BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - M20 i V-POWER Racing

DAREX - 2008-04-17, 08:53
Temat postu: M20 i V-POWER Racing
Witam a więc wczoraj do auta kolegi (Beret) zalaliśmy do E30 320i 25l V-Power Racing, i teraz zastanawiam się czy ten silnik jest jakoś przystosowany do tylu oktanowej benzin, czy mu to nie zaszkodzi, bo mam pewne wątpliwości, jak myślicie??
Dodam że auto na tej benzynie mam dużo lepszego kopa i to jest odczuwalne.

slawo - 2008-04-17, 09:32
Temat postu: Re: M20 i V-POWER Racing
DAREX napisa/a:
Witam a więc wczoraj do auta kolegi (Beret) zalaliśmy do E30 320i 25l V-Power Racing, i teraz zastanawiam się czy ten silnik jest jakoś przystosowany do tylu oktanowej benzin, czy mu to nie zaszkodzi, bo mam pewne wątpliwości, jak myślicie??

a co ma zaszkodzic?
ja ciagle leje v-power tyle ze nie racing liczac po cichu na to ze te 98 oktan co podaja ma faktycznie 95
zalej v-power w rajchu ;) poczujesz roznice w kulturze pracy silnika i na spalaniu - testowane kilka razy na 328i

DAREX - 2008-04-17, 09:40

slawo napisa/a:
a co ma zaszkodzic?

No właśnie sam sie zastanawiam, czy te silniki są jakoś przystosowane do tylu oktanowej benzin :)
Czyli co lać i jeździć??
Dodam że tylko ta benzin będzie tam lana cały czas.

LUKAS - 2008-04-17, 09:44
Temat postu: Re: M20 i V-POWER Racing
Też robiłem kiedyś test Racinga, moim zdaniem niemoze to silnikowi w żaden sposo zaszkodzić.
DAREX napisa/a:

A to dobre, bo ja w M20B25 na tyłku róznicy nieczułem w dynamice ŻADNEJ !! 8-)

Jedyna roznica jaką odczułem była w kulturze pracy, nic innego sie niezmieniło moim skromnym zdaniem.

Co prawda na hamowni niesprawdzalem tego paliwa, ale mysle ze na tyle wyczucia juz mam, zeby stwierdzić że NIC to paliwo mi niepoprawiło w dynamice ... :wink:

Łukasz - 2008-04-17, 09:44

Bzdura na maxa, bzdura i jeszcze raz bzdura.

Lepsze osiągi to tylko Wasza autosugestia.

Te silniki ( zarówno m20 jak i m52) są przystosowane do paliwa 95 i lanie droższej benzyny o wyższej liczbie oktanów nie ma kompletnie sensu. Skutkować moze nawet wyższym spalaniem. ....( przypomnijcie sobie kiedy powstał silnik m20....)

Udowodnione juz nie raz i nie dwa i nie przez takie głowy jak Wy. :wink:

Testy laboratoryjne nawet były robione.

wyrzucanie pieniędzy i tyle, ale jak ktos ma za dużo to droga wolna :lol:

P.S odsyłam do mojego podpisu :lol:

slawo - 2008-04-17, 09:44

DAREX napisa/a:
slawo napisa/a:
a co ma zaszkodzic?

No właśnie sam sie zastanawiam, czy te silniki są jakoś przystosowane do tylu oktanowej benzin :)
Czyli co lać i jeździć??
Dodam że tylko ta benzin będzie tam lana cały czas.

to ze napisane ze 100 oktan to w rzeczywistosci pewnie ma z 97 ;)

DAREX - 2008-04-17, 09:47

heh no może :D
Oki to będzie jeździł na tej jak coś sie stanie to będzie na Ciebie sławo :lol: :lol: :lol:
żarcik ;)
Dzięki za poradę ;)

LUKAS - 2008-04-17, 09:49

Moim zdaniem niepotrzebnie wydane pieniadze na drozsze paliwo ...
DAREX - 2008-04-17, 09:51

Może masz racje, ale mówię serio czuć różnicę po zalaniu zwykłej 98 a V-Power Racing.
LUKAS - 2008-04-17, 09:54

DAREX napisa/a:
ale mówię serio czuć różnicę po zalaniu zwykłej 98 a V-Power Racing.

No napewno czuć, ale chyba po kieszeni ;)

alexil - 2008-04-17, 10:12

Jakiś czas temu w "Auto świecie" robiony był test różnych paliw. Wszystkie wartości przyspieszeń, elastyczności itd. były mierzone profesjonalnym sprzętem na poszczególnych paliwach. Różnicy były ledwo zauważalne na tym sprzęcie więc dla użytkownika w ogóle niezauważalne.....
Żeby paliwo wysokooktanowe dało porządane skutki silnik musi być poprostu do niego przystosowany....

Pozdrawiam

Piotr_1 - 2008-04-17, 10:26

Ja robiłem dość skrupulatne testy przyspieszeniowe i w m20 VP99 daje sporo, szczególnie na niskich obrotach (do 2500). Na wyższych obrotach już różnicy nie ma, no ale rosną parametry elastyczności o jakąś sekundę. paliwo może i mieć 100oktanów i nie musi być silnik do tego przystosowywany w żaden sposób mondzioły :lol: gdyby miała być za niska liczba oktanowa, to wtedy tak. Byłby problem. No a generalnie im wyższa liczba okt, tym ciszej pracuje silnik i tak też to się sprawdza w labolatorium (głośność spalania)
slawo - 2008-04-17, 10:33

nie chodzi o mity przyspieszenia i nie wiadomo jakiej mocy
chodzi o kulture pracy i mniejsze spalanie

makaveli_e36 - 2008-04-17, 10:44

sławo - masz chyba straszne problemy na pomorzu z jakościa paliwa.
czytałem wiele testów i tankuje na stacjach które wypadły dobrze- czyli trzymają poziom..

Łukasz - 2008-04-17, 10:45

ale mniejszego spalanie też nie ma :D slawo , pobudka, już prawie 11 :lol: !
slawo - 2008-04-17, 10:52

Łukasz napisa/a:
ale mniejszego spalanie też nie ma :D slawo , pobudka, już prawie 11 :lol: !

u mnie jedyna dobra stacja paliw to shell, reszta to gowniane orleny

moze u Was nie ma u mnie jest ;)

[ Dodano: 2008-04-17, 10:52 ]
makaveli_e36 napisa/a:
sławo - masz chyba straszne problemy na pomorzu z jakościa paliwa.
czytałem wiele testów i tankuje na stacjach które wypadły dobrze- czyli trzymają poziom..

zebys wiedzial ze duze problemy

MAJSU - 2008-04-17, 10:52

DAREX napisa/a:
Może masz racje, ale mówię serio czuć różnicę po zalaniu zwykłej 98 a V-Power Racing.

Jak wcześniej tankowałeś 95 na Orlenie albo innej badziewnej stacji to wiadomo że różnica będzie odczuwalna :) M20 nie jest przystosowany do wykorzystania takiego paliwa...

makaveli_e36 - 2008-04-17, 10:56

tetsowałem moje 328i na tarsie - full bak vpower racing - trasa 500km.
potem dolałem normlanej 95 z neste -spalanie praktycznie takie samo(różnica pomijalna) - gtech wypluwał to samo..

328i ma st. sprezania 10,5 do 1 - nie ma sensu lac 100oktanow..
kultura pracy..hm z tym sie zgodze silnik chodzi wyraznie ciszej(chodz i tak chodzi cichutko)

vpower jest sens lac do aut o wysokim st. sprezania lub doladowanych.
no ale co ja tam wiem - zwykły oszołom jestem

slawo - 2008-04-17, 11:02

makaveli_e36 napisa/a:
tetsowałem moje 328i na tarsie - full bak vpower racing - trasa 500km.
potem dolałem normlanej 95 z neste -spalanie praktycznie takie samo(różnica pomijalna) - gtech wypluwał to samo..

328i ma st. sprezania 10,5 do 1 - nie ma sensu lac 100oktanow..
kultura pracy..hm z tym sie zgodze silnik chodzi wyraznie ciszej(chodz i tak chodzi cichutko)

vpower jest sens lac do aut o wysokim st. sprezania lub doladowanych.
no ale co ja tam wiem - zwykły oszołom jestem

to ja Ci powiem mpoje testy
trasa wałcz ostróda plus olsztyn,na powrocie z olsztyna przez ostróde przejazd przez czernikowo (puz) - łacznie w dwie strony ok 740km
predkosc przelotowa duzo wyzsza od 90km/h (nieistotne jaka ;) )
na v-power (nie racing) dojezdzam do domu juz na rezerwie
na zwyklej 95 max jaki udalo sie zrobic to 650km
testowane 2 razy na v-power,2 razy na 95

ps. paliwa wchodzi ok 61 litrow max do zbiornika

maaaad - 2008-04-17, 12:00

slawo, ale V-power ma też 95 oktanów, tylko ma jeszcze jakieś uszlachetniacze (swoją drogą, też się już naczytałem jak się "uszlachetnia" V-power - dolewa się do zwykłej LO95 specyfiku marki... Shell, kosztującego 5 zł, albo i nie dolewa się go w ogóle :D ). Dopiero V-power Racing ma gwarantowane minimum 99 oktanów (i jest importowane).
Testów odnośnie tankowania paliwa o większej liczbie oktanów było już sporo, ale we wszystkich były te same wnioski - tankowanie paliwa o większej niż zalecana LO nie powoduje wzrostu mocy, dynamiki itp pierdół. Na mój rozum, jeżeli auto po zalaniu 98 oktan zamiast zalecanego 95 lepiej jedzie, to są 2 opcje: albo poprzednie LO95 było dziadowskie, albo zmieniony jest kąt wyprzedzenia zapłonu.
PS. M20 jest przystosowane do spalania paliwa o minimalnej LO 91, a w USA (gdzie też sprzedawano auta z silnikami m20) paliwo 93 oktan uchodzi za wysokooktanowe, jak u nas 98 :devil:
PS2. Właśnie doczytałem - oktany w USA liczy się trochę inaczej i tak też:
87 oktan w USA - odpowiednik 91 w Europie
89 oktan w USA - odpowiednik 95 w Europie
93 oktan w USA - odpowiednik 98 w Europie
http://dwarf.put.poznan.p...ka/etylina.html

slawo - 2008-04-17, 12:10

pisalem o v-power 98 nie o v-power racing 100

nie intersuja mnie czyjes testy ;)
wiem jak jest u mnie,a kazdy wierzy w co chce ;)

maaaad - 2008-04-17, 12:14

Ale nie ma czegoś takiego, jak V-power 98! Vpower ma oktan 95, a Vpower Racing min. 99.
makaveli_e36 - 2008-04-17, 12:36

dokaldnie
na shellu masz :
eurosuper95, vpower(tez 95oktanów) i vpower raicng(100oktanow,nie 99)

to ostatnio to jedyne paliwa ktore jest do polski importowane , przywozone zaplombowane itd reszta na shellu to zwykly orlen/lotos z dolewanymi dodatkami.

z ciekawości - ta 95która lałeś do testów tez z shella?

slawo - 2008-04-17, 12:40

makaveli_e36 napisa/a:
z ciekawości - ta 95która lałeś do testów tez z shella?

tak

MAJSU - 2008-04-17, 12:50

makaveli_e36 napisa/a:
reszta na shellu to zwykly orlen/lotos z dolewanymi dodatkami.

Że co niby paliwo na shellu, bp, orlenie, Jet`cie czy innej stacji to jedno i to samo ?

slawo - 2008-04-17, 13:04

kazdy ma swoje zdanie na ten temat ;)
mi tam nie zal paru zlotych wiecej na zbiorniku

jaqub - 2008-04-17, 13:32

w danej okolicy kazde paliwo 95 jest takie samo (przy zakupie z hurtowni) a jesli nie jest w zaden sposob "uszlachetniane" przez sprzedawcow/wlascicieli stacji to powinno byc takie samo... jesli ktos je "uszlachetnia" to bedzie gorsze... co do Vpower racing 99+ to po wlaniu do zwyklego auta minusem moze byc to ze jak sie znow zaleje zwyklej wachy to bedzie gorzej (subiektywnie) pracowal silnik...
makaveli_e36 - 2008-04-17, 13:36

Majsu - tak jest brane z polskich rafinerii - a myslałes ze przywozone direct z niemiec np?
MAJSU - 2008-04-17, 13:54

makaveli_e36 napisa/a:
Majsu - tak jest brane z polskich rafinerii - a myslałes ze przywozone direct z niemiec np?

A co ty myślisz że w rafinerii jest jeden kociołek i cysterny podjeżdżają tylko i biorą paliwo ? Paliwo robi Orlen ale różni się ono jakością i składem dla poszczególnych firm, to nie jest jedno i to samo paliwo.

Sputnik - 2008-04-17, 14:10

MAJSU_WuWuA napisa/a:
makaveli_e36 napisa/a:

Że co niby paliwo na shellu, bp, orlenie, Jet`cie czy innej stacji to jedno i to samo ?

Ja pracowałem kiedyś kiedyś na stacji i mogę powiedzieć jak jest.

Czy to orlen czy to bp czy shell we Wrocławiu wszystkie stacje zaopatrują sie ,z orlenowskich magazynów na swojcu. Przyjeżdża beczka 95/98 czy dielsa i kierowca przywozi fakturę z orlenu.

Jak sprawa wygląda ,jeżeli chodzi o vpowera 98/95 - przyjeżdża kierowca z 16 000l zwykłego 95/98 i spuszcza je do zbiorników na stacji jednocześnie wpuszczając do tego paliwa z osobnego dozownika 10l dodatku uszlachetniającego shell.

Jeśli chodzi o racing paliwo przyjeżdża z Niemiec w osobnych beczkach (jako jedyne w polsce nie pochodzi z polskich rafinerii )

A ap ropo oktanów to od siebie powiem tyle ,że wartość oktanowa nie jest kluczowym czynnikiem mówiącym o jakości paliwa. Paliwo o mniejszej wartości oktanowej ma lepsza wartość energetyczna! Paliwo o wyższej liczbie oktanowej porostu szybciej sie spala stad wrażenie ,że silnik chodzi lepiej. Liczą sie dodatki węglowe i utleniające w tym paliwie z których może wziąć sie dodatkowa moc.

Podsumowując:
1. Tankować na dużych stacjach nie ważna marka
2. Nie lać paliwa , o większej liczbie oktanowej niż zaleca producent chyba ,że racinga.
3. Nie dopłacać do uszlachetnionych paliw chyba ,że do racinga

slawo - 2008-04-17, 14:18

wyjasnij zatem mniejsze spalanie ;)
cud? ;)

Łukasz - 2008-04-17, 14:19

a skąd bierze LUKOIL? Made in Russia? :wink:

ja tam tankuję najtańsze Pb95 w Stolicy i okolicy - 4.15 wczoraj

slawo - daj biednym dzieciom jak masz za dużo :)

MAJSU - 2008-04-17, 14:22

Sputnik napisa/a:
MAJSU_WuWuA napisa/a:
makaveli_e36 napisa/a:

Ja pracowałem kiedyś kiedyś na stacji i mogę powiedzieć jak jest.

Czy to orlen czy to bp czy shell we Wrocławiu wszystkie stacje zaopatrują sie ,z orlenowskich magazynów na swojcu. Przyjeżdża beczka 95/98 czy dielsa i kierowca przywozi fakturę z orlenu.

Jak sprawa wygląda ,jeżeli chodzi o vpowera 98/95 - przyjeżdża kierowca z 16 000l zwykłego 95/98 i spuszcza je do zbiorników na stacji jednocześnie wpuszczając do tego paliwa z osobnego dozownika 10l dodatku uszlachetniającego shell.

Jeśli chodzi o racing paliwo przyjeżdża z Niemiec w osobnych beczkach (jako jedyne w polsce nie pochodzi z polskich rafinerii )

A ap ropo oktanów to od siebie powiem tyle ,że wartość oktanowa nie jest kluczowym czynnikiem mówiącym o jakości paliwa. Paliwo o mniejszej wartości oktanowej ma lepsza wartość energetyczna! Paliwo o wyższej liczbie oktanowej porostu szybciej sie spala stad wrażenie ,że silnik chodzi lepiej. Liczą sie dodatki węglowe i utleniające w tym paliwie z których może wziąć sie dodatkowa moc.

Podsumowując:
1. Tankować na dużych stacjach nie ważna marka
2. Nie lać paliwa , o większej liczbie oktanowej niż zaleca producent chyba ,że racinga.
3. Nie dopłacać do uszlachetnionych paliw chyba ,że do racinga

Nie wierzę że na wszystkich stacjach jest to samo paliwo. Tankuję drugi samochód od wielu lat na Neste bo jest to najtańsze paliwo a jednocześnie dobre i sprawdzone bo stacja na której tankuje była w jakimś teście wyszczególniona że ma paliwo bardzo dobrej jakości .... Ale... Jak zaleję sobie 95 na BP czuję wyraźnie że paliwo jest lepszej jakości bo samochód robi się żwawszy.

Poza tym 98 spala się właśnie wolniej...

Zachęcam do lektury jakby ktoś chciał do M20 lac uparcie 98 http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

bono20002 - 2008-04-17, 14:23

no. w końcu ktoś wyjaśnił to co trzeba..

Ale dodam coś od siebie jeszcze..

U nas ...w Polsce....ludzie wierzą we wszystko, jesteśy naiwnym narodem...wystarczy wejśc na allegro jezeli chodzi o kup coś, sprzedaj...

a z paliwami jest tak jak np. ze sportowym wydechem końcowym do auta...że niby na takim WM sport, czy mugenie za 200zł z alledrogo wzrost mocy do 15 KM potwierdzone badaniami w kosmosie :lol: :lol: łaaadnie nie...heh... to nasza psychika tak działa...z tłumikiem np.. im głośniej, tym lepiej się zbiera itd, albo dajmy na to te filtry stozkowe po 50 zł.. dlaczego lepiej siezbiera?? bo głośniej pod machą... :lol: :lol: to wszystko jeden....wiecie co :roll:
a z paliwem...heh...też smiesznie... lejesz 95..jezdzisz, ktos ci powie .. .ty słuchaj ja leje 98 ale zasuwa.....wlewasz i mimo woli wierzysz w to bo ktos ci tak powiedział i jestes podjarany ze nalałes lepszej benzinki to musi chodzic lepeij co nie ?? wszystko to chwyty marketingowe i nasza naiwna psychika...moze silnik i ładniej pracuje no bo fakt faktem nalać syfu a nalać czegoś lux.....wiadomo...ale jak lejesz cały czas syf, to nie licz na przyrost mocy po nalaniu czegos extra.
To jak z człowiekiem...ktoś kto całe życie pił denaturat...whisky nie wypije bo nie dobra ...podobnie z silnikiem...przystosowany do tego(95)co jezdził 3/4 zycia na tym...to na innym(99) moze tylko ładniej oddychac. :D :D ..
no..jakos tak...chyba sie pogubiłęm,..
tak czy siak..
nie wierze w 98 99 czy 100 oktanów ;D...a i tak leje 98 Ultimate bo ma jakies dodatki..i silnik ciszej mi chodzi.. :wink:

Sputnik - 2008-04-17, 14:25

Nie musisz wierzyć - to jest właśnie marketing. Jak byłem w liceum dorabiałem sobie na stacji i nie raz przyjmowałem paliwo. Wiem co mówię

A niższe spalanie jak lałeś racinga jest uzasadnione bo to naprawdę paliwo klasę wyższe.

MAJSU - 2008-04-17, 14:26

Sputnik napisa/a:
Nie musisz wierzyć - to jest właśnie marketing. Jak byłem w liceum dorabiałem sobie na stacji i nie raz przyjmowałem paliwo. Wiem co mówię

Przyjmowałes paliwo w rafinerii czy na stacji ?

Ja o zupie ty o pupie... ;/

Sputnik - 2008-04-17, 14:35

Na stacji.

A co do szybkości spalania to masz faktycznie racje.

Łukasz - 2008-04-17, 15:11

A ja moją Mariolkę poznałem w bibliotece :lol: :lol: :lol:

taki suspens po przeczytaniu tych wszystkich mądrości :lol:

Opto - 2008-04-17, 17:33

Z moich doswiadczen co do Racinga lalem do Ety i byla różnica, obiło mi sie o uszy ze roznica w mocy rosnie razem z pojemnoscia skokowa silnika. Oczywiscie przyrost wielki niebedzie jaki dokladnie tez niewiem w silnikach o malej pojemnosci roznica jest nie odczuwalna. Kultura pracy silnika sie poprawia bo paliwko jest po prostu lepsze. Ostatnio poradzilem kumplowi zeby zalal swoje audi s4 wlasnie Racingiem okazalo sie ze na stacji tego dnia byla promocja i bylo w cenie zwyklej 98 :jupi: ucieszylismy sie zalalismy do pelna i w droge ;] kolega jako ze gania autkiem sporo bo mieszka w Austrii stwierdzil ze autko lepiej sie zbiera. W kazdym badz razie dla mnie Racing to dobre paliwo i warto te kilka zlotych wiecej zaplacic dla wlasnej satysfakcji ;)
alexil - 2008-04-17, 17:37

Cytat:
W kazdym badz razie dla mnie Racing to dobre paliwo i warto te kilka zlotych wiecej zaplacic dla wlasnej satysfakcji

I na takich właśnie ludziach stacje benzynowe robią kase :-)

Pozdrawiam

Opto - 2008-04-17, 17:49

a pewnie bo takich ludzi bedzie wiecej ;) mi nie szkodzi zalac paliwko o kilka groszy drozsze tymbardziej ze do pokonywania Km uzywam lpg ;]
Beret - 2008-04-17, 18:46

Dokładnie parę złotych w ta czy w tamta ale leje lepsze paliwo wiem i niech mi nikt nie mówi ze nie ma różnicy bo jest różnica:) Ale masz racje w Niemczech o wiele lepsze paliwo:)
MAJSU - 2008-04-17, 19:13

Beret napisa/a:
Dokładnie parę złotych w ta czy w tamta ale leje lepsze paliwo wiem i niech mi nikt nie mówi ze nie ma różnicy bo jest różnica:) Ale masz racje w Niemczech o wiele lepsze paliwo:)

Dokładnie ! Różnica jest a wszytskie testy i porównania na hamowni które pokazują że to nic nie daje to zwykłe szarlataństwo :lol:

southOFheaven - 2008-04-17, 19:24

a ja s**m na PB i leje LPG POWER :lol:

zamiast przeplacac za paliwo wole wlozyc kase w dom czy w ziemie a nie w parchy ktore z dnia na dzien traca na wartosci :lol:

Beret - 2008-04-17, 20:11

ja wiem swoj lejcie co chceice. tylko ja tak lalem do CDI byle gdzie i po roku mialem wtryski do wymiany:( Wiec teraz tylko Tankuje na Shellu
Sputnik - 2008-04-17, 20:15

No więc zawsze lubiłem kierowców którzy lubią płacić 20gr więcej za ten komfort ,że maja szmoc :) A ja za sprzedaż paliw szlachetnych dostawałem premie :)

Jak ktoś chce mieć naprawdę paliwo innej klasy to tylko Vpower racing - inne vpowery vervy i ultimaty to to samo :)

slawo - 2008-04-17, 21:16

Sputnik napisa/a:
No więc zawsze lubiłem kierowców którzy lubią płacić 20gr więcej za ten komfort ,że maja szmoc :) A ja za sprzedaż paliw szlachetnych dostawałem premie :)

Jak ktoś chce mieć naprawdę paliwo innej klasy to tylko Vpower racing - inne vpowery vervy i ultimaty to to samo :)

juz raz pytalem, jak mi wytlumaczysz mniejsze spalanie auta?

Sputnik - 2008-04-17, 21:38

Jak lejesz racinga to myśle ,że możliwe a jak nie to nie mam pojęcia. Mówię , Ci jak wygląda sprawa vpowerów - porostu dodają jakiegoś ulepszacza w stosunku 1600 : 1 :)

Mówie to jako były pracownik stacji shell ( wrocław ul. krakowska )

maaaad - 2008-04-17, 21:52

slawo napisa/a:

Żeby stwierdzić mniejsze spalanie auta na jednym z paliw, musiałbyś przeprowadzić pomiar w IDEALIE IDENTYCZNYCH warunkach. Wystarczy, że podczas jednej podróży wiatr wiał w czoło, a podczas drugiej w plecy. Wystarczy trochę inaczej przyspieszać (inny ruch na drodze) i już wynik będzie odmienny. Sorry, ale taki test to dla mnie żaden test.

makaveli_e36 - 2008-04-17, 22:20

neste ma rzeczywiscie dobre paliwa - zazwyczaj tam tankuje.
wszytskie cysterny stoja w plocku w jednej kolejce i sa tankowane tym samym paliwem - polecam wycieczke do plocka.
poprostu mniejsze stacje dolewaja syfu aby moc wiecej zarobic,a np shell dolewa dodatkow uszlachetniajacych.

slawo - 2008-04-17, 22:34

maaaad napisa/a:
slawo napisa/a:

Żeby stwierdzić mniejsze spalanie auta na jednym z paliw, musiałbyś przeprowadzić pomiar w IDEALIE IDENTYCZNYCH warunkach. Wystarczy, że podczas jednej podróży wiatr wiał w czoło, a podczas drugiej w plecy. Wystarczy trochę inaczej przyspieszać (inny ruch na drodze) i już wynik będzie odmienny. Sorry, ale taki test to dla mnie żaden test.

no sorki ale jak 2 razy na 95 wyszlo podobnie ok 650km a dwa razy na vp wyszlo 730 i 740 km to chyba cos o tym swiadczy ;)

Opto - 2008-04-18, 00:04

kazdy pomiar jest obarczony bledem wiekszym czy mniejszym a wiem o czy mowie bo w swojej pracy szukam "mikronow" 1 "mikron"= 0.001mm :]
Łukasz - 2008-04-18, 09:32

naiwniacy są potrzebni, inaczej 99% firm by zbankrutowało :lol:
Piotr_1 - 2008-04-18, 11:27

Ja również tankuję na NESTE, zawsze dobre paliwo (z rafinerii LOTOS :lol: - kiedyś czytałem na ich stronie) :lol:
Artur C. - 2008-04-18, 18:54

Odnośnie M20 - silnik ten pierwotnie(od 77r) na gaźniku potem na wtrysku bez sondy lambda był skonstruowany na benzynę 98 Super.
Potem(około 06,1985) przekonstruowano go na 95 (zmniejszono stopien sprzężania) wraz z zastosowaniem katalizatorów.

Tomek3er - 2008-04-18, 19:22

co do testów paliwa to czytałe kiedys test ON w Motorze i wygrało bp a neste natomiast było na ostanim lub przed ostatnim miejscu dokładnei nei pamietam, nei wiem czy z on jest tak samo jak z pb ze wszystko to samo :?: :)
maaaad - 2008-04-21, 00:30

Artur C., to dlaczego w mojej książce obsługi jest napisane, że e30 z silnikiem m20 jest przystosowane do paliwa LO 91?
bono20002 - 2008-04-22, 08:36

southOFheaven napisa/a:
a ja s**m na PB i leje LPG POWER :lol:

zamiast przeplacac za paliwo wole wlozyc kase w dom czy w ziemie a nie w parchy ktore z dnia na dzien traca na wartosci :lol:

Gadasz ja moja baba dosłownie. :wink: :lol:

Artur C. - 2008-04-22, 20:20

maaaad napisa/a:
Artur C., to dlaczego w mojej książce obsługi jest napisane, że e30 z silnikiem m20 jest przystosowane do paliwa LO 91?

Bo masz nowszy silnik (patrz rocznik ) i nowszą instrukcję obsługi - osobiscie mam trzy instrukcje adekwatne do rocznika i są uwzglednione postępujące zmiany konstrukcyjne tego silnika. Zobacz do Enzolda tam jest jasno opisane co i jak w tabelkach.

Filos51 - 2008-04-22, 22:02

Witam.

Ja w E36 323i 96r mam na klapce wlewu paliwa podany zakres stosowanej benzyny od 91 do 98 okt. Czy nie oznacza to przypadkiem że sterownik silnika jest adaptacyjny i w zależności od ilości oktanów w paliwie dostosowuje parametry pracy silnika.

Tak powinno być na logikę.

Pozdrawiam.

Cooba - 2008-04-24, 08:32

Instrukcje instrukcjami. Ja rowiez zalalem do m20 Vpower racing i jestem zadowolony.
Wieksza kultura pracy, szybszy rozruch zimnego silnika. Chyba te dodatkowe oktany mu nie zaszkodza...

Pozdro.

madcar - 2008-04-26, 01:23

u mnie na nalepce jest wyraznie zaznaczone " 98 super only"
323i '84 :wink:

a ze wszystkie "cysterny podjezdzaja " do polskich rafinerii...to moge potwierdzic...bo wujek pracuje w lotosie w 3city...i juz wszystkie widzial pod "rampami" :lol:

a ja sam tankuje LPG Pover na shell'u...a benzynke na NESTE...albo Shell/BP...nieraz na zadupiach jakis gdzie nie ma "lepszych" stacji zdarzy sie zatankowac na orlenie...bo tego akurat wszedzie pelno :mg:

Piotrw85 - 2008-04-26, 09:23

Ja ostatnio zatankowałem v power racing ale długo na nim nie pojeździłem wiadomo z jakich przyczyn ale jak dziewczynie wlałem to paliwo do jej samochodu ( citroen zx 1.9 benz) mam wrażenie że czasami przy spuszczaniu nogi z gazu strzela lekko z tłumika czy jest to możliwe :?:
henry - 2008-04-27, 20:06
Temat postu: *****
.Witam !! Czytam i na koncu dyskusji wtrącam swoje trzy grosze ........Więcej oktanów napewno nie zaszkodzi ............Słusznie jeden z kolegów napisał ,że paliwo o wyższej liczbie oktanowej spala się ....WOLNIEJ !! .Powoduje to bardziej łagodne narastanie cisnienia w komorze spalania . Auto przystosowane do paliwa LO 95 lub LO 94 po "zalaniu" Lo 99 lub nawet wiecej moze palic nieznacznie mniej właśnie ze względu na efekt "spokojniejszego" narastania cisnienia w komorze spalania .........

Ja "trenowałem" juz paliwo po 14,06 zł/litr , 104 oktany , 1,9 % metanolu , 6 % tlenu i przyznaję ,że w silniku o stopniu sprężania ponad 10:1 efekt był.........nawet gdzies tu na forum o tym pisałem.....................

Na codzien wlewając V-Power Racing 99+ uzyskamy jedynie "łagodniejszą" prace silnika , subiektywnie odczuwane poprawienie kultury jego pracy ............Do jazdy codziennej , uzywając silnika przystosowanego do LO 95 nie ma to sensu . Lepiej wlac dobre LO 95 + jakis preparat do usuwania osadów z układu wtrysku za np. 12 zł .................Pozdrawiam - henry

SmasherE30 - 2008-04-28, 14:44

a jak to jest z silnikami wyposazonymi w czujniki spalania stukowego? Czy nie sa one po to aby optymalnie dobierać KWP bez względu na zalane paliwo i właśnie moga dostosować KWP do paliwa?
maaaad - 2008-04-28, 16:56

SmasherE30 napisa/a:
a jak to jest z silnikami wyposazonymi w czujniki spalania stukowego? Czy nie sa one po to aby optymalnie dobierać KWP bez względu na zalane paliwo i właśnie moga dostosować KWP do paliwa?

Dostosują. Jeżeli mniej oktanów, to kosztem mocy. Kieeedyś gdzieś widziałem test Porsche 911 turbo, model 993. Na zalecanym paliwie 98 oktan - 408 KM, na 95 - coś koło 360 (-10%).

damiano_e30 - 2008-04-29, 23:31

Brachol kiedyś zalał przez przypadek V-power racing do 525 m50 (przy kasie stwierdził że coś drogo na tej stacji :lol: ). Zajarzył dopiero jak ruszył, różnica była wyraźnie odczuwalna.

Ja kiedyś zalałem vpowera do 318 m10 na gaźniku. Po odpaleniu nie chciała przez chwile wchodzić na obroty a za autem była chmura dymu. wypłukało syf z głowicy i po chwili chodziła już normalnie

MAJSU - 2008-04-30, 17:46

damiano_e30 napisa/a:
Brachol kiedyś zalał przez przypadek V-power racing do 525 m50 (przy kasie stwierdził że coś drogo na tej stacji :lol: ). Zajarzył dopiero jak ruszył, różnica była wyraźnie odczuwalna.

Ja kiedyś zalałem vpowera do 318 m10 na gaźniku. Po odpaleniu nie chciała przez chwile wchodzić na obroty a za autem była chmura dymu. wypłukało syf z głowicy i po chwili chodziła już normalnie

A co, tak ci wtryski lały że głowicę umyły ? :lol: