| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak ustawic przeplywke zeby byla idealnie M42 is
zwierzchu - 2008-06-02, 15:15 Temat postu: Jak ustawic przeplywke zeby byla idealnie M42 is Witam , mam taki problem. Posiadam instalacje LPG ale problem mam na benzynce gdy auto odpalam i chce jechac zachowuje się tak jakby sie dławiło paliwem i tak mi wyszło w analizatorze spalin. Mechanik pobawił się przepływomierzem i przez pare dni było dobrze, a teraz jak jest auto zimne lub gorace, nie da sie opanowac obrotow skacza w zakresie 200-1200 a po dodaniu gazu dławi się ,działa dobrze dopiero po przekroczeniu 2500tyś obr.
A na gazie jest wszystko dobrze.
Dodam że :
- Był podłanczany do kompa i wyskoczyły mi błedy : Lambda oraz wtryski
Wtryski - odpadaja [ponieważ , błąd wyszedł ze złej podłaczonej instalacji LPG
A Lambda może też pokazać jak coś jest nie tak z przepływką
- Mam filtr stożkowy(z powodu braku miejsca pod maską)
- Rozrząd był zmieniany z powodu pękniecia slizgu(łancuch,napinacz,slizg)
Najlepiej bybyło jakby ktoś kto otwierał przepływomierz i działa mu dobrze to zeby zrobił zdjęcie !!!
Szukałem już odpowiedzi na forum ale nie znalazlem na dany temat.
bono20002 - 2008-06-02, 16:40
Siemka. mam te same objawy u siebie...
miałem juz z milion teeori do tego...znawcy , ilub mnie j oreinetujacy sie wypowiadali
Było tak.
Przepływka - działa poprawnie
Dolot - wszystko szczelne
Kable - tu mam małe ale ale obizolowałem dla sprawdzenia dalej to samo
Krokowy - wyczyszczony, sprawny
Katalizator?? - brak
Wtryski - trza cos nalać bo możliwe że leją bo straszny przepał jest..
Cewki - do sprawdzenia KTOŚ WIE JAK TO ZROBIĆ??
Czujnik połozenia przep. - tu raczej wszystko ok
Sonda....hymmm. bez przesady ale nie własciwy objaw, a spalanie mam 10 - 11 w miescie..
Swiece.. - 9-12 tys majÄ…...
Co następuje..czepiając sie układu zapłonoweog....ni w te ni w tamte musze wykluczyc..
Silnik podobno jest na LPG bardzo wrażliwy na defekty układu zapłonowego..swego czasu miałem LPG, i...chodził idealnie, natomiast na benzynie .... telepanie....od 400 - 1200 obr... a jak gazu sie dało to buuuuuuu prrryt buuuu prrryyytrttyytytyryr cos takiego powyzej 3000 chodzi ale wraz kaszaniasto..po ok 30-40 sec wszystko sie stabilizuje i ma 9,4 do 100km/h
ja bym obstawiał na lejace wtryski...ale poczekamy zobaczymy co kto powie
MARAS - 2008-06-02, 19:16 Temat postu: Re: Jak ustawic przeplywke zeby byla idealnie M42 is
| zwierzchu napisa³/a: | | - Mam filtr stożkowy(z powodu braku miejsca pod maskÄ…) |
Jak za mało miejsca
zrób fote bo nie kumam miałem ISa z gazem i jakoś nie brakowało tam miejsca pomimo pompy ABSu reduktor mieścił się i miałem oryginalna puchę fitra wiec nie kumam skąd ten brak miejsca u ciebie?
Jak na razie to co opisujesz wskazuje mi na lewe powietrze lub uszkodzną przepływkę (zacina się) a jak sprawdziłeś poprawność działania krokowca?
frantic - 2008-06-02, 22:14
moj IS nawet na zaciętej przepływce ma idealne obroty na benzynie, na gazie też , szarpie podczas jazdy na benzynie, natomiast na gazie 2 gen chodzi idealnie na przepłwyce ustawionej na otwarcie w 3/4 (opisuje swoje przygody po konkretnym wystrzale gazu po którym wylądował na śmietniku), ja też obstawiam lewe powietrze, tak jak maras sugeruje, miałem z tym problemy juz nie raz, ciekawi mnie co rozumiecie przez pojęcie "dolot szczelny". bo też mi sie tak wydawało dopóki nie rozebrałem go rurka po rurce, wyginając każdą rurkę w poszukiwaniu chociażbym najmniejszych pęknięć, którymi jak sie okazało ciągnął lewe powietrze
bono20002 - 2008-06-03, 07:14
| Cytat: | | "dolot szczelny". bo też mi sie tak wydawało dopóki nie rozebrałem go rurka po rurce, wyginając każdą rurkę w poszukiwaniu chociażbym najmniejszych pęknięć, którymi jak sie okazało ciągnął lewe powietrze |
u mnie wyglądało to troche inaczej.....wymieniłem wszystkie rurki i tyle
| Cytat: | | Jak na razie to co opisujesz wskazuje mi na lewe powietrze lub uszkodzną przepływkę (zacina się) a jak sprawdziłeś poprawność działania krokowca? |
jak już pisałem , mamy z kolegą te same objawy i zapewne tak samo śmgają nasze IS'y u mnie te dwie przypadłości które podałeś...odpadają..99%, w tych IS'ach siedzi inny diabeł.
|
|