BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Åšciana niebieskiego dymu za m30b35

kafarek - 2008-05-17, 20:05
Temat postu: Åšciana niebieskiego dymu za m30b35
m30b35 z 88roku z chipem Alpiny na 254 KM. najechane ~260 tys. (na bank więcej).

Zaczęło się niewinnie.. Pokusiło mnie o top speed na "autobanie" i poleciałem sobie ~230.. Dojechałem do punktu opłat i poczułem smród palonego oleju. Po zapłaceniu jak ruszyłem to przez minutę pani w okienku nie otwierała szybki bo zostawiłem za sobą ścianę niebieskiego dymu i smrodu. Silnik o dziwo pracował równo, ale kopcił niemiłosiernie. Na postoju na wolnych (800-900) zaczął kuleć i tak jakby wypadały zapłony. Opiszę objawy dokładnie.

- Na wolnych raz kuleje, raz nie.
- Jak kuleje to dymi okrutnie, jak pracuje równo to kopci znacznie mniej.
- Osłuchowo w silniku nie ma ŻADNYCH niepokojących dźwięków w ~pełnym zakresie obrotów (nie pałowałem do odcinki).
- Pod obciążeniem (przy ruszaniu itp) kopci niemiłosiernie.
- Mam wrażenie, że zrobił się lekko zmulony.
- Temperaturę trzyma książkowo.
- Brak oleju w płynie chłodzącym.
- Brak wody w oleju (na bagnecie, korku).
- Końcówki wydechu tłuste i osmolone olejem.
- Miesiąc temu motor prawdopodobnie był przegrzany, ponieważ żonie strzelił klinowy i tak jechała do zagotowania, aż komunikat o konieczności wyłączenia silnika się pojawił (po tym zdarzeniu silnik wystudzony prawidłowo, zalany nowym płynem, odpowietrzony i użytkowany do dziś bez jakichkolwiek problemów).

Na koniec wrzucam filmik nagrany przed chwilką z rozruchu ciepłego silnika. Ten dymek to jest NIC w porównaniu z tym co się czasem dzieje.

I teraz mądre głowy powiedzcie mi co jest :D

1. pierścień
2. pęknięta głowica
3. uszczelka pod głowicą
4. uszczelniacze, szklanki itp..

Jutro z Brunerem umówiłem się na pomiar kompresji, oględziny świec i próbę olejową co mi chociaż pierścienie wykluczy.

Mi to wygląda na uszczelkę pod głowicą z wydmuchanym kanałem olejowym. OBY!

kamil.k - 2008-05-17, 20:43

ja stawiam na pierścienie

jak odkrecisz korek wlewu na odpalonym silniku to dmucha powietrze :?:

kafarek - 2008-05-17, 21:02

Cytat:
jak odkrecisz korek wlewu na odpalonym silniku to dmucha powietrze

Zasysa powietrze i silnik zaczyna ostro kuleć, wręcz przygasać. Po zakręceniu korka praca wraca do normy. Czyli jak najbardziej prawidłowy objaw..

A może to czujnik położenia wału? :D :D:D

LUKAS - 2008-05-17, 21:21

Sprawdź kompresję.

Jesli dymi Ci na jałowym to na myśl mi przychodzą uszczelniacze zaworowe.

PS.
Szklanek niemasz ;)

slawo - 2008-05-17, 22:11

LUKAS napisa³/a:
PS.
Szklanek niemasz

ma, sam widzialem - wozi musztardowki na wszelki wypadek ;)
tez stawiam na uszczelniacze zaworowe o ilekompresja bedzie ok

misza - 2008-05-17, 22:37

Tak jak mówi Lukas sprawdz kompresję

uszczelniacze raczej od tak nagle chyba by nie dały takich efektów w postaci chmury dymu

ja dołożę wypalony zawór!

bo mówisz ze na wolnych chodzi nierówno? a po rozgżaniu juz ok?
sprawdź czy pali na wszystkie gary zaraz po odpaleniu na zimnym

pozdro

kafarek - 2008-05-18, 16:42

Kolejna porcja newsów..

Zrobiliśmy dzisiaj z Brunerem pomiar kompresji i próbę olejową na rozgrzanym silniku

1: 12 bar (po wlaniu oleju 12 bar)
2: 9.2 bara
3: 8.2 bara (po wlaniu oleju 12 bar)
4: 9 bar
5: 6 bar (po wlaniu oleju 6 bar)
6: 3 bary (po wlaniu oleju 8.5 bara)

1 i 6 świeca zjarana maksymalnie tak że brak przerwy.

Po odkręceniu korka oleju podczas pracy słychać klekot i cykanie.

Wnioski:

- skończyły się (lub są na wykończeniu) pierścienie
- wałek do wymiany (wytarty jest 6 cylinder)
- uszczelniacze puściły
- zawory nadpalone

Plany:

- zostajÄ™ przy b35
- załatwiłem sobie od Puza kompletny blok i nojkę wałek
- kapitalny remont głowicy w Auto Szlifie u Puza
- silnik złoży na gotowo Puz, a ja go tylko odbieram, zalewam i wrzucam u siebie.

Film pokazujący kopconko bieżące.

Dźwięk boćków w mojej zmarłej głowicy..

http://lucasdream.wrzuta.pl/audio/WaoVtRdFcZ/

ChriS - 2008-05-18, 16:55

Kopci jak Trabant :mg:
Mam nadzieję ,że zdążysz do czerwca :wink:

kafarek - 2008-05-22, 17:10

Zwaliliśmy dzisiaj z Brunerem głowicę.. i sie zdziwiłem troszkę, bo gorsze rzeczy widziałem..

http://lucasdream.fotosik.pl/albumy/437906.html

Fotki sie wciąż wrzucają, więc za jakiś czas będzie ich więcej

Uszczelka w dobrym stanie, zero przedmuchów, wycieków, przepaleń.. Kanały olejowe, wodne nietknięte. Cylindry 1 i 6 z solidnym nagarem, podobnie jak zawory w głowicy. Na 1 cylindrze pokusiłbym się o stwierdzenie niedomykalności zaworu ze względu na nagar, ale może przewrażliwiony jestem. Gładź cylindrów nietknięta, choć na 5 garku widoczne są 2 spiralne ryski, wałek na 6 garku wytarty (ale nie więcej jak rok temu), luz zaworowy bardzo duży (w granicach 1 mm). I co dziwne... magistrala olejowa na 1 śrubie poluzowana.

Jeśli chodzi o dzisiejszy dzień, to nie widzę wciąż powodów do takiego kopcenia :/ Jak wywalę blok i zwalę tłoki dam znać...

ogolny - 2008-05-22, 18:11

kafarek-takie kopcenie jest tylko przez pękniete pierścienie
stawiasz flache jak tak bedzie :)

kafarek - 2008-05-22, 19:07

Ale tak pęknięte pierścienie powinny nawet minimalnie uszkodzić gładź cylindra. Jedyne prócz ryski w lustrze 5 garka jest kołnierz gładzi na 6 cylindrze. Wyraźnie czuć go palcem i wyraźnie go widać na fotce..

Innych grzechów nie pamiętam :/

SmasherE30 - 2008-05-22, 20:12

Jeśli olej jest brudny to może sie tak zdarzyć że podcza saktywnej dłuższej pracy temperatura spowoduje nadpalenia w miejscach najgorętszych i tych gdzie są zatory, jeśli miałeś zatory w tłokach i olej nie dochodził lub słabo dochodził do pierścieni to możliwe, że po prostu skatowałeś pierścionki, ale niekoniecznie pękły. Fakt że jak sa walnięte pierścienie to najbardziej kopci na schodzeniu z obrotów na puszczonym gazie po przegazówce ... u Ciebie na gazie dymi ... popatrz jeszcze na uszczelkę może zauważysz jakieś przebicia, przedmuchy, opalenia ... swoją drogą masz mnustwo piachu na tłokach ;/

Pozdro.

Artur C. - 2008-05-22, 20:23

Jak już to mogą być w tej sytuacji niekoniecznie pęknięte lecz wystarczą że będą zapieczone pierśćienie a przedewszystkim zaklejone nagarem otwory w pierścieniu zgarniającym pozatym zużyte prowadnice zaworów które mogły być ratowane samą wymianą uszczelniaczy co daje efekt na długo ale bez katowania i latania z V-max.

Rozbieraj i pokaż co tam siedzi.

misza - 2008-05-26, 18:03

siema jakiej firmy bedziesz zakładał uszczelniacze i uszczelke pod głowice? i za jaka cene?
bo tez jestem na tym samym etapie co ty

pozdro