| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - starter
Anonymous - 2004-12-02, 12:44 Temat postu: starter Witam, czy wie ktos jak zrobic w aucie starter na przycisk (cos ala honda s2000)?
loko - 2004-12-02, 13:07
to zalezy jak chcesz to rozwiazac bo jest kilka mozliwosci. mozesz miec tak ze zaplon wlaczasz kluczykiem i tylko sam rozrusznik z guzika albo mozesz tez sobie zrobic tak ze np. zaplon wlaczasz jakims przelacznikiem i wtedy guzikiem rozrusznik.... w obu przypadkach musisz powypinac przewody z kostki stacyjki. w pierwszym wypadku tylko 2 ktore ida do rozrusznika (zazwyczaj najgrubsze, musisz metoda prob i bledow znalezc wlasciwe robiac to w ten sposob ze na wyjetej stacyjce (kostka na wierzchu ale podpieta) wlaczasz zaplon i od strony kostki bierzesz krotki kabelek i nim zwierasz przewody i probujesz kiedy zakreci (ale musisz miec jakiekolwiek pojecie o elektryce w samochodzie chocby po to zeby wiedziec ktorych dwoch przewodow nie nalezy stykac ) i jak juz bedziesz wiedzial ktore to przewody to wtedy je wypinasz z kostki i po prostu i zwyczajnie podpinasz jeden do jednego bieguna przycisku a drugi do drugiego.. obojetnie ktory do ktorego. musisz jeszcze kupic wylacznik ktory musi byc wystarczajaco duzy i mocny aby wytrzymac przeplyw pradu jesli przewidujesz dluzsze krecenie silnikiem zanim odpali. jesli ci zawsze odpala od pierwszego kopa to mozesz wziac nawet jakis taki na 250V 3A mam nadzieje ze to wystarczy?
sebo - 2004-12-02, 15:47
smieszna sprawa kiedys w duzym fiacie sobie takie cudo zrobilem:) nie ma z tym problemow tylko wlasciwie jak juz to zrobilem to okazalo sie to mniej wygodne niz standardowy kluczyk ale kant byl na bajerze z paskami przez srodek wiec zeby byl rasowy to i starter mu zapodalem
Anonymous - 2004-12-02, 22:27
No i pomyśl o zabezpieczeniu żeby ci byle gnojek nie odjechał wciskając przycisk.
Anonymous - 2004-12-03, 03:17
Ja też się kiedyś bawiłem z starter, służył długo i bez awaryjnie
Jedyny problem był taki że wypinając tylko dwa przewody od rozrusznika ze stacyjki (i główny z prądem czerony), bez kluczyka w stacyjce, wciskasz starter a rozrusznik kręci
a przewody powinny być solidne inaczej się stopią 8) chyba że pokjombinujesz z jakimś przekaźnikiem...
pzdr
titto
|
|