| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36]Dławienie się silnika,brak mocy w 318iS
Squad - 2008-05-20, 00:20 Temat postu: [e36]Dławienie się silnika,brak mocy w 318iS Witam, jestem nowy na forum a więc na wstepie witam wszystkich,
od paru dni jestem w posiadaniu Is'a e-36 coupe. Wszystko ładnie, pięknie ale autko jak na te niby 140ps wogóle nie chce jechać.
Opiszę pokrótce objawy: na wolnych obrotach ma dosyć niskie obroty ok 650-700rpm, aż trzęsie budą. W trakcie jazdy jak depnę to bardzo wolno się skręca i czuć jak by coś muliło autko, auto wyje ale nie jedzie jak powinno (tak sądze bo nie jeździłem innym IS'em).
W trakcie przyśpieszania czuć bardzo delikatnie bujanie (poszarpywanie) autkiem. Sądziłem na początek że przepływka, ale jednak dziś po jazdach stawiałbym na jakiś czujnik, może lambda?
Mam wrażenie jak by zalewało autko, powiedzcie czy tylko podpięcie pod kompa da 100% pewności i jeśli tak to gdzie w wawie mi podepną (poza ASO) i skolko taka przyjemność, sprawa dosyć pilna bo w czwartek wyjeżdżam i chę do tego czasu ogarnąć ten temat, wielkie dzięki za info oraz pozdrawiam.
raven - 2008-05-20, 00:50
stawiam na sondę lambda. Jeśli masz gdzie, to wejdź pod auto i odepnij ją. Roboty na 15 min, podłączenie do kompa da Ci dużo więcej informacji, ale jeśli sonda padła to i tak najlepszą prowizorką jest jej odpięcie, do momentu instalacji nowej.
Squad - 2008-05-20, 00:58
no dobra, ale czy to nie pociÄ…gnie za sobÄ… dalszej dyskoteki? nie wiem, jakieÅ› kontrolki mi sie nie pozapalajÄ… i jakie sÄ… minusy jej odpiecia? I orientuje siÄ™ ktoÅ› ile w ASO kosztuje podpiecie po kompa?
raven - 2008-05-20, 01:43
żadne kontrolki Ci się nie pozapalają. Odłączona sonda skutkuje tym, że komp nie ma pełnych danych o pracy silnika i w związku z tym może zwiększyć się spalanie paliwa. Wiem o czym piszę, bo już od dłuższego czasu jeżdżę bez sondy z notorycznego braku czasu na wymianę (także coupe 1.8is)
bono20002 - 2008-05-20, 08:05
ja wręcz przeciwnie, sonda tu nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to ja kzachowuje sie auto, przy sondzie prawdopodobnie spali wiecej i niedopala mieszannki i smierdzi Ci z wydechu,
obstawiał bym tu po kolei do wymiany
świece,filtry
kolejno trzeba sprawdzić układ dolotowy powietrza, bo iS uczulony na lewiznę, tzn lewe powietrze, a na końcu przepływomierz
Squad - 2008-05-20, 09:03
dziś właśnie jade kupić filtr powietrza oraz może podpiąc pod kompa, zobaczymy co wyjdzie, dzięki za rady, pozdrawiam,, dzwonie po serwisach i niestety wszędzie miejsca brak by podpiąć pod kompa, po długim weekendzie dopiero, może ktoś z forum ma dojście do takiego zlącza diagnostycznego i można by go wykorzystać oczywiście za odpowiednią zapłatą ?
Grzesiek - 2008-05-20, 12:32
nie wiem co sie dzieje z tymi ISami ostatnio ale moj tez cosik szwankuje,tylko ze ja na wstepie po zakupie powymienialem filtry, swiece, plyny ustrojowe i takie tam ,w piatek wezme sie za robote i zmienie jeszcze sonde, podmienie przeplywke, i dam nowy wydech jesli to nie pomoze to pojade wepne pod kompa i bede wiedzial wiecej co bylo.
Squad - 2008-05-20, 18:42
Dziś byłem w firmie Mag-Pol w piasecznie, przejrzeli autko i w sumie nic nie wyszło, pod kompa podpieli i po skasowaniu błedów z przeszłości nic powaznego nie wyszło, mają jedną koncepcję ale to powinno się okazać jutro bo na dłużej zostawię autko i wtedy dłużej posiedzą, na dzien dzisiejszy sonda ok, przepływka ok, świece, przewody i cewka ok. A tak BTW polecam ten warsztat, bardzo dobre wrażenie odniosłem.
kicha - 2008-05-20, 19:29
Poprostu kupiles zajechanego iS'a dostac iS'a nie zajechanego w obecnych czasach to jest wyczyn zwlaszcza jesli jest w E36 bo tego teraz strasznie duzo jezdzi. Wiadomo po co duza czesc ludzi kupuje BMW aby pokatowac ,a gdy cos zaczyna szwankowac szybko do Zyda. A na biegu jalowym jak go wkreciles na maxa to obroty doszly do 6.5 tys ?
Yabi - 2008-05-20, 22:54
Squad, Sprzawdz jeszcze czujnik temperatury dla kompa bo to moze miec tez wplyw...
raven - 2008-05-20, 23:14
| bono20002 napisa³/a: | ja wrÄ™cz przeciwnie, sonda tu nie ma nic do rzeczy jeÅ›li chodzi o to ja kzachowuje sie auto, przy sondzie prawdopodobnie spali wiecej i niedopala mieszannki i smierdzi Ci z wydechu,
obstawiał bym tu po kolei do wymiany
świece,filtry
kolejno trzeba sprawdzić układ dolotowy powietrza, bo iS uczulony na lewiznę, tzn lewe powietrze, a na końcu przepływomierz |
no pozwolę sobie nie zgodzić się. Na własnym systemie nerwowym przetestowałem jak zachowuje się silnik, gdy padnięta jest sonda lambda i uwierz mi, pracuje gorzej od władimirca , co prawda nie działo się to ciągle a chwilowo, ale mimo to jest to bardzo uciążliwe. Mechanik mi ją odpiął i jest ok, oczywiście super będzie gdy w końcu zamontuję nową sondę.
Squad - 2008-05-21, 08:18
| kicha napisa³/a: | | Poprostu kupiles zajechanego iS'a dostac iS'a nie zajechanego w obecnych czasach to jest wyczyn zwlaszcza jesli jest w E36 bo tego teraz strasznie duzo jezdzi. Wiadomo po co duza czesc ludzi kupuje BMW aby pokatowac ,a gdy cos zaczyna szwankowac szybko do Zyda. A na biegu jalowym jak go wkreciles na maxa to obroty doszly do 6.5 tys ? |
muszę sie z tobą niezgodzić, każdy kto ogladał to autko twierdzi ze jest na prawde w dobrym stanie jak na 92 rok i coupe, co najważniejsze jest 100% ori, lakier, bajerki itd, jedynie ma jakis spojler ale tego sie pozbęde. Jedynie co teraz ma jakis feler ale z tym sie liczyłem, magicy myślał ze ktos kiedyś mogł ja zawirusować (tuningowiec ) i sie program wysrał, ale w takim wypadku ECU wjedzie nowe i po problemie, dzis wszystko będzie wiadome, a co do tych obrotów to bez problemów wkreca się na obroty, i na biegu jałowym i normalnie w czasie jazdy, ale czuć jak by go cos hamowało,
bono20002 - 2008-05-21, 08:43
Moze katalizator umarł
| Cytat: | | o pozwolę sobie nie zgodzić się. Na własnym systemie nerwowym przetestowałem jak zachowuje się silnik, gdy padnięta jest sonda lambda i uwierz mi, pracuje gorzej od władimirca , co prawda nie działo się to ciągle a chwilowo, ale mimo to jest to bardzo uciążliwe. Mechanik mi ją odpiął i jest ok, oczywiście super będzie gdy w końcu zamontuję nową sondę. |
hehe..dobre
ale w sumie to masz troche racji..z resztą wszystko zależy od silnika, czasem jak silnik jest zdrowy wsszystko ma na tip top to moze latac i nikt sie nie zczai że sonda kaput, ale jak juz cos jest podjechane itd to wiadomo..nie dośc że IS jest baardzo czuły to tez szybko wszystko wychodzi
a co do zakatowanych IS'ów... powiem szczerze ze te w e30 chyba wiecej wytrzymuja..buda lżejsza i w ogóle, a dobrze to ujeliście z tym katowaniem, bo w polsce ISy dostaja po ..moc+ekonomia i małolaty kupują i katują.. bo tanio.heh
Grzesiek - 2008-05-21, 08:50
| bono20002 napisa³/a: | | Moze katalizator umarÅ‚ | u mnie tak idze w odstawke bo pewnie tak jest, ISy podobno potrzebuja dobrego oddechu a zatkany kat napewno mu nie pomaga
Squad - 2008-05-21, 08:57
u mnie wyciety i jest obrzydliwy metaliczny dzwięk, ale niestety trzeba sie przyzwyczaić,
Grzesiek - 2008-05-21, 08:59
a co masz wstawione zamias kata pewnie kawalek rurki..... trzeba bylo zastosowan najprostrzy tlumik przelotowy to by bylo mniej uciazliwe
bono20002 - 2008-05-21, 14:20
u mnie gdzieś wywiało środek kata i została sama obudowa..prawdopodobnie środek został u poprzednika...no cóż...jak sie na paliwo nie miało to pewnie ożenił
a do dźwięku poloneza juz sie przyzwyczaiłem ale wstawie właśnie jakis tłumik..na alledrogo tego pełno za grosze po 50 zł nowe.
Squad - 2008-05-21, 22:57
u mnie jest super tjuninkowa strumienica
[ Dodano: 2008-05-26, 01:18 ]
Panowie jest pytanie, czy jakiś forumowicz z Wawy miałby do pozyczenia na jedną dobę ECU od M42 oraz jedną cewkę, oczywiście chodzi mi o całkowicie seryjne i sprawne części? Wiem że pytanie trochę dziwnę ale może komuś stoi fura nie ruszana, a i odwdzięczył bym się albo w inny sposób,
Slyfellow - 2009-01-19, 23:50
Wiadomo jaki był finał teego problemu? Mam BMW e39 2.8 benzyna i mam dokladnie taki sam problem i szukam przyczyny tego. Ktos pomorze?
slawo - 2009-01-19, 23:56
| Slyfellow napisa³/a: | | Wiadomo jaki byÅ‚ finaÅ‚ teego problemu? Mam BMW e39 2.8 benzyna i mam dokladnie taki sam problem i szukam przyczyny tego. Ktos pomorze? |
cewki lub konczacy sie czujnik polozenia walu moze w b28 tak sie objawiac
zakladajac ze filtry i swiece sa ok
Slyfellow - 2009-01-20, 00:23
Ok mam nadzieje że to to, bo chce szybko to doprowadzic do porządku i cieszyc sie z jazdy. Mam nadzieje ze uda mi się zajerzec do niej na dniach
slawo - 2009-01-20, 00:26
| Slyfellow napisa³/a: | Ok mam nadzieje że to to, bo chce szybko to doprowadzic do porzÄ…dku i cieszyc sie z jazdy. Mam nadzieje ze uda mi siÄ™ zajerzec do niej na dniach |
najpierw zapakuj jej kabla - tzn podlacz do kompa
piotrbmw4 - 2010-02-07, 17:36
sprawdz cisnienie w cylindrach tylko na cieplym silniku to duzo nam pomoze w rozwiazaniu problemu
rajoo - 2010-02-07, 19:45
kiedyś w is-ie taki problem udało mi się rozwiązać wycięciem zatkanego katalizatora
jezeli nie dziala lambada to IS sie nie wkerca wogole na obroty jak sie nagrzeje, przynamnniej moj mial taki objawy po odpieciu
szulik4 - 2010-02-09, 20:39
Też miałem taki obiaw w M50B20 że silnik strasznie mulił, niemiał mocy i przyśpieszał od 3.5tys obrotów. Powodem usterki był czujnik położenia wałka rozrządu.
Adam86 - 2010-02-10, 12:21
szulik4 A wyszlo ci na kompie ze miales ten czujnik uszkodzony??? Mam identyczne objawy jak ty opisujesz..(tez M50) (wprawdzie nie odczuwa sie tego bardzo, ale czuc ze auto niema tego kopa) Podpinalem kiedys komputer ale nic nie pokazalo ze ktorys czujnik jest uszkodzony.
[ Dodano: 2010-02-10, 12:24 ]
Myslicie ze warto go wymienic jezeli nawet na kompie nie pokazuje bledu tego czujnika?? Tak czysto profilaktycznie..??
szulik4 - 2010-02-10, 18:51
po tych objawach podjechałem na komp wykazało że to właśnie czujnik położenia wałka rozrządu (usterka nr 84) Co się okazało przewody od czujnika zaczęły się utleniać a izolacja sama z nich spadała po dotknięciu ręką.
możesz odpiąć czujnik i zobaczyć czy jest tak samo czy gorzej. Jak jest tak samo to masz czujnik do wymiany (przy niesprawnym lub odłączonym czujniku silnik pracuje w trybie awaryjnym). Czujnik możesz też sprawdzić omomierzem
|
|