| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - SWAP 1.6 m40 automat na 1.8is manual. Pilnie potrzebuje info
ZlotyBMW - 2008-06-17, 10:30 Temat postu: SWAP 1.6 m40 automat na 1.8is manual. Pilnie potrzebuje info Witam.
Mam pytanko a mianowicie... posiadam e30 1.6 m40 w automacie niestety;/ Myśle nad wrzuceniem 1.8is oraz skrzyni manualnej. Czy dużo przeróbek muszę zrobić żeby przerobić na manuala ? jak to zrobić ? i co jest mi potrzebne ? ewentualnie czy skrzynia automatyczna od tego m40 będzie pasowała do IS'a ? choć nie bardzo chciałbym na takim czymś śmigać. Znalazłem za w miarę przyzwoite pieniążki silnik IS'a, skrzynie oraz wszystko potrzebne do przekładki (komplet) ale chciałbym najpierw dowiedzieć się czegoś tutaj zanim cokolwiek kupię i wezmę się za to bo szkoda byłoby wywalić kasę na coś co może się nie przydać. Trochę poczytałem już o tym na forum ale chodzi mi jeszcze o tą skrzynię bo nie bardzo mogłem znaleźć coś na jej temat w IS'ach.
Pozdrawiam
duchX - 2008-06-17, 11:33
Da sie przerobic wszystko potrzebny bedzie napewno wal ktos kto sie zna na elektryce no i duzo czesci pracy i pieniedzy na te wszystkie czesci moim zdaniem totalnie nie oplacalne
Łukasz - 2008-06-17, 14:39
co chcesz, dla mnie 1.6 w automacie to rakieta - zawsze jestem pierwszy ze świateł, no ostatnio raz przegrałem z Hayabusą...
1.8 is w automacie - nie widzę tego, a przekładka na is manula - jak najbardziej.
duchX - 2008-06-17, 15:37
z 1.6 na 1.8is jak najbardziej tak ale kompletnie nie oplacalne !! bo za te pieniadze i czas ktory wlozysz w przekladke kupisz IS'a a 1.6 sprzedaj
ZlotyBMW - 2008-06-17, 17:39
Tylko że 1.6 mi padł i mam już wyjęty silnik, jutro jade po 1.8is rano i będę to składał powoli, nie spieszy mi się żeby to jak najszybciej zrobić bo ważny jest efekt, jak chce się zrobićcoś zbyt szybko to zawsze coś staje na przeszkodzie. Mam bude w świetnym stanie, zero najmniejszej rdzawki na całym aucie dlatego szkoda mi jej sprzedawać bo po co mam kupić jakieś zakatowane 1.8is skoro mogę kupić silnik z niemiec na którym przejade się przed zakupem. SIlnik jest jeszcze w aucie także najpier zobaczę co biorę a później będę sobie grzebał powoli, mam warunki jakie mi trzeba także myślę że powoli dam sobie radę Nie chce iść na łatwiznę bo chce dojść sam do czegoś i mieć z tego pełną satyswakcję ) Zobaczymy co z tego wszystkiego będzie, zawsze można sprzedać silnik i reszte jeśli coś będzie nie tak a jeśli chodzi o czas i pieniążki to akurat nie muszę się martwić ) jakoś daje radę jak narazie ) Wstawie może później fotki autka to sami ocenicie )
Dzięki wielkie za info...
Pozdrawiam
jaqub - 2008-06-17, 17:56
ZlotyBMW, bierz wszystko Co Ci sie uda, silnik, wiazka, komp, osprzet, skrzynia, wal i powinno byc plug&play
ZlotyBMW - 2008-06-17, 22:00
Akurat w tej chwili nie bardzo mogę szarpnąć wszystko bo muszę oddać kolesiowi kasę dlatego jutro biorę sam silnik + komp + wiązka i co tam da się jeszcze wyszarpać od nich a skrzynie i całą reszte przeróbek przerzucę za jakiś czas jak wpadnie jakaś kasa ) Mam do sprzedania silniki 1.6 w ktorym wytarlo panewke na 2 garze no i wał raczej do szlifu a poza tym wszystko super no i mam to co wszyscy lubią słuchać czyli 6-cio cylindrowe 2.0 w misce jest mała dziurka do zaspawania i do wymiany zawory bo pasek nie dał rady niestety a reszta sprawna jak należy ) sprzedam w całości lub w częściach gdyby kogoś coś interesowało są to motory od e30 oczywiście Co do cen to jak ktoś potrafi dobrze negocjować to nie pożałuje ) Jutro jak przywioze motor to będę chciał coś z nim podziałać jeszcze także wieczorkiem napisze jak mi poszło ) mam nadzieję że wszystko będzie w porządeczku silnik jest jeszcze w autku takze przejade się zanim kupie
Artur C. - 2008-06-18, 09:11
| ZlotyBMW napisa/a: | i do wymiany zawory bo pasek nie dał rady niestety |
Niemożliwe - Nie pasek lecz "płytko" "myślący" użytkownik nie dał rady
duchX - 2008-06-18, 09:20
nie zapomnij o pedalach poduszkach pod skrzynie lewarku itd. no i po wlozeniu IS warto by zmienic rozrzad bo napewno ma juz przejechane 160K
Cypisek - 2008-06-18, 14:48
Koniecznie kup wydech do m42, w m40 jest innej średnicy no i barany. Lepiej założyć oryginalny niż potem spawać kombinować i płakać za niutonometrami które uleciały przez wydech....
ZlotyBMW - 2008-06-19, 13:12
Kupiłem silnik, kolektor wydechowy z kawałkiem rury ale na razie poskładam to na stare wydechy żeby odpalić i poskładać wszystko tak jak ma być i wtedy będę kombinował. Mam też poduszki od IS'a ale nie mieszczą się na łapy gdzie się je przykręca więc zostawiłem stare, różnią się minimalnie, łapy silnika założyłem od 1.6 bo nie sięgały jak nie jedna to druga żeby wejść na poduszke a teraz jest git, skrzynia włożona tylko przykrecic musze, jeszcze zostało mi do włożenia: rozrusznik, chłodnica itp tylko muszę pogłówkować gdzie wężyki popodłączać bo w 1.6 troszke inaczej było, poza tym silnik wysoko siedzi i wygląda jakby maska miała się nie zamknąć bo kolektor wystaje ale ma ścięcie na końcach takie więc myśle że domknie się. Ma może ktoś z was jakąś instrukcję jak to wszystko poskładać ? chodzi mi o węże raczej bo z elektryką sobie poradzę, nie chciałbym podłączyć jakiegoś węża nie tam gdzie powinien być, no i muszę pokombinować z linką gazu bo też inne mocowanie. Idę poskładać to wszystko jak się a jak nie będę czegoś wiedział to będę pisał )
Cypisek - 2008-06-19, 22:30
Ja nie wiem co ty nakombinowałeś? łapy w m42 są takie same jak w m40, dajesz poduszki z m42 i wszystko pasi bez problemu. O jakich wężach mówisz? od chłodnicy? przecież są te same co i w m40 i nie da się tego źle podłączyć. Wsadzenie M42 zamiast M40 jest proste jak ......... bieganie
ZlotyBMW - 2008-06-20, 19:00
Łapy od M42 mam krótsze dlatego założyłem od M40 i dopiero mi na poduszki wszedł, podlaczylem wszystko tylko jest cos nie tak z elektryką bo nie dość że nie ma iskry na świecach to pompka paliwa nie daje paliwa przy kreceniu rozrusznikiem tylko jak na krótko podlacze, na cewkach jest napięcie 12,13V ale iskry na świecach brak jakiejkolwiek i już nie mam pomysłów. Pompke jakoś podłącze ale z tą iskrą nie wiem, niby wszystko jest normalnie, gniazda instalacji podłączyłem tak jak są, dobrze czy trzeba coś pozmieniać?? co jeszcze muszę zrobić Podpowiedzcie mi od początku co powinienem zrobić jeśli możecie, będę bardzo wdzięczny )
[ Dodano: 2008-06-21, 13:27 ]
Dodam że silnik miał zmieniony caly rozrząd na nowy przy 90tyś/km a teraz ma ok 135tys/km także jeszcze pociągnie )
Mam jeszcze kilka pytań takich jak:
-czy silnik w ogóle odpali na przepływomierzu od 1.6 ? bo nie mam jeszcze od ISa
-nad schowkiem gdzie jest umieszczony komp, idą 2 kabelki z kostką od wiązki kompa a w poprzedniej kostce były 3 kabelki i jak to podłączyć ? od czego to jest ? ma to coś związanego z pompką paliwa ? bo odkąd zmieniłem kompa pompka przestała pompować zupe.
-czy trzeba pozamieniać jakieś kabelki w tych okrągłych kostkach od kompa pod maską ?
-w jakiej kolejności podłączyć świece i cewki ? bo gościu poodłączał i teraz nie mam pojęcia w jakiej kolejności mają być podłączone ? chodzi mi o kostki od kompa do cewek i kable od cewek do świec.
-licznik, obrotomierz i wskaźnik paliwa nie działają a temp silnika działała przed zmianą instalacji a teraz po włączeniu zapłonu wskazówka od temp wygina się od razu na maxa, czy to wina licznika ? że temp tak pokazuje.
Jeśli posiadacie jakieś fotki jak ma wyglądać podłączenie tego wszystkiego tak żebym obrazowo wiedział o co chodzi to byłbym wdzięczny za przesłanie mi czegokolwiek co mi pomoże przy uruchomieniu na gg lub majla. Pzdr i czekam na jakieś dobre wieści
piter17 - 2009-05-26, 13:30
witam koledzy... moze tutaj sie ktos zna... pisalem juz doslownie wszedzie i zero pomocy.... a chodzi o to ze zrobilem swapa z 1.8 m40 na 1.8is m42.. i wszystko ladnie pieknie ale silniczek nie chce odpalic.. kreci kreci i tak jakby chcial a nie mogl zalapac... moze ktos wie co moze byc tego przyczyna??
pabello - 2009-05-26, 23:58
powodow moze byc duzo...
bono20002 - 2009-05-27, 08:11
Paliwa nalej
Tak bardziej na poważnie, pokręć, wykręć świece, może zalewa, a może pompka paliwa padła (tak patrze że chyba w e36 to robiłes) to mzoe sie zawiesiła, może komp, może coś nie podłączyłes. najlepiej jak podłączysz to pod kompa najpierw..
Szajbaa - 2009-05-29, 10:07
cos spieprzyliscie i tyle ja nie rozumiem jak moze cos nie działac jak wszystko działo i to przy swapie na m42 ja ost wsadzałem do waskiej i prawie nie było komplikacji, kabelek w schowku przy kompie nie musisz podłaczac, jak chcesz to popatrze u mnie jak te kable do cewek itp, na cewka są numery cylindrów. sprawdz czy wszystko sie pokrywa w kostce przy bezpiecznikach, kabelek z fioletowym to bedzie zasilanie pompki, silnik masz z e36?? to musisz zmienic czujnik czarny na brazowy pod kolektorme zeby pokazał temperature. masz podłaczone masy itp?? wszystkie kabelki?? wszystko pasowac musi. odpalaj bez przeplywki a nie an tej 1.6
[ Dodano: 2009-05-29, 10:09 ]
http://www.fotosik.pl/pok...411fd2eb76.html
tu fotka z mojej bawary mzoe obczaisz jak te bale do cewek ida.
[ Dodano: 2009-05-29, 10:11 ]
lub ta fotka
http://www.fotosik.pl/pok...c975fc654e.html
a na cewkach kable są 3 2 1 4 idac od silnika od komory
|
|