BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy to panewki ?

arcik155 - 2008-05-21, 15:04
Temat postu: Czy to panewki ?
Witam wszystkich, chciałem sie zorientowac ile będzie mnie kosztowała wymiana panewek? Dokładnie nie wiem czy to panewki ale najprawdopodobniej strasznie mi stuka coś w silniku mechanik stwierdził ze to panewki. Powiedzcie mi ile mam szykować kasy mniej więcej za robote i części ??

Postaram się wkleić filmik jak pracuje moje M20B20, może wy będziecie wiedzili co to dokładniej . Dodam jeszcze ze jeżdże na oleju mineralnym LOTOS GAS, kontrolka od ciśnienia oleju mi sie nie świeci, regulacja zaworów też nic nie dała :(

OTO LINK http://pl.youtube.com/watch?v=iKZW-hHUCdM

duch_robi - 2008-05-21, 18:26

Panewki na 100%. Lepiej poszukal bym drugiego dolu. Bo koszt samych panewek korbowodowych to ok 130zl, do tego szlif walu itp itd.
damiano_e30 - 2008-05-21, 19:30

o kurde nieźle wali :shock:
Jak lubisz swoje BMW to nie wlewaj do niego lotosu

LUKAS - 2008-05-21, 19:32

a tak z głupa zapytam, zawory sprawdzałeś ... :?:
slawo - 2008-05-21, 19:58

LUKAS napisa/a:
a tak z głupa zapytam, zawory sprawdzałeś ... :?:

"regulacja zaworów też nic nie dała "

hihi

chlopie wali strasznie!

Kruszon - 2008-05-21, 20:19

Jak masz zamiar dalej jeździć na tym silniku to już sie za niego zabieraj.
Ja bym wolał zrobić szlif i wymienić panewki niz kupić "kota w worku", i mieć to samo za parę kilometrów. Co do kosztów to 700-1000zł powinieneś się zmieścić, chyba ze zrobisz sam to wyjdzie parę zł taniej.

MAJSU - 2008-05-21, 21:20

Napewno to panewki ? Sprawdź sobie dobrze wałek i dźwigienki... Jak pojechałem swoim M20 do paru polecanych mechaników to powiedzieli: Paaaanie ruina ! Panewki się tłuką jak złe a zawory to mało nie wyskoczą i zalecili regulację - Mcars - chociaż na pierwszy rzut oka było widac że nic nie da regulacja zaworów to nie omieszkali mnie skasowac za ich regulację :x Zrobiłem wałek, koniki i lata jak ZŁY ! :twisted:
arcik155 - 2008-05-21, 22:53

U mnie dźwigienki zaworowe są w porządku, regulowałem luz zaworowy i nic tam nie zauważyłem, jeszcze odpalałem autko bez pokrywy zaworów i wszystkie zaworki równo chodziły bez żadnych podknięć

A może to być też że np. uszczelka jest wydmuchana pomiędzy dwoma cylindrami ?? albo że gniazda zaworowe sa powypalane ?? Jeżdże na LPG

ogolny - 2008-05-22, 07:46

100% panewki wymiana bez szlifu to strata czasu i kasy-prawdopodobieństwo że sie przyjmą 15% . Moje sie nie przyjeły :cry: i auto zostało po zlocie w Toruniu teraz PUZ w niej grzebie :D
ChriS - 2008-05-22, 08:37

ogolny napisa/a:
100% panewki wymiana bez szlifu to strata czasu i kasy-prawdopodobieństwo że sie przyjmą 15% . Moje sie nie przyjeły :cry: i auto zostało po zlocie w Toruniu teraz PUZ w niej grzebie :D

A chciałem Ci dać cały dół. :]
Naprawdę w dzisiejszych czasach gdy silników m20 jest dużo nie widzę sensu remontować.Wymieniasz dół i latasz dalej.A że trzeba znaleźć zdrowy dół to inna sprawa ,ale trochę cierpliwości i pomoc kolegów i można znaleźć.

arcik155 - 2008-05-22, 09:49

A żeby cały dół wymienić to dużo jest roboty ?? duże koszta mnie czekaja wtedy ? Co trzeba po kolei robić ? bo nie bardzo się znam na tym :(
alexil - 2008-05-22, 11:51

Musisz wydrzeć cały silnik, przełożyć głowicę i cały osprzęt do "nowego" bloku i zamontować spowrotem.

Pozdrawiam

kamilix - 2008-05-22, 11:58

hmm jezeli masz zamiar robic ten silnik to raczej nie jezdzij tym zeby nie zrobic wiekszej szkody. moim zdanie jezeli ten samochod zostawiasz sobie i masz zamiar nim jezdzic jeszcze dlugo to bym wolał dolozyc i naprawiac i wiedziec co sie ma niz szukac przyslowiowego "zdrowego dołu" na ktorym mozna pojezdzic 100-1000 km i bedzie to samo :)
ChriS - 2008-05-22, 12:21

kamilix napisa/a:
niz szukac przyslowiowego "zdrowego dołu" na ktorym mozna pojezdzic 100-1000 km i bedzie to samo

No nie,przecież tłumaczę że kupuje się blok sprawdzony np. od kogoś znajomego kto zrobił swapa na większy silnik,albo z beemki którą można było wcześniej pojeździć i sprawdzić silnik,a nie na zasadzie "o leży sobie blok od 2.0 na szrocie-kupie sobie i będzie ok"

arcik155 - 2008-05-22, 13:23

chłopaki dzieki za podpowiedzi :) musze teraz zacząć zbierać kase i bede to remontował, nie chce kupować uzywki bo po jakimś czasie może mi sie to samo zrobić, a ja nie mam zamiaru sprzedawac tego auta :) za bardzo lubie ta beemke :) tym bardziej że za tym problemem wszystko z moją betą jest OK :) dzięki POZDRO
Mauser - 2008-05-23, 11:19

Przelicz budżet, bo moze sie okazać że lepiej bedze kupić używke jako taką, a kase sukcesywnie odkładać na jakieś 24v. Ale jeździsz na lpg, i zalewasz lotosa ( do poldków jest to znakomity olej) więc chyba będziesz wszystko robił tanim kosztem

Ściągnij pokrywe zaworów i zrób super dokładne zdjęcia wałka i zapodaj tutaj
Patrzałeś wogóle gdzie jest najbardziej powycierany?

Blazer - 2008-05-24, 12:36

arcik155 napisa/a:
chłopaki dzieki za podpowiedzi :) musze teraz zacząć zbierać kase i bede to remontował, nie chce kupować uzywki bo po jakimś czasie może mi sie to samo zrobić, a ja nie mam zamiaru sprzedawac tego auta :) za bardzo lubie ta beemke :) tym bardziej że za tym problemem wszystko z moją betą jest OK :) dzięki POZDRO

Kolego niedawno nabyte e30 M20b25 miało takie samo pukanie, brałem ją ze świadomością że jest uszkodzona, kto słuchał mówił panewki choć pewności nikt nie miał i co jak go rozebrałem wszystko było jasne

To ostatnie to pozostałości z panewek śmiało można by się nimi golić, więc kupiłem od Barabusa cały dół i czeka teraz na poskładanie, ale spoko na początku miałem ambitne plany jak Ty więc POWODZENIA