| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przestawiłem rozrząd
MAJSU - 2008-05-01, 17:48 Temat postu: Przestawiłem rozrząd Rozkręcałem znowu głowicę i po zdjęciu paska rozrządu nie wbiłem biegu i próbując odkręcic śruby tłumika drgań ruszyłem nim Jak to wszytsko teraz poskładac żeby mi się zawory nie spotkały z tłokami
kamil.k - 2008-05-01, 19:56
daleko od siebie sa znaki
głowice sciagales czy tylko cos przy niej grzebałes
jak nie sciagałes to proponuje zeby jedna osoba kreciła wałem a druga probowała krecic rozrzadem tylko dwa razy wolniej.oczywiscie trzeba pomyslec co jak w która strone sie kreci ,jaki suw sie zaczyna a jaki konczy itd.najprosciej bedzie sprawdzic w jakiej pozycji sa poszczególne tłoki poprzez np . wsuniecia jakiegos preta do cylindra .krecic wałem i tak na oko krecic rozrzadem jednoczesnie zamykajac zawory tam gdzie tłoki ida do góry
jak dla mnie 2 minuty roboty nie dłuzej
Rambo - 2008-05-01, 22:41
Po prostu zdemontuj ten nieszczęsny tłumik drgań skrętnych starając sie nie ruszyć wałem korbowym jak już go zdejmiesz będziesz widział na kole od paska rozrządu punkcik który trzeba ustawić naprzeciw wycięcia ( wycięcie to jest mniej więcej u góry) w tej aluminiowej osłonie ( to coś w czym jest simmering od wału korbowego i wałka pośredniego ) tak samo wał rozrządu trzeba ustawić zgodnie ze znakami Jeden masz na głowicy taka kreska a drugi na kole od rozrządu.
Jak będziesz kręcił wałem korbowym powoli to w razie czego wyczujesz ,że któryś z tłoków opiera się o zawór więc oczywiście już na siłe nie kręć tylko delikatnie wałkiem rozrządu.
Pozdro i powodzenia
SmasherE30 - 2008-05-02, 00:12
Jest małe prawdopodobieństwo że się to wyczuje, choć nie próbowałem tak nigdy, ale ukłąd korbowy ma sporą bezwładność i masę a z kolei rozdząd manualnie obraca się skokowo (dźwgienki ześlizgują się pod naporem sprężyn z krzywek i trudno to złagodzić i do tego czuwać nad kolizją ... Jesli miało by się coś sta cto już by się stało. Wystarczy chyba jak sie dobierzesz do koła zębatego wału iaby zerknąć na znak i ustawisz wał oraz wałęk na znaki i będzie ok...
Rambo - 2008-05-02, 14:25
Wyczuje ,wyczuje sam to u siebie przerabiałem powoli kręciłem wałem aż wał nie chciał iść dalej po czym baaaardzo mocno trzymając klucz od koła rozrządu ( co by nie przeskoczyło ) kręciłem wałem rozrządu.
Wiadomo nie jest to łatwa czynność gdyż wymaga dokładności i odpowiedniego wyczucia ale przy odrobinie szczęścia da rade
Zresztą z własnego doświadczenia wiem ,że ciężko jest zgiąć zawór kręcąc którymś wałkiem no chyba ,że założymy klucz i będziemy walić młotem ale to inna sprawa
Powodzenia i daj znać jak poszło
MAJSU - 2008-05-02, 16:23
Głowica jest założona wyjmowałem dźwigienki wydechowe i teraz to składam z powrotem... Cofnę wał na oko tyle ile mogłem nic obrócic, założe pasek i zobaczę co się stanie... Mam nadzieje że nic złego
|
|