| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Znowu Termostat, Visco i temperatura
Anonymous - 2004-12-07, 02:32 Temat postu: Znowu Termostat, Visco i temperatura Sorki ale bede prosic o pomoc z tematu powyzej :oops:
Posiadam BMW 318i M40 /89
Znalazlem duzo materialu na forum, ale wszystko juz mi sie pokrecilo, bo niektore odpowiedzi byly troche zamotane i przeczyly samym sobie.
1. Kiedy visco jest popsute??
U mnie gdy silnik jest zimny moge bez oporu krecic w prawo i w lewo.
Gdy zlapie temperature( Przed 1 kreska na wskazniku), to nie da sie go satrzymac(proba z butelka).Ale gdy wylacze silnik, po 1min moge takze bez oporu krecic w dwie strony.
Czy to normalne??
2.Termostat.
Czy jest zepsuty gdy temperatura na wskazniku dochodzi wlasnie do tej 1 kreski i prawie nigdy do pionu(Nawet w 4 h podrozy,z duza predkoscia??Czy to moze wskaznik?)
A na postoju, po krotszej jezdzie(ok 13km) i pozostawieniu z wlaczonym silnikiem delikatnie przekracza 1 kreske po 5 min.
3. Czy dobrze odpowietrzylem uklad chlodzenia??
Po jezdzie, na parkingu przy wlaczonym siniku, odkrecilem ta srubke na chlodnicy z krzyzykiem.Plyn zaczal delikatnie bulgotac.po 7 min zakrecilem ja z powrotem(aha, gdy bulgotanie ustalo).
Prosze o odpowiedzi i z gory dziekuje, bo juz zamarzam w tym samochodzie, nawet gdy ogrzewanie jest na full.
HAMANN E30 - 2004-12-07, 03:17
ad1
gdy wisco jest dobre to nie powinno sie krecic w prawo czy w lewo jak dotkniesz reka tylko powinno miec opór
ad2
wykrec tÄ… rurke z termostatem i sprawdz czy w srodku masz wogole termostat,bo na to wychodzi,ze masz niedogrzany silnik i powinienes to zniwelowac
ad3
po zniknieciu bąbelków widzisz,ze nie ma juz powietrza w ukladzie chlodzenia i jest odpowietrzony ok.
mocry - 2004-12-07, 10:16
ad2
Mialem dokladnie to samo, wymienilem termostat i teraz temp jest idealna. Koszt bardzo maly wiec warto to zrobic - napewno nie zaszkodzi.
Bawar - 2004-12-07, 17:23
Przy mojej kochanej tez tak było,zawsze max do niebieskiej kreski nic dalej .Wymieniłem termostat i wszytko ok.Tylko przy wymianie termostatu uwazaj na czujnik impulsatora znajdujacego sie na jednym z przewodów świecowych blisko kopółki bo łatwo tam urwać przewód -u mnie tak było.Pozdrawiam
center - 2004-12-15, 20:23
to ja sie podepne pod ten topic..
dzisiaj smigalem na samej benzynie,bo badziew od gazu w naprawie (nie bede mowil jakie roznice,bo placze prawie ciagle w domu,ze musze miec ta kuchenke pod maska) ale nie o tym...
czujnik temp mi pieknie cisnie do gory, zatrzymuje sie na srodku, i po chwili slychac cyk i opada na dno i sie juz nie podnosi, czasami wskoczy na chwile znowu w pion, zeby znowu po chwili upasc..
myslalem ze bedzie tak tylko na gazie, ale na pb tez wiec o co loto??
Marcin - 2004-12-15, 22:23
| center napisa³/a: | to ja sie podepne pod ten topic..
dzisiaj smigalem na samej benzynie,bo badziew od gazu w naprawie (nie bede mowil jakie roznice,bo placze prawie ciagle w domu,ze musze miec ta kuchenke pod maska) ale nie o tym...
czujnik temp mi pieknie cisnie do gory, zatrzymuje sie na srodku, i po chwili slychac cyk i opada na dno i sie juz nie podnosi, czasami wskoczy na chwile znowu w pion, zeby znowu po chwili upasc..
myslalem ze bedzie tak tylko na gazie, ale na pb tez wiec o co loto?? |
U ciebie prawdopodobnie padl czujnik temp albo wskaznik, ewentualnie cos nie tak z elektryka. Jakos sobie nie wyobrazam sytuacji, ze cyk........i cieply silnik w sekunde jest juz zimny, hehe wiec raczej wina nie lezy po stronie termostatu.
center - 2004-12-16, 00:10
wlasnie nie pasi mi to na wskaznik bo ciagnie i ladnie pokazuje przez jakis czas, ale potem juz nieeee...a gdzie szukac jakiejs przyczyny??
duchPW - 2004-12-16, 00:21
| center napisa³/a: | | wlasnie nie pasi mi to na wskaznik bo ciagnie i ladnie pokazuje przez jakis czas, ale potem juz nieeee...a gdzie szukac jakiejs przyczyny?? |
no to raz ci styka, a raz nie
|
|