| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] GRZEJE SIĘ!!
Cinek - 2008-06-21, 13:44 Temat postu: [E30] GRZEJE SIĘ!! Witam kiedyś co jakiś czas wywalało mi wode i musiałem uzupełnuiać, myślałem że źle odpowietrzałem albo że gubiłem płyn po troszeczku, ale nie było wycieków) Działo się to raz na 2 miechy, Teraz coraz cześciej aż wkońcu jest to nagminne, za każdym razem odpowietrzam a płyn mi wywala. Najgorzej jak stoje w korku, to po chwili temperatyura drastycznie wzrasta i jest po jeźździe.(płyn wywala oczywiście zbiorniczkiem.Korek jest nowy.Nie wiem jak z termostatem i czy on ma na to wpływ, podejrzewam że tak. Kupiłem nowy ui wymienie na dniach, tylko amrtwi mnie to że w ogóle nie słychać wentylatora.Mam M40 i wyczytałem że jest wisc, ale ja nie slysze zeby cos głośniej chodziło czy szumiało.Jak jade to temp jest w pnormie, wskazówka delikatnie przed pionem.Ale co z tego jak sie zatrzymam to wywala płyn. Czy i jak można sprawdzić wisco? Bo wydaje mi sie ze nei działa. Kabli żadnych nie ma więc to chyba działa na zasadzie innej, nie znam się na tym ale chyba jakis bimetal tam jest. Może ktoś coś pomóc? Na pewno dobrze odpowietrzam układ, bo ten temat przerabiałem już kiedys. Czy termostat ma wpływ na to że wiatrak sie nie włącza? Pozdro
Dodam że jest to 1.8 M40
orzel811 - 2008-06-21, 14:00
a jakim dymem ci auto kopci nasuwa mi siÄ™ jedna rzecz ale nie jestem pewien
robcio_ - 2008-06-21, 14:03
rzecz z dymieniem czyzby uszczelka u mnei bylo niedawno podobnie i plyn brala i sie grzala juz chcialem zwalac glowice ale zobaczylem ze silnik jest mokry a mialem malutki wyciek w chlodnicy nie bylo cisnienia w ukladzie i sie grzala teraz ja posklejalem i jest ok
Cinek - 2008-06-21, 14:40
Auto nie kopci w ogole nic a nic, w zbiorniczku nie bulgoce, płyn jest czysty a pod korkiem wlewu oleju nie ma majonezu, wydaje mi sie ze to nie uszczelka ale... nigdy nie wiadomo.Ide wymieniac termostat, odpowietrze i sprawdze.
No więc stary termostat jest dobry, otwiera sie jak wlalem do niego goraca wode Wiec zalozylem spowrotem.poza tym chlodnica jest goraca i obieg wody jest wiec termostat puszcza wode.Pompa tez podaje dobrze wiec raczej odpada.Sprawdzilem wisko.Kreci sie luzno, moge zatrzymac palcem.Noi wlaczylem auto zeby se dzialalo na postoju, po odpowietrzeniu oczywiscie. Noi temperatura pomalu rosnie pomalu.Wkoncu tuz za polowa zaczyna wywalac wode ze zbiorniczka.Oczywiscie wisko sie kreci ale mona je palcem zatrzymac.Wiec chyba jest zdupczone? Czy jest tam moze jeszcze gdzies czujnik temperatury? Przy jakim wyhyleniu wskazowki wisco powinno sie wlaczyc, czy moze to zalezy od czujnika? Trace sily
Ojciec ma E38, wlaczylismy zeby sobie chodzil silnik, u niego tez wisko mozna zatrzymac palecem, ale temperatura za cholere u iniego nie przekracza polowy, nawet jak wisko sie trzyma palcem. Wiec juz nie wiem czy to przez wisko mi wode wywala.eJestem pewien ze jak jade to sie nic nie dzieje, plynu nie wywala, temperatura w normie. Dopiero jak stane to sie dzieja takie cuda
rafx666 - 2008-06-21, 18:13
witam,
jest prosty sposób, żebyś miał spokój - zrób wisco na stałe, tzn, przewierć dwie dziurki na tym bimetalu i skreć mocno śrubkami tak aby nie było ruchomych elementów, zamontuj i teraz wentylatol bedzie sie obracał równo z obrotami silnika, miałem tez problemy z grzaniem, zrobiłem tak teraz jest przez rok spokój, wskazówka cały czas w pionie,
pozdrawiam
Cinek - 2008-06-21, 18:22
Czytam troche to forum wlasnie i widze ze z tym wiskiem sa jaj i powinno sie u mnie juz wlaczyc,Ael pytanie czy to wlasnie wentylator sie za slabo kreci i przez to sie woda gotuje i plyn wywala? Co do tego patentu co napisal przedmowca to slyszalem ze tak sie nie powinno robic bo leca podzespoly, a pierwsza pompa, noi w dodatku ciagle halas. itd. Wolalbym to zrobic porzadnie. Ale nadal mam przeczucice ze to chyba nie tylko przez wiatrak gotuje mi wode, ale dziwne ze jak jade to sie nic nie dzieje, tylko jak stoje
kicha - 2008-06-21, 18:27
Mnie to nie dziwi ,ze jak jedziesz to jest wsio ok. Bo jadac chlodzisz mimo woli dodatkowo chlodnice od przodu powietrzem . A co do patentu z wiskiem na stale ZAPOMNIJ O TYM i unikaj takich osob co ci tak radza. Moze byc ,ze ci wisko padlo (niestety te modele tak maja-chodzi oczywiscie o WISKOZE )
rafx666 - 2008-06-21, 18:29
u mnie jest wszystko w porzÄ…dku, sprawdzanie wisca:
przywiąż nitkę na łopatke wiatraka, trzymaj ją w ręku, włącz silnik, niech sie nagrzeje do pionu (visco chyba sie włącza od 78C ale nie jestem pewny), jeśli visco bedzie dobre to przy nagrzanym silniku powinno się załączyć i zerwać nitke... koszt visca nowego ok 300zł ,używkę odradzam, ponieważ gdy vicso długo leży w poziomie to traci swoje właściwości,
pozdro
jackx - 2008-06-21, 18:43
| rafx666 napisa³/a: | | ponieważ gdy vicso dÅ‚ugo leży w poziomie to traci swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci |
bardzo dziwne strwierdzenie , wiska sachs-a są własnie transoprtowane ( takie są wytyczne na opakowaniu , przechowywać i transprotwać w pozycji pozomej blaszką do góry ) w pozycji poziomej i jakoś nic im sie nie dzieje
rafx666 - 2008-06-21, 18:46
byc moze się myle ale wiele o tym czytałem i słyszałem, ciekawe czemu tam jest napisane ze przechowywac w pozycji poziomej, jak i tak w aucie jest pionowo???
To nie powinni nic pisać, bo to bez różnicy czy tak lezy czy tak...
Cinek - 2008-06-21, 18:48
a co z tymi wiskozami za ok 110-130 zł na allegro? Jakas firma SRL. http://moto.allegro.pl/it...36_e34_e32.html wiem ze to cudo nie jest ale gdyby wziasc fakt pod uwage taki ze auto chce sprzedac w pazdzierniku lub we wrzesniu? To moze wystarczy? Nie chce juz ladowac kasy w niego.Ostatnio wpakowalem 1000 zeta od tak na rozne pierdoły, Przygotowalem auto do wyjazdu na mazur, wszystko jest okej a tu taki szkopuł powstał Co z ta wiskoza z tej aukcji? Mieszkam kolo krakowa wiec w razie gdyby bylo skopane to wymieniam od reki. Przeciez musi dzialac jakis czas. Pol roku nie wytrzyma? Nie mowcie ze wszyscy na forum kupuja te najdrozsze bo nie uwierze
rafx666 - 2008-06-21, 18:51
pewnie,ze kup te jak chcesz sprzedac auto, tym bardziej zrób je na stałe:))
Dantte26 - 2008-06-21, 20:14
Witam.Z tego co przeczytałem moge stwierdzić jedno. Wisko nie koniecznie jest przyczyną tak nagłego grzania się silnika. Jesli wystąpiły problemy z tzw. wiskozą i nie działało ono poprawnie mogło nastąpić przegrzanie silnika i pęknięcie głowicy zazwyczaj w okolicy gniazda zaworu wydechowego w jednej z komór spalania.Na postoju ciecz w głowicy gwałtownie sie nagrzewa doprowadzając do utraty płynu chłodzącego. Jest to utrapienie zwłaszcza modeli z silnikami tds,aczkolwiek w benzynowcach także znam takie przypadki. Jesli jednak po wymianie wiskozy problem nie zaniknie,to radzę udać się do warsztatu celem sprawdzenia szczelności głowicy.Powodzenia.
ogolny - 2008-06-21, 20:58
Miałem taki objaw kilka dni temu ,wymianiłem 4 visca az założyłem z drugiego mojego i nadal sie nie załączyło i wtedy mnie tkneło wąż górny ciepły dolny zimny i wszystko jasne walnięty termostat wymiana 5 minut i każde visco się załączło znowu.
Wniosek: wymień termostat!!! i powinno być OK
Cinek - 2008-06-21, 22:45
Dolny jak i gorny wąż gorązy, chłodnica też, wiec nie jest zapowietrzona, termostat sprawdzony - sprawny. Problem albo wiskoza albo wole nie myslec
maaaad - 2008-06-22, 00:12
Te wiska za 130 zł pochodzą jakiś czas, tyle że ponoć nieźle hałasują. A co do blokowania wiska na stałe - głupota totalna i druciarstwo, tak to handlarzyny robią.
FAHER 13 - 2008-06-22, 11:50
miałem podobny problem z przegrzewaniem sie auta w ciągu 15min dochodziła temperatura pod czerwone pole wymieniłem viskoze i jest teraz super może stać cały czas w korki i nic pozdro.
MAJSU - 2008-06-22, 13:08
| FAHER 13 napisa³/a: | miaÅ‚em podobny problem z przegrzewaniem sie auta w ciÄ…gu 15min dochodziÅ‚a temperatura pod czerwone pole wymieniÅ‚em viskoze i jest teraz super może stać caÅ‚y czas w korki i nic pozdro. |
U mnie to samo... Nowe visco i problem z głowy !
Jak nie chcesz ładowac hajus to kup visco OTSY ponoc są całkiem niezłe.
sarna1 - 2008-06-22, 20:09
heheh koleo od srubek - wez potrzyma tdska tak z 30-40 sek na obrotach kolo 5 tys to zobaczysz jak ladnie lopaty od wiatraka przez maske wylatuja ..... kutfa jakie patenty ....
duchX - 2008-06-23, 07:30
Przyczyny moga byc dwie albo nie ma na pompie wody juz lopatek i na wolnych obrotach jest za male cisnienie wody w obiegu albo uszkodzona glowica lub uszczelka pod glowica Visco nie ma z tym nic wspolnego na razie trzeba dojsc czemu tak szybko sie nagrzewa w koncu M40 potrzebuje troszke czasu zeby zlapac temp.
Propozycja zrobic test szczelnosci glowicy i wykluczyc wine pompy wody
POwietrze nie bierze sie tam z nikad a jak juz raz zagotowala to glowica lub uszczelka do roboty czas 3-4 h koszt 200-300 samemu
paradoxx - 2008-06-23, 11:41
jak miałem M40 to był podobny problem a przyczymani było:
- zasyfione wisko, które trzeba było przeczyścić i popryskać np. WD 40
- uszczelka przy śrubie (stojąc od czoła auta po lewej stronie na dole chłodnicy) była stara i przypuszczała płyn
- termostat do wymiany
po zrobieniu ww temperatura była ok.
Pzd
Rafal_e30 - 2008-06-23, 12:44
Też miałem podobny problem. W moim przypadku okazało się, że pompa wody jest do wymiany. Swoją drogą visco może byc słabe, ale tak jak kolega x_e_o_n napisał nie powinno dochodzic do tak szybkiego wzrostu temperatury. Jeździłem kiedyś pół roku w ogóle bez wiatraka i dało się opanowac temperaturę l
Mario E34 - 2008-06-23, 18:00
Ostatnio mialem problemy z grzaniem sie mojego auta na zlocie w Tarnowie, u mnie okazalo sie ze w koncu uszczelka miala micropekniecie i dostawala sie kompresja z cylindra do kanalu wodnego. przez co wywalalo mi plyn. Pierwsza sprawa, sprawdz czy dziala ogrzewanie, i czy uklad jest w pelni odpowietrzony, i czy masz oslone wisco na chlodnicy? to bardzo istotna sprawa, zwlaszcza w korkach! Wykrec wszystkie swiece i porownaj, czy maja taki sam kolor, moze ktoras bedzie bursztynowa, ( od plynu chlodz.) jezeli tak bedzie to stawiam na uszczelke.zeby potwierdzic to zaloz swiece, odpal silnik i na rozgrzanym silniku w rekawicy scisnij waz od chlodnicy, a druga reka dodaj gazu, jezeli poczujesz jak przechodza babelki to sprawa jasna-uszczelka. UWAGA! tak mozna stwierdzic jezeli uklad jest w pelni odpowietrzony!
Sprawdz koniecznie czy dziala ogrzewanie. to istotna sprawa. jezeli uklad jest zapowietrzony, nie bedzie dzialalo ogrzewaniel! i nie dojdziesz co jest przyczyna. bo zawsze bedzie wyrzucac plyn.
probuj
Powodzenia!
rafx666 - 2008-06-23, 19:05
| sarna1 napisa³/a: | heheh koleo od srubek - wez potrzyma tdska tak z 30-40 sek na obrotach kolo 5 tys to zobaczysz jak ladnie lopaty od wiatraka przez maske wylatuja ..... kutfa jakie patenty .... |
ja takie patenty to robiłem w katowanej e30, TDS to już inna bajka, nie wybacza takich experymentów, pewnie nikt tego nie stosował, stąd takie komentarze, spróbujcie chociaż na jakiś czas to problem przegrzewania byćmoże zniknie,
pozdrawiam służbistów
duchX - 2008-06-23, 19:14
| rafx666 napisa³/a: | | sarna1 napisa³/a: | heheh koleo od srubek - wez potrzyma tdska tak z 30-40 sek na obrotach kolo 5 tys to zobaczysz jak ladnie lopaty od wiatraka przez maske wylatuja ..... kutfa jakie patenty .... |
ja takie patenty to robiłem w katowanej e30, TDS to już inna bajka, nie wybacza takich experymentów, pewnie nikt tego nie stosował, stąd takie komentarze, spróbujcie chociaż na jakiś czas to problem przegrzewania byćmoże zniknie,
pozdrawiam służbistów |
Prosze Cie takie patenty to nie na tym forum tutaj starmy sie pomagac a nie szkodzic komus kto potrzebuje pomocy
sarna1 - 2008-06-23, 19:29
| Mario E34 napisa³/a: | Ostatnio mialem problemy z grzaniem sie mojego auta na zlocie w Tarnowie, u mnie okazalo sie ze w koncu uszczelka miala micropekniecie i dostawala sie kompresja z cylindra do kanalu wodnego. przez co wywalalo mi plyn. Pierwsza sprawa, sprawdz czy dziala ogrzewanie, i czy uklad jest w pelni odpowietrzony, i czy masz oslone wisco na chlodnicy? to bardzo istotna sprawa, zwlaszcza w korkach! Wykrec wszystkie swiece i porownaj, czy maja taki sam kolor, moze ktoras bedzie bursztynowa, ( od plynu chlodz.) jezeli tak bedzie to stawiam na uszczelke.zeby potwierdzic to zaloz swiece, odpal silnik i na rozgrzanym silniku w rekawicy scisnij waz od chlodnicy, a druga reka dodaj gazu, jezeli poczujesz jak przechodza babelki to sprawa jasna-uszczelka. UWAGA! tak mozna stwierdzic jezeli uklad jest w pelni odpowietrzony!
Sprawdz koniecznie czy dziala ogrzewanie. to istotna sprawa. jezeli uklad jest zapowietrzony, nie bedzie grzal! i nie dojdziesz co jest przyczyna.
Powodzenia! |
Prostszy i pewniejszy sposob to podjechanie do warsztatu ktry ma wykrywacz CO2 w płynie chlodzacym 30sec i masz sprawe jasna i klarowna.
Cinek - 2008-06-27, 18:20
Odgrzewam kotleta....przedostatni raz, bo ostatni raz odgrzeje po wymianie wiskozy czyli dzis wieczorem...
Otóż, po ostatnim wywaleniu płyny pod blokiem w niedziele ze zbiorniczka auto stało nieużywane.Dzisiaj jade wymienic wisko więc zanim wyrusze wiadomo trzeba odpowietrzyc,Autko stoi w cieniu temp około 25 stopni wiec dużo chłodniej niż ostatnimi czasy.Poodkrecalem korki i srubke odpowietrzajaca, ENGINE - START.
Noi chodzi sobie ladnie ogrzewanie włączone, dolewam sobie płynu i odpowietrzam chodzi 10 minut 15 ii powolutku sie nagrzewa.Po jakichs 25 minutach moze ciut mnie j właczył sie termostat (tóż przed pionowa pozycja wskazówki noi cały czas temperatura stala,wskazówka troche przed pionem (jakis milimetr półtorej)Noi nic, pół godziny prawie i nic sie nie nagrzewa bardziej, nie wywala płynu chlodnica nagrzana wszystkie węże ciepłe.Żadnych niepokojacych objawow.Wisko oczywiscie mam padniete, krecil sie wiatrak bo sie krecil lekko ale palcem mozna zatrzymac.No to przegazowka ( w granicach rozsadku), temp nie wzrasta,Zgasilem.Temp na wskazniku uciekla troche za polowe, ale plynu nie wywala, po odpaleniu autka spowrotem w ciagu 3 sekund wrocilo do optymalnej temp przed połowe wskznika.Przejechalem sie pare kilometrow, temp jeszcze spadla ze 2-3 milimetry, wrocilem zostawilem na wolnych obrotach wszystko w normie, zgasilem - nie wywala plynu.Czy rzeczywiscie uszczelka lub glowica?Zadnych objawow nie mam, auto chodzilo prawie godzine i nic. Jest co prawd chłodniej niz ostatnio ale to mozliwe zeby od wiska sie tak wtedy dzialo, a teraz jest na tyle chlodno ze jakos dalo se rade schlodzic silnik takie ledwo krecace sie smiglo wiatraka?
duchX - 2008-06-28, 09:31
Ja juz pisalem o TDS ktorym pojechalismy z krakowa do wiednia i nic sie po drodze nie dzialo a w wiedniu wywalilo cala wode w drodze powrotnej do krk dwa razy na postoju w trasie w miescie co chwile zaleznosci od dnia jesli nie chcesz nic robic nie rob , ekspertyza jest prosra jak bys mial padniete visco to w czasie dodawania gazu musi schlodzic nie ma innej mozliwosci moze tylko nieochlodzic w korku po to jakis inz. wymyslil visco i ma ono przewage nad elektrycznym ze nawet jak padnie to w momencie kiedy silnik ma wyzsze obroty ono zacznie sie szybciej krecic zamist kupowac visco trezba bylo zrobic sobie test na CO2 .
PS. wsiadz do auta po wymianie visco pojezdzij troszke tylko nie tak jak baba i postuj w korku i zatrzymaj sie zobaczysz cosie stanie jak bedzie dobrze to znaczy ze nie potrfiles lub ktos porzadnie odpowietrzyc auta .POwodzenia
Cinek - 2008-07-01, 22:09
Witam ponownie, wymienilem wiskoze, działa bo załączyła się zaraz na początku na chwilke noi pozniej przy odpowiedniej temperaturze tez. Auto chodzilo dlugo, caly czas sie odpowietrzalo, wody nie wywalalo.Wsiadlem w autko dalem odosc mocno po garach jak radził xeon przejechalem kilkanascie kilometrow juz rozgrzanym wczesniej autem, postalem w korkach itd, nonstop chodzil silnik, wrocilem i delikatnie woda spod korka sie wydostala (nieduzo) no to myslalem ze kicha, ale zdalem sobie sprawe pozniej ze mialem za duzo wody nawalone bo znacznie przekraczala poziom max i moze wylecialo bo za duzo bylo bo pozniej troche spuscilem wody ponizej maximum i bylo OK, ani kropla nie wyleciala, wisko sie zalacza itd, jest dobrze...ale przy wymianie wiska byc moze przy odkrecaniu cos tam lekko ruszylem pompą (ktora jak zauwazylem nie ma jednej sruby, i to kółko (nie wiem jak fachowo sie to nazywa-to po czym pasek klinowy lata) tez nie ma jednej sruby w kazdym razie zaczelo kapac stamtad po wylczeniu silnika. Podczas pracy nie kapie-bynajmniej nie widac. no to znowu pojezdzilem, wrocilem noi tym razem nie byly to kropleki tylko polalo sie z pompy dosc znacznie, kaluza pod autem sie zrobila...Byc moze padlo cos w pompie, jakas nieszczelnosc powstala, albo tylko uszczelka poszla.W takim wypadku moze przez nieszczelnosc powstaje podcisnienie i woda wylewa sie z pompy.Tylko jedno wyjscie jest - trzeba rozebrac, bo nadal nie wiem czy jest juz dobrze czy nie z tym chlodzeniem. Nie mam pewnosci czy termostat sie otwiera w dobrym momencie,bo dopiero gdy wskazówka dochodzi do samej połowy to sie otworzyl.
PS, co do temp po wymianie wiskozy to podczas jazdy wskazówka od temp.jest gdzies ze 2 mm przed pionem, a w korku jak postoje to prawie na połowie. Chyba dobrze nie?
Opto - 2008-07-01, 23:10
wygląda na to, że tak ja też ostatnio szukałem cudów a miałem prostą usterkę z zasilaniem silnika trzeba pouszczelniać uzupełnić brakujące "śrubki" i będzie SI ;D
Cinek - 2008-07-03, 13:13
No więc wymieniłem pompę wodną, odpowietrzyłem wszystko i jest gitara Więc temat można zamknąć.
|
|