BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - skad takie różnice w cenach oleji pomiedzy allegro a sklepem

Pawel735 - 2008-06-16, 11:35
Temat postu: skad takie różnice w cenach oleji pomiedzy allegro a sklepem
Jak to możliwe ze olej który w sklepie kosztuje 150-160 zł sprzedawany jest na allegro za 90 zł ?
Czy az tak duze są marże sklepowe ?
Zaraz ktoś zarzuci ze na allegro sprzedawane są podróbki - moze to i prawda ale np firma eurocars z wrocławia sprzedaje za 90 zł 4 litry oleju castrol magnatec 5w/40 (firma ma swoją siedzibę i jest normalnym dystrybutorem czesci) podczas gdy takim sam olej w sklepie kosztuje 150 zł a w przypadku tej firmy nie mam watpliwosci ze ich olej moze byc jakas podrobka bo napewno nie mogliby sobie na to pozwolic.

jaqub - 2008-06-16, 12:32

1sza opcja podrobki
2ga opcja jak kupujesz TIRa lub dwa towaru masz inna cene i za inna cene mozesz sprzedawac, tylko ze wtedy masz kilka pln zarobku na sztuce ale sprzedajesz w opor towaru i wychodzisz na swoje :spoko:
ma ktos jeszcze jakies pomysly?

wojtaq - 2008-06-16, 12:35

moze ten olej juz troche gdzies lezal i dlatego tak
Pawel735 - 2008-06-16, 12:48

ja szczerze jakos nie mam przekonania do tego - przy takiej ilosci przekretów co dzisiaj jest to lepiej kupic olej z naprawde pewnego źródła niz później zastanawiac sie czy ten silnik aby napewno chodzi tak jak powinien
urbi - 2008-06-16, 13:01

kiedys moj ojciec wozil oleje z austrii na wschodnia europe (jest kierowca) - kupil mi kiedys karton czyli 6 sztuk 4-litrowych baniek 10w40 castrol magnatec z data produkcji 2 tyg przed kupieniem czyli swiezynki - banka 4 litrowa wychodzila jakies 40 - 50 zl, wszystko oryginalne, zapakowane itd itd ... kazdy chce zarobic i stad taka porypana cena !
Pawel735 - 2008-06-16, 14:53

urbi napisa³/a:
kiedys moj ojciec wozil oleje z austrii na wschodnia europe (jest kierowca) - kupil mi kiedys karton czyli 6 sztuk 4-litrowych baniek 10w40 castrol magnatec z data produkcji 2 tyg przed kupieniem czyli swiezynki - banka 4 litrowa wychodzila jakies 40 - 50 zl, wszystko oryginalne, zapakowane itd itd ... kazdy chce zarobic i stad taka porypana cena !

Jeżeli wiesz skąd to było kupione to pełen luz.Dzisiaj niestety ściemniaczy, czarowników i biznesmenów z miodem w uszach jest pełno i nie można ufać ludziom chociaż z drugiej strony niejednokrotnie doświadczyłem dużej różnicy cenowej pomiędzy sklepami - choćby ostatnio kupiłem opony o 200 zł taniej za komplet niż w innym sklepie.

RySiOtm - 2008-06-16, 15:36

chodzi tez o to ze sklepy do ceny kazdego towaru dodaja swoja marze, bo musza oplacic lokal, podatki itp itd. a sklepy internetowe nie musza wynajmowac lokali do prowadzenia sklepy, ani zadnych wiekszych oplat robic. stad taka niska cena
Pawel735 - 2008-06-16, 18:48

RySiOtm napisa³/a:
chodzi tez o to ze sklepy do ceny kazdego towaru dodaja swoja marze, bo musza oplacic lokal, podatki itp itd. a sklepy internetowe nie musza wynajmowac lokali do prowadzenia sklepy, ani zadnych wiekszych oplat robic. stad taka niska cena

No dobra ale ta różnica jest niepokojąco duza bo wynosi niemalze 50 % a to balansuje mi juz troche na granicy albo niezłych układów handlowych albo podrabianego towaru.

valdi80 - 2008-06-16, 20:42

Wystarczy, że kupuje na zachodzie (olej jest tam tańszy)i nie opłaca akcyzy (średnio mądre na długi dystans).
southOFheaven - 2008-06-16, 21:53

kupujcie rodzimego lotosa. to jest rozwiazanie waszych problemow i dylematow.

na forum prawie wszyscy smigaja betami w podeszlym wieku..a taki olej jest w sam raz.

komus lepiej na duszy ze jezdzi na oleju castrol? "bo polski rajdowiec go reklamuje i silnik wytrzymuje do kilku godzin wiecej krecenia na czerwonym polu" :lol:

valdi80 - 2008-06-16, 22:08

southOFheaven napisa³/a:

na forum prawie wszyscy smigaja betami w podeszlym wieku..a taki olej jest w sam raz.

komus lepiej na duszy ze jezdzi na oleju castrol? "bo polski rajdowiec go reklamuje i silnik wytrzymuje do kilku godzin wiecej krecenia na czerwonym polu" :lol:

Do dyfra ze szperą też polecisz lotosa?

Cypisek - 2008-06-16, 22:23

southOFheaven napisa³/a:

Ja jeżdzę na Platinum Semisynthetic, mam go za grosze, zmieniam kiedy mi pasuje i jestem bardzo zadowolony :)

Piotrw85 - 2008-06-16, 22:24

ja kupiłem na allegro płyn do chłodnic dynagel 2000 i zapłaciłem dużo taniej z przesyłka niż w sklepie no i z pewnością był oryginalny
jaqub - 2008-06-16, 23:08

southOFheaven napisa³/a:
komus lepiej na duszy ze jezdzi na oleju castrol? "bo polski rajdowiec go reklamuje i silnik wytrzymuje do kilku godzin wiecej krecenia na czerwonym polu"

MI :mg:

urbi - 2008-06-16, 23:17

mi tysz :) tluczenie w silniku zaczne tlumaczyc przebiegiem a nie olejem :P
metaldaw - 2008-06-17, 17:01

W polsce do chłodnicy lałem Texaco Havoline (koncentrat) - cena po rabacie w sklepie to było 130zł za bańkę 5l (dwa lata temu)

W UK ten sam płyn do dziś kosztuje 1,99 Funta za bańkę 1l (za 5l wyjdzie 9,95 Funta) czyli przy obecnym kursie jest to cena 42zł

transport z UK nie tłumaczy tej różnicy w cenie. podobnie jest z cenami większości.....

jaqub - 2008-06-17, 17:47

dobra kupilem w eurocars 15litrow oliwy... 2 banki do beemki (edge 10w60) i 1szt do innego auta (magnatec 10w40). zobaczymy co to warte.
Grucha Jr - 2008-06-17, 22:39

Pawel735 napisa³/a:
urbi napisa³/a:

Jeżeli wiesz skąd to było kupione to pełen luz.Dzisiaj niestety ściemniaczy, czarowników i biznesmenów z miodem w uszach jest pełno i nie można ufać ludziom chociaż z drugiej strony niejednokrotnie doświadczyłem dużej różnicy cenowej pomiędzy sklepami - choćby ostatnio kupiłem opony o 200 zł taniej za komplet niż w innym sklepie.

Tylko czy masz pewność że kupując w sklepie za 150zł kupujesz oryginał???

Pawel735 - 2008-06-17, 23:09

Grucha Jr napisa³/a:
Pawel735 napisa³/a:
urbi napisa³/a:

Tylko czy masz pewność że kupując w sklepie za 150zł kupujesz oryginał???

Kupuje ze sprawdzonego miejsca.

southOFheaven - 2008-06-18, 18:40

łepki z allegro (przewaznie woj. zachodniopomorskie) maja nowe bańki z nowymi otwarciami (nakretkami) i naklejaja nowe plomby (zeby wszystko ladnie wygladalo dokladaja gratis wywieszki). Leja do srodka oleje z beczki taniego producenta (pokroju lotos). na kazdej bance 5litrowej zarabiaja srednio 15-20zl. A frajerow jest na peczki wiec biznes sie oplaca.. ;]
jaqub - 2008-06-18, 19:35

southOFheaven napisa³/a:
łepki z allegro (przewaznie woj. zachodniopomorskie) maja nowe bańki z nowymi otwarciami (nakretkami) i naklejaja nowe plomby (zeby wszystko ladnie wygladalo dokladaja gratis wywieszki). Leja do srodka oleje z beczki taniego producenta (pokroju lotos). na kazdej bance 5litrowej zarabiaja srednio 15-20zl. A frajerow jest na peczki wiec biznes sie oplaca..

mozesz to rozwinac...

Rafal_e30 - 2008-06-18, 20:24

wiem jedno- żebynie kupowac oleju w marketach. Podobno kupują duże ilości jakiegoś syfu produkcyjnego za grosze a sprzedają za normalne pieniądze, lub ciut niżej niż normalnie, jako olej pierwszej jakości.
jaqub - 2008-06-18, 21:39

kupowalem w MAKRO castrola (rozne) i zawsze bylo OK... ba na CASTROLU z makro smart przestal pic olej (wczesniej byl jakis MOBIL zalewany w warsztacie z beczki)...
puz - 2008-06-18, 21:44

panowie kupuje olej valvoline bezposrednio od dystrybutora na polske ceny hurtowe sa zupelnie inne od realnych. miesiecznie kupuje oleju i innych produktów za około 4 tyz zł wiadomo nie bede sprzedawal po cenach hurtowych bo to zaden interes wiekszosc osób która handluje na allegro to przedstawiciele lub sklepy oni z tego zyja wiec nie ma co sie dziwic ze tyle przycinaja. ja zamawiajac jakis produkt mam podane dwie ceny dla mnie i sugerowana Duuuuuuuuuuzo wyzsza. Metal ciagnałes kiedys do polski jakies towary? pewnie nie! cła, transport, kursy walut, czas!!!!
Piotrw85 - 2008-06-18, 22:12

Dokładnie przedstawiciele na pewno posiadają swoje gratisy wcisną komuś promocje nie poinformują o gratisach i biorą dla siebie w każdej branży tak jest