| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem przy odplaniu m20 b25
speed - 2008-05-26, 10:43 Temat postu: Problem przy odplaniu m20 b25 Hej mam do Was takie pytanie, co może być przyczyną tego że silnik nie chce zapalać gdy jest gorący, ciepły, letni - natomiast zapala idealnie na zimnym Obojętne jest czy auto jechało wcześniej na gazie czy na benzynie, obojętne jest na jakim paliwie wyłączę silnik. Po prostu oprócz przypadku zupełnie zimnego nie zapala. Wiem nawet dlaczego ma zbyt bogatą mieszankę i sie "zalewa" przy lekkim otwarciu przepustnicy podczas zapalania zapali i zadymi na czarno. Teraz moje pytanie do Was co może być przyczyną takiego stanu Silnik krokowy Przepływomierz Czujnik przepustnicy ok, czujnik temp ok.
Z góry dzięki za pomoc
p.s. jeśli ktoś z Krakowa byłby tak miły i pożyczył mi w celu sprawdzenia silnik krokowy byłbym bardzo wdzięczny
LUKAS - 2008-05-26, 11:17
Jak sprawdzałeś czujnik położenia przepustnicy i czujnik temperatury? I czy sprawdziłeś czujnike temp na zegary czy tn drugi dla kompa Bo sądwa
Silnik krokowy moim zdaniem raczej niejest winny temu, a przepływomierz wartoby było podmienić.
No wiec jak sprawdzałeś czujniki i czy dobry czujnik temp sprawdziles?
lysy174 - 2008-05-26, 11:21
I podmien regulator cisnienia paliwa na powrocie. Moze czyms sie przypchal i paliwo nie ma powrotu do zbiornika i dlatego sie zalewa
LUKAS - 2008-05-26, 11:35
Nie to nieregulator, jesli to on by szwankowal to by mial problem z odpaleniem po dluzszym postoju i na zimno.
maaaad - 2008-05-26, 12:01
Sprawdź takie okrągłe łącze z lewej strony bloku silnika, ukryte tak troszkę głębiej, pod dolotem. Leci tam zasilanie od wtrysków i właśnie chyba sygnał od czujnika temperatury (tego niebieskiego). Skoro czujnik jest ok, to może coś Ci połączenie nie styka. Ja tak właśnie miałem, poza tym takie same objawy zaobserwowałem przy odpiętym czujniku.
Pozdro.
speed - 2008-05-26, 14:53
LUKAS, Wiem że są dwa czujniki temp i ja sprawdzałem odpowiedni Poza tym gdyby to czujnik temp był uszkodzony to silnik po odpaleniu też by się zalewał a jeśli już odpali to wszystko jest w porządku pracuje równo i ładnie (sprawdzałem odczyt z sądy). Czujnik położenia przepustnicy - prawie brak oporu gdy przepustnica zamknięta, obwód otwarty przy uchyleniu przepustnicy.
maaaad, wiem o jakiej wtyczce mówisz ale myślę że to nie kwestia czujnika temp ani braku sygnału do komputera, jak już pisałem powyżej silnik jak już odpali to pracuje równo i nie ma zbyt bogatej mieszanki. Mieszanka jest tylko za bogata przy samym rozruchu
Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz, przy wyrzuceniu na luz czasem pojawia się mała huśtawka obrotów tzn najpierw spadnie do około 600 po czym wejdzie na 1100 i potem znów spadnie na 800 i tak już trzyma, nie wiem czy ma to jakiś związek ale dawniej tak nie było.
A może napiąć mocniej sprężynę od przepływomierza
maaaad - 2008-05-26, 16:09
speed, przy sprężynce to bym się nie bawił, przepływki na oko się raczej nie powinno ustawiać. A co do wtyczki - powiem Ci, że u mnie też auto równiutko pracowało na odpiętym czujniku
Pozdro i powodzenia
alexil - 2008-05-26, 17:49
Jak chcesz to możemy się umówić na podmianę przepływki czy krokowca-może coś wyjdzie.
Pozdrawiam
speed - 2008-05-26, 18:24
maaaad, ja już tam grzebałem nie raz nie dwa
alexil, dzięki jak coś to sie odezwę do Ciebie
Bagor - 2008-05-27, 22:12
Może ten temat Ci pomoże: http://www.bmw-klub.pl/fo...t=80610&start=0
Wygląda na to, że jednak regulator ciśnienia paliwa.
speed - 2008-06-03, 13:44
Sprawdzałem po raz kolejny czujnik temperatury i wartości oporu na zimnym jak i na ciepłym silniku są prawidłowe. Sprawdzałem też regulator ciśnienia paliwa - jest szczelny. Aczkolwiek po "wypaleniu" paliwa z listwy wtryskowej przy następnym odpaleniu tak na ciepłym jak i na zimnym silniku z zapalaniem nie ma żadnego problemu Mam inny regulator ciśnienia - spróbuje go podmienić i zobaczymy co będzie dalej
O wynikach poinformuje
[ Dodano: 2008-06-03, 18:34 ]
Regulator wymieniony - niestety silnik nadal nie zapala gdy jest gorący
BMW52519GG - 2009-02-23, 12:22
Witam wszystkich. Bardzo proszę was o pomoc. Przeczytałem już cały temat na forum dotyczący tego piep.. ..go regulatora ciśnienia paliwa i nadal nie wiem czy jest jakiś " domowy sposób " na sprawdzenie poprawności działania tego regulatora. Moje auto ma również identyczne objawy jak te opisane w pierwszym poście. Proszę powedzcie jak można samemu sprawdzić czy ten regulator jest uwalony czy nie. Dodam że moje 525i jest zagazowane ale odpalam je zawsze na bęzynie. Czekam na wasze sugestie. POZDRO.
Artur C. - 2009-02-25, 06:40
Jak masz realizowane przejście gaz benzyna - jeśli przekaźnikiem to sprawdź go .
Może auto idzie na dwóch paliwach.
Przy odpalaniu na zimno odłącz przewody elektryczne z parownika -rozgrzej auto ,zgaś i sprawdź rozruch na ciepło z odłączonym parownikiem.
BMW52519GG - 2009-02-25, 08:33
Witam Artur C. Przełączanie paliw gaz benzyna odbywa się u mnie automatycznie po przekroczeniu 2000 obrotów. Próbowałem Twojego eksperymentu z odłączeniem przewodów od parownika, ale efekt jest taki sam tz. trzeba kręcić rozrusznikiem bardzo długo a po odpaleniu auto zachowuje się tak jak by było zalane. Zauważyłem również że po zdjęciu wężyka z regulatora ciśnienia paliwa z krućca idącego do kolektora, sączy się paliwo dosyć mocno. Nie wiem czy to normalny objaw, i czy takie usterki można samemu naprawić we własnym zakresie.Pozdrawiam.
sarna1 - 2009-02-25, 16:10
mialem podobny objaw = zawor LPG na parowniku puszczal gaz i auto startowalo na 2 paliwach i sie z poczatku zalewalo, odlaczanie nic nie pokazalo bo sie zawor nie domykal.
Artur C. - 2009-02-25, 18:27
Jeśli z wężyka podcisnienia leci paliwo to masz przyczyne - walnięty regulator ciśnienia.
Wymień go i po problemie.
BMW52519GG - 2009-02-26, 10:33
Dzięki za zainteresowaniem moim problemem. Chyba faktycznie skłonie się ku opinii Artur C. Nie mam nikogo z kim mógłbym podmienić się na ten regulator, ale chyba podjadę sobie na szrot i spróbuje na razie coś tam wykombinować. Jak się uporam z tym problemem to dam znać. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdro dla wszystkich
P.S. A próbował może ktoś z Was kiedyś samemu naprawić ten regulator ciśnienia jak tak to w jaki sposób. I jeszcze jedno co są warte uniwersalne regulatory ciśnienia paliwa sprzedawane na Allegro http://www.allegro.pl/ite...aliwa_nowy.html
Artur C. - 2009-02-26, 17:44
Regulator jest nie naprawialny.
Co do regulatorów uniwersalnych z allegro to stosuje się je w celu podwyższenia ciśnienia ponad cisnienie wysterowane przez oryginalny regulator.
Ty masz problem z niesprawnym regulatorem przez ktory leci paliwo tam gdzie go nie powinno być i założenie dodatkowego nic nie da bo nie usunie nieprawidlowości dzialania starego.
BMW52519GG - 2009-02-27, 08:34
Dzięki Artur C. myślałem że można ten uniwersalny regulator stosować w zamian orginalnego. Widziałem też że sprzedają regenerowane regulatory więc chyba można je jakoś naprawić. http://www.eter-mot.com/d...4525&pro=414950
Tak czy siak dzięki za objaśnienie mi całego tematu. POZDRAWIAM
|
|