| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Jakiej firmy wiertarka?
Sebol - 2008-06-10, 22:46 Temat postu: Jakiej firmy wiertarka? Witam, potrzebuję trochę powiercić w betonie, typu otwory na kołki rozporowe itp, jak to w domu podczas remontu. Przymierzam się do wiertarki jednak brak kasy na najtańszego Boscha 1500W za 450zl. Proszę o polecenie jakiegoś sprzętu z niższej półki ale wartego uwagi. Słyszałem pozytywną opinię o firmie Graphite- wie ktoś coś na temat ich sprzętu? Chodzi mi o wiertare minimum o mocy 1000W. Z góry dzięki.
Melis - 2008-06-11, 08:42
Wiesz do kołków to chyba nie musi byc cos powyżej 1000W, a do tego co piszesz to bardziej Ci się przyda młot udarowo obrotowy, bo nim bez duzego wysiłku sobie bedziesz pykał dziurki
Tu pare takich, które daja rade w takich akcjach:
http://www.allegro.pl/ite...a_fv_gwar_.html
http://www.allegro.pl/ite...er_walizka.html
ale jakbys był uparty na wiertarkę (jednak wybrałbym młoto... ) to moze to:
http://www.allegro.pl/ite...zka_fa_vat.html
Tu coÅ› mniejszego:
http://www.allegro.pl/ite..._wys_0_waw.html
Tylko przejzyj sobie oferty cenowe bo to tylko dla przykładu dałem a moze gdzies tansza znajdziesz.
No i podstawa- dobre wiertła do takich prac i sprzetu, bo bez tego tylko sie na wku....sz bo bedziesz sie męczyl ty i sprzet...
Pozdro
piotrek528 - 2008-06-11, 12:06
A może Black&Decker ? ja mam wiertarkę od kilku lat i nie narzekam, a łatwo w niektórych momentach nie miała
robcio_ - 2008-06-11, 13:13
Ja w pracy korzystam z narzedzi einhella i nie narzekam ostatnio majster pokupil nowy mlot z udarem dobra maszyna a koszty niewielkie a jak u Ciebie do robot domowych nada sie idealnie
urbi - 2008-06-11, 15:12
polecam z czystym sumieniem firme MAKITA ! robia super sprzet w cenach sie niestety nie orientuje
G-R-Z-E-Åš - 2008-06-11, 15:21
MAKITA jest bardzo dobrą firmą i robią rewelacyjny sprzęt ale cenią sie więc napewno nie zmieścisz sie w tych pieniążkach
robcio_ - 2008-06-11, 15:37
no wlasnie dlatego nawet o tym nie wspominalem MAKITA wg. mnie osobiscie to mistrzostwo swiata w elektronarzedziach bosch juz dawno sie chowa przy niej ale wszytsko co dobre musi kosztowac jak BMW
sarna1 - 2008-06-11, 18:05
liderzy to Hilti - poza wszelka konkurencja, pozniej DeWalt. Makita. Wurth - jak masz malo kasy to kup AEG - tez fajny sprzet i powinienes sie zmiescic w 450 pln.
Jak mam cos doradzic to poszukaj sprzetu na allegro - nieraz idzie wyrwac profesjonalny sprzet jeszcze na gwarancji w cenie mniej fachowych urzadzen.
frantic - 2008-06-11, 20:22
ja polecam makite i de walta
ChriS - 2008-06-11, 20:27
Ja mam Metabo i jest ok.Ceny nie pamiętam dokładnie ale było poniżej 500zł.
kamil.k - 2008-06-12, 02:01
jak chcesz cos tanszego ale dobrego to bierz cos z oferty FERM-a albo Parksida
jak tylko do wiercenie kołków a nie do kucia itd. to ten ci wystarczy
http://www.allegro.pl/ite...w_3l_gw_fv.html
bosch to teraz jest taki sredni na jeża i ja bym nie kupił
ogolny - 2008-06-12, 07:07
Do prac domowych wystarczy sprzęt BOSCH-a pod warunkiem że nie bedziesz wiercił otworów większych jak fi 12mm .Do wiekszych otworów i większej ilości polecam Hilti są nie do zdarcia(najszybsze i najtrwalsze maszyny do wiercenia)
Ale tak jak napisałeś do 450 zł to tylko Bosch zadne Einhel i inne wynalazki bo więcej się naklniesz niz narobisz.
jaqub - 2008-06-12, 11:31
| ogolny napisa³/a: | Do prac domowych wystarczy sprzÄ™t BOSCH-a pod warunkiem że nie bedziesz wierciÅ‚ otworów wiÄ™kszych jak fi 12mm .Do wiekszych otworów i wiÄ™kszej iloÅ›ci polecam Hilti sÄ… nie do zdarcia(najszybsze i najtrwalsze maszyny do wiercenia)
Ale tak jak napisałeś do 450 zł to tylko Bosch zadne Einhel i inne wynalazki bo więcej się naklniesz niz narobisz. |
jesli chodzi o boscha to totalna padaka... sprzet nawet ten bardziej profesjonalny to kupa... mloto-wiertarka na gwarancji byla w naprawie chyba ze 3 razy (nie byla wcale mega hardcorowo wykorzystywana: ot wiercenie pod kolki do styropianiu, pod instalacje CO, jakies tam czasem dlubanie/skuwanie betonu) skonczyla sie gwarancja i okazalo sie ze naprawa przekraczala wartosc sprzetu... ale jedno zostalo mi w pamieci jak bylem w serwisie: przyjechal klient "z zielona" pila boscha, wygladala niemal jak nowka (zadnych otarc, nawet nie zapylona) i mowi ze sie "zepsula" a na to serwisant ze to urzadzenie do hobbistycznych prac a klient na to "robilem dziecku karmnik na technike"... myslalem ze padne
co do wiertarek to jak nie masz hajsu na min makite to kup sobie einhela zoltego...
ogolny - 2008-06-12, 11:54
Powiem tak ,na co dzień użytkuje sprzęt Hilti oraz Festool są to najbardziej pofi narzędzia.Wkrętarek używam Festool ( kompaktowe lecz drogie)oraz Mac Alister( żywotne i tanie).
Einhela nie użytkowałem i nie gustuje w sprzęcie z niskiej pólki , szkoda czasu,nerwów i pieniędzy.
kamil.k - 2008-06-13, 01:29
ogolny, wszyscy którzy pisza że hilti rzadzi maja racje ale napisz ile kosztuje taka wiertarka i czy rzeczywiscie komus kto chce wyremontowac dom jest ona potrzebna.
u mnie w robocie nie ma dnia żebym czegos nie wiercił a czesto wierce całe dnie itd. i FERM-a i PARKSIDA moge polecic tym bardziej do uzytku domowego .boscha omijam szerokim łukiem tak jak wiekszosc osób z branży budowlanej i nie tylko
ogolny - 2008-06-13, 07:20
Można kupić użykęna allegro np.
http://www.allegro.pl/ite...arka_600_w.html
Taka do domu akurat
MrKrYH_e34 - 2008-06-13, 23:42
ja jak bylem na etapie budowy zakupilem jakis tescowy mlot pneumatyczny z opcja wiertary udarowej ceny nie pamietam dokladnie ale ok 250 - 300 zl .. mlot ten przetrwal cala ciezka prace posypal sie po 8 miesiacach konkretnej pracy po czym w markecie oddano mi kaske wiec jesli szukasz czegos taniego nie koniecznie na lata to polecam takie rozwiazanie .. w najgorszym przypadq dadza Ci novy sprzet
SajGoN - 2008-06-15, 12:13
jesli nie mialbys wircic w zelbetonie 6 godzin non-spop to zaufaj firmie:
1.Makita lub Metabo
2Bosh lub DeWalt
kamil.k - 2008-06-15, 19:30
| SajGoN napisa³/a: | jesli nie mialbys wircic w zelbetonie 6 godzin non-spop to zaufaj firmie:
1.Makita lub Metabo
2Bosh lub DeWalt |
wszystko sie zgadza poza boschem tylko kto jest taki hart żeby tyle czasu wiercic co z tego ze maszynka wytrzyma jak robotnik padnie
SajGoN - 2008-06-16, 00:55
sorry ale nie mialem na mysli zielonego Bosha ani niebieskiego Made in Taiwan.
Kiedys wiercilem jakims slabym sprzetem ze slabym wiertlem w stropie i zajelo mi to sporo czasu. Za niedlugi czas byla u mnie ekipa serwisowa z TPSA i przeciagali mi linie na 2ga strone budynku. Musieli sie przewiercic na wylot przez strop, powiedzialem im ze to moze troche potrwac, on przylozyl instrument i czasie 4-5 senund bylo po zabiegu, przez pol minuty bylem zamurowany z wrazenia. Warto wydac kase na cos dobrego. Ja dodatkowo czerpie jeszcze satysfakcje z posiadania pozadnej rzeczy.
Pozdro
|
|