| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Żarówki a'la xenon [mod.edit]
Anonymous - 2004-12-05, 21:23 Temat postu: Żarówki a'la xenon [mod.edit] Witam! Co sadzicie o takich żarowkach do naszych aut:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=35753067
Wie ktos moze czy one cos daja czy to tylko niepotrzebny wydatek??
leon - 2004-12-05, 21:33
dają 5% do zwykłego swiatla i tyle sam sie na to złapałem tez wydałem kase
cinek_sw - 2004-12-05, 21:36
Ja mam w bercie chyba Philips Xenon blue (jakoś tak mósiałbym sprawdzić) no i jestem zadowolony, super czyste białe światło, w końcu Philips, troche droższe od tych tu oferowanych ale polecam (do tego postojówki niebieski w komplecie)... w sklepie zapłaciłem ok 86zł
center - 2004-12-05, 21:42
nie kupuj takich szajsow..
na allegro sa h1 za 35 zl od sztuki hella blue...
zawsze to hella a nie jakies gowniano pomalowane zaroweczki..
Anonymous - 2004-12-05, 21:57
chodzi mo o to czy to cos daje?? Czy swiatlo chociaz jest podobne z zewnatrz do xenona czy to poprostu strata kasy!
Anonymous - 2004-12-05, 22:07
Cinek! Czy na zdjeciu twoje auto ma juz te zarowki czy jeszcze nie!
center - 2004-12-05, 22:10
pewnie ze jest roznica, bo jest biale z blekitna poswiata..
a normalnie masz zoltawe
loko - 2004-12-05, 22:22
ale on pytal czy te nowe niebiesko biale bardzo sie roznia od xenonow... i moja odpowiedz brzmi - TAK zdecydowanie... swiatlo xenonowe to zupelnie inna wysokonapieciowa technologia. zupelnie inne swiatlo i nawet inaczej sie zapalaja
Anonymous - 2004-12-05, 23:57
Nie kupuj takich dziwnych zarowek. Teraz zastanow sie o co ci chodzi. Czy chcesz zeby fura dobrze z zewnatrz wygladala czy zebys dobrze widzial jadac w nocy deszcz itp. Jak chcesz z niebieska poswiata to up sobie Vision Plus philipsa. Tez chcialem je kupic, ale sprzedawca mi odradzil i polecil w tej samej cenie philips ultra light czy cos takiego. Daje biale swiatlo i slup swiatla jest dluzszy o kilka metrow.
Pozdrawiam
ALF
cinek_sw - 2004-12-06, 10:50
Sorka małe sprostowanie, dzisiaj zajrzałem dokładnie jakie mam żarówy, otóż mam Philips Blue Vision Ultra (4000 stopni Kelvina)... czy na zdjęciu już mam te żarówki...hmm wiesz że nie pamiętam hehe , ale naprawde jest różnica, dają naprawde krystalicznie białe światło, o dobrym zasięgu, z małą domieszką niebieskiego świała (postajówki są niebieskie)... Polecam, wogóle Philpsa bo przecież są rózne modele 8)
Łukasz - 2004-12-06, 11:00
Chopaki, a jak psy zatrzymają, to? Bez urazy, ale niektóre z tych żarowek tylko oślepiają jadących z przeciwko. Rozumiem, że to fajny bajer i każdy chciałby ksenony, ale ksenony tto to nie są. Po prostu fajnie wygląda.
mocry - 2004-12-06, 13:14
Pewnie, ze to nie ksenony ale nie kazdy ma na zbyciu 1000zl, Za to np za 100zl mozna sobie poprawic nieco osiwtlenie... Te zarowki daja sporo pod warunkiem, ze beda jakiejs dobrej firmy. Te phillipsy, o ktorych byla mowa wyzej ponoc sa faktycznie dobre, slyszalem tez ze dobre zarowki robi Osram. Oslepiaja jak sie kupi za mocne i to jest niedozwolone. Te wszystkie zarowy swieca mocniej ale kosztem zywotnosci. Mam jeszcze pytanie czy przejdzie sie przeglad z niebieskimi postojowkami (tymi phillipsa)
center - 2004-12-06, 17:45
atesty maja takze na pewno...
a wydatek duzy to nie jest, 74 zeta za 2 H1 i 2 postojowki...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35695271[/url]
mocry - 2004-12-07, 00:19
| Cytat: | | atesty maja takze na pewno... |
A np jak zatrzymaja mnie do kontroli i beda sie czepiac tych postojowek lub nawet samych zarowek... to co wtedy jakis swistek na to jest czy jak Mial ktos z Was taka sytuacje, pytam bo juz od dawna chce sobie wymienic i to wlasnie na te phillipsy w linku z postu wyzej. Tylko nie wiem czy po przegladzie czy juz moge zmienic 8)
center - 2004-12-07, 00:45
na jutro bede wiedzial, jakie obowiazuja wg kodeksu drog...
korzuch - 2004-12-07, 07:18
yo!
A kto ma dłużej te Philipsy niż 3 miesiące??
pozdro
LiZzArD - 2004-12-07, 15:02
A jaką maksymalną moc takich żarówek (Philips) można wsadzić do e30 żeby nie oślepiać wszystkich na około, alę żeby świeciły lepiej niż oryginalne, które już trochę nie domagają?
korzuch - 2004-12-07, 15:14
yo!
Z teog co mówia uczciwi sprzedawcy to te Philipsy palą sie bardzo szybko i 3 komplety na rok moze wystarczy wiec sie pytam ile w tym prawdy??
pozdro
Pablo - 2004-12-07, 16:11
Powiem wam jak to jest z doswiadczenia mego wlasnego Mialem wczesniej mazde 323F na soczewkach i osram cool blue i philips blue vision wytrzymywaly gora 3 miesiace.... natomiast moj przyjaciel w punciaczku mial te same zarowy tylko H4 poltora roku!!! Juz myslalem ze mam cos z instalacja w mazdzie ze sie pala tak szybko....jak kupilem swoja becie po miesiacu wsadzilem cool blue i.....3 miechy i spalone.... zaciekawilo mnie to i podobno problem tkwi w.....soczewce!!! Poprostu temperatura jaka jest w soczewce wypala je duuuzo szybciej, natomiast w normalnym kloszu wytrzymuja dluzej!! Roznica w swietle jest miedzy tymi cool blue a zwyklymi (oczywiscie na duzy plus dla cool blue) ale jak sobie podliczylem ile musze wywalic na zarowy..... zacisnalem pasa, i zalozylem xenony....to jest dopiero efekt
Ale co jak co jesli nie przeszkadza komus ze sie dosc szybko pala, polecam, i w mazdzie i w beemce spora roznica!
Natomiast nie polecam tych pseudo xenonow nieznanych firm, sa gowniane!! Raz sie nacialem i wyrzucilem 100zl. Poprostu po paru dniach swiecily ja dynamo w rowerze, a to dlatego ze sie farba na kloszu wypalila!!!!!
cinek_sw - 2004-12-07, 18:03
| LiZzArD napisa/a: | | A jaką maksymalną moc takich żarówek (Philips) można wsadzić do e30 żeby nie oślepiać wszystkich na około, alę żeby świeciły lepiej niż oryginalne, które już trochę nie domagają? |
mam H1 12v 55w... wystarczą, nie ma co porównywać ze zwykłymi żarówami, o niebo lepiej... 8) 8)
a co do tej trwałości, mam już je chyba conajmniej 3 miechy i świecą jak poj***ne..
Darek W-wa 735 - 2004-12-07, 21:14
Pablo,a ile kosztowało założenie xenonkow?
henry - 2004-12-07, 22:08 Temat postu: Żarówki Witam!! Warto kupic ale tylko "markowe" mam na mysli Philips Blue Vision Osram Cool Blue lub Hella Blue Light. Unikac jak ognia żarowek np. Zenon Blue Light i innej tego rodzaju "dżumy".Cool Blue świeci mi w typowym reflektorze (ale nie soczewka ) juz dwa lata - a codziennie jeździmy teraz przecież na światłach.Jest różnica i to wyraźna między zwykłą żarówką halogenową a taką "blue light".Żywotność rzeczywiście może krótsza.
Pewnie ,że nie ma to jak ksenony , ale tu prędzej policja może sie przyczepić bo obowiązkowym dodatkiem wymaganym przy ksenonach jest układ spryskiwaczy reflektorów i układ samopoziomowania w zależności od chilowego położenia nadwozia.Tego wymagają Warunki Techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu.
PZDR - henry
Scigany - 2004-12-07, 22:17
w vw mialem przez poltora roku philips vision+ , naprawde byla poprawa swiecenia.
lokop e30 320i - 2004-12-07, 22:53 Temat postu: Re: Żarówki
| henry napisa/a: |
Pewnie ,że nie ma to jak ksenony , ale tu prędzej policja może sie przyczepić bo obowiązkowym dodatkiem wymaganym przy ksenonach jest układ spryskiwaczy reflektorów i układ samopoziomowania w zależności od chilowego położenia nadwozia.Tego wymagają Warunki Techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu.
PZDR - henry |
center - 2004-12-07, 23:07
co do spryskiwaczy to juz kiedys nawet o tym bylo na forum, a co do poziomowania to raczej musi byc, przeciez xenony wala jak oszalale, jakbys mial tym walic po oczach to jak leszem wiec musi byc autoregulacja..
ROBA - 2004-12-08, 07:53
panowie ja mam u siebie hella blue light i są zajebiste szczególnie do soczewek temp 5000 filtr uv nie wypalają odblasku mam je pół roku i są git kupiłem na allegro za59zł od gościa z gdańska zajmuje sie tylko hellą co orginał to orginał
LiZzArD - 2004-12-26, 00:10
Odkopię trochę temacik - jestem właśnie na etapie wymiany żarówek ale mam problem. Jaki typ siedzi w E30 ? H1, H2, H4 czy jeszcze jakiś inny. Nie znalazłem nigdzie a nie chce mi się wyciągać żarówki żeby sprawdzić.
Pawel-e30 - 2004-12-26, 00:20
H1
Scigany - 2004-12-26, 11:22
powiem Wam, ze sie zastanawialem nad zalozeniem ksenonow. Na allegro sa po 550zl firmy hella. Trzech moich kumpli zalozylo juz je do swoich betek, ( E30, E36, E34 ) i wyglada to naprawde super. Byla tez rozmowa na temat ukladu samopoziomujacego i spryskiwaczy wysokocisnieniowych. Nikt z nich tego nie zakladal, bo o ile sprysiwacze jeszcze mozna zalozyc, to uklad samopoziomowania jest cholernie drogi. W ustawie nie ma nic o tych ukladach, jedynie pisze o kolorze swiatla i jego natezeniu. Ja bede zakladal ksenony w styczniu, jak tylko wyplata sie na koncie pojawi, glownie z tego wzgledu iz codziennie wracam z pracy droga krajowa E-40, ktora jest nieoswietlona, i duzo na niej wypadkow, a podczas deszczu naprawde malo widac z moimi soczewkami. A powiem Wam, ze jak sie przejechalem z kumplem jego E30 z zalozonymi ksenonami na soczewkach, to wlasnym oczom nie wierzylem, bylo doslownie bialo jak w dzien, naokolo prawie, no masakra. Piekne swiatlo. Czytalem tez ,ze najlepiej ksenony "wychodza" na swiatlach soczewkowych, gdzie bardzo precyzyjnie mozna okreslic granice ich swiecenia. Takze reasumujac. Jak czesciej troche przetrzesz klosz, to az taki brudny nie bedzie, jak przy tak mocnym swieceniu obnizysz troche promien swiatla ( i tak one swieca o wiele dalej niz zwykle ) to sa male szanse na oslepianie kogos przy roznych polozeniach nadwozia. Powiem tak, znajomy mechanik z autoryzowanej stacji obslugo zakladal juz nie raz takie ksenony do zwyklych aut, nie bylo z tym nigdy problemu, jezeli sa one zalozone dobrze, duzym plusem jest tez to gdy sa zakladane pod swiatla soczewkowe, ktore precycyzyjnie rozszczepiaja swiatla. Inny kumpel w E36 juz poltora roku jezdzi z montowanymi ksenonami i nikt jeszcze mu nic nie zarzucil, a na przegladzie nawet sie nie pytali o to.
Ja bede zakladal w styczniu. Juz sie nie moge stycznia doczekac
BADYL - 2004-12-26, 11:35
A co z załozeniem ksenonow jako swiatła DROGOWE czyli długie??
Scigany - 2004-12-26, 11:54
w zestawie za 550zl sa swiatla mijania , czyli dwa zarniki, zreszta i tak dlugich sie wtedy nie uzywa, bo zwykle dlugie sa wo wiele slabsze niz ksenony mijania
Kryhas - 2004-12-26, 14:41
A czy te xenony za 550 zł są legalne tzn. chodzi mi o montaŻ ich w światłach czy policja się nie RZuca
pilnować błędów proszę - MOD
Anonymous - 2004-12-26, 22:06
| Kryhas napisa/a: | A czy te xenony za 550 zł są legalne tzn. chodzi mi o montaŻ ich w światłach czy policja się nie RZuca
pilnować błędów proszę - MOD |
Nie są legalne. Za to traci się dowodzik. Do ksenonów muszą być sprykiwacze i układ samopoziomujący wtedy dopiero mogą mieć homologacje.
greg - 2004-12-27, 01:14
Jeśli szukacie xenonów z chomologacją do lamp H4 to zapraszam na stronę
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=38010111
za te żarówki policja dowodu nie zabiera. Pozdrawiam
Marcin - 2004-12-27, 01:36
A czemu sadzisz, ze nie zabiera skoro nadal nie ma spryskiwaczy oraz ukladu samopoziomujacego???
Scigany - 2004-12-27, 06:19
no to to sa te same o ktorych mowie, tylko ktos wieksza kase na nich zbiera
greg - 2004-12-27, 19:34
Mam kumpla który pracuje w serwisie BMW u Smorawińskiego w W-wie
i własnie na życzenie właścicieli samochodów mątują takie żarówki
H4lubH7 w zależności od budowy lampy (tylko żarówki firmy OSRAM) i tak się często składa że nie mają te auta układu poziomującego i spryskiwaczy. Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa gdy autko ma soczewki wtedy muszą być conajmniej spryskiwacze.
Tak przy okazji to jakby ktoś chciał orginalne ringi od 5' to mogę się zapytać bo ten mój kumpel ostatnio mówił że coś takiego ma.
Anonymous - 2004-12-27, 19:56
| greg napisa/a: | Mam kumpla który pracuje w serwisie BMW u Smorawińskiego w W-wie
H4lubH7 w zależności od budowy lampy (tylko żarówki firmy OSRAM) i tak się często składa że nie mają te auta układu poziomującego i spryskiwaczy. Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa gdy autko ma soczewki wtedy muszą być conajmniej spryskiwacze.
Tak przy okazji to jakby ktoś chciał orginalne ringi od 5' to mogę się zapytać bo ten mój kumpel ostatnio mówił że coś takiego ma. |
To ciekawe. Nie słszałem o czymś takim. A jakąś homologacje dają czy coś takiego?
ArtiBig - 2004-12-27, 22:00
no a ja poprosze o inna rade bo denerwuje sie mocno bo w zadnym aucie niemiałem tak słabych swiateł mijania w deszcz i na mokrym asfalcie poprostu jakby swiata znikały zaznaczam ze sa ustawione dobrze i nawet układ regulacji działa reflektory sa czyste i z dobrymi odblaskami a bez pomocy halogenów nieda sie jechac
zarówki z 90 roku orginalne !!!! czy to moze byc wina ze po 14 latach moga swiecić słabjej ?
jakie zaróki polecicie dobre i za rozsadna kase niemusza byc niebieskie w sordku mam niebieskie neony i mi styka
czy moga byc zarówki 100wattowe do sw mijania beda mocniej swiecić??
duchPW - 2004-12-27, 22:10
chyba żartujesz, albo coś źle przeczytałem - masz żarówki z 1990 roku? - jeśli tyle wytrzymały - to je do rekordów Guinesa dawaj, a co do żarówek 100W - to lekka przesada - wystarczy jak kupisz nowe 55W, ewentuaalnie +10, +30 lub +50% - a jakie? - było na forum sporo dyskusji na ten temat poszukaj
ArtiBig - 2004-12-27, 22:27
tak mam zarówki z 90 roku helli sądzę tak po napisach na zarówkach to moze byc wina ze sa stare ?
a jak swieca żólte światła znam jedna laske co ma e30 ze szwajcarji biała z żółtymi lampami z przodu heheh orginalnie hehe smieszne to ale swieci
sa jeszcze jakies zaróki co daja zułto zielone swiatło ale czy to jest dobre to mam wątpliwosci
a tak na boku to kto powiedzął ze kseony musza btc niebieskie ostatnio na sniegu w w mercedesie ML 4 osoby potwierdziłyze tamte kseony ssa bardiej zielone niz niebieskie
duchPW - 2004-12-27, 22:31
te żółto-zielone żarówki to właśnie nieudana próba podrobienia światła xenonów - moim zdaniem straszna kicha
a żarówki sobie po prostu zmień na nowe
sarna1 - 2004-12-27, 23:22
ArtiBig chodzilo raczej o zolte klosze lamp - moj kumpel ma takie i faktycznie w deszczowej pogodzie lepiej oswietlaja droge - ale za to w normalna noc jest gorzej , kwestia wyboru, na twoim miejscu kupilbym zarowki philipsa blue vision lub helli i nic nie zmienial.
Zbychu - 2004-12-28, 08:31
| piOTer_W napisa/a: | | chyba żartujesz, albo coś źle przeczytałem - masz żarówki z 1990 roku? - jeśli tyle wytrzymały - to je do rekordów Guinesa dawaj, a co do żarówek 100W - to lekka przesada - wystarczy jak kupisz nowe 55W, ewentuaalnie +10, +30 lub +50% - a jakie? - było na forum sporo dyskusji na ten temat poszukaj |
I tu się z kolegą zgodzę.
A odnośnie żarówek 100 watowych to w całej europie są one zabronione.
Są to żarówki tylko i wyłacznie do rajdów samochodowych.
Za to sie dowodzik traci
Anonymous - 2004-12-28, 09:45
| jarekson napisa/a: | | greg napisa/a: | Mam kumpla który pracuje w serwisie BMW u Smorawińskiego w W-wie
Tak przy okazji to jakby ktoś chciał orginalne ringi od 5' to mogę się zapytać bo ten mój kumpel ostatnio mówił że coś takiego ma. |
To ciekawe. Nie słszałem o czymś takim. A jakąś homologacje dają czy coś takiego? |
W Warszawie nie ma juz Smorawinskiego, salon i serwis zostal sprzedany firmie Bawaria Motors i dziala pod taka nazwa od 1.11.2004.
Owszem w serwisie tym montuja swiatla ksenonowe na zyczenie wlascicieli, ale tylko do takich samochodow, ktore moga miec taka opcje przewidziana przez konstruktorow, np. E39, lacznie ze spryskiwaczami i ukladem samopoziomujacym.
To co opisujesz, to jakas pomylka.
Anonymous - 2004-12-28, 17:48
| piOTer_W napisa/a: | te żółto-zielone żarówki to właśnie nieudana próba podrobienia światła xenonów - moim zdaniem straszna kicha
a żarówki sobie po prostu zmień na nowe |
A czy nie mówisz przypadkiem o ALL WEATHER czy jakoś tak.
Miki - 2004-12-28, 20:34
| piOTer_W napisa/a: | | te żółto-zielone żarówki to właśnie nieudana próba podrobienia światła xenonów - moim zdaniem straszna kicha |
hehehe żebyście widzieli ile po Białymstoku jeździ aut za wschodniej granicy z takimi żarówkami które czasem świeca na zielono
artvi - 2004-12-28, 21:12
a żółte żarówki są dopuszczalne??? takie jak w starych peugot'ach i umnie klient w e36 ma ... szczerze mówiąc mnie to wkur... ja sie mijam z takimi
Anonymous - 2004-12-28, 23:41
witam
ja mam ksenony zrowno jako swiatla mijania jak i drogowe!!
polecam naprawde warto, bo te wszystkie zarowki to lipa......
Zbychu - 2004-12-30, 08:51
Sadzę że nie trzeba nam ksenonów czy innych bajerów zamiast porządnych żarówek. Po prostu pilnujcie okresowej wymiany i kontrolujcie stan odbłyśników. Nie kupujcie gówna za 10 zlotych bo to nic nie da. Ja wczoraj wymieniłem na nowe osramy Silverstar + 50% za 50 zł komplet(2 szt). Poprzednio też były osramy ale różnica jest kolosalna . W starych już mi się żarniki poprzytapiały i dlatego marnie świeciły. Teraz to światła mijania mam chyba lepsze od długich
Kryhas - 2005-01-11, 20:00
Powiedzcie mi proszę, co to jest ten układ samopoziomujący, bo mnie to ostatnio nurtuje.
pathrow - 2005-03-15, 20:39
czsc
heh ja sobie zakupilem ostatnio h1 do sojej e30 philipsy vishion +50. I wiatlo jest faktycznie ostrzejsze i ladniejsze ale to ze ma koniec szkielka pomalowany na niebiesko to juz akurat nic nie oznacza mialem nadzieje na lekka poswiate blekitna i nic
pozdro 8) [/list]
|
|