| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - umozenie mandatow
urbi - 2008-06-02, 22:09 Temat postu: umozenie mandatow jest tu jakis prawnik z ktorym mogl bym porozmawiac ? prosze o kontakt
moze ktos mial jakas taka sytuacje z pismami z umozeniem mandatow itd ?
ogolny - 2008-06-03, 07:06
wpłać 10 zeta na poczet mandatu i odczepią się na dłuższy czas, bedą widzieli ze masz wole spłacenia
maaaad - 2008-06-03, 08:33
Z tego, co się orientuję, nie można ubiegać się o umorzenie mandatu, można co najwyżej prosić o rozłożenie na raty. Ewentualne umorzenie sprawy mogłoby nastąpić na etapie postępowania egzekucyjnego, gdyby stwierdzono, że w toku egzekucji nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne. Innymi słowy, przychodzi komornik, patrzy, że nic nie masz i umarza postępowanie.
Aha, o rozłożenie na raty i w ogóle, w związku z wszystkim, co dotyczy mandatu, piszesz do wojewody, bo to on jest wierzycielem (tzn. reprezentuje Skarb Państwa).
Belisama - 2008-06-03, 08:41
Można ubiegać się o odroczenie, rozłożenie na raty lub nawet umorzenie.
Organem właściwym do ubiegania się o odroczenie, rozłożenie lub umorzenie mandatu jest Wojewoda właściwego województwa dla osoby ukaranej mandatem. postępowanie w sprawach umarzania, odraczania oraz rozkładania na raty spłat należności pieniężnych z tytułu mandatów karnych wszczyna się wyłącznie na wniosek zainteresowanego, czyli osoby ukaranej mandatem.
Podstawą odroczenia terminu płatności jak i rozłożenia należności na raty jest ustalenie trudnej sytuacji majątkowej ukaranego. W tym celu do wniosku osoby ukaranej należy dołączyć:
1. Zaświadczenie potwierdzające wysokość dochodu osiąganego z tytułu:
- wynagrodzenia za pracę (z ostatnich trzech miesięcy poprzedzających złożenie wniosku), wynagrodzenia z tytułu umowy - zlecenia, umowy o dzieło,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej, dochodów osiąganych z gospodarstwa rolnego, dochodów osiąganych z najmu, dzierżawy,
- uzyskanych œświadczeń rentowych lub emerytalnych, a także œświadczeń z pomocy społecznej i funduszu alimentacyjnego,
- pobieranych œświadczeń z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa,
- pobieranych zasiłków: rodzinnego, pielęgnacyjnego, wychowawczego, dla bezrobotnych.
2. Dokument potwierdzający przysługujące prawa majątkowe w stosunku do majątku ruchomego i nieruchomego.
3. Dokument potwierdzajÄ…cy posiadanie statusu osoby bezrobotnej.
4. Dokumenty potwierdzające stałe obciążenia z tytułu:
- opłat za lokal mieszkalny,
- opłat za użytkowanie wieczyste,
- podatków od nieruchomości,
- opłat za dostarczane media,
- spłat rat zaciągniętych kredytów,
- kosztów leczenia i rehabilitacji wnioskodawcy i osób będących we wspólnym gospodarstwie,
- obowiÄ…zku alimentacyjnego,
- innych zobowiązań.
5. Dokument wyjaśniający, czy współmałżonek i inni członkowie rodziny będący we wspólnym gospodarstwie pozostaje bez pracy (zaświadczenie z urzędu pracy), czy też wspólnie przyczyniają się finansowo do utrzymania gospodarstwa domowego (zaświadczenie o osiąganym dochodzie).
7. Kopia mandatu karnego kredytowanego (odcinek „C”) lub kopia tytułu wykonawczego.
W zależności od aktualnych możliwości finansowych osób ukaranych mandatami, rozłożenie ich spłaty następuje maksymalnie na 12 rat miesięcznych
Umorzenie należności z mandatu karnego może nastąpić jeśli z okoliczności sprawy wynika, że możliwości finansowe ukaranego nie pozwolą nawet na pokrycie kosztów postępowania egzekucyjnego.
Wojewoda – zgodnie z terminami przewidzianymi dla załatwienia sprawy w trybie administracyjnym ma 1 miesiąc na wydanie decyzji w przedmiocie składanego wniosku.
W przypadku braku satysfakcjonującej decyzji Wojewody – stronie przysługuje odwołanie do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
Podstawa prawna rozłożenia mandatu na raty: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2006r. w sprawie sposobu i trybuumarzania,odraczania lub rozkładania na raty spłat należności pieniężnych, do których nie stosuje się przepisów ustawy - Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2006r. Nr 117, poz. 791)
urbi - 2008-06-04, 01:07
fak siet ale miazga ... ogolny - twoj pomysl najlepszy ale jak wykonac ?
ogolny - 2008-06-04, 06:57
Ja tak zrobiłem jak nie miałem kasy, zapłaciłem część a za jakieś 4 miechy reszte.Nikt się nie czepiał.
mattim_bmw - 2008-06-04, 12:39
a jeżeli mam rok nie zapłacony mandat to poniosę jakieś dodatkowe konsekwencje??
Belisama - 2008-06-04, 13:12
taaa ściągną Ci z podatków, albo komornik liścik napisze
jaqub - 2008-06-04, 20:59
| mattim_bmw napisa³/a: | | a jeżeli mam rok nie zapÅ‚acony mandat to poniosÄ™ jakieÅ› dodatkowe konsekwencje?? |
jesli nie masz dochodu, uczysz sie, nie masz nic na siebie (wylacznie, tzn jak masz auto na wspolwlasnosc to Ci nie zabiora) to po 3 latach sie przedawnia i jestes czysty
center - 2008-06-04, 21:00
ja po roku nie płacenia dostałem zaproszenie do skarbówki, gdzie ze 100zl naliczyli mi kosmiczne:
5.80zl odsetek
tak mnie to powaliło że postanowiłem od razu zapłacić
urbi - 2008-06-04, 21:05
| jaqub napisa³/a: | | mattim_bmw napisa³/a: | | a jeżeli mam rok nie zapÅ‚acony mandat to poniosÄ™ jakieÅ› dodatkowe konsekwencje?? |
jesli nie masz dochodu, uczysz sie, nie masz nic na siebie (wylacznie, tzn jak masz auto na wspolwlasnosc to Ci nie zabiora) to po 3 latach sie przedawnia i jestes czysty |
wiem doskonale o tym ale ... mam na siebie rente moze ja przepisac na ojca czy siostre ?
jaqub - 2008-06-04, 21:16
| urbi napisa³/a: | | wiem doskonale o tym ale ... mam na siebie rente moze ja przepisac na ojca czy siostre ? |
jesli sie przypucujesz ze masz rente to Ci wejda na nia i odbiora tyle ile jest w mandacie... jak sie nie przypucujesz to moga nie dojsc ze masz rente i Ci nie zajma... mi przyslali kiedys pismo ze jesli nie ureguluje natychmiast to mi zajma konto w PKO S.A. usmiechnalem sie szeroko bo nie mam konta w PKO S.A... ogolnie to maja taki rozpierdziel w papierach ze nic nie wiedza
urbi - 2008-06-04, 21:17
no wlasnie juz doszli i scigadaja po 150 miesiecznie ... wiec jest max lipa i stad ten temat
jaqub - 2008-06-04, 21:24
| Cytat: |
no wlasnie juz doszli i scigadaja po 150 miesiecznie ... wiec jest max lipa i stad ten temat |
to juz nic nie zrobisz... jedyne co to mozesz zlozyc KWITy co Belisama wymienila i liczyc na fart...
SmasherE30 - 2008-06-04, 21:25
kiedyśtam kolega dostał mandat na 400zł, nie zapłacił, przychodziły upomnienia, tzn znajdował w skrzynce jakiś swinięty świstek zostawiony pewnie przez jakiego komornika, olewał sprawę bo nikt mu z rąk do rąk nie przekazał informacji ... 3 lata minęły i przedawnienie ... pozdro
maaaad - 2008-06-04, 21:27
| urbi napisa³/a: | | mam na siebie rente moze ja przepisac na ojca czy siostre ? |
Renty na nikogo nie przepiszesz.
urbi - 2008-06-04, 22:10
to teraz beda mi pobieac jeden mandat a pozniej przypomna sobie o drugim czy pojade po maksie wszystkie naraz ?
Kruczek - 2008-06-04, 22:27
a dużo tego masz ?
urbi - 2008-06-04, 23:14
troche jest
ale lepiej zainwestowac to w beme niz dawac tym zdziercom
korzuch - 2008-06-05, 00:23
dawac i tak bedziecie albo sie nauczycie jeździc czyli ten co mandat dostał to z własnej głupoty bo inaczej by niezdał prawka prawda kiedy sie nauczycie jeździc albo bedziecie placic jak frajerzy
nokerman - 2008-06-05, 23:56
Ja tam mam ponad 30 lat, mam beemke, mam rodzine, mam dom i mam prace z której muszę zapewnić kase na: dom, żywność, opłaty, ubrania, zabawki, utrzymanie beemki, zachcianki moich dziewczyn itd...
Wiem co to odpowiedzialność
Jak dostaje mandat (a staram sie tego unikać) to go płace.
A ty Urbi?
PS. bez sensu ciągnąć temat cfaniaka który szuka prawnika bo nie ma na zapłacenie mandatu.
Nawarzyłeś ? Wypij!
mariusz730 - 2008-06-06, 00:47
polish reality show
nic dodac nic ujac
Shreku - 2008-06-06, 07:49
głupota
za niewinność tego mandatu nie dostałeś!!!
i Polska ma się rozwinąć jak tu każdy próbuje kręcić
urbi - 2008-06-07, 00:10
tak oczywiscie ! jestem tego stoprocent swiadomy ze nie dostalem ich za darmo i tu moge sie z czystym sumieniem przyznac - TAK PRZEKROCZYLEM PREDKOSC (bo lubie zapier... ) ale po co placic tym zydom ktorzy i tak sciagaja od nas tyle ze nawet sami sobie nie zdajemy z tego sprawy dodatkowe pieniadze
Shreku nie wierze ze Ty ani razu nie dales w lape, kombinowales aby dostac jak najnizszy mandat itd ... nie tnijcie swietych bo .. takich ludzi NIE MA !
ja wole te pieniadze wydac w inny sposob niz oplacenie mandatow - i tak pewnie to nic nie da, kasa sie gdzies tam "na gorze" rozplynie.
kolejna sprawa - nie chce wynajmowac prawnika - mija sie to z celem - potrzebowalem jedynie porady "po znajomosci" takiej jak udzielila Belilsama czy Jaqub za co im serdecznie dziekuje
niestety nie pozostalo nic innego jak je oplacic bo zachod ze zebraniem tych swistkow przekroczy pewnie 3 krotnie wartosc mandatow.
pozdrawiam
slawo - 2008-06-07, 00:12
| urbi napisa³/a: | | nie wierze ze Ty ani razu nie dales w lape |
jesli tylko sie da daje w lape - gliniarz tez czlowiek
chodz nie mialem takiej sytuacji od 8 lat...tzn mandatu,czy tam zatrzymanai przez policje
urbi - 2008-06-07, 00:17
no wiec wlasnie - przynajmniej potrafisz sie przyznac
pozdro
Norbi - 2008-06-13, 09:37
Urbi mi za mandaty ciapneli w zeszlym roku 1500zł prosto z pensji na jeden raz wiec ciesz sie ze tobie zabieraja po 150zł
Pozdr
igoreczus - 2008-06-18, 09:56
na zaplacenie jest tydzien, a po jakim czasie na adres domowy przychodza upomnienia?
maaaad - 2008-06-18, 10:15
igoreczus, do mnie upomnienie nie przyszło. Komornik od razu wsiadł na wynagrodzenie, tak jak u Norbiego.
igoreczus - 2008-06-18, 10:18
po jakim czasie? wczoraj dostalem mandat za najechanie lini ustap pierszenstwa dopiero skonczylem technikum, wczoraj mialem ostatni egzamin zawodowy, moze nie bede placil. nie maja mi z czego sciagnac. Teraz zaczynam prace, ale jest to umowa o zlecenie i pieniadze dostaje do reki
jaqub - 2008-06-18, 12:08
| igoreczus napisa³/a: | | po jakim czasie? wczoraj dostalem mandat za najechanie lini ustap pierszenstwa dopiero skonczylem technikum, wczoraj mialem ostatni egzamin zawodowy, moze nie bede placil. nie maja mi z czego sciagnac. Teraz zaczynam prace, ale jest to umowa o zlecenie i pieniadze dostaje do reki |
MANDAT ma termin waznosci 3lata... tzn jego konsekwencje mozesz odczuwac 3 lata, jesli w tym czasie nie zajma Ci czegos ew nie zaplacisz to jest NIEAKTUALNY
igoreczus - 2008-06-18, 12:33
chodzi mi o to czy nie bedÄ… mi roboli problemow jesli nie zaplace w ciagu tygodnia, czy nie bedzie komornik przychodzil na adres moich rodzicow, czy nie beda przychodzily pisma, bo mnie w domu nie bedzie do wrzesnia
maaaad - 2008-06-18, 13:18
Mi wszedł na wynagrodzenie chyba po 2 miesiącach, nie pamiętam dokładnie.
walker - 2008-06-18, 14:14
Ja dostałem mandat jak jeszcze nie pracowałem (mieszkałem z rodzicami) i po jakimś czasie przyszedł komornik wyciągnoł kwestionariusz zaznaczył tylko że nie mam żadnego sprzętu RTV, AGD, nieruchomości itd. itp. i sprawa poszła do umorzenia
igoreczus - 2008-06-18, 16:09
a czy jesli zaplace po 2-3 tygodniach to nic sie nie stanie? poprostu wciagu tyg nie bede mial kasy na mandat
walker - 2008-06-18, 16:27
Nic sie nie stanie dopuki nie przyjdzie komornik
Rafal_e30 - 2008-06-18, 16:49
jak dostałem mandat (500zł) poszedłem do urzędu wojewódzkiego i napisałem pismo o rozłożenie na raty.
Dostajesz taki wniosek na którym trzeba zaznaczyc o co wnioskujesz. Między innymi jest okienko "umorzenie". Niestety porozmawiałem z panią u której wypełniałem wniosek i powiedziała, że odkąd ona pracuje w urzędzie (12 lat), to nie przypomina sobie sytuacji w której by komuś umorzyli mandat za złamanie kodeksu drogowego
Stwierdziłem że szkoda zachodu i napisałem wniosek o rozłożenie na raty. Przynajmniej tak nie boli jak bym miał od razu wypłacic im 500
maaaad - 2008-06-18, 21:42
| igoreczus napisa³/a: | | a czy jesli zaplace po 2-3 tygodniach to nic sie nie stanie? poprostu wciagu tyg nie bede mial kasy na mandat |
Raczej nie.
|
|