| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Przeinstalowanie systemu w laptopie z Visty na XP
metaldaw - 2008-06-07, 21:04 Temat postu: Przeinstalowanie systemu w laptopie z Visty na XP Po zakupie laptopa (Dell Inspiron 1720) i stwierdzeniu że vista to g.... zainstalowałem XP i pojawiło się kilka problemów. Podstawowy problem to brak płytki ze sterownikami pod XP, pobrałem i poinstalowałem conieco ze strony producenta ale w dalszym ciągu nie mam wszystkich sterowników m.in nie mam dźwięku i monitora. Wie ktoś jak to rozwiązać? z kąd można pobrać sterowniki a najlepiej całą płytkę instalacyjną pod XP?
Będę wdzięczny za wszelkie info.
Mateusz - 2008-06-07, 21:38
nie wiem na 100% ale z tego co kiedys zaslyszalem,
jezeli masz nowego laptopa sygnowanego z Vista,
moze poprostu nie byc sterownikow pod XP na poszczegolny
sprzet w Twoim kompie, ja tez tak mam i juz przyzwyczailem
sie do Visty ...
Kujon - 2008-06-07, 22:29
tak samo było z moim lapkiem , HP dopiero po pół roku wypuściło sterowniki do XP , wcześniej nie dało sie za nic w świecie zainstalować LAN/Wifi oraz grafiki
mariusz730 - 2008-06-07, 22:54
ZAWIOZE DO ŚLUBU http://tnij.or/slub_zawioze mariusz730 wiem że marszczysz freda
przeszkadza ci ?? czy zazdroscisz
tomash - 2008-06-07, 23:24
Warto by było przed kasacją visty spisać sobie jakie podzespoły mamy w kompie i szukać ich na stronach ich producentów. Zawsze coś więcej przez to znajdzie.
Co do Visty niestety tak już jest że ten system jest faworyzowany przez producentów ($$$) i nie zawsze można dostać sterowniki pod starsze systemy.
kiloff - 2008-06-08, 00:43
szczerze to za cholere niewiem co wy tak na ta VISTE narzekacie - co sie wam w niej tak strasznie nie podoba owszem czasem ciezko odnalezc cokolwiek, ale uzywam na moim prywatnym kompie i powiem ze jest calkiem ok .. zastanawiam sie nawet czy powoli w robocie nie zaczac na viste przechodzic .. choc pewnie na poczatku to bylaby wojna
Tomek3er - 2008-06-08, 01:00
mi sie to w Viscie nei podoba ze laptop któru ma 2gb ramu i reszta podzespoół na bardzo wysokim poziomie włancza sie okolo 5 minut i ciezko zamulona praca systemu. Na Xp chodzi ze 2 razy szybciej.
CO do sterownikow to nie mialem problemów zeby sciagnac je ze strony producentów poszczegolnych podzespołów przy instalacji Xp.
metaldaw - 2008-06-08, 01:38
| kiloff napisa³/a: | szczerze to za cholere niewiem co wy tak na ta VISTE narzekacie - co sie wam w niej tak strasznie nie podoba owszem czasem ciezko odnalezc cokolwiek, ale uzywam na moim prywatnym kompie i powiem ze jest calkiem ok .. zastanawiam sie nawet czy powoli w robocie nie zaczac na viste przechodzic .. choc pewnie na poczatku to bylaby wojna |
Nie dość że ma OGROMNE wymagania to jeszcze zamula, na dodatek po takim czasie od premiery jeszcze niewiele na tym chodzi...
Jeśli nie uda się z XP to będę próbował z linuxem bo Vista jest do bani
Kujon - 2008-06-08, 09:00
| mariusz730 napisa³/a: | ZAWIOZE DO ÅšLUBU http://tnij.or/slub_zawioze mariusz730 wiem że marszczysz freda
przeszkadza ci ?? czy zazdroscisz |
o co chodzi
metaldaw - 2008-06-08, 11:17
Po pomocy ze strony kolegi Wojtasgls udało się poinstalować sterowniki i prawie wszystko działa...
Pozostał jedyenie problem z netem - nie mam go i nie moge zainstalować sterowników do sieci.
W menadzeże mam znak zapytania przy: "Modem Device on High Defiition Audio Bus"
jak mam podłączany kabel od neta to połączenie jest ograniczone - a jak klikam napraw to wyskakuje "nie można odnowić IP" dodam że ten sam kabel podłączony do stacjonarnego PC działa bez problemu.
Belisama - 2008-06-08, 11:51
To stery do karty dżwiękowej masz tutaj
http://support.euro.dell....3&fileid=235761
i stery do sieciówek
http://support.euro.dell....=WW1&hidlang=PO
metaldaw - 2008-06-08, 13:22
sęk w tym ze te nie chodzą.
tomash - 2008-06-08, 14:45
metaldaw IP masz przypisywane automatycznie? Czy na "sztywno" do każdego z kompów osobno?
W menadżerze co masz pod zakładką karty sieciowe?
metaldaw - 2008-06-08, 15:08
W menadżerze
Karty sieciowe:
- Broadcom 440x 10/100 Integrated Controler
- Karta Dell Wireless 1395 WLAn Mini-Card
X- Karta Sieciowa 1394
Inne UrzÄ…dzenia
- Modem Device on High Defiition Audio Bus
tomash - 2008-06-08, 15:13
Widzę że karty sieciowe masz normalnie poinstalowane.
Jaki masz internet w domu? Sprawdź ustawienia IP na obu kompach
metaldaw - 2008-06-08, 15:14
| tomash napisa³/a: | WidzÄ™ że karty sieciowe masz normalnie poinstalowane.
Jaki masz internet w domu? Sprawdź ustawienia IP na obu kompach |
neta mam z Virgin media
[ Dodano: 2008-06-08, 15:00 ]
po podłączaeniu kabla sieciowego mam info: ograniczenie lub brak łączniści. klikam napraw i nie możne ukończyc: odnawianie adresu IP
nokerman - 2008-06-09, 21:28
Metal? a próbowałeś wyłączyć w viście AERO?
a próbowałeś przełaczyć w tryb pracy like'XP?
Powyłączać wodotryski, ustawić na MAX wydajność i miałbyś spokój
metaldaw - 2008-06-09, 21:46
| nokerman napisa³/a: | Metal? a próbowaÅ‚eÅ› wyłączyć w viÅ›cie AERO?
a próbowałeś przełaczyć w tryb pracy like'XP?
Powyłączać wodotryski, ustawić na MAX wydajność i miałbyś spokój |
nieprawda nie miałbym spokoju bo mulenie to jedno, a problemy z aplikacjami to drugie.
poza tym XP już lata tylko brakuje mi jednego sterownika do:
W menadzeże mam znak zapytania przy: "Modem Device on High Defiition Audio Bus"
i net mi nie chodzi
[ Dodano: 2008-06-10, 20:02 ]
a komunikaty wyglÄ…dajÄ… tak:
co jest grane?
[ Dodano: 2008-06-14, 09:12 ]
Już po problemach, XP śmiga, net chodzi wszystko w normie .
|
|