| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak najszybciej zamontować obniżające sprężyny w E36
LUCAS_M3 - 2008-06-19, 18:04 Temat postu: Jak najszybciej zamontować obniżające sprężyny w E36 Jak w temacie jak najszybciej i najprościej wymienić sprężyny w E36 Coupe.
Aktualnie jest m-tech czyli -20 a chcę niżej.
Sam nigdy tego nie robiłem a właśnie zachciało mi się samodzielnie w domu na lewarku zmienić springi.
Czy da się jakoś tak ścisnąć tylne sprężyny że wyciągnie je się bez żadnego rozkręcania i ile dłubania jest przy przodzie. Powiem szczerze że troche ze mnie laik w tych sprawach ale chce zrobić to sam i potrzebuje troche pomocy
Z góry dzięki
Elwis328 - 2008-06-19, 18:16
tył o ile się nie myle masz tak jak ja więc nie trzeba ściskać, przód trzeba jak wyjmiesz cały amor ze spręzyna.
Shreku - 2008-06-19, 18:19
LUCAS_M3, przy tyle nie musisz nic ściskać...
dziecinnie proste, auto do góry, naciskasz czymś na wahacz żeby poszedł do dołu i już sprężynę wyciągasz
slawo - 2008-06-19, 18:35
| Shreku napisa³/a: | LUCAS_M3, przy tyle nie musisz nic Å›ciskać...
dziecinnie proste, auto do góry, naciskasz czymś na wahacz żeby poszedł do dołu i już sprężynę wyciągasz |
u mnie nic nie dalo - rura dluga naciskalismy i za cholere nie wchcialy wyjsc
LUCAS_M3 - 2008-06-19, 20:01
kolega zrobił sobie takie ściski do sprężyn na śrubie i przymierzyłem dzisiaj że podejdzie mi ten ścisk jak zdejmę koło z tyłu aż na 3 zwoje. Także z tyłem powinienem sobie poradzić. A przód to trzeba wyciągnąć cały MacPerson tak? trzy śróbki na górze i na dole pewnie pare. trzeba coś jeszcze rozpinać? Jakieś drążki. wachacz
Jutro albo w sobote się za to biorę i chce w jeden dzień to skończyć
Shreku - 2008-06-19, 20:25
slawo, słabo naciskaliście albo miałeś sprężyny za długie
LUCAS_M3, cała kolumna, na dole śrub 3 musisz odczepić sworzeń wahacza od zwrotnicy
kiloff - 2008-06-19, 22:00
| Cytat: | | u mnie nic nie dalo - rura dluga naciskalismy i za cholere nie wchcialy wyjsc |
trzeba odkrecic amorka i wziasc odpowiednia montowke .. do tego pare przeklenstw i porzadnie sie zdenerwowac - idzie bardzo szybko
Shreku - 2008-06-19, 22:29
kiloff, dobrze prawi... mi często pomaga wiązanka... kur... ty zaje... w du... mać twoja była...
Stammek86 - 2008-06-20, 00:04
Z mojego doswiadczenia najłatwiej i najszybciej jest tak:
Przód:
-zdejmujesz koło
-odkrecasz 3 śruby mocujące mcpersona do zwrotnicy
-odkrecasz łacznik stabilizatora od wachacza
-nastepnie 3 śruby na kielichu i wyciagasz kolumne
-wkrecasz ją w imadło i poluzowujesz śrube do góry na lozysku
-sciskasz sciagaczami sprezyne,odkrecasz srube do góry
-zdejmujesz lozycho i wyciagasz spreżyne
skladasz w odwrotnej kolejnosci
Tył:
-odkrecasz koło
-odkrecasz górny wachacz od piasty(ten an ktrórym opiera sie sprezyna)
-naciskasz nogÄ… na niego i wyciagasz sprezynke
slawo - 2008-06-20, 00:07
| Shreku napisa³/a: | | slawo, sÅ‚abo naciskaliÅ›cie albo miaÅ‚eÅ› sprężyny za dÅ‚ugie |
sprezyny to ori m-tech a naciskalem mocno az sie wachacz o polos opieral
kiloff - 2008-06-20, 07:41
| slawo napisa³/a: | | sprezyny to ori m-tech a naciskalem mocno az sie wachacz o polos opieral |
dlatego trzeba montowka - poprostu trzeba sorezyne "wydlubac"
duchX - 2008-06-20, 13:01
wystarczy odkrecic amortyzator u dolu i stanac noga na tarcze lub beben i sprezyna sama wypada
slawo - 2008-06-20, 13:12
| x_e_o_n napisa³/a: | | wystarczy odkrecic amortyzator u dolu i stanac noga na tarcze lub beben i sprezyna sama wypada |
w e30 tak mialem wlasnie a tu ni cholery
duchX - 2008-06-20, 14:40
Casami ciezko idzie i masa 85Kg jest malo ale nie ma mozliwosci chyba ze takie wysokie sprezyny ale jak piszesz Mt to nie ma szans musi zejsc
--==maly==-- - 2008-06-20, 17:01
Tylko pamiętajcie odkręcić amor bo inaczej może się nie udać
noname - 2008-06-20, 17:48
Tył.
Odkrecasz amortyzator z dolu chyba klucz 19 , jesli masz kogos pod reka to naciska na tarcze a ty za pomocna breszki , pretu podwazasz sprezyne od dolu i wyskakuje. Samemu tez dasz rade , jedna nnoga stajesz na tarcze i breszka podwazasz sprezyne od dolu i wyskakuje pieknie z gniazda.
LUCAS_M3 - 2008-06-21, 23:23
OK dzięki chłopaki za pomoc...
już po robocie. Z tyłu faktycznie trzeba odkręcić amortyzator i bez problemu wylatuje sprężyna. Przód też nie sprawił mi problemów.
Co do obniżenia to wyszło - nisko, nawet za nisko jak dla mnie... ale wygląda
60/40
pozdro
|
|