dobry dyfer? Nie da sie sprawdzić przecież czy nie wyje zanim go włożę :/

wzrokowo czy jest absolutnie suchutki, zadnego pocenia. Poza tym sprzedajacy najlepiej jak da gwarancje uruchomieniowa na np tydzien..

Cinek - 2008-05-11, 10:29

Noi zmieniłem dyfer. Kupiłem od jakiegos chłopaczka z forum e30.pl Dyfer suchy, olej świeży czysty nie zarzygamy olejem jak mój, gwarancje dostałem.Wymieniłem.I...
#$^#@^& DALEJ WYJE COŚ!!! TO samo co było, nic sie nie pojawiło.Po wymianie łożysk 0 poprawy więc stwierdziliśmy wspólnie że dyfer.Dyfer zmieniony i kompletnie 0 poprawy. To inie możliwe że dyfer wyje przeciez. Jest identyczny odgłos to coś innego. Ale co? Trace cierpliwość.Podpora wału tez przecież nowa jest.Skrzynia by wyła? ALe nawet na luzie wyje to przecież nie skrzynia. Pozostał chyba wał tylko ale co tam może wyć?

brus_ik - 2008-05-11, 11:56

W podporze wału też jest łożysko.

Jeżeli WEWNĄTRZ auta na podniesionych kołach było słychać dokładnie to samo to nie to, ale zanim rozbierzesz znowu samochód - załóż inne koła (opony) i się przewieź - nie jeden już zmieniał łożyska przez opony a przekładka kół od znajomego jest tania i szybka, a wyeliminujesz jedną przyczynę praktycznie na 100%...

Pozdrawiam

ady - 2008-05-11, 12:03

brus_ik napisa³/a:
Zanim rozbierzesz znowu samochód - załóż inne koła (opony) i się przewieź - nie jeden już zmieniał łożyska przez opony..

popieram, u mnie po załozeniu toyo r888 zaczelo strasznie wyc i gdybym nie wiedział ze to opony na 100% stawiałbym na dyfer

Cinek - 2008-05-11, 14:26

Co opony maja do wycie jak wyje ewidentie cos w podwoziu, tak jak mowie auto bylo podniesione na podnosniku a wiec kola byly w gorze. cZy z oponami czy bez opon aawet bez felg bedzie wyło. To nie opony na pewno
alexil - 2008-05-11, 18:19

Jak masz chwilę czasu to przyjedź do Krakowa i wspólnie obadamy co się dzieje.

Pozdrawiam

czarny - 2008-05-12, 00:29

Może być tak jak mówią przedmówcy z tymi kołami

Ja myślałęm podobnie bo u mnie też taki dzwięk od 80/h. ale ostatnio oddawałem fele do polerowania, więc założyłem na kilka dni zimówki na stalówkach - I cisza :D Po odebraniu wypolerowanych i wyważonych felg na oponach michelin pilot sport 215/45/17 wycie wróciło. Ja stawiam na to.

Cinek - 2008-05-12, 11:36

Ale sie uparliscie na te koła.Mowie że coś ociera ewidentnie, nawet jak jade pomału i wyłączam silnik i tocze sie na luzie to słuchac szmer okrutny.
A mogę zrobić tak że wyjmę wał od strony skrzyni, poprostu odkrece i przesuunę na tył żeby zrobić troche miejsca, wejde do auta odpale silnik i wrzuce bieg? Moge w ten sposob sprawdzic skrzynie??? Czy mzna robic takie manewry? Wtedy jak bedzie cisza bede wiedział że to wał albo jakieś łożysko na wale, o ile takie istenieje...Koła na pewno nie. Pisałem tyle razy ze auto bylo na podbnosniku ik oła były w górze wiec nie mialy kontaktu z asfaltem i wycie było a niektozy sie uparli na te koła jak ruski na gaśnice. Zaraz ktoś podpowie że to łozyska przednie szumia :/ DODAM ZE SIE NIE KRECA PRZEDNIE KOLA KIEDY AUTO JEST NA PODNOSNIKU!! ;) Jakies sugestie ejszcze oprocz opon? Piszcie bo po południu mam zamiar troche pokombinować

alexil - 2008-05-12, 12:22

Ja powtarzam co napisałem, przyjedź i zobaczymy. Wiesz jak to jest z diagnozowaniem wycia na odległość.....Miałem już do czynienia z różnymi odgłosami.
Cinek - 2008-05-12, 20:50

Gdyby kogoś to interesowało albo miał podobny problem napiszę moje spostrzeżenia.Otóż znalazłem przyczyne, ale zanim to zrobiłem sprawdziłem skrzynie. Odkręciłem wal i ten gumowy pierścień tłumiący drgania zaraz za skrzynią bezpośrednio.Później poprosiłem kogoś żeby odpalił auto i wrzucił 2 bieg, później 3, obroty w góre i co? Skrzynia cichutka nic nie szumi.Więc skoro reszta wymieniona pozostał zagadkowy problem...PODPORY WALU? Wymieniana niecały rok temu może więc nie brałem jej pod uwagę.Nasmarowałem specjalnym preparatem w spreyu łożysko podpory i cissza błoga cisza nareszcie :) Więc morał taki że kupilem bubla, trzeba bedzie go wymienić.Ale nie bedzie to juz produkt z allegro za 70 zł :/ Pisało co prawda MADE IN GERMANY ale wyglada na to że to jakiś SHIT!
Kupiłem ją od użytkownika BONO-2 nawet ma na aukcjach jeszcze te buble.Wyglada na to ze to identyczna jaka kupilem!!! http://allegro.pl/item360...azja_od_ss.html
Lepiej dołożyć do czegoś porządniejszego