BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wilgoc pod nogami kierowcy w e30

Bruner - 2008-04-29, 15:25
Temat postu: wilgoc pod nogami kierowcy w e30
Zauwazylem dzisiaj ze mam wilgotny dywanik pod nogami kierowcy i delikatny zapach wilgoci we wnetrzu. Nie jest tego duzo, po prostu widac ciemny slad na dywaniku i czuc lekki zapaszek, ale na tyle delikatny, ze ciezko stwierdzic co to za plyn. Boki tapicerki i pod pedalami sucho, przesacza sie przez pekniecie w plastikowym wzmocnieniu pod stopami kierowcy. Przez ostatnich kilka dni w mojej okolicy nie padalo, drogi suche jak pieprz, czyli to raczej nie z zewnatrz. Ostatnio dolewalem plynu do chlodnicy, wiec to pierwszy podejrzany. Skad sie tam moze lac? Z nagrzewnicy? Raczej bylby mokry bok tapicerki? Podobno przy pedale gazu jest jakis zawor? Co sprawdzic i przede wszystkim jak sie tam dobrac?
mattim_bmw - 2008-04-29, 15:54

Moze spływami od szyberdachu (przechodza chyba koło przednich głosników) skoro nie padało a auto pewnie myłes...
El Camino - 2008-04-29, 20:55

Miałem podobną sytuację,gdy uszkodził mi się termostat i padła nagrzewnica-wówczas popuściła płyn chłodniczy i znaczna część spłynęła pod dywanik kierowcy.
eater - 2008-04-30, 00:37
Temat postu: Re: wilgoc pod nogami kierowcy w e30
Bruner napisa³/a:
Zauwazylem dzisiaj ze mam wilgotny dywanik pod nogami kierowcy i delikatny zapach wilgoci we wnetrzu. Nie jest tego duzo, po prostu widac ciemny slad na dywaniku i czuc lekki zapaszek, ale na tyle delikatny, ze ciezko stwierdzic co to za plyn. Boki tapicerki i pod pedalami sucho, przesacza sie przez pekniecie w plastikowym wzmocnieniu pod stopami kierowcy. Przez ostatnich kilka dni w mojej okolicy nie padalo, drogi suche jak pieprz, czyli to raczej nie z zewnatrz. Ostatnio dolewalem plynu do chlodnicy, wiec to pierwszy podejrzany. Skad sie tam moze lac? Z nagrzewnicy? Raczej bylby mokry bok tapicerki? Podobno przy pedale gazu jest jakis zawor? Co sprawdzic i przede wszystkim jak sie tam dobrac?

A może to płyn hamulcowy z pompy sprzęgła?

mattim_bmw - 2008-04-30, 10:52

Cały zbiorniczek by wyleciał pod ten dywan i by sladu nie było...
mich007 - 2008-04-30, 12:14

El Camino napisa³/a:
Miałem podobną sytuację,gdy uszkodził mi się termostat i padła nagrzewnica-wówczas popuściła płyn chłodniczy i znaczna część spłynęła pod dywanik kierowcy.

Dokładnie...najpierw sprawdzić nagrzewnice, najbardziej prawdopodobna przyczyna

Bruner - 2008-04-30, 12:40

Samochodu nie mylem z tydzien, przez ten czas tez nie padal deszcz, odplywy drozne (wczoraj sprawdzilem), wiec to raczej nie z tamtad.
Plynu hamulcowego nie ubywa, wiec to raczej nie ze sprzegla, ale bede musial sie temu przyjzec. Gdzie dokladnie jest ta pompa i jak sie do niej dostac?
Narazie glownym podejrzanym jest nagrzewnica, ktoredy najlepiej sie do niej dostac?

eater - 2008-04-30, 13:39

Pompa jest przy pedale sprzęgła, wewnątrz. Taki podłużny czarny cylinder. Znajdziesz na pewno.
El Camino - 2008-05-01, 09:06

Bruner napisa³/a:

Narazie glownym podejrzanym jest nagrzewnica, ktoredy najlepiej sie do niej dostac?

W moim aucie mechanik wymienia całą nagrzewnicę.Początkowo wydawało się,że trzeba będzie demontować całą deskę,ale ostatecznie wystarczyło forntową część konsoli (ta z pokrętłami imiejscem na radio).

Adi - 2008-05-01, 11:35

Bruner napisa³/a:

Sprawdź elektrozawór nagrzewnicy. Dostaniesz się do niego ściągając środkowy tunel. Zawór jest właśnie a wysokości pedału przyspieszenia. Jeśli uszkodzony to będzie pewno lekko wilgotny. On tam ma w "sobie" jakiś oring czy coś. Gdzieś kiedyś czytałem, że ktoś go rozebrał i wsadził nowy oring, mi się z tym bawić nie chciało i wsadziłem "nowy" elektrozawór.
Jeśli okaże się, że to nie jego wina to po ściągnięciu środkowego tunelu będziesz już miał jako taki dostęp do nagrzewnicy i powinno dać się stwierdzić czy to z niej się leje.

Jakub316 - 2008-05-01, 23:28

Może wreszcie przerdzewiała Ci podłoga, w sumie naszym e30-stkom lat nie ubywa ale to to i tak twarde sztuki:)
SmasherE30 - 2008-05-02, 00:00

Podłoga sama z siebie nie rdzewieje, potężne rdzewienie podłogi spowodowane jest zablokowaniem odpływów z kanału wentylacyjnego w podszybiu. Wtedy stoi woda, blacha koroduje i woda litrami spływa na podłogę, właśnie prowadze naprawy blacharskie takiego miejsca i jest to dosłownie przj@%$ne :cry:
Artur C. - 2008-05-02, 06:36

Podłoga zazwyczaj wygląda cudnie , kilka ognisk korozji ale jak się ją ruszy to efekty są takie:

mich007 - 2008-05-02, 11:33

Nie wiem jak w E30 ale np. w Oplu są takie spinki na nagrzewnicy i to one często lubią popuścić i wtedy leje
arafat - 2008-05-02, 12:15

bardzo mozliwe ze jest tak jak na fotkach od Artur C. W tym miejscu kazda e30 ma problem