| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - 328i E36 czesto gaśnie
Alberrrcik - 2008-07-03, 11:20 Temat postu: 328i E36 czesto gaśnie 3 miesiące temu kupiłem długo wyszukiwane 328i coupe (E36).
w zasadzie wszystko jest ok, martwi mnie jednak bieg jałowy, a dokładnie częsty jego brak . Autko było zagazowane przez poprzedniego właściciela rok wcześniej (niestety, ale ekonomia jest nieubłagana, 140 ponad za baryłkę - szok!!). kiedy motor się dogrzeje podczas dojeżdżania np. do skrzyżowania po prostu gaśnie lub przez chwile trzyma 200-300 rmp. Generalnie da się z tym śmigać stosując lekką przegazówke piętą podczas hamowania. Ale czasem przyjdzie pojechać komuś kto tego nie potrafi i problem, poza tym denerwuje mnie ta usterka. Motor zimny pracuje na około 800-900 rmp, ciepły 600, nie wiem czy to trochę nie za mało.
Podejrzewam silnik krokowy, a może to kwestia jakiś błędów w ECU.
Może ktoś coś doradzi??
kiloff - 2008-07-03, 12:12
na benzynie ? na gazie ? jaka instalka ?
kiedys mialem podobnie na gazie (jeszcze w 320i) - wina to zbyt dlugie rurki od wtryskow do kolektora, po ich skroceniu i odpowiednim ustawieniu minelo ..
Alberrrcik - 2008-07-03, 12:27
Objawy pojawiają się niezależnie od rodzaju zasilania. A instalka to sekwencja, ValTek (chyba)
kiloff - 2008-07-03, 13:17
no to nic wiecej nie jestem w stanie pomoc .. u mnie to byla wina wlasnie instalki ..
marcinek84 - 2008-07-03, 13:21
Ja obstawiam krokowy...
Norbi - 2008-07-04, 20:49
Mam to samo identycznie. Wymienilem swiece i problem nie zniknal. Na 99% to sonda bo ja mam jedna juz ledwie co zywa. Najgorzej na krotkich odcinkach, jak juz sie zagrzeje ( tak po 20-30km ) to jest ok ale i tak na jalowym ze czuc ze silnik drzy i lekko faluje.
[ Dodano: 2008-07-04, 20:49 ]
Mam to samo identycznie. Wymienilem swiece i problem nie zniknal. Na 99% to sonda bo ja mam jedna juz ledwie co zywa. Najgorzej na krotkich odcinkach, jak juz sie zagrzeje ( tak po 20-30km ) to jest ok ale i tak na jalowym ze czuc ze silnik drzy i lekko faluje.
Juto jade do Puza, zobaczymy co on powie
Bagor - 2008-07-04, 21:38
Na 99% czujnik położenia wału korbowego.
Norbi - 2008-07-04, 22:31
| Bagor napisa³/a: | | Na 99% czujnik poÅ‚ożenia waÅ‚u korbowego. |
Jesli tak to czemu podluzszym odcinku auto nie gasnie?
Nadmienie ze mocy nie stracila o czym przekonalo sie pare 328i coupe
Bagor - 2008-07-04, 22:50
| Norbi napisa³/a: | Jesli tak to czemu podluzszym odcinku auto nie gasnie?
Nadmienie ze mocy nie stracila o czym przekonalo sie pare 328i coupe |
Odpowiem cytatem:
| Cytat: | | Dokładnie uszkodzenie rdzenia ferromagnetycznego. Wzrost temperatury powoduje, że się rozszerza rdzeń zwiększa się siła indukcji elektromagnetycznej, czyli wielkość napięcia czujnika. Silnik zimny zafałszowane położenie wału. |
Moc by straciła, jakby był uszkodzony czujnik wałka rozrządu. Czujnik położenia wału nie ma wpływu na osiągi.
Norbi - 2008-07-04, 23:03
Hmm zaskoczyles mnie ta diagnoza... Zeby to sprawdzic musze kupic taki czujnik.. bo sonde i tak kupie.
Ciekawe ze na poczatku silnik wpadal tylko w wibracje, a pogorszylo sie po zamontowaniu LPG ale mysle ze to zbieg okolicznosci..
Bagor - 2008-07-04, 23:50
Ciekawy temat odnośnie tego problemu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=67395
nommad86 - 2008-07-05, 09:16
A ja się dołącze i zapytam inaczej pacjent e36 m50b25 vanos na wolnych obrotach lekko czasem zafaluje ale to moze byc sonda, którą juz kupiłem i czeka na wymiane. Problem w tym, że czasami jak jade i dodam gazu to auto sie muli (czyt. nie reaguje na gaz)musze odpuscic gaz dodac ponownie i wtedy jest reakcja. Co to może być ? Czy uszkodzona przepływka może dawać taki objaw ?
Norbi - 2008-07-05, 19:12
Tak jak pisalem wczesniej bylem u Puza.
Diagnoza dwie sondy lambda do wymiany i jakis blad przeplywki ( moze przez reset kompa, zwarcie klem)
Dzieki Puz za ciekawy dzien, juz dawno nie czulem sie jak dziecko ktore jest w zaje.. sklepie z zabawkami
Alberrrcik - 2008-07-11, 12:03
Dziś wydłubałem krokowca i........ wygląda jak nowy, czyściutki, nie zacina się. wygarnąłem przy okazji troche badziewia z filtra, zmontowałem ale nie podłączałem kostki, pracował gorzej. Wygasiłęm, założyłem kostkę i jest tak jak przedtem;/
Norbi - 2008-07-12, 11:06
Wymienilem sondy i nadal faluje i gasnie. Jest to dosc specyficzne bo jak silnik zimny to wszsytko ok, po kilku minutach jak silnik jest juz delikatnie nagrzany jest najgorzej bo wtedy faluje od 100-1000 obrotow i gasnie prawie na kazdej krzyzowce, po przejechaniu ok 15km juz nie gasnie ale czuc wibracje od drgan silnika...
Pomocy co jest???
Swiece tez juz wymienilem
nommad86 - 2008-07-14, 21:30
Sprawdź jeszcze raz sonde czy napewno jest ok, nowe części też potrafią być uszkodzone. Jeżeli jednak to nie sonda to obstawiam przepływomnierz
Norbi - 2008-07-16, 22:15
Dobrze obstawiales, byl blad przeplywki od naderwanego wezyka od podcisnienia gazu pod kolektorem ssacym i lapal lewe powietrze. Natomiast sondy niestety kupilem 1V tzn mowilem w inter ze chce 5V ale on sie nie mogl doczytac a podobno sprawdzil ze do tego auta pasuja ehhh... 500pln w plecy Sondz narazie odpiete bo nie chce silnika katowac na zbyt bogatej mieszance
|
|