| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - lomotanie przy ruszaniu
Bruner - 2008-06-04, 22:30 Temat postu: lomotanie przy ruszaniu Przy ruszaniu cos mi lomocze pod podloga, w czasie puszczania sprzegla slychac gluche stuki i trzesie cala buda. Przy bardzo delikatnym ruszaniu albo przy ostrym starcie tego nie czuc, jesli samochod jest pusty to prawie wogole nie trzesie, ale jechalem dzis mocno obladowany i wali tak jakby mialo sie zaraz cos urwac, po rozladunku spowrotem spokoj i delikatne stukniecia, a da sie normalnie ruszac tak zeby nic sie nie dzialo. To samo jest przy ruszaniu do przodu i do tylu. W czasie jazdy przy zmianie biegow juz tego nie czuc, tylko przy ruszaniu w czasie puszczania sprzegla, kilka szybkich, gluchych uderzen, trwa to ok 0.5 sekundy. Co to moze byc? Na pewno nie sa to poduchy pod skrzynia, to juz kiedys przerabialem i brzmi to zupelnie inaczej.
jaqub - 2008-06-04, 22:44
moze S.UKA czyli lacznik elastyczny walu?
alexil - 2008-06-04, 22:45
Podpora wału. U siebie mam identyczne objawy.
Pozdrawiam
Bruner - 2008-06-05, 18:48
Zeby nie wymieniac niepotrzebnie sprawnych elementow, jak sprawdzic podpore i lacznik? O ile wiem to jesli bede szarpac za wal i bedzie on luzno latal, to znaczy ze podpora do wymiany, zgadza sie? A lacznik to tylko na oko, czy mozna to jakos sprawdzic?
LUKAS - 2008-06-05, 19:07
Łącznik sprawdzisz na oko, rusz ręką niepowinien miec luzu.
Podpore musisz obejzec czyli djac wydech i oslone termiczną, guma powinna być cała wokół wału a łozysko obracac sie swobodnie.
Jeszcze moze to byc przegob homokinetyczny, tego sprawdzisz najlepiej odkrecajac go od dyfra i recznie obadaj czy sie nie przycina...
No i jeszcze zostaly Nam polosie, te sprawdzisz poruszjaac nimi, rowniez musza chodzic luzno.
alexil - 2008-06-05, 19:13
Moim zdaniem to nie będą ani półosie, ani przegub-jedno i drugie to kawał metalu więc nie wydawałoby pustych i głuchych dźwięków. Moim zdaniem to na 99% p
odpora wału-głuche uderzania podczas ruszania, spokój podczas jazdy-to samo co u mnie.
Sprawdź podporę tak jak mówi Lukas.
Pozdrawiam
jaqub - 2008-06-06, 18:04
u mnie po prostu widac ze lacznik do wymiany... jest popekany i sie rozlazi
jak skonczy sie sesja biore sie za serwis
Norbi - 2008-06-10, 09:47
| jaqub napisa/a: | | moze S.UKA czyli lacznik elastyczny walu? |
Stawiam na lacznik, ale jesli łącznik jest do wymiany to mogł załatwic tez podpore wału, kolejnym etapem jest oderwanie tych mocowan na sruby które wychodza ze skrzyni a ostatnim uszkodzenie kartera w skrzyni - to pesymistyczna wersja ale juz ja przerabialem
Bruner - 2008-06-13, 18:59
Przy ruszaniu walem nie czuc zadnych luzow, dopiero po wlozeniu wiekszej sily czuc ze poddaje sie lekko guma, ale to chyba normalne? Podpora wyglada ok, podobnie lacznik elastyczny - nie widac zadnych pekniec, guma nie jest sparciala itp.
Co jeszcze zostaje? Sprzeglo?
Zrobilem w ciagu ostatniego tygodnia kilka dluzszych tras i zauwazylem ze zjawisko nasila sie po dluzszej jezdzie i przy zaladowanym samochodzie.
BIZON - 2008-06-14, 00:39
| Bruner napisa/a: | | Przy ruszaniu walem nie czuc zadnych luzow, dopiero po wlozeniu wiekszej sily czuc ze poddaje sie lekko guma, ale to chyba normalne? |
Nie wyczuje się w ten sposób luzu. Miałem kiedyś w 6-tce zerwane łożysko środkowe, czy jak zwał, podporę wału i nie dało się wyczuć luzu. Dopiero po demontażu było widać uszkodzenie. Dodam, że objawy były bardzo podobne.
Lepiej zdemontować żeby się upewnić.
|
|